Élet a tyúkudvarban

Meszes láb, lábrüh

2021. augusztus 10. 15:00 - Donkey Hote

Az ectoparaziták támadása hozzátartozik a tyúktartás mindennapjaihoz. Mivel nagyon kicsik, jelenlétüket az ember alig észleli addig, amíg el nem szaporodnak. Akkor viszont hatalmas pusztítást végeznek, a madarak egészségét és gazdasági teljesítményét jelentősen visszaszorítják.

A lábrüh burjánzása könnyen észrevehető, ugyanis cementszerű lerakódást okoz a megtámadott baromfi csüdjén és lábfején. Ezt kiszúrni nem nagy was ist das, de kezelni már korántsem ennyire együgyű. Ebben a cikkben erre keresek megoldást, legjobb tudásom szerint.

A probléma gyökere

Ahhoz, hogy orvosolni tudjuk a jelenséget, először meg kell találnunk azt, ami előidézi. A meszes lábat egy, az atkák csoportjába sorolandó parazita, a Knemidocoptes mutans okozza. Mérete egynegyed és fél milliméter közötti, csak mikroszkopikus úton látható. Az idősebb tyúkokat könnyebben megtámadja, de egyéveseken is gyakran megjelenik. A lábtoll csak növeli az ostrom hatékonyságát.

Gazdatest-specifikus, tehát az ideje legnagyobb részét a madáron tölti. Érintkezés útján terjed. Meglepően néha csak az egyik csüd érintett, a másik teljesen támadásmentesnek látszik. A szarupikkelyek alá bújik, és az alatta található bőrbe apró alagutakat fúr, amibe lerakja tojásait. A rühatkákra jellemzően a hámszövetet és a testnedveket fogyasztja.

A támadások hatására a bőrszövet egy savós folyadékot termel, amibe beragadnak az elhalt sejtek. Ez vezet a pörkök kialakulásához. Az idő előrehaladtával a lerakódás mérete olyannyira megnőhet, hogy a szarus pikkelyek lehullanak. Ekkor a tyúk lába elkezd vérezni. Ezzel kinyílik egy kapu a kórokozók és a toxikus anyagok számára, és vérmérgezést okoznak.

Az atka mozgása erős viszketéssel jár, ezért a baromfi a csőrével az érintett testrészt  gyakran megvakarja. Ha a pörkök a térdre is kiterjednek, az állat mozgása nehézkessé válik. Gyakorlatilag kapirgálni és szaladni sem tud. Ennek ellenére, a meszesedés leszedése kerülendő, ugyanis még inkább tönkre tenné az amúgy is rossz állapotban lévő bőrfelszínt.

Journal of Avian Medicine and Surgery egy 2005-ös számában publikált esettanulmány arról számolt be, hogy az atkák ostroma hétéves törpe tyúkokon nekrózist okozott, ergo előidézte az utolsó lábujjpercek lehullását.

Kezelés

A lábrüh kiirtása nem egy egyszerű művelet, ugyanis a pörkök egy erődként védik az atkát. Megfigyeléseim alapján, a javasolt módszerek két szempontból közelítik meg a megoldást: az egyik a parazita táplálékát teszi halálossá, a másik pedig a környezetét.

A belső támadást ivermectinnel végzik. Az anyag bejut a madár hámszövetébe, s mikor az élősködő elfogyasztja, kifejti hatását, és a támadó elpusztul. A kezelést kétszer érdemes elvégezni, a két kezelés között pedig tizennégy napot hagyni. Az ivermectinről részletesen ebben a cikkben írok.

A kinti  megközelítésnek az a lényege, hogy a csirke lábát lekenik valamivel, ami elzárja a levegőt az atkától, és kvázi megfullad. A Fresh Eggs Daily® az erről szóló cikkében erre a célra meleg vizet javasol, vagy növényi olajat, viszont ennek az a hátulütője, hogy nagyon sok időbe telik és szutykos.

A napraforgóolajjal való lekenést sokan javasolják, ezért mielőtt megírtam a cikket, kipróbáltam. A kezelést hetente háromszor végeztem el úgy, hogy belemártottam a kezelt tyúk lábfejét és csüdjét, ügyelve, máshová ne kerüljön az anyagból. Egy hónapig volt türelmem pepecselni vele, ugyanis ennyi idő elteltével sem történt változás.

E mellett, mivel a rühatkák támadása viszketést okoz, a tyúk a csőrével gyakran megvakarta a lekezelt részt, minek okán bejutott az orrába az olaj, felfogta az összes port, eldugította az orrjáratot, és alig kapott levegőt. Nem javaslom ezt a módszert, kellemetlen a gazdának és a kezelt állatnak is.

Remélem abban konszenzusra jutunk, hogy a gázolajat és a benzint csak kocsitankolásra használjuk, egyéb állategészségügyi problémák megoldására inkább az erre kifejlesztett hatóanyagokat alkalmazzuk.

