Élet a tyúkudvarban

A Baranyai Tájfajta tyúk - Magyarország gyöngyszeme

2017. december 11. 15:00 - Donkey Hote

Az alábbi cikk Hegedüs Tibor írása alapján készült. A képekért hálás köszönettel tartozok Tarjányi Rolandnak, a Baranyai Tájfajta tyúk egyik tenyésztőjének. 

Kitenyésztése 

Baranyai Tájfajta tyúk már egykoron kapirgált a magyar baromfiudvarokban, de sajnálatos módon kihalt. Visszatenyésztése 1987-ben kezdődött. Eme rendkívüli baromfi négy másik fajta segítségével és néhány jóhiszemű magyar "embör" jóvoltából jöhetett létre. 

A fajta létrehozásában ezek a fajták vettek részt: Zengő Plymouth kék, kendermagos és sárga; Mecseki zengőkék, kendermagos, fekete, splash és sárga; "Régi" magyar kakasok kendermagos és sárga, illetve Leghorn kakasok kendermagos, fekete, fogoly és sárga színekben. 

A fajta alakítása jelenleg is folyik, céljának tekintve, kívánatos szelekciók révén a már most is jellemző küllemi, valamint termelési jellemzők további javítása által, a Baranyai Tájfajta gazdasági értékének további fokozását.23270164_2067737126573549_4435393365133404461_o.jpg

Fajteleírás

Baranyai Tájfajta jóltojó, nagy testtel rendelkező tyúkfajta. A tyúkok testtömege átlagosan három - négy és fél kilogramm, míg a kakasoké átlagosan öt - hat kilogramm. Nem egyszer a tyúk elérheti az öt kilogrammos tömeget is. Az elmúlt években több kakas súlya meghaladta a hét kilogrammot is.

A tyúkok évente megközelítőleg kétszáz - kétszázharminc tojást tojnak fészkeibe. Mivelhogy a fajtára jellemző a kotlási hajlam, gyakran ki is keltik azokat. Az első jércetojásokra a tizenhatodik héttől számíthatunk, de a tojások száma a huszadik hétre állandósul. A tojások színe a krémszínűtől a barnáig terjed.

Taraja túlnyomórészt fűrésztaraj. Kakasoknál ez tenyérnyi méretű, szépen fogazott, merev. Áll lebenyük hosszúkás, átlagban tíz centiméter hosszú. Kerülendő a lekonyuló, az összenőtt, vagy a gyenge fogazású taraj, illetve a rövid, kerekded áll lebeny. A tyúkok taraja és áll lebenye nagyobb az átlagnál. Tojók esetén a lekonyuló taréj elfogadott. Jellemzőek rózsatarajú Baranyai Tájfajta tyúkok, kakasok is.

Továbbá a fajtára jellemző a hosszú és ívelt csőr. Lába toll nélküli. Ezek sárga színűek, de kék és fekete színek esetén szürkével árnyaltak. Bőre szintúgy sárga valamennyi színváltozatnál.

Eme előkelő fajta rendelkezik kopasznyakú változattal is. A kopasz nyak részben tollpamaccsal dísztett, részben begyig kopasz, elegáns külsőt parancsolva magának. A csórényakú tyúkokat, kakasokat egy állományban tartjuk fedettnyakú társaikkal, így az állomány húsz-harminc százaléka kopasznyakú lesz. Együtt tartva fokozzák küllemi és gazdasági tulajdonságaikat .

Színváltozatai: fehér, sárga és árnyalatai, kendermagos – aranyfogolykendermagos, fogoly – kékfogoly, fekete – rezesfekete, kék – rezeskék. 24312713_833448510170128_8535252577222027466_n.jpg17342856_1722221287791803_4017599665909429835_n.jpg

Tartása, növendékek nevelése 

"Baranyai Tájfajta fél intenzív tartás módban 16-17 hetesen kezd ivaréretté válni és tojni, tartási körülményektől függően. Folyamatosan tojás termelés 20-22 hetes korukban indul. Teljesen zárt tartásban általában 21-24. hét a tojástermelés megkezdése. Ez függ a takarmányozás és a tartási körülmények minőségétől. Kakasok 4 hónapos korban már kukorékolni kezdenek, 5 hónapos koruk környékén válnak ivaréretté. 5 hónapos korukra lehet egyértelműen eldönteni melyik kakas lesz alkalmas tenyésztésre, melyik nem kívánatos. Kakasok,- tyúkok taraja 1 éves korára fejlődik ki véglegesen. Baranyai Tájfajta másfél éves korára válik teljesen kifejletté.
Hústermelése jónak mondható. 12 hetesen minőségi takarmányozás esetén a kakasok élő súlyban elérhetik a 3 kg-ot. [...]

Takarmányozás: Egyszerű vegyes szemes takarmány bőséggel elég nekik. Hozzáadott fehérjét, vitaminokat az év jelentős részében nem igényelnek. Kiváló élelem keresők lés hasznosítók. Télen szükséges adni fehérjét (pl. szója) a takarmányukhoz, de akkor is csak az össz. takarmányra vetítve úgy 5 %-nyit, valamint vitamint (pl. Univit B) az össz. takarmányra vetítve kb. 2-3 %-nyit. Takarmány mész grittet télen folyamatosan kell adni nekik, össz. takarmányra vetítve kb. 7 %-nyit. Tavasszal, nyáron és ősszel elegendő hetente egyszer úgy kb. 1 kilót (50-60 felnőtt tyúkra vetítve) kiszórni nekik csak úgy a földre. 10 napos kortól életük végéig kapjanak E vitaminos Szelént havonta egyszer,- naposaknál 2 napos kúra, előnevelteknél 3 napos kúra, felnőtteknél 4 napos kúra formájában. Napos csibéknek 1 hetes korukig jó minőségű indító tápot kell adni, nem keverve semmivel. 5 hetes korukig jó minőségű nevelő táp nem keverve semmivel. 8-9 hetes korukig jó minőségű befejező táp nem keverve semmivel. 9 hetes koruk környékén fokozatosan át lehet állni a szemes takarmányra." szöveg forrása: wikipédia23275560_2065000053513923_6987992469259648467_o.jpg23270252_2067740576573204_4095535154114386321_o.jpg

Szólj hozzá!

Mrs. Telhetetlen

2017. november 04. 15:00 - Donkey Hote

Talán irracionális novemberben kotlóst ültetni. Szokás szerint család ellenkezett, ezért fű alatt kellett ezt az egészet végrehajtani. Legalábbis annak indult, de aztán valami úton-módon a fater az ól közelébe jutott, kinyitotta és egy random kotlós ült a sarokban. 

Már vagy három tyúk próbálkozott eltojással május óta. Mindegyiket offoltam, tojás ki, fészket lefedtem valamivel, így nem volt hová ülniük és egy hét alatt már boldogan káricáltak az udvarban. Volt egy a színben, egy az egyik ól alatt, egy meg a kertben; ámbár a kertesnél egy kóborkutya is besegített, így se tojás, se fészek, se kotlós...

Már valahogy kezdtem beletörődni, hogy áh, idén nem lesz több csibe. Valahogy a lelkiismeretem is nyugodt volt, hisz tudtam, hogy evvel jót cselekedtem. Tyúk sem épült le, nekem is több időm maradt saját magamra, mert azért valljuk be, a csibével akkor is kell minimálisát bajlódni, amikor kotlóssal van. 23224549_1705349416253030_1361138374_o.jpg

Egy araucana keverék tyúkom úgy döntött, hogy ő kotlani akar. Mondom jó' van asszony, majd csobbansz egyet, aztán legyen nagy a szád. Már a vedret is megeresztettem vízzel, mentem volna asszonyért, de valami oknál fogva én úgy döntöttem, hogy egye fene, kap egy fészket, meg pár tojást. 

Ugyebár vedlünk. A tyúkjaim majdnem 75%-a négy év feletti, ergo ők nem tojnak már októberben. Idei jércém nincs, szóval felfedező körútra indultam. Az araucana kifutóba beszökött egy fekete keverék. Mikor bementem kis segítséggel ő ki is jött. Aztán megnéztem a fészket és bumm öt tojás. Keverék tojta persze, de nem gond. 

Drága japánjaim fészekalapításba kezdtek. Csórtam egy tojást onnan is. Másnap reggelre a maradék tizenöt tojás szőrén-szálán eltűnt, cseppet sem volt feltűnő a kutyaól előtt heverő halom tojáshéj. Lényeg az, hogy egy tojást kimenekítettem azelőtt este, az is ment a kollekcióba. 

A Zasszony alatt volt még három, egy a kopasznyakú búbostól, egy az anyjától, meg egy a tesójától (hehe, családba marad). Az már kilenc. Megcsináltam a fészket. Túlzásokba nem estem, a deszkára vittem egy kazal szénát, majd formáltam bele egy likat és beletettem a gyerkőcöket. 

Mint a rossz napokat élő nők (khm...), neki is elég szar kedve volt. Azért rávette magát a fészekre. Tettem be neki kaját, vizet, még porfürdőt is, hogy ne járjon a szája. Másnap még lett egy Anyóstól, azt is alápakoltam. Így ült a drága tíz tojáson. 23261731_1705349562919682_1441524031_o.jpg

Vagy egy hétig nem nyitottam rá az ajtót, mindenki tudja milyen egy hisztis nő, nem kell bemutatni. Csak az ablakon át néztem, hogy van-e kajája még. Volt neki mindig, bár nem értettem, hogy ennyi ideig hogy húzta ki ennyivel. 

Már megölt a kíváncsiság, hogy mi van vele. Benyitottam, szokásos hiszti. Rá is csuktam az ajtót. Este mentem a lámpázóval, friss vízzel, gabonával, ahogy azt egy kismamához menet illik. Világítás után valahogy jobb kedvem lett, mint volt. A tízből kilencben élet jeleit láttam. Elégedetten hagytam ott őt. 

Szóval most várunk, hogy mi lesz. Azóta megjött az étvágya, négy nap alatt megette azt, amit azelőtt egy hétig. A drága nem kívánt leszállni a szükségleteket elvégezni, így akad egy kis ürülék is a fészekben. Én letisztítani a tojásokat nem fogom, mostam már elég szart a kotlósültetések alatt. 

Fészekbeszarásra visszatérve ez egy új trend? Idén szinte az összes kotlósom ezt csinálta. De nincs mit tenni. Ha egyszer valamit az asszony kitalál, onnan nincs visszaút. 

Már nagyon várom a babákat. Azóta pszichológust megszégyenítő módon nyugtatom a családom, hogy nem lesz baj, van infra. Ilyenkor édesanyám, meg az Isten szóba kerül, de mindent a cél érdekébe. Már most gondolkozok azon  hogyan adjam elő azt, hogy indítótápot is kell venni. Jézus, mi lesz itt...

Elvileg sok kis szakállas tollgombóc kell szülessen, aztán meglátjuk, hogy hol lófráltak még a lányok. Azért valljuk be, a szomszéd kakasa egy elég ellenállhatatlan csávónak számít a baromfiudvar lakói között. Meg na, a szomszéd fűje mindig zöldebb. 

DH

3 komment

Kacsanevelés új szemszögekből

2017. szeptember 04. 15:00 - Donkey Hote

Régen is voltak kacsáink. Már akkor is teljesen lenyűgöztek a viselkedésükkel, illetve kinézetükkel. Ámbár anno sima magyar kacsink voltak, de a lényegen nem sokat változtat. Mint most, annak idején szintén tyúkkotlóssal keltettük ki a kacsatojásokat, sikerrel. De valami oknál fogva elvettem őket a mostohától. 

Elég gyorsan gyűltek a tojások, majd egy idő után átmentünk heti egy-kettőbe. Már volt vagy tíz tojás a kosárban, megfőzni sajnáltam őket, átmentem a szomszédba, ahonnan a gácsért, meg a nevelő kacsakotlót is vettem, hogy kérjek néhányat. Tudtak adni ötöt, hazaérve fészket csináltam. 19237838_837782646369615_7776948941417955344_o.jpg

A tojóládában szüntelen kotlott egy tyúk, már egy hete ült. Nem túl sokat ült üresben, tökéletes. Már csak reménykedni tudtam abban, hogy kibírja az öt hét poklot, hisz augusztus közelében jártunk, a kánikula is tombolt. A kotlóst Karolának hívják. 

A gabonatároló, amit mifelénk hombárnak hívnak, üres volt. Kitakarítottam, betettem a fészket, majd a kotlóst. Szempillantás alatt rávetette magát tizenöt gyerekére. Nyugodtan ült, kielégülten. Kapott vizet, meg kukoricát, illetve egy rossz vasvedret, bele fahamu, szitált homok és tetű elleni por keverékét szórtam, porfürdőnek kiváló. 20414053_859966230817923_5609744077213221954_o.jpg

Teltek, múltak a napok, de kotlós szar sehol nem volt. Már számítottam rá, de valahogy megszédültem, mikor felemeltem és minden ázott a hasmenésben. Magamban mondogattam, hogy "azt a fosos lyukadat tömné be ... valami". Uccu neki, lyukas pamutzoknit kajtattam a fiókból és engedtem meleg vizet. 

Fantasztikus volt a szaros fészekből szaros tojásokat szedegetni, majd zoknival óvatosan mosni. A fészekanyagot kicseréltem és visszatettem. A kotlós lábait is lemostam, biztosra mentem. Pár napig ismét semmi, már annyira deja vu-m volt. Felemeltem, újból minden... 20507050_860029527478260_7196375944010147215_o.jpg

Közben eljött a lámpázás. Tekintve, hogy a tojások zöme kéthetes volt, mikor megültettem, szerintem totál elfogadható a tizenötből tíz termékeny tojás. Ebből persze a szomszéd ötje is benne van. Mondjuk, javítva az állapotokat, egyet összetört a kotlós egy pár nappal előtte, de abban sem volt semmi. 

Majd pár napra rá megyek be, hát egy csodálatos kotlós szar a vízben. Mit érdekelt már engem, hogy hol van, a lényeg, hogy nem a fészken és nem kell szart vakarni sehonnan. Tettem be tiszta vizet, elégedetten távoztam. 20689686_864721927009020_8577900415481884692_o.jpg

A kelés felét sajna nem élhettem át, mivel az ország másik végén a Fekete-tengerben áztattam az ülepem. Szóval maradt a messenger isteni opciója, a képküldés. Végül is nyolc kis pajzán kelt ki, ebből az egyik kelésgyenge lett és feladta a harcot. 

Látszott a képeken, amiket küldtek a helyetteseim, hogy a kicsik és Karola között nagyon erős a kapcsolat, tehát kijelentettem, hogy maradnak együtt. Bár néha még vannak nyelvi problémák, meg a kicsik különösen szeretik a vizet, míg a mamát ez taszítja, de ettől függetlenül jól elvoltak.20785665_867266380087908_662129871603373410_o.jpg

Egy nap a kotlós kiszökött, nem nagyon erőlködtem elkapni, este úgyis ott csövezett volna a tároló előtt. Elhittem. Az ülőn ült, benn, a többi között. A kicsik sem sírtak, hagytam a dolgot a maga útján menni... 

Eltelt vagy két hét. Karola szüntelen kotlott. Egy este nagy meglepetésben volt részem. A hombár tetején ült, gyerekeit hívva. Beengedtem. Egyből odaszaladt gyerekeihez, újból együtt a család. Valahol én is megnyugodtam, mert így mindenki biztonságban volt.

Azóta telnek a napok, Karola már tíz hete kotlik. Már szinte aggasztó... Elnézve a viselkedését hamarosan örökre elhagyja a családi fészket és új otthonra talál, újra egyedül... 

"Hol szeretet van, ott a világ közepe."21246389_876041799210366_751726611131918862_o.jpg

DH

1 komment

Az öt legédibb tyúkfajta, ami neked is mosolyt fog csalni az arcodra

2017. szeptember 01. 15:00 - Donkey Hote

Napjainkban teljesen normális dolog az, ha valaki nem csak haszonból, azaz nem csak tojásuk, vagy húsuk miatt, hanem díszként tartja tyúkjait. Ámbár a dísztyúktartók száma egyre nő, néha elég heves összecsapások történnek a gazdasági baromfitartók és a hobbi-, vagy dísztyúktartók között. 

Az ember kreativitása révén mára rengeteg pompás, egyedi baromfifajta létezik. A lent említettek közismertek, hisz külsőjük minden kedvtelésből baromfitartó ember szívébe belopta magát. Tehát íme az öt legédibb tyúkfajta, ami neked is mosolyt fog csalni az arcodra. 

1. Selyem baromfi 

Szerintem mindnyájan egyetérthetünk abban, hogy a selyemtyúkok a legcukibb tyúkok valamennyi közül. A selymes tollazatuk, a kék bőrük, a rengeteg lábujjuk, a lilás diótarajuk, a zabálni való szakálluk és megannyi más tulajdonságuk miatt válnak bohócnak álcázott télapóvá. Ami még különlegesebbé teszi őket, hogy egyedi tollruhájuk révén füröszthetők, mint az ölebek. 

A képért hálás köszönet Catteneo Nicholas barátomnak. 21170717_1634015016719804_1610601306_o.jpg

2. Törpe cochin 

Kapirgáló kézilabdák. A dús faroktollazat, a hatalmas lábtollak, illetve a törpe méretük végett teljesen átveszik egy gömb alakját. Megannyi színben és tolltípusban előfordulók, hatalmas népszerűségnek örvendők. Apró méretük miatt sáros baromfiudvarokba nem ajánlott, ugyanis hamar ázott porcicává válhatnak. 

Köszönet a képért Nógrádi Timea tenyésztőnek. Még sok-sok édi, amellett kiváló minőségű képet találsz, ha  következő Facebook oldalra kattintasz: Polish Paradise, Holland bóbitás tyúkok20767977_502744546735343_2037722679745576145_n.jpg

3. Holland bóbitás 

A fehér búbjuk Tina Turner haját megszégyenítően ékeskedik fejük tetején. Mostanság elég sok színváltozatuk terjedt el, sőt, már kopasznyakú változatuk is jelen van. A kétlábon járó mikrofonok rendkívül jámbor állatok, gyakori házikedvencek, mivel könnyen tudnak elválaszthatatlan köteléket létesíteni gazdájukkal.

A képért ismét köszönet és hála Catteneo Nicholas barátomnak. 21170998_1371745902938119_1720913543_o.jpg 

4. Araucana 

Ez a fajta valóban különleges. Egyes madarak tollfület viselnek. Ez egy szemölcsnek köszönhető, ami a fültől nem messze jelenik meg, még a tojásban, ergo a kiscsibék már evvel jönnek a világra. Félvad származásuk ellenére rendkívül barátságos lények, ezen felül gondos anyák is. Ezt tetézve fészkükbe valódi türkízék, fűzöld tojást raknak.

Hálás köszönet a képért Márton Ádám baromfitenyésztő barátomnak. 21284553_1636846729769966_1518516916_o.jpg 

5. Antwerpeni szakállas törpetyúk

Ezekről a tyúkokról egy kertitörpe jut az eszembe. Aprók, szakállasok és az állásuk is különleges. Rózsatarajuk szinte koronaként ékeskedik fejük tetején. Szeretni való kinézetük miatt közkedveltek a hobbi baromfisok köreiben, ezen felül kiváló anyák is. 

Nagyon szépen köszönjük a képet Bugyinszki Péter tenyésztőnek. 21222354_1489327577819948_2114171506_o.jpg

DH 

Szólj hozzá!

Néhány dolog, amit tudnod kell a vedlésről

2017. augusztus 21. 15:00 - Donkey Hote

Minden kezdő tyúktartó számára nagy meglepetést jelent a vedlés. Maga a folyamat és a végeredmény is. Mint ahogy két egyforma élőlény és tojás sincs, így két egyforma toll sem. Minden vedlés valami meglepetést takar. Egy új foltot, vagy az évek telésével akár több fehér tollat is. Ez a porcelán színű baromfiknál elég gyakori jelenség. 

Mi a vedlés?

A vedlés a tyúk tojástermelési évének úgymond ünnepélyes lezárása. A rövidülő nappalok eljövetelével a pajzsmirigy elkezd egy hormont intenzívebben termelni, ez azt eredményezi, hogy a tollak csévéjében a vérellátás megszűnik és a toll kihullik. Vedlés idején a kifutók és baromfiudvarok megtelnek tollal, mintha T-rexeink párnacsatát rendeznének éjszakánként. 

A rövidebb nappalokra más mirigyek is reagálnak, megállítva a petefészek működését és a tojástermelés leáll. A vedlési időszak alatt a tyúk regenerálódnak, feltölti készleteit az újabb generáció megalapozása végett.21034900_1625800417541264_802175331_o.jpg

Mikor kezdődik el? 

Minden tyúknál más és más időben következik be. Általánosítva egy tyúk tizennyolc hónapos vedlik először és az ügyesebben tojó tyúk két és fél, három hónap alatt átesik rajta, míg a kevésbé aktívnál akár hat hónapig is eltarthat, mire megjelenik az új tolltakaró.

A kakas esetén a herék működése részlegesen leáll, így terméketlenekké válik a vedlés idején. Abban az esetben, ha az átlag testtömegük több, mint 25%-át elveszítik, úgyszintén sterilekké válnak.

A korán keltett jércénél (december, január, február eleje) szintúgy felléphet a vedlés. Ámbár ez csak a nyakon végbemenővé korlátozódik, de ettől függetlenül a tojástermelés visszaszorul. Ezért úgy kell keltetnünk, hogy  jércék szeptemberben kezdjenek el tojni. 20991423_1625802367541069_714663820_o.jpg

Hogyan megy végbe?

"A vedlés állandó sorrendű. A folyamat a nyaktollak váltódásával kezdődik, ami már csökkenti a tojástermelést. Fokozatosan terjed a hátra a tollváltás, majd a szárnyakra és a farokra. A háttollak váltódásakor abbamarad a tojásrakás.

A szárnytollak kivedlése a tengelytollaktól számítandó, innen halad az elsőrendű evezőtollaknál kifelé, a másodrendűeknél befelé. Az apró tollak vedlése az ötödik elsőrendű evezőtoll váltásával esik egybe. Ez a vedlés csúcspontja."  Szöveg forrása: http://www.agr.unideb.hu/ebook/baromfitenyesztes/perzisztencia.html.21035337_1625803274207645_1546938400_o.jpg

Hogyan lehet kényszeríteni, késleltetni? 

A mai ember kihasználva a tyúkok tojásrakási képességeit a hiper-szuperül tojó hibrideken felül kitalálta azt is, hogyan késleltesse a fent említett folyamatot. A tökéletes vedlési idő szeptember-október közé esik, így a nappalok meghosszabbításával augusztus helyett az említett időre tolható. A világításról már írtam korábban. Itt olvashattok többet róla: A világítás hatása a tojáshozamra

A vedlést ahogy késleltetni, úgy kényszeríteni is lehet éheztetéssel, kevesebb vízzel, vagy a világítás hírtelen változtatásával. Az éheztetés hatására a tojóállomány felhasználja az elraktározott zsírt, így ugyanazon kondícióba kerül. A két tényező együttes hatásaként a második tojóperiódus termelése kiegyenlített lesz. 

13876635_267382826978443_3759966706228233527_n.jpg

DH 

Szólj hozzá!
Címkék: vedlés

Kiskacsák? Nem... Ők többek annál!

2017. július 21. 15:00 - Donkey Hote

Édi kacsák köszönik, jól vannak. Persze én is, már ha én érintett vagyok a dologban. Az elmúlt pár hét, hónap a kacsák körül forgott. Ámbár a tyúkok nem érezhetik magukat elhanyagolva, ők idén afféle gazdi házi kedvencei maradtak, szaporulat nélkül.

Talán jogos, talán nem, de a kacsáknak pár hét együttlét után engedélyt adtam a szaporodásra. Utólag belegondolva nem készültem fel sem helyileg, sem lelkileg az új jövevényekre, amellett a tervezéssel és ennek kivitelezésével is akadtak problémáim de a poént majd a végén... 19467761_841950902619456_2770379680412584747_o.jpg

Tehát a kacsáim ügyesen elkezdtek tojni. Még meghökkentem, mikor az egyik sarokban megpillantottam az első két tojást. A földre nem tojhatnak - gondoltam, és egy kartondobozból egy-kettő fészket varázsoltam. A kacsáknak bejött. Szorgosan gyűjtögettem mindennap a tojásokat. Mire odáig értem, hogy megszámoljam, húsz volt a tartóban. 

Nagyi panaszkodott, hogy sok a kotlósa, egyértelmű, mikor nem kéne kotlanak nyakra-főre, de ha szükség lenne egyre, az istenért sem. Kihasználva az alkalmat, leegyeztetve a nagyival, vittem is le a tojásokat. Mivel a ciklus első tojásai, pár deformált volt, azokat a csirkék kapták megfőzve. 

Lementem, fészket megcsináltuk, tetűporral beszórtuk mint a kotlóst, mint a fészket, majd a tizenhat tojást a fészekbe helyezve odaadtuk béranyánknak. Boldog volt, mi is. Teltek a napok, a nagyival csak telefonon volt lehetőségem értekezni, elmondása szerint jól ült. 20257595_1589169731204333_322766832_o.jpg

A tojások továbbra is gyűltek, ámbár már nem akkora sebességgel. A fásszínben akkor ült meg egy kotlós egy kimustrált szennyeskosárban, csak a kopasz földön ült. Egye fene, gondoltam magamban, alátettem tizennégy tojást. A kotlós picurka volt, felmenői között volt japán is. 

Eljött a lámpázás. Az első kotlóst feljegyeztem a naptáramban. Időm nem volt kiszámítani, hogy mikor fognak kelni. A tizenhat tojásból tizenhárom termékenynek bizonyult, örültem is mint majom a farkának. Másnap jött a második, csak hát gondok akadtak a memóriával, ugyanis elfelejtettem feljegyezni az ültetés napját. Semmi baj... Tizenkettő maradt alatta, abból tízben az élet jelei mutatkoztak. 

Nagy volt a boldogság. Ahhoz képest, hogy a gácsérom egy öt és fél kilós debella dög, a tojók meg alig másfél kilósak, elégedett voltam. A napi öt tojás lecsökkent napi egyre. Egy kitartó kacsa nem adta fel. El is neveztem Louise-nak, ő volt a legszelídebb és a legszociálisabb mind közül. 20251131_1589170121204294_915720141_o.jpg

Egy nap megyek vizitre, hallom, hogy Louise pityeg, fémdetektort megszégyenítően. Megkérdeztem a szomszédot, hogy ez minek a jele, véleménye szerint kotlani fog. Nem tudtam eldönteni, hogy most ez jó-e, vagy rossz, de annyi leesett, hogy valamit tenni kell.

Másnap a fészkén maradt. Már egy tolltakaró is fedte a fészket, csak tojás hiányzott. Pár tojás még volt a szekrényben, nem azt mondom, de miért ne nevelné fel az első fészekalj pipéit. Egye fene, vártam pár napot, azután elhoztam a nagyitól a kotlós alól a tojásokat. 

Most jött a bökkenő. A negyedik hét végén jártunk, a némakacsa öt hétre kel, szóval már csak napok voltak kelésig. Csak annyi, hogy nekem akkor az ország másik felében kellett legyek. Úgyhogy ez is családi programmá alakult.20257648_1589170184537621_1300733934_o.jpg 

Eljött a kelés. Csak a telefon maradt. Anya hívott, tanácsot kért, hogy mit tegyen.  Szerény személyem is tanácstalan volt, nemhogy tanácsokat osztjak. Sajnos rosszul sült ki a dolog. Három kiskacsa várt, meg Louise. Próbáltam pozitív lenni, bár ez egy magamfajta megkeseredett dögnek picit nehezebb, mint az átlagnak. Beletörődtem... 

Megnéztem a másik kotlóst is, megvannak-e a tojások. Mikor felemeltem kiütött tojások hada fogadott. Gyors beszaladtam és beindítottam a keltetőt. A tojásokat behoztam, bár eggyel kevesebb volt. Majd jött a várakozás. Tizenkét óra leforgása alatt kikelt egy híján mind. Az egyik kelésgyenge lett és hamar elpusztult. 

A már kikelteket kivittem a kotlóshoz. Egyből rájuk vetette magát. Ámbár az infrát felkapcsoltam, azt se tudta hirtelen hogyan takarja el az apró vizes testeket. Elöntött a béke, a nyugalom. 20121523_851758104972069_409585747059321062_o.jpg

De tök érdesek. Mind tarka. A szín elnevezése tök változó. Van, aki foltosnak nevezi. Hivatalosan szarkamintás, de nekem csak tarka. Bár tarka gácsérral és egy híján az összes tojó tarka. Kis pingvinek... Nagyon remélem, hogy minden rendben lesz. 

Őket nézve, simogatva rájön az ember, hogy ők nem is kacsák. Ők egyenkét pingvines csomagolású csodabogarak, akik élő-lélegző és szerető lények. 20251071_1589169851204321_1971284688_o.jpg

DH 

3 komment

Tündérmese japánokkal?

2017. június 23. 15:00 - Donkey Hote

Az életben nem mindig történnek úgy a dolgok, ahogyan azt mi szeretnénk. De amit elvesz, azt apró lehetőségsugarakként az égre kínál, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy beléjük kapaszkodjunk és száguldjunk az ismeretlenbe önfeledten, jót remélve. 

Apró kis japántyúkom, Tuka (Etukának hívják, de ez valahogy barátságosabbnak tetszik) kotlásáról már írtam. Itt olvashattok róla: Japán kotlós. Anno tíz tojást tettem alá, saját törpetyúkjaimtól. Nagyon bíztam öregedő kakasomban, összeszedve erejét még képes lesz észvesztő génjeit átadni az utókornak. Tévedtem. 

Az első lámpázást követően az eget felhők borították, eltakarva az éltető csillagot. Tétlen ültem, várva az isteni csodára. Esőre állt az idő... Akkoriban keltek a kisludak, az első keltetővel. Az egyik falubeli jelentkezett tíz kislúdra, hívott a nagyi, hogy át kellene ugrani megbeszélni a pénzügyeket, satöbbi. 17857417_1461350827319558_1515400655_n.jpg

Az utcán álltunk. A nagyi beszélt, én csendben álltam, tétlenül. A telek utcára nyíló ajtaja nyitva volt, már kínomban azon leskelődtem befelé, hátha látok valami érdekeset. Az esőfellegeket elhessegették a sugarak. Újra volt remény. 

Bekérezkedtem az udvarba, nem bírtam magammal, szárnyaltam a végtelenben. Berohantam a tyúkudvarba. Néhány japántyúk pár kakassal kapirgált monoton, megállás nélkül. A tyúkokon látszott, hogy tojnak, hát megkérdeztem, van-e tojás eladó? 

A nénike mosolygott rám, majd szólt a fiának és tizenhárom tojással jöttem haza. A nap sütött, szinte égetett. A kincsektől megfosztott kismama majd táncra perdűlt a boldogságtól, mikor megkapta aranytojásait. Boldogok voltunk. Mi ketten, a végtelenben. 18268640_808414059306474_144304739158758085_n.jpg

Eljött az első lámpázás. Az idő ködös volt, a vészjósló fellegek eltakarták a napot. Fáklyás ködlámpámmal átvizsgáltam a tojásokat. Pengeélen táncoltam. Cipőm majdhogynem elkopott a végére. Már kezdtem fellélegezni. Egy óvatlan pillanat, egy huppanás, egy koppanás és egy kiáltás. Felelőtlen kezeim elengedték a kis árvát. Szerencsére terméketlen... 

Viszonylag gyorsan húzták a lovak az idő szekerét. Elérkezett a nagy nap. Egy pillanat leforgása alatt tizenegy aranypipe volt az igazgyönggyel díszített anyuka alatt. A tizenkettedik úton volt... Estig vártam, majd az égbolt sötétedésével meglámpáztam azt az egyet. A csibe halott volt. 18216674_808927379255142_4769801230041562838_o.jpg

Az egyik szemem sírt, a másik nevetett. A lényeg az volt, hogy a tizenegy ép és egészséges. A kismama védte őket mindenáron. Innentől a feladatom csak annyi volt, hogy tündér kereszt apaként óvjam őket és kívánságaikat teljesítsem. 

Szépen nőttek. Már négy hetesek lehettek, amikor éjjel az egyik kinn maradt. Hideg volt, az angyalok őrizték álmát, sajnos, őrzik mostanáig. Öthetesek voltak, mikor a mostoha elhagyta őket. Védelem híján, patkánykoma már fente a fogát az aprónépre. Ketrecbe kényszerültek. Időközben lett hét gyémántdíszes gyöngyicsibe is. Így találtak igaz barátságra egymás között.

19457743_1555125884608718_1707764852_o.jpg

19023360_829767057171174_8924088260082239755_o.jpg

Azóta telnek a napok. Kereszt apaként óvom őket minden gondtól, bajtól, fájdalomtól. Lassan, de biztosan szoros családi kötelék alakul ki köztünk, már-már engem tekintenek az édes mostohának. A három tündérfi és a hét tündérlány még együtt tengeti mindennapjait, de néhány hamarosan új varázserdőt kap, ahol felfedezhetik az élet rejtelmeit. 19457643_1555125154608791_212408788_o.jpg

DH

Szólj hozzá!

Öt tipp arra, hogy hogyan szoktasd le a tyúkjaidat a kotlásról

2017. június 16. 15:00 - Donkey Hote

A tyúkok anyai pályára vágyása nem akaratunktól függ. Persze tavasszal nagyon jól jön pár kotlós, hogy könnyebben menjen a kiscsibék nevelése és ne kelljen szenvedni a keltetővel, de a nem megfelelőfelelő időben és helyen ez akár nevezhető tehernek is mint parasztgazdaságunk, mint az érintett tyúk számára. Hogy miért? Egy következő posztban erről is szó lesz. 

A régi öregeket is érintette a téma és a mai modern világot is. A mai ember okosan a végénél ragadta meg a problémát és kitenyésztett olyan hibrideket, amelyek szinte nem is ülnek meg. Ha te nem ilyen hibrideket tartasz, akkor figyelmedbe ajánlom az alábbi öt tippet arra, hogy hogyan szoktasd le a tyúkjaidat a kotlásról. 

1. Hideg vízben áztatás 

Tudom, elég morbidnak hangzik a dolog. Nem is szükség más hozzá, mint egy vödör hideg víz. Az eljárás nagyon egyszerű, a dolgod csak annyi, hogy fogd a potenciális áldozatot és óvatosan a testét a vödör hideg vízbe teszed. Lassan fel-le mozgatod, hogy a tollai alá is be tudjon hatolni a víz. 

A kotlás idején a tyúk testhőmérséklete megemelkedik, ezért is nevezik kotlási láznak. A módszer célja az, hogy a test hőmérséklete lecsökkenjen, nem pedig az, hogy a kotlós megfulladjon, ezért A KOTLÓS FEJÉT NEM NYOMJUK BE A VÍZBE. 

Ennek az eljárásnak is megvannak a veszélyei. Az egyik az, hogy ha figyelmetlenek vagyunk és a kotlós feje teljesen véletlenül a víz alá kerül, akár a tyúk életébe is kerülhet. Ha lehetséges napos, meleg időben csináljunk, hogy a kotlós mihamarabb megszáradjon, mert a víz párolgása is hőt von el a madár testétől. 

2. Leszoktató ketrec készítése 

Ez talán a legjobb megoldás a problémára. A ketrec fából készüljön, és ami nagyon fontos, hogy az alja nagy lyukú dróthálóból készüljön és helyezzünk be egy ülőrudat. A ketrec lényege az, hogy a kotlós az ülőn üljön, így a levegő átáramlik a hasa alatt, nincs ami szigetelje a hőt, így a hőemelkedés hamar megszűnik és a tyúkunk kotlása elmúlik.

A ketrec használatával akár három nap alatt leszoktatjuk a kotlóst a kotlásról és sokkal gyorsabban tér vissza a gazdasági életbe. Fontos, hogy a kotlós számára tegyünk elegendő élelmet és vizet, ugyanis a meleg nyári napokon hamar halálát lelheti.dsc02323.jpg

kép forrása: net (forrásért katt. a képre) 

3. Kültéri tojóláda

Tavasz beköszöntével célszerű külső tojóládákat alkalmazni vízálló fedéllel, mert a tojások már nem tudnak megfagyni és a helyet sem foglalja a baromfik óljában. Ez szintén fából készüljön és legyen több rekeszes. Ha hústípusú, vagy kettős hasznú tyúkjaid van szó ötre, ha tojótípusú, akkor négyre egy rekeszt. A tetőt ajánlatos cinkbe mártott hullámos lemezből készíteni, mert ez ellenáll jégnek, esőnek. 

Ezeket helyezzük árnyékos helyre, hogy nyáron ne legyen benn nagyon meleg, mert könnyen ledobbanhatnak a tojni kívánók. Ügyeljünk a tetűre, mert a melegben hamar elszaporodnak. Hetente cseréljünk a fészekanyagot és tartsuk tisztán, mert az ürülékkel szennyezett tenyészteni való tojás nem a legegészségesebb. 

De hoy mi haszna ennek? A tyúk elkotlik a tojóládákban és könnyen bezárhatjuk a többi tyúk közé és fészek híján valószínű az ülőkön fog aludni és hamar elhagyja a kotlást a fent említett okok miatt. Tapasztalataim alapján legkésőbb egy hét múlva elhagyják az anyai ösztönök és a következő hetekben újra tojni kezdenek. images_1_2.jpg

4. Tyúkok kikötése kerítéshez, oszlopokhoz

A fenti három módot tiszta szívből csak ajánlani tudom, de a következő kettőt szigorúan tilos végrehajtani. A régiek a kotlósokat kikötötték egy szeghez, vagy akármihez, hogy ne tudjon elmenni, így a csibék is a kijelölt, feltehetően biztonságos helyen maradjanak.

Ezt mára a törvény tiltja, szerintem jogosan, mert a nénikének se tetszene, ha a Zura a paradicsomkaróhoz kikötné azzal a címszóval, hogy "Kapálj élet, aztán rajta ne kapjalak a szomszédba mint múltkor!". Tehát, semmiféleképp nem kötünk ki tyúkot, se kakast semmihez, mert kárt tehetnek magukban. 

5. Ládával leborítás, vagy ketrecbe zárás táplálék és víz nélkül 

Hallottam már olyanról, hogy egyesek egy műanyag kenyeres ládával leborítják a kotlósokat és étlen szomjan otthagyják három napig, arra gondolva, hogy hú de milyen hatásos lesz és a tyúkjaim tuti le fognak szokni a kotlásról. Hát sajnálattal közlöm, NEM. 

Hogy miért? A melegben hamar kiszáradhatnak és pár óra alatt elpusztulhatnak a kotlani vágyók. A kotlás amúgy is súlyvesztéssel jár és a hiányos etetéstől akár le is gyengülhetnek a tyúkok. Amellett ezt nyulaknak szánt ketrechez hasonló dolgokba szokták kivitelezni és ha annyira akar a kotlós leteszi a seggét és a sarokban tovább folytatja kotlási hadműveleteit. 

DH 

Szólj hozzá!

Ruca, ruca és még több ruca

2017. június 12. 15:00 - Donkey Hote

Ez a vízi szárnyas tartás olyan, mint egy betegség. Ha egyszer veszünk egy párat, kell több, több és még több. Mint egy függőség a drog, vagy a szivar után. Lehetetlen leállni vele. Isten tudja, hol lesz ennek vége...

Idén a lúdtojások keltetésével foglalkoztam inkább. Már unalmas volt csirkéket keltetni, azért a tizedik keltető után már tök monoton az egész, semmi új, semmi izgalom. Az elmúlt évben már próbálkoztam lúdtojások keltetésével, de az kudarcba fulladt. Újult erővel fogtam neki a dolognak.

A neten 50%-os kelési arányt jósoltak az oldalak, mivel hatalmas debella dögökről van szó. Szerencsére, nekem összejött 70%-os arány, aminek nagyon örülök. A száz tojásból, amit a keltetőkbe tettem hetvenegy kicsi kelt ki, de ebből tíz kelésgyenge lett, így hatvanegy került új otthonba. Azért az sem volt egy kis feladat, de megbirkóztam vele.19113046_1540851299369510_185111237_n.jpg

De hogy jönnek ide a rucák? Tavaly beszélgettem egy szomszéddal és mondta, hogy némarucakotlóssal elég jó kelést ért el. Mondom jól van, tavaly már rucára nem volt se idő, se keret, így ez idénre maradt. A Facebook-on többet megtudhattok egyébként a barofiudvarom mindennapjairól, sokkal könnyebb ott egy képet feltenni, mint itt egy posztot írni.

Az egyik nagyimmal (szerencsére kettő van) az egész falut bejártuk, sajnos nem találtunk senkit, akinek lett volna eladó tojás. Azért borzalmasan elszomorított az, hogy egy legelővel, vízzel teri árkokkal rendelkező faluban ilyen nehéz pár némarucatojásra szert tenni. Ez van, ilyen a világ...

Elkeseredve felhívtam a másik nagyimat, egyébként ő a szomszéd faluban él, hogy nem-e tud valakinek eladó tojást. Mozgósította a kapcsolatait, három napra rá tizenkét rucatojást küldött. Nagyon boldog voltam. A falubeli nagyinál volt egy kotlós, alátettük a tojásokat.

Mikor vittem le a tojásokat, a boltban találkoztam egy másik szomszéddal, akinek volt negyven rucatojása. Egye fene, nyolcat még elhoztam a kotlós alá.17504571_791477284333485_3581469496327166905_o.jpg

Eljött a lámpázás. Minden porcikám bizsergett mikor csak rágondoltam. Hát bizsereghetett is... A húszból egyet összetört a kotlós, így maradt tizenkilenc. Abból hét nem volt fias, maradt tizenkettő. Lassan teltek a napok, pontosan két hete kerültek a tojások a kotlós alá.

Egy nap hívott a nagyi, hogy gond van, a kotlósnak hasmenése van, összepiszkolta a fészket. Talán szárnyakat növesztettem abban a pillanatban, vagy nem tudom, de két perc alatt ott is voltam. A kotlóst kitettük, a tojásokat meleg törülközőbe csavartuk és már szárnyaltam is hazafelé.18402060_813702378777642_4663783078817336146_o.jpg

A tojásokat a kotlós szartól lemostam, mert a harmincnyolcfokos keltetőben elég eredeti illatok terjengtek volna. Lélekben már feladtam, ki tudja, hogy mennyit melegített az elmúlt napokban az a beteg némber. A kotlós másnapra elpusztult. Én bélféregre saccoltam, mire vittem volna a gyógyszert már hiábavaló volt.

Na de szépen teltek a napok. Egy némarucatenyésztővel felvettem a kapcsolatot, ő vezetgetett az utamon, hálás köszönet neki! Eljött a kelés napja. A tizenkét tojásból a harmincötödik napra mind kikelt. Felemelő érzés volt. Kettő kelésgyenge lett, egy meg ok nélkül pusztult el.18423263_813336932147520_6004112684897771912_o.jpg

A faluban egy nőnek kellett volna kislúd, a kacsák után pár nappal keltek. Volt egy némaruca kotlósa, azt elhoztam tőle és egy másik alá vittem tizenhárom lúdtojást. Azóta értesültem, hogy a kotlós egy hétre rá megunta a kotlást és otthagyta a tojásokat.

Minden próbálkozásom és akaratom ellenére a kapott kotlós nem fogadta be őket, egyedül nem hagyhattam, visszavinni nem akartam, nagyon megszerettem, így vennem kellet egy másik szomszédtól egy pár rucát. Mikor mondta, hogy neki van eladó eléggé kivoltam, mert én itt járkálok le s fel tojásért, erre alig tíz méterre egy vagon kacsa tojással... 

Eközben a falubeli nőnek elült még egy rucája, az alá is vitt a nagyi tojást, majd száguldott fel a két rucatojóval, amit kapott cserébe. Hát hogy is mondjam, vágtam egy pofát, mikor felhozta őket, mert nagyjából tíz perccel előtte vettem egy gácsért két tojóval az előbb említett szomszédtól.19141399_1540862466035060_1504243755_n.jpg

Total kilenc kisrucám, öt rucatojóm és egy gácsérom van. A kicsik már nagyon szépek, háromhetesek, a hasuk már kezd tollasodni. A rucalányok nemrég kezdtek el tojni, mindennap van egy tojás. Már várom a jövő évet, hogy a lúdtojásokkal ne én szenvedjek, hanem a rucakotlós. Na ja, mifelénk a kacsát rucának mondják.

DH

1 komment

Harcias kakasok - mit tegyek?

2017. április 24. 15:00 - Donkey Hote

Még emlékszem, mikor a anno egy nyári nyaraláson a nagyinál sírva rohantam be, mert egy hatalmas piros kakas megtámadott és megkergetett. Azóta se tartok piros kakasokat, mert még mindig él bennem ez az emlék. Akkor még nem értettem, hogy miért történik ez. Már egy páran kérdezték, hogy miért van az, hogy a kakas egyik percről a másikra bepöccen és a kis aranyos, családbarát kakasból vérszomjas szörnyeteg lesz.

Miért támadnak a kakasok?

Ez csupán egy tény a csirkékről, hogy a falkában szigorú rend uralkodik. Ha egynél több kakast tartasz az állományodban, akkor ki fogják kihívni egymást, hogy létrehozzák a dominanciát. Ezek a kihívások akár halálig is fajulhatnak beavatkozás nélkül.

A hierarchia létrejöttével, mikor bemész a baromfiudvarba birtokháborítónak néznek és tudatni akarják veled, hogy ők a főnökök és ezért kihívnak téged.

Még ha szeretgeted is őket, mint ahogy én csinálom, egyes fajták még akkor is agresszív viselkedést fognak mutatni. Én úgy tanultam és tapasztaltam, hogy a kakasok, amelyek együtt nőttek fel, nem fognak harcolni, mert már régen eldöntötték a rend kérdését. Néhány évvel ezelőtt nekem is volt néhány kasom ugyanabból a keltetésből és ugyanattól a tyúktól. Ők mégis úgy döntöttek, hogy harcolnak. Lesokkoltam. Ez így nem normális és érdemes szem előtt tartani.

A kakasok világában, aki elszalad, elmegy, kereket old, azok megadják magukat. Figyelmeztetlek: soha ne vezess be egy új kakast egy olyan csapatba, ahol már van egy, mert verekedni fognak addig, amíg közbe nem lépsz.2018727-rooster-fight-stock-photo.jpgkép forrása: net (forrásért katt. a képre)

Megszelídíteni az agresszív magatartású kakast, de hogyan?

A cél az, hogy megtanítsad a kakasod arra, hogy nem akarod elvenni a munkáját, de te vagy a főnök. Ezt úgy lehet a legjobban megoldani, hogy mikor támad nagyobbnak tetted magad. Például kiterjeszted a karjaid, mint ahogy a kotlósok is szokták a szárnyaikat, hogy jobban tudják védelmezni a gyerkőcöket.

Akár az is egy lehetőség, hogy mikor támad elkapjuk és a hónod alá veszed, így egy idő után lenyugszik és azután hagyod dolgára. Esetleg elveszed a tyúkoktól és ezt pár napig így csinálod és remélhetőleg leszokik a véres támadásokról.

Egy valami biztos. Azzal, hogy rugdosod, meg ütöd semmit nem érsz el. Sőt, csak olaj a tűzre. Úgy sokkal nagyobb ellenséget fog látni benned és még messzebbre fog elmenni. Tehát, az erőszak soha nem megoldás semmire.chris.jpg

DH

3 komment

Tyúkudvarok a nagyvilágból - Nicholas baromfiudvara

2017. április 21. 15:00 - Donkey Hote

Boldog vagyok, hogy Nicho elfogadva felkérésemet boldogan írt nekünk a baromfiudvara lakóiról, illetve magáról. Nagy örömömre szolgál, hisz fiatalon kezdte, mint én és állatszeretete fáradhatatlan. Olvassátok szeretettel olvasónk levelét.

"Cattaneo Nicholas vagyok, becenevemen Nicho. Augusztusban fogom betölteni a tizenötödik életévemet. Budapesten élek, egy szép nagy telken a 16. kerületben. Anyukám görög, apukám pedig olasz származású, így mindenkiben megfogalmazódhatott az a kérdés, hogy akkor hogyan is tudok én magyarul beszélni. Anyukám már itt született és apukám mivel szakács így fiatalként járta a világot. Magyarországon ismerkedtek össze, tehát én is már itt születtem.

Már születésem óta tartunk mindenféle állatot, egészen kis korom óta foglalkozom velük, mára már java részt én gondozom őket. Emlékeim szerint körülbelül hat éve ismerkedtem meg a tyúkokkal, a tartásukkal pedig négy éve foglalkozom.

Nagy nehezen elrángattam a családot a monori börzére, ahol vettünk is öt darab tanyasi keverék tyúkot és egy kakast. Nagy élmény volt számomra mind a helyük kialakítása, mind pedig a jószágok új helyükre telepítése. 18012854_1240493452730032_660409104_o.jpg

Jelenleg nyolc tyúkot tartunk egy kakassal. A kinti kifutójuk teljesen fedett a fölé tornyosuló hatalmas tuják miatt. Általában mindennap ki szoktam őket engedni a kertbe, persze nyáron korlátozott időszámban, hogy meg ne egyék anyukám féltett virágait. Télen viszont egész nap kint bogarászhatnak. 18052103_1240493246063386_570502952_o.jpg

A kakasom egy közepes méretű keverék kakas, van két darab New Hampshirem , négy darab Wyandottém, egy darab kendermagosom és egy darab Bahmám. Hát mit ne mondjak, eléggé vegyes felvágott, de most tavasszal tervezem bővíteni az állományt. Java részt dísztyúkokkal, de pont most fogok keltetni a kotlósommal baranyai tájfajtákat is. hampshire.jpg

A kakast furcsa módon Ágnesnek hívják, már magam sem tudom, hogy miért, ő most nyáron lesz kétéves. A New Hampshirek és a Wyandotték januárban lettek egyévesek. Az öreg kendermagos, Margitka most lesz négyéves, ahhoz képest viszont nagyon jól tojik, a brahma most lett hároméves. Elképesztően jól tojnak, egy héten egyszer, ha jó kedvükben vannak, akkor egy nap nyolc tojást szedek össze. Ez a nap általában hétfőnként van. margit.jpg

A kertnek persze van egy őrző védője is, egy hatalmas amerikai Akita. Ő a Kyro névre hallgat, már tizenkét éves és még csak egyszer voltunk vele még fiatal korában állatorvosnál, akkor is csak be kellett oltani egy betegség ellen, hihetetlenül ellenálló fajta. A család egyik legnagyobb kedvence a mini kosorrú nyuszika, Boby ő pont most húsvétkor lett egyéves.

kyo.png

nyuszi.jpg

Visszatérve a csirkékre, vannak úgymond rossz tulajdonságaik is, például hiába van bent a fészekben három nagy tojóláda, nekik akkor is van egy kedvencük és csak abba hajlandóak tojni. Ami abból a szempontból jó hogy könnyű összeszedni a tojásokat, de nem tudnak zavartalanul tojni ha mellette még két tyúk a nyakába tojik.

Ágnesnek viszont különleges története van, őt még növendék korában az utcán találtuk magára hagyva, hiába mentem körbe a környéken, senkinek sem hiányzott. Fogalmam sincs honnan szökhetett meg és miért, de az is lehet, mivel kakas lett így nem kellett az illetőnek és kirakta. Na de nálunk már jó helye van, hisz ő nem fogja levesként végezni.agnes.jpg

El vannak kényeztetve, ha nem tojnának jól, nem lennék velük jóba :D . Ami a jövőt illeti, nincs konkrét elképzelésem, de a biztos, hogy több tyúkot szeretnék tartani, nagyobb területen és sok kiscsibét szeretnék látni ahogyan rohangálnak a kertben.familia.jpg

Köszönöm, hogy elolvastátok! :)"

Nicho

Szólj hozzá!
Címkék: tyúkudvar Nicho

Húsvét kisludak nélkül

2017. április 15. 15:00 - Donkey Hote

Leírhatatlan érzés... Nem tudom ti hogy vagytok vele, de a keltetésben a kispipék (legyen az lúd, kacsa, gyöngyös, japán, fürj, fácán, vagy kiscsibe) a legjobbak, úgymond ez ad értelmet az egésznek. Ha az értelmét elveszik, mi haszna?

Ezelőtt öt héttel indítottam el a keltetőt harminchárom lúdtojással. Erről itt olvashattok. A tojások a legelsők voltak, elég kicsik. Az elsők még télvíz idején lettek kitojva, így sok reményt nem fűztem hozzájuk. Azonban az első lámpázás elég kecsegtető eredményt mutatott.17910793_1468240463297261_1271119315_n.jpg

A zord idő ellenére csak öt tojás nem volt megtermékenyítve. Mentségükre legyen a gúnároknak, hogy még fiatalok és annyira nem tanulták meg a technikákat. A második lámpázásnál hat ment ki, ezek az embriók valami oknál fogva rendellenesen fejlődtek.

Teltek, múltak a napok, az utolsó két hét viszonylag gyorsan telt. A kelés előtt két nappal sikeresen találtam mindenkinek otthont, megpróbáltam a faluban gazdit lelni, mert kevesebb rizikóval jár a szállítás, amellett egy kis faluban mindenki ismer mindenkit.

Eljött a kelés napja. Vagy mégsem? A harmincadik napon tétlenül álltam a keltető előtt, gondolkozva azon, hogy most mi a francot csináljak? Egy tojás volt kicsípve, meg vagy kettőből hallatszott valami hang. Már helyük megvolt, a gazdák türelmetlenül vártak.17974160_1468240449963929_1750135030_n.jpg

Másnap három lett kicsípve és egy jó párban az élet hangjai hallatszott. Aznap tűkön ültem, az órákon valahogy nem tudtam figyelni, csak a keltetőre tudtam gondolni. Lassan vánszorgott az idő, örökkévalóságnak tűnt maga az élet. Mikor becsuktam magam után a házajtót, rohantam a keltetőhöz és semmi. Nagyon kivoltam.

Harmadnap reggel tipikus pesszimista hangulattal keltem. Elkapott az a csalódás, az a feladni vágyás. Rávettem magam, felnyitottam a keltetőt. Tizenkét tojás volt kiütve. Nagyon boldog voltam. Mégis van remény...Az órák valamivel gyorsabban teltek mint azelőtt nap, hamar hazaértem. Tizennégy...17965460_1468240446630596_1236478165_n.jpg

Este megtörtént a csoda, amire vártam. Kikelt az első. Utána a második. Elöntött a megnyugvás. Mégis lesz kislúd. Már a harminckettedik napon voltunk.

Reggelre hét kis vizes csoda várt a keltetőben. A pára magas volt, így nehezen száradtak a már régebben érkezők is. Aznap hosszú volt a program, anya volt a szolgálatos. Szorgosan írta az sms-t, hogy hányadán állunk a dolgoknak. Hazaérve tizenkilenc kisludat találtam. Másnapra kikelt a huszadik is.17909333_1468240473297260_1547519336_n.jpg

Az élet sosem könnyű... Minden jóban van valami rossz és minden rosszban van valami jó. Eljött a pillanat, mikor el kellett válnom tőlük. Annyira morbid volt. Szenvedek egy hónapot és pár papírért elveszik tőlem. Hamar beletörődtem a dologba és megpróbáltam a legjobbat kihozni a helyzetből.

Azért itt vannak a közelben és bármikor meglátogathatom őket. Amellett a pénzből, amit kaptam értük háromhavi csirkekaja kijön, ami azért elég jó teljesítmény. Közben indult a következő keltető huszonnyolc tojással, már a második hétben vagyunk. Eddig két tojás ment ki, reméljük a többiből kikel a kislúd.17968283_1468147253306582_9625596_o.jpg

Kellemes húsvétot mindenkinek!

DH

5 komment

Japán kotlós

2017. április 10. 15:00 - Donkey Hote

17857417_1461350827319558_1515400655_n.jpgSzorgos japán tyúkocskáim lelkesen gyűjtötték a tojásokat. Napról napra egyre gyarapodott a fészek tartalma, végül már húsz feletti volt a tojások száma. Egy nap hihetetlen dolog történt...

Kedvenc kis japán tyúkom, Etuka alias Tuka egy kétéves, porcelán csodabogár. Tavaly volt az első kotlása, augusztusban, egy darab tojást hagytam alatta. Azt ügyesen ki is keltette, így lett Jutka lánya. Idén, azonban ismét előtörtek belőle az anyai ösztönök. Ő itt Jutka, a nagyobbik gyerek: 17857367_1461350820652892_401103139_n.jpg

Már egy pár napja kotlani készült. Látszott a szeméből, hogy valamire készül. Már tűkön ülve vártam, hogy mikor jön már el az a pillanat, amikor végre itt is lesz egy kotlós. Szerencsére nem kellett sokat várni. Április másodikán megtörtént a csoda, amire mindenki várt.

Eleinte nem voltam biztos a dologban. Ültessem, ne ültessem... Mi lesz, ha elunja? Mi történik, ha netán nem lesznek termékenyek a tojások? Csórónak nem akartam csalódást okozni, hisz ha úgy vesszük ő is egy élőlény, egy élő, lélegző teremtés. Eljutottam arra a következtetésre, hogy márpedig neki tojást kell adnom. Na jó, de hányat? Nem nagy darab, alig félkilós.17858968_1461348787319762_1914092240_o.jpg

A fészekből addigra tizenöt tojást kiszedtem, nehogy besurranjon valami és elvigyen párat. Végül arra a következtetésre jutottam, hogy legyen tíz. A nyolcat kevésnek gondoltam, a kilenc meg már majdnem tíz, a tíz meg úgyis kerek szám.

Mivel ismerem a tojásokat alakjáról, színéről megválogattam őket. Végül három tojás lett Miokó M.-től, a fehér rózsástarajútól, három Jutkától és négyet kapott a saját tojásaiból. A tojásokat gondosan átvizsgáltam, nem töröttek-e, igyekeztem a tisztábbakat és a kevésbé régieket választani. Meglett a tíz majd vártam az éjszakát.17888341_1461350813986226_1982899012_n.jpg

Mivel nem nagy darab egy cipősdobozt alakítottam át fészekké. Az egyik szélesebb oldalára vágtam egy átjárót, tettem bele szénát. A fürjház üresen áll ezért oda tettem a fészket. A fészekbe betettem a tíz tojást, majd hoztam a kotlóst is. Nagyon izgatott voltam, ismerem már a csajszit, elég makacs egy teremtés.

Amint a fészekre raktam rögtön maga alá húzta a tojásokat. Majd szétcsattantam az izgalomtól. Túl sokat nem időztem benn. Vittem be egy lábasban friss vizet egy másik edényben kukoricát. Lassan sort kerítettem a fürdőzőhelyre is a tetvek ellen. Majd rácsuktam az ajtót és izgatottan vártam a holnapot.17858796_1461348770653097_1669163242_o.jpg

Reggel nem volt időm bemenni, mert majdnem lekéstem a buszt. Miután hazaértem a suliból egyből odarohantam, lássam mi a helyzet. Tuka nyugodtan ült a fészken, sem a vízhez, sem a kukoricához nem volt nyúlva, ami annak a jele, hogy egész nap a fészken ült. Boldog voltam.

Az első lámpázásra hamarosan sort kerítek. Nem nagyon akarom zaklatni. Csak akkor megyek be ha nagyon muszáj, akkor is csak pár percre, hisz kellemetlen a társaságom számára. Az ablakon át nézem csak, hogy épp mit csinál. Remélem jól végzi a dolgát.

Elég bizakodó vagyok. Remélem sok kis japáncsibe lesz, mert a régiek elpusztultak a kemény tél alatt. A kakasom is öreg már, nem ártana egy fiatalabbat szerezni valahonnan. Nagyon várom már a kicsiket, kíváncsi vagyok Tuka hogyan fog boldogulni (remélhetőleg...) sok csibével.17888271_1461367800651194_618524875_n.jpg

DH

2 komment

Színes tojáshéj

2017. április 08. 15:00 - Donkey Hote

17834404_793547007459846_6795519850944241328_o.jpgMint minden tyúktartót, így előbb-utóbb engem is megfertőzött a színes tojások látványa. Csábító, szinte már émelyítő élvezetet nyújt a kék, zöld, illetve a csokibarna tojások látványa.

Persze, a tyúkok tartásában az elsődleges szempont nem feltétlen a tojáshéj színe, hisz aki házi kedvencként tart tyúkokat, annak a fűzöld tojások csak hab a tortán. Húsvét közeledtével, szerintem ritka az a család, akinek természetesen festett (ha úgy vesszük festve jött ki a tyúkból) tojások kerülnek az ünnepi asztalra.

A képekben segítségemre volt a blog egyik olvasója, Csabai Vera, aki Marans és Itáliai tojásairól osztott meg velünk néhány képet. Köszönet neki!

Fehér tojás

A tojás héja kalcium-karbonátból épül fel. Ennek a színe fehér. Ezért a fehérhéjú tojások nem tartalmaznak pigmentet. Többnyire a jóltojó fajták rendelkeznek ilyen héjjal. Ilyen a Leghorn, az Itáliai, a Selyem baromfi, a Spanyol fehérarcú, Minorca, Hamburgi, Orloff, Szicíliai boglárka és a Lakenvelder.17779100_1458722997582341_13961798_o.jpg

Kék tojás

A kék tojások héja kívülről és belülről is kék. Ez azért történik így, mert a kék biliverdin tartalmú pigmentek a héjképződés korai szakaszán kerülnek a héj felületére. Eleinte azt gondolták, hogy a kék pigmentek a vérből, a hemoglobinból lesz kiválasztva, de mára kiderítették, hogy a héjmirigy választja ki őket. Két tyúkfajta tojik ilyen tojást: Ameraucana, Araucana és ezen fajták keverékei (nem minden esetben).17820818_1458722944249013_2073425319_n.jpg

Barna tojás

A barna tojások héja kívülről barnás, belülről fehér. Ez azzal indokolható, hogy a barna protoporphyrin tartalmú pigmentek később kerülnek fel a héjra. A barna pigmentek merőben különböznek a kék pigmentektől, de annyi hasonlóság akad közöttük, hogy a barnát is a héjmirigy választja ki. Többnyire a hústípusú fajták tojnak barna tojást, de mára a hibridek zöme barnahéjú tojást tojó. Hústípusú fajtákra a példa a Brahma, illetve a Cochin, míg hibridekre a Tetra H baromfi, illetve a Super Harco.17842379_1458722957582345_1168895624_n.jpg

Krémszínű tojások

A krémszínű és a barna héjú tojások között az a különbség, hogy itt kevesebb a barna pigment. Ilyen színű tojást tojnak a kettőshasznú baromfik. Ilyen a New Hampshire, a Wyandotte, a Sulmtaler, illetve a tanyasi keverékek. 17793438_1458722980915676_232542805_n.jpg

Csokibarna tojás

A tojáshéj színénének erősségét a tojás héjmirigyben töltött ideje határozza meg. Minél hosszabb ideig folyik a héj színezése, annál erősebb lesz a tojás színe. Általánosítható, hogy a tyúkok a vedlést követő restart után erősebb színű tojásokat tojnak, mint a periódus végén. A kotlásra hajlamos madaraknál a fakó tojás árulkodó jel a közelgő kotlásra.

A csokibarna tojások héjának belső része szintén fehér a barna pigmentek miatt. Két fajtát ismerünk, amely "csokitojást" tojik. Ezek a Marans és a Welsummer fajták. Gyakran egy periódusa végén járó Marans tyúk nem sokkal tojik sötétebbet, mint egy átlag tyúk.17820471_1458722987582342_979602501_o.jpg

Zöld tojás  

A zöld tojások héja kívülről zöld, belülről kék. Ez azzal magyarázható, hogy a kék pigmentek hamarabb kerülnek a tojásra, mint a barna pigmentek. Csokibarna és kék tojást tojó tyúkok keresztezésekor olívazöld tojást fognak tojni az utódok, amiket Olive egger-nek nevezzük. A zöld tojás csak barna és kék tojást tojó tyúkok párosításából születhetnek. Két fajtát ismerünk, amely ilyen színű tojást tojik: a fentebb említett Olive egger, illetve az Araucana keveréke, az Easter egger.17821127_1458722940915680_939333929_n.jpg

DH és Vera

Szólj hozzá!

Rendellenes tojások

2017. április 03. 15:00 - Donkey Hote

A rendesen tartott baromfiállományokban egy-két alkalommal előforduló rendellenes tojáshéj teljesen elfogadható. De ha ezek sűrűn megjelenő probléma, akkor ideje kicsit átgondolni a baromfitartásban alkalmazott módszereinket. Lent a legelterjedtebb huszonöt rendellenes tojás-problémáról olvashatunk.

1. Apró tojás

Törpe méretű tojásokat bármikor találhatsz a jércék tojófészkében. Ez azért van, mert a jércék teste még nem egészen fejlett, így apró, kezdetleges sárgája válik le (ezek a tojások gyakran nem is tartalmaznak sárgáját), így maga a tojás mérete is kisebb lesz.

Felnőtt madaraknál is előfordul. Az a periódus első, vagy utolsó tojása. Ez azért van, mert a madarak hormonháztartása felborul és időnap előtt következik be a tűszőrepedés. Ezek az apró tojások ámbár ehetők, de keltetésre alkalmatlanok, mert a túl kicsi héj nem biztosít elég teret a fejlődő embrió számára.

2. Kétszikű tojás

A tojásban két sárgája van. Ez úgy jön létre, hogy egyszerre két pete tűszőrepedése megy végbe. A petevezeték viszonylag keskeny, tehát a tojások egymáshoz közel haladnak tovább. A fehérjeképző szakaszban (magnum) a tojásfehérje egyszerre fogja össze a kettőt, így egy héjba lesznek zárva.

Ezek a tojások hatalmas méretűek. Nem kell aggódni, egyszeri alkalom nem okoz nagy kárt a tyúkban. Azonban ajánlatos nyomon követni a kétszikű tojások számát, mert többszöri alkalom a madár halálához vezethetnek. Étkezésre használható. Nem szokták keltetésekre ajánlani, de én már olvastam olyan esetről, mikor a tojás kikelt a két csibével.

3. Fehér gömbök a tojáson

Ezek kalciumlerakódások, amik a tojáshéj keletkezésekor jönnek létre. No para, a tojások ehetők.

kép forrása: net (forrásért katt.  a képre)

4. Ostortojás

Egyik különös tojás az ostortojás, ami valójában nem is egy tojás. Ez nem halálos, mint ahogy szokás híresztelni, de nem ehető. Ez a nemtojás egy gumis massza, ami egyes kutatók szerint az idősebb tyúkok tojásrakási évei alatt felgyülemlett végtermék a petefészekben, ami így távozik. A tyúk már nemigen fog több tojást tojni az ostortojás után. Képet találsz itt.

5-6_2.png

7-8_1.png

9-1o_3.png

11_1.png

12-13_3.png

14-15_2.png

16-17_2.png

18-19_2.png

20-21_1.png

22-23_2.png

24_2.pngDH

Szólj hozzá!

Lábrühesség

2017. március 27. 15:00 - Donkey Hote

Sajnos, ez is egy olyan betegség, ami szinte minden tyúktartót érintett már. Nekem sem kellett a szomszédba mennem a képekért...

Mi a lábrühesség?

Ha észrevesszük, hogy kedvenceink csüdjén (többnyire a csüd alsó része) a pikkelyek kezdenek leválni, lábrüh atkákkal van dolgunk.

A lábrüh atkák külső paraziták, amelyek a láb pikkelyei alatt élnek. A nőstények befúrják magukat a bőrbe, s az ő mozgásuk miatt gennyes váladék keletkezik, amibe beleragadnak a levált hámsejtek. Ez olyan kinézetet ad a lábnak, mintha cementbe lépett volna a tyúk.knemidicoptes-2.jpgkép forrása: net (forrás megtekintéséhez klikkelj a képre)

Ez a betegség lábról lábra terjed. Az atkák szabad szemmel nem láthatóak, így az egyetlen észlelhető nyom a felemelkedett lábpikkelyek. Először csak kellemetlenségeket fog okozni, majd kedvencünk elkezd sántítani, de kezelés hiányában legyengült immunrendszert (ami egyéb gondok kezdete), vagy végső soron akár halált is okozhat. A lábtollas fajták (pl. Brahma, Cochin, vagy Marans) sokkal fogékonyabbak.

 

img_4.jpgkép forrása: net (forrás megtekintéséhez klikkelj a képre)

Gyógyítása

Többnyire olaj és petróleum keverékét, vagy a madár levágását ajánlják. Van, aki neostomosan oldat való lábmosást, vagy SH-Ivermektin spot on készítményt használ. Az utóbbit ecsettel kell a madár lábára vinni. De van természetes gyógymód is.

Tilos benzint, kerozint, alkoholt, terpentint, vagy más mérgező dolgot a madarak lábára kenni. Nem szabad Ivermectin-t használni, mert számukra veszélyes és nem egészséges.

Áztassuk be a lábaikat meleg, enyhén mosogatószeres vízbe, vagy egy rossz fogkefével kenjük be fokhagyma kivonattal. Érdemes olíva olaj, cayenne bors és néhány csepp narancs illóolaj keverékével próbálkozni.dscf9875.JPG

Ezt a kezelést kétnaponta ismételjük addig, amíg a pikkelyek le nem esnek és nem nő helyettük másik. Ez lehet egy-két hét, de egyes esetekben akár több hónap is.

Ajánlatos kitakarítani az ólt a kezelés közben, hogy a földre lehulló atkák is távolítsuk el. A takarítás után fújjuk be a menedéket fehér ecettel, illetve étkezési kovafölddel.dscf9889.JPG

Megelőzése

Ól gyakori tisztítása. A porfürdőkbe tegyünk kovaföldet, valamint atkaölő növényeket. Ilyen a levendula, a citromfű, a kakukkfű, illetve a fehér üröm.

Érdemes PVC-t tenni az ól padlózatára, hogy elkerüljük az atkák megjelenését.

kép forrása: net (forrásért katt. a képre)

DH

Szólj hozzá!

Ülőrúd - miből és hogyan

2017. március 20. 15:00 - Donkey Hote

Az ülőrúd szerves része tyúkólunknak. Ez az a hely, ahol a madarak meghúzhatják magukat éjszakára. Fából készült szerkezet, amely kedvenceinknek a franciaágyat jelenti. Elhelyezéséről és a tisztításáról a továbbiakban olvashattok.

Szerepe

Tyúkjaink ösztönösen magaslatokat keresnek az éjszakai ragadozók elkerülése végett. Ha a földön aludnának nagyobb eséllyel lennének tetvesek és nagyobb eséllyel találna rájuk egy vagon parazita, meg azért valljuk be, egy tyúk ürülékben fürdött csirke nem a legszebb látvány.dscf9878.JPG

Az ülés sorrendjét nagy mértékben meghatározza a hierarchia. A rangosabb tyúkok a felső teret, míg az alacsonyabb rangú madarak az alsó részt bitorolják, mert lent sokkal több ragadozó támadhatja meg őket.

Elhelyezése

Az ablakkal szemben ajánlatos elhelyezni, de az ablakok mindig magasabban legyenek, mint a tyúkok feje a jobb legáramlás érdekében. Alá ne tegyünk sem itatót, se etetőt az ürülék miatt. Tojóládákat se pakoljunk, mert a tenyésztésre, vagy étkezésre szánt tojások ürülékkel szennyezettek lehetnek.

Milyen anyagból készüljön?

Mindenképp fából. Műanyag csöveket kerüljük, mert nehezen tudnak megkapaszkodni rajta. A fém azért mellőzött, mert hővezető és télen okozhat fagyott lábat, ami alatt a madár akár el is vérezhet.

Készülhet ágakból, deszkából, tetőlécekből, a lényeg, hogy ne vágja a lábunkat és csiszoljuk le a szálkák miatt, mert megszúrhatják a csirketalpakat és csodásan bedagadhat. A vadmadarakkal ellentétben, a tyúkok nem szeretnek kapaszkodni, inkább a lúdtalpas variánst kedvelik.17392967_1431357010318940_1926592137_n_1.jpg

Milyen alakú legyen?

A tyúkok inkább a széles ülőket szeretik, amin voltaképp kapaszkodás nélkül csak ülnek. Védelmi okokból is előnyös, mert a patkányoknak, vagy egereknek szokásuk éjjelente megrágcsálni a csirkék lábujjait. A lábujjak megfagyása ezzel elkerülhető.

Ha mégsem ezt választjuk, hanem a hagyományos típust, néhány dologra oda kell figyelnünk. A tetőlécek vége nem szabad hegyes maradjon, mert töri a lábakat, kellemetlenségeket okozva. Legyen legalább öt centiméter széles és három centiméter magas. A legideálisabb a félkör keresztmetszetű ölőrúd.

Milyen hosszú legyen?

Nagy testű tyúkok esetén huszonöt, kistestű tyúk esetén húsz centimétert számoljunk egy tyúkra. Legyünk figyelemmel arra, hogy télen összebújnak, hogy melegítsék egymást, de nyáron távolabb ülnek egymástól, hogy jobban járjon a levegő és ne legyen melegük.17351144_1431358906985417_168153652_n.jpg

Milyen magasra tegyük?

Ne tegyük túl magasra. Minimum harminc centi legyen a fölftől, de fél méternél magasabb ne legyen, mert lábízület gyulladást, vagy bokaficamot okozhat a magasról való leugrás. Fél méter felett tegyünk nekik létrát, hogy kényelmesen tudjanak mozogni. Legalább negyven centi legyen a faltól, illetve két rúd között, hogy ne piszkítsák össze egymást, vagy a falakat.

Tisztán tartása

Fontos az, hogy az ülők mozgathatók legyenek, vagy legalábbis hozzá tudjon férni rendesen az ember a takarítás végett. Magát az ülőt csak néha kell rovarírtó szerekkel lekenni, elkerülve a lábrühet. Hallottam már baromfitartóktól olyat is, hogy lekenték lazúrral a tetvek és egyéb paraziták kiküszöbölése végett.17360712_1431357140318927_65489265_n_1.jpgDH

1 komment

Kertész - egyétek, vegyétek!

2017. március 18. 15:00 - Donkey Hote

A Kertész magazin szerkesztősége felkért, hogy írjak egy cikket a magazinjukba a baromfikról, illetve magamról. Nagyon megörültem. A főszerkesztővel nagyon jó barátságot ápolunk, szinte rokon lelkek vagyunk.

A lenti magazin nagyon hasznos, évszakonként megjelenő mezőgazdasági napilap. Néhány régebbi példányt a kezembe kaptam, őszintén szólva kedvet kaptam a kapáláshoz (ami azért nálam elég ritka...). Alig várom már a nyári számot...

16804336_1477697558929747_3218350823365937230_o.jpgDH

Szólj hozzá!
Címkék: cikk Kertész

Keltetés - 2017. 03. 11

2017. március 14. 15:00 - Donkey Hote

Eljött ez is... :D

A ludak elkezdtek tojni. Nem tudom, mennyire követtek minket Facebookon, ott bejelentettem a nagy eseményt, posztra már nem futotta. Erről is épp, hogy tudtam írni. Tehát...

A drága ludak felnőttek. Szépek, ügyesek, na meg persze hangosak. Az előbbiekben már említettem, hogy a csapatot ketté szedtem. A nagyobbik része a nagyinál (egy gúnár + három tojó) a kisebbik (egy gúnár + két tojó) pedig itthon maradt.

Nagyjából egy hét alatt mind az öt tojó elkezdett tojni. Az első február 23-án lett kitojva, a nagyinál. Itt nem lehet tudni, mivel a kutya besegített a tojásszedésbe. Végül elkerítettük őket, kaptak egy nagy lavórt, vagy minek is nevezzem azt az izét.

Menő csobbanós ludas képekkel nem tudok előrukkolni, mert épp hogy megetetni van időm, nemhogy fotózni... Azért a tojásokról lőttem vagy ezer képet, volt miből válogatni.

17269968_1421316071323034_1955346063_o.jpg

A legidősebb tojást sikeresen kipateroltam. Ez egy hosszú sztori én meg beszédes emberke vagyok. Összegyűlt harminc tojás, nagy büszkén pakolom a keltetőbe, mikor látom, hogy még van hely, azt hittem felfordulok. Semmi baj...

Vártam pár napot, lett harmincöt. Boldog voltam meg minden, aztán bepróbálom még egyszer, sikeresen kevesebb fért bele. Na jó, szokásosan kiakadtam, hamar elmúlt. Lefertőtlenítettem a tojásokat, majd megnéztem melyik a legrégibb, azt kitettem. Volt még egy hosszúkás, azt is kivágtam.

A tojásokat kivittem a napra száradni, majd behoztam őket és az íróasztalra tettem, csúccsal lefelé. A keltetőt elindítottam. Azért indítottam el, mert amúgy is nagy tojásokról van szó és míg felmelegednek, elég sok idő és előmelegített keltetőben, fix párával hamarabb veszi át a szükséges hőmérsékletet.

Eljött a másnap reggel. Elég gyorsan intéztem, mert azután el kellett mennem itthonról. Először gondoltam, készítek pár képet, de nem volt rá idő (mint mindig...). Most várom az első lámpázást, hadd lám, megéri-e szenvedni egyáltalán.17269085_1425639187557389_1170808539_o.jpg

DH

2 komment

Tyúkudvarok a nagyvilágból - Ildikó tyúkudvara

2017. február 23. 15:00 - Donkey Hote

Nagy örömömre szolgál, hogy Baglyasné Ildikó elfogadva felkérésemet, írt néhány sort a baromfiudvaráról. Nagyon szépen köszönjük neki! Egyébként, ha valakinek kedve támad megosztani velünk baromfiudvarát, mi szívesen várjuk! Megtalálsz a hotedonkey@gmail.com, vagy itt Facebookon.

"Szeretném bemutatni kis csapatomat, akik megszépítik mindennapjaimat. A baromfifajták egyike a Baranyai tájfajta, akik nagyon szelíd, kedves, kézhez szokott madárkák, nem csak az udvar díszei, hanem ellátják a konyhát tojással is. Ők a mindent eltüntető csapat, ha valami ehető még de már nem kell senkinek, akkor a baranyaiak eltakarítják azt.16833410_1248472348573042_1432507146_o.jpg16880935_1248471981906412_645673149_o.jpg

Baranyai tyúkok

Kedves kakaskám Zala névre hallgat, minden este zárásnál megsimogatom, becézgetem, ő pedig beszél hozzám, úgymond "katyarog". A nagy hideg téli éjszakákon szegény Zala kakas taraja és állebenye kissé lefagott, de nekem így is bejön a szépsége, a tyúkok sem kritizálják különösképpen. Mivel Zala fiatal volt még pár hónapja ő futott a tyúkok elől, de hamar megfordult a helyzet, mikor beérett a férfiassága. 16930377_1248471475239796_2041006448_o.jpg

Zala kakas

Nagysága és erőssége mellett megmaradt a jóindulatúsága, a multkor véletlen összement a baranyai család az araucana családdal, mondhatni kinyílt a kapu közöttük. A harcias kedvű araucana kakast kicsit befenyítette, hiszen állandóan felugrott rá, próbálta mutatni, hogy egyáltalán nincs kisebbségi érzete termete miatt. De mikor az eligazítást megkapta, Zala teljesen figyelmen kivül hagyta, hadd duzzogjon magába. Ezért is imádom Zalá-t, hiszen véresre verhette volna a kis harciaskodót, vagy akár halálra is, de nem tette, nem kenyere az erőszak. 16880013_1248474611906149_1575028355_o.jpg16930423_1248472515239692_572615144_o.jpg

Zala kakas és tyúkja

A másik család a már említett araucana család, akiket ugye egy ajtó választ el a baranyaiaktól, és a baromfikat védelmező Chily nevű mudi kutyától. Chily sokszor hagy az edényében finom falatokat, késztetve arra a farkatlan csapatot, hogy bemerészkedjenek a kerítésen túlra, ahol ő megcsipkedheti. 16880909_1248794385207505_2025382490_o.jpg

Chili kutya

Az araucanak és Chily kutya közvetlen szomszédságában van Ikarusz a fehér kolumbian bráhma kakas a szépséges Haboska nevű babos cochin tyúkkal. Ők ketten szemet gyönyörködtető látvány, kis magánlakosztályuk szoba és szülőszoba helyiségekből áll.

16910896_1248473985239545_1466872939_o.jpg

16880942_1248473915239552_1376641702_o.jpg

Araucana tenyészcsapat

Átvészelve a kemény téli hónapokat, most a tavasz jöttével új remények elé nézünk, hogy az erőtlen napsugarak előcsalogassák a tyúklányok termelő kedvét, és ők is, és én is felkészülhessünk az új generáció jöttére. Kis keltetőm is várja már, hogy melengethesse majd a termelők gyümölcseit, a tojásokat. Szeretném ha minden család megajándékozna pár kiscsibével, hogy a nyári hónapokban szép színes baromfiudvarom legyen újra.

16833616_1248472705239673_997400722_o.jpg

16910629_1248472925239651_221885408_o.jpg

16832880_1248472645239679_565540752_o.jpgIkarusz és párja, Haboska."

DH

4 komment

Légzőszervi mikoplazmózis

2017. február 13. 15:00 - Donkey Hote

Mi a mikoplazmózis?

A mikoplazmózis hírnöke a Mycoplasma gallisepticum baktérium, amely gyorsan terjed az ürüléken, az orrváladékon, a tojáson, a porfürdőn, vagy a ragályfogó tárgyakon át a gazdatestről. A betegség lappangási ideje egy és hat nap közé tehető, de ezt több körülmény is befolyásolja. A betegség során állományunk fele is elhullhat.

Ragályfogó tárgyak közé sorolható a takarmányos zsák, a szállító ládák, fertőzött kocsik, vagy göngyölegek, de a cipőtalpra ragadva is új gazdatestre tehet szert. Ha nem fertőtlenítünk a régi állomány elvitele után, megeshet, hogy megjelenik.

Megjelenhet takarmányozási hibákból, a rossz időtől, a zsúfolt tartástól, a szellőztetés hiányától, a poros takarmánytól, magas párától, szállítás közben is összeszedhetik, vagy akár vérvétel során is. Megeshet, hogy egyéb baktériumok, vírusok (pl. baromfipestis, vagy himlő kórokozója) is okozhatnak légúti megbetegedéseket. mycoplasma_gallisepticum.jpg

A gazdatestbe bejutásakor megtelepedik a légcsöven és osztódni kezd. Mérget bocsájt ki, ami tönkreteszi a sejteket, megvastagszik a hámszövet. Ez súlyosbodik és hamarosan szabad szemmel is láthatóvá válik. Nagy behatással van az állomány ellenálló képessége és a már megfertőzött állomány.

A lappangási idő több dologtól is függ: a kórokozó fertőzőképességéről, a bejutás sebességétől. Ezt az időt nem a bejutási pillanatától, hanem a baktériumok és egyéb kórokozók akcióba lépésétől számítjuk. Ez az idő pár napig, de több hétig is eltarthat.

Gyengíti a légutakat, így gazdatestjét ezüst tálcán kínálva fel a többi kártevőnek. Ha ez a baktérium tovább "rosszalkodik", szövődményeket okozhat, vagy vérfertőzést. 367489_xlarge.jpg

Tünetei az állomány korától változó. A növendék baromfiknál bágyadtság, levertség, étvágytalanság jelentkezik. Elmaradnak a fejlődésben, gyakran tüsszentenek, tollaikat felborzolják.

A betegség súlyosbodásával éles, sípoló hangot adnak ki minden levegővételkor. Megeshet, hogy a tünetek az orr melléküregeire is kiterjed, ezek savós váladékkal telnek meg. Előfordul, hogy a savós váladék átterjed a szívre, vagy az agyra, agykamragyulladást okozva.

Növendék madaraink egyre inkább lesoványodnak, vérszegények lesznek, tarajuk megkékül, majd elpusztulnak. images_1_1.jpg

Tojótyúkoknál ez a folyamat lassabban megy végbe: csökken a tojástermelés és a madarak lefogynak.

Az állomány 25-50% is elpusztulhat. A betegség során a növendékek fejlődése mondhatni leáll, tojótyúkjaink termelése drasztikusan csökken. A tojások termékenysége lecsökken, a fertőzött tojásokban elhal az embrió, azonban egyes esetekben túlélik, tovább fertőzik a csibecsapatot.

Gyógyítása

Ha már a baromfik elkapták ez a kórt, antibiotikumos kezelés az ajánlott. Rengeteg gyógyszer közül választhatunk, konkrétat nehéz lenne megemlíteni, mivel ez országonként változó. Szerintem jobb egy környékbeli állatorvost kérdezni, mert ő jobban ismeri a környékbeli gyógyszereket.

Egyes oldalakon azt olvastam, hogy a TIAMULIN, a DANAFLOXACIN, illetve a ENROFLOXACIN mondja a legjobbnak. Én egy DOXYVIT nevű készítményt használok, ami C-vitamint, illetve antibiotikumot tartalmaz.

A gyógyszeres kezelést ajánlatos négy napig folytatni, majd öt nap pihenő után ismét egy négy napos kúrát alkalmazni.dscf9861.JPG

Megelőzése

Az alapos fertőtlenítés nagyon fontos. Ez által rengeteg kórt előzhetünk meg. Amellett az új egyedek karanténba helyezése, esetleges gyógyszerrel való lekezelése.

Tudtommal, a vakcinázásra nincs lehetőség, bár az egyik könyvben olvastam róla, gyógyszer nevet nem ír. Ennek hiányában, javasolt az állomány gyógyszerrel való leitatása, megelőzve a bajt.

A lenti képen egy egészséges madár látható. dscf9696.JPG

képek forrása: net (forrás megtekintéséhez kattintson a képrekre)

 

DH

Szólj hozzá!

Hope első tojása

2017. február 11. 15:00 - Donkey Hote

Nagyon boldog vagyok.

Már nagyon vártam ezt a percet, ezt az alkalmat. Tavaly egyetlen araucana jércét hagytam meg a sok csibe közül, mert mindnek találtam új helyet, amellett a beltenyésztés nem sok jóra vezet hosszútávon.

Ha úgy vesszük, ez a csibe nem is itt kelt. Itt lett kitojva és annyi. A nagyi még április közepén kért tőlem kék-zöld két kotlós alá. Húszat adtam, ebből tizenhét ki is kelt. Több okból kifolyólag csak nyolc maradt meg (kotlós megtaposta kelés után, beestek az itatóba, tetű, stb...).

Lementem hozzá egy nap látogatóba. Persze megnéztem a csirkéket is, mint mindig. Egyből beleszerettem. Egy kicsi, ezüstös fehér csirkébe ki ne szeretne?! :D Nem tudtam, hogy jérce-e, vagy kakas, de nem haboztam, elkértem tőle. Ő boldogan adta, meghálálva az aznapi segítséget. 13407001_1113393288781982_5364421335298578891_n.jpg

Itthon elég rosszul jött ki a többivel, de megtaláltam a neki való falkát. Hamar felnőtt, mint az anyja (már ha az az anyja, akire én gondolok), szép, életerős jérce lett belőle. Hamar összebarátkoztunk, mondhatni legjobb barátok lettünk.

Teltek a napok, hetek, hónapok... Eljött az idő, hogy tojjon. Épp akkor állt be a fagy, meg a hideg idő, a nagylányok is elhagyták a tojást. Csalódott voltam. 16195465_746212068860007_2668003505672315206_n.jpg

Újév után a kakasom, Jack már kezdte mászni. Nem tudom ki volt a boldogabb - én vagy Jack. Eltelt a január, semmi... Már-már kezdtem feladni, beletörődni, hogy nem lesz első tojás (persze lenne, de tudjátok milyen egy reménye vesztett ember), de aztán minden megváltozott.

Elmentünk telelni, kikapcsolni picit, csak a hó, a fák, a hegyek, meg a többi ember... Elég idegesen mentem el hazulról, mi lesz a tyúkokkal nélkülem, de anya szerencsére tudta tartani a frontot.

Este hív, hogy két tojás lett, pedig mikor elmentem csak egy tyúk tojt. Felcsillant a remény csillaga. Másnap szerencsére indultunk haza, nem sokat kellett várni. Nem tudtam hová tenni az új tojást. Hasonlított Joey tojására, de mégsem az volt, más tapintású. dscf9742.JPG

Tegnap megyek be az ólba, egy hete nem volt takarítva, fogtam a villát, lapátot, seprűt, nekiestem, fél óra alatt kész lettem. Kicseréltem a szénát a tojófészekben, majd bementem reggelizni. Mire kimentem kontrollba, Hope drága a fészekben ült, rakosgatta a szénát kedve szerint. Eme jeles alkalomról kép nem készült, mert már nem sok volt a nagy pillanatig és nem akartam elszalasztani.

Meglett a tojás, büszke voltam a kislányomra. Nagyon remélem sok tojás lesz és hogy ha eljön az idő meg fog ülni. 16641066_1380835052037803_8373232681873187856_n.jpg

DH

Szólj hozzá!
Címkék: Hope Araucana

Január - jég alá zárva

2017. január 31. 15:00 - Donkey Hote

Ezt a hónap teljesen a jég bitorolta. Annyira bosszantó csúszkálva mászkálni, hogy az leírhatatlan. Nem tagadom, volt egy pár alkalom, hogy a csodás hab testem a földre vetődött.

Persze, a csodás kis dögjeim is követték a gazdi példáját (mert miért ne...), már ha méltók voltak kifáradni a az óljukból. Nem ügyeskedtek annyira tojás szempontjában, de a hónap végére három jércém elszánta magát.

A ludak is elvoltak maguknak. Mindkét gúnár már intézkedik. Néha jött, hogy késsel rohangáljak, mikor éjszaka jött rájuk a szerelmi vágy, de már megszoktuk. Tojni lux náluk, szerintem csak a melegebb hónapokban érkezik a legelső. Bár jobb is...

Öreg tyúkjaim (lekopogom) jól bírják a telet. A tízéves Mariskám még terrorizálja a nála fiatalabbakat, de már fájnak a lábai az ülőhöz, így ő a tojófészek kényelmét választja. Nagyon remélem, sokáig velünk lesz még.

Araucana tyúkjaim sem óhajtanak még tojni, bármilyen próbálkozásom ellenére. Ez van... Ahol csirke a főnök. Rendeztem egy kis fotózást is, mert megérdemlik.

Az öt októberim nagyon jól bírja. A nagy mínuszokban benn éjszakáztak, de a nappalokat a fürjházban tengetik. Szépen nőnek a zord idő ellenére.

Fürjeink is jól vannak. Kemény három maradt, mert az egyik kis rohadék fácán megint unatkozott. Ebből egy jérce (búza), a másik kettő kakas. Ők vadasok. Orsika alias búza tojó nem tojik, gondolom a két pacák mellett nem is mer.

Fácán párunk sajnos megfeleződött. Mr. Fácán megözvegyült. Mrs. Fácán eltávozott az örök vadmezőre. Ámbár elég sok kárt okozott nekem, de megsirattam szegényt. Mintha az egyik mostoháját veszítené el az ember. 15749637_1322172134570762_800925477_n.jpgdscf9718.JPG16195465_746212068860007_2668003505672315206_n.jpg15966290_743956479085566_1346841195757540760_n.jpg15940433_742743252540222_1493760093726717611_n.jpg15878667_1333139106807398_471668308_n.jpgdscf9840.JPGdscf9843.JPGdscf9837.JPG

DH

2 komment
Címkék: január 2k17

Mindent a tyúktarajról...

2017. január 22. 15:00 - Donkey Hote

A taraj a tyúkok azon testrésze, amely segítségével könnyen meghatározható a madár neme. Típusa fajtánként változik. Ilyen a rózsataréj, a diótaraj, vagy az egyszerű fűrésztaraj.

A taraj egy lemezszerű képződmény, amely a fej kiszélesedett részéből indul, lefelé vékonyodva.dscf9696.JPG

Egyes embereknek szokása levágni a tarajt, vagy csak csinosítani rajta. Az ilyen könnyen kiszúrható (de azért egy képet se leletem guglin...) és kiállításokon kitiltás jár érte.

A taraj nem az egyedüli sajátossága a baromfifajtáknak. Színét és méretét meghatározza: a hormonháztartás, a baromfi tartása, etetése és állapota. A beteg madarak taraja halvány, sárgás, fehéres, néha sötét  

A túl hosszú, lelógó tarajt a napfény hiánya okozza.Erre a legjobb példa a csóró tojásgyári tyúkok, akik a ketreceken kívül más világot nem ismernek.

ketreces_tartas.jpg

kép forrása: net (forrásért katt. a képre)

Taraj típusok

A sima fűrésztaraj: többnyire öt fogból kell állnia. Gyakran előfordulnak rajta másodlagos fogak, bemélyedések és kinövések, melyek eltérnek a megszokottól. Ezeknek nincs semmi közük a fajtán belüli madarak termeléséhez. Ha kiállításokra akarunk menni, szelektálnunk kell a madarakat taraj szerint. A fehér Leghorn és az Itáliai fajtánál a kakasok taraja mindig jobbra, a tyúkoké pedig valamely irányban el kell dőljön.

A rózsataraj: magát a tarajt húsos csomók fedik. Pálcaszerű vége leér a nyakig egy lebernyeghez hasonlóan. A fajták, melyeket ilyen tarjaj ékesít többek között a Hamburgi pettyes, a Rajnai és a Rhode Island.

A borsótaraj: három összenőtt, csipkézett tarajból áll. A középső rész csipkéi szélesebbek és jobban kitűnnek a többi szintjéről. Ilyen tarajjal díszített fajta a Brahma és az indián fajták, mint például az Araucana.

A csészetaraj: egy viszonylag újszerű típus. Mint a többi taraj, így ez is a kiszélesedett alapból indul a nyak felé. Középül egy kisebb taraj, majd kétoldalt két nagyobb taraj áll. A két szélső taraj szinte egy kört zár be, megkoronázva a viselőjét. Eme taraj viselője a Szicíliai boglárka tyúk.

A diótaraj: a tarajlemez helyett húscsomók találhatóak. Ilyen típusú taraja van többek között a Selyem tyúkoknak.

A V-alakú taraj: mint a neve is utal rá, a két vége kétoldalra áll, egy V-betűt létrehozva. Ilyen taraja van a La Fleche és a Szultán fajtáknak.comb_types.jpgkép forrása: net (picit átszerkesztettem, de az eredeti kép az eredeti oldalon a képre ráklikkelve megtekinthető)

A taraj színe - árulkodó jel

Az egészséges tyúkok taraja mindig rózsaszínes, piros. A taraj színének erőssége a madár vérkeringésétől függ. Tehát, tartsuk szemmel az állományunkat, hogy lássuk mi folyik a madarak testében. Mint minden fajta, így minden madár is más és a taraj színe a legjárhatóbb út arra, hogy meghatározzuk mit csinálunk jól és mit rosszul.

Halvány rózsaszín: ez többnyire tetvességre, vagy atkákra utal. Viszont, a vedlés során is a tyúkok taraja átválthat sötét rózsaszínről világosra. Előfordul, hogy a nagy melegben, a magas testhőmérséklet miatt világosodik ki.

A még nem ivarérett jércék taraja sem élénk még. Valószínűleg a nagyok közé helyezés után fog élénkülni. Esetenként, a tojás közbeni nagy erőlködésben a szervezet a vért a kloáka felé irányítja, így kifakul. De a tojás után pár percre újra a régi lesz.

Egyik jel a bélféregre, ha a madárnak nyálkás ürüléke van és lecsökkent a tojástermelésben. Ennek kezelése nagyon fontos, ha az állatorvosod megerősít benne.images_1.jpg

kép forrása: net (katt. a képre)

Lila vagy sötét vörös: oxigénhiányra, vagy rossz légzésre utal. Rosszabb esetben, utalhat arra, hogy a madár sztrókot, vagy szívinfarktust kapott. Ilyenkor a leggyorsabban kell állatorvost hívni.

Ha több másik tünet is jelentkezik, az madárinfluenzára utal. Ilyen tünet a koordinációs zavarok, a lágyhéjú tojás, étvágycsökkenés, gyengeség, hasmenés, felduzzadt taraj, fej és szemhéj, nyálkás orr, csökkent tojástermelés és tüsszentés.p3130009.jpg

kép forrása: net (katt. a képre)

Fekete, vagy barna pöttyök: baromfihimlő egyik tünete, ha az állományra jellemző a levertség, ha az étvágyuk drasztikusan csökken, a tarajon sárga hólyagok jelentkeznek, illetve a test tollal nem fedett pontján, mint például a szemhéjon.7_1.jpg

Fekete és fehér pöttyök: egy madárnál egy-két fekete pötty nem vészes, feltételezhetően egy verekedés során szerzett harci sebek. Azonban, ha a taraj végén jelentkezik, megfagyott tarajjal állunk szemben, de erről majd lenn.

Rózsaszínes, mélypiros: egy egészséges, ivarérett madárral állunk szemben.dscf9676.JPG

A fagyott taraj

A fagyott taraj a nagy mínuszokban szinte elkerülhetetlen probléma. Ez nagyobb eséllyel a szabadtartású madaraknál fordul elő. Nem az egész fagy le, hanem csak a vége.

A baromfi taraja mínusz tizenkét fok alatt lefagy. De a téli hidegben, magas párával elég mínusz néhány fok is. Fedett, jól szigetelt ólban ez kisebb eséllyel következik be, de egy téglaóllal sem szabad elbízni magunkat.Ha már bekövetkezett, a fagyott részt kókuszolajjal szokták kenegetni.  dscf9679.JPG

A taraj szerepe

A tudósok szerint a tyúktarajnak két szerepe van. Az első a hűtés. A nyári forró napokon a többi állattal ellentétben a tyúkok nem tudják hűteni magukat. A gazdagon erezett tarajban szaladás közben meghűl a vér. Ez a szerep legjobban a mediterrán térségekből származó tyúkfajtáknak nyújt segítséget. Mint például az Andalúziai, az Ancona, illetve a Spanyol fehérarcú baromfik.dscf8198.JPG

A másik funkciója a pár vonzása. A nagy, világos taraj jele az egészségesség. Előfordulhat, hogy a hierarchiában legnagyobb és legvilágosabb tarajú madár tölti be a vezér szerepét. A vezér, vagy alfa kakasnak joga van párzani az állomány összes tyúkjával, átadva így az erős géneket a következő generációknak. A vezértyúk taraja gyakran a legnagyobb és a legvilágosabb az egész állományban - kivéve a kakasét -.

A taraj színe utal az ivarérettségre. Az, aki tojni akar jércéket venni, figyelje meg a tarajukat. Ha a tarajuk élénk piros, vagy élénk rózsaszín, valószínűleg hamarosan tojni fognak.dscf9718.JPG

DH

12 komment
Címkék: baromfi taraj