A vízben való áztatásra azonban érdemes visszatérni. Egymagában a víz tény, hogy nagyon hosszú idő után tud valamilyen megoldást adni, de a hatékonysága megnövelhető, ha benne valamilyen acaricidet oldunk. A tetvességről szóló cikkben felsoroltam ezek közül párat. Mivel ezek az ólra vannak, de mi a madár testfelületére juttatjuk, ezért érdemes egy kevésbé ütőset választani, vagy az erősebbeket az előírtnál jóval hígabb oldatban felvinni.

Noha tetű ellen a piretroidokat nem ajánlom az esetleges rezisztencia miatt, jelen esetben előnyösebb lenne ezek közül egyet kiválasztani, magasabb a túladagolás határa. A parasitipedia.net adatai szerint bőrre cseppentve, patkányokon, a szerves-foszforsav észterek (diazinon - Diazinol, foxim - Sebacil EC50%) esetén 1000-2500 mg/tt.kg, míg a cipermetrin és a tetrametrin (NeoStomosan) esetén 4900-5000 mg/tt.kg felett áll fenn a túladagolás veszélye.

Magyarországon a legelterjedtebb piretroid a tetrametrin, amit a NeoStomosan nevű készítmény tartalmaz. Tapasztalatokat hallottam már vele kapcsolatban, használatával nagyjából másfél hónap alatt sikerült megoldani a problémát. A tetrametrines vízben áztatást kétnaponta ismételték, egy hónapon át.

A kezeléssel kapcsolatban még egy megjegyzésem lenne. Mivel a lábrüh csak közvetlen érintkezéssel terjed, ezért érdemes a kezelt baromfit elkülöníteni (kakasok esetén ez különösképp jó, mert ők létesítik a legtöbb direkt kontaktot társaikkal). Tekintve én kemikáliás megoldást javaslok (gyorsabb és hatékonyabb), ezért a tojást és az állatot a kezelés alatt nem kellene fogyasztani, a visszamaradó hatóanyag miatt. Így ha a tyúkot NeoStomosannal kezeled, és elkülöníted, egyrészt nem terjeszti addig sem az élősködőt, másrészt a tojást is ki tudod szűrni, és így elkerülöd a tetrametrin mérgezést.

Ha lábtollas tyúkon szeretnél külső kezelést alkalmazni, előtte a láb tollazatát érdemes ollóval levágni, ugyanis a toll megnehezíti a hatóanyag bejutását a pörkökbe. Nem kell félni, vedlés után ismét visszanő a megszokott lábdísz, csak ha mérlegelünk, akkor az atkák kiirtása prioritást élvez a külemmel szemben.

Jobb félni, mint megijedni!

Egy biztos megelőzése van: az új madarakat átvizsgáljuk, mielőtt beengedjük a többi közé. Ha lábrühet tapasztalunk (ez mindent elmond az eladó hozzáállásáról is, ezt érdemes figyelembe venni), akkor addig ne engedjük az újoncokat a tyúkudvarba, amíg a fent leírt módok közül az egyik szerint meg nem oldjuk a problémát.

Én vedléskor szoktam egy ivermectines kezelést tartani, ugyanis ekkor a baromfik nem tojnak, és levágni sem lehet őket a kopasztás nehézsége miatt. Mire újból elkezdenek tojni, illetve megszűnik a tokosodás, a hatóanyag teljesen kiürül a madár szervezetéből.

Sok helyen megemlítik az ól rendszeres takarítását és szárazon tartását. Ez alap higiénia, ha az ember tyúkot tart, ezt kötelességnek kell tekinteni. Érdemes még figyelni a madarak lábát, mert minél hamarabb kiszúrjuk, annál hatékonyabban és gyorsabban tudjuk kezelni.

Forrás

1. www.dvm360.com
2. drradnaiistvanblog.blogspot.com
3. C. Sreedevi, P. Ramesh, P. Mala Kondaiah, N. Lakshmi Rani, and M. Abhishek: Occurrence of Knemidokoptes mutans and Laminosioptes cysticola in backyard poultry in India (2016).
4. Teresa Y. Morishita, Grant Johnson, Galen Johnson, John Thilsted, Benjamas Promsopone and Crystal Newcomer: Scaly-leg Mite Infestation Associated With Digit Necrosis in Bantam Chickens (Gallus domesticus) [Journal of Avian Medicine and Surgery Vol.19, No. 3 (SEPTEMBER 2015) pp. 230-233 (4 pages). Published By: Association of Avian Veterinarians
5. Richard Wall, David Schearer Veterinary Ectoparasites Biology, Pathology and Control (second edition)
6. www.sciencedirect.com
7. www.cacklehatchery.com

* A cikk létrehozva: 2017. március 27.
* Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 10.

Szólj hozzá!
Címkék: atka lábrüh

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr4612143691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása