Élet a tyúkudvarban

Lábrühesség

2017. március 27. 15:00 - Donkey Hote

Sajnos, ez is egy olyan betegség, ami szinte minden tyúktartót érintett már. Nekem sem kellett a szomszédba mennem a képekért...

Mi a lábrühesség?

Ha észrevesszük, hogy kedvenceink csüdjén (többnyire a csüd alsó része) a pikkelyek kezdenek leválni, lábrüh atkákkal van dolgunk.

A lábrüh atkák külső paraziták, amelyek a láb pikkelyei alatt élnek. A nőstények befúrják magukat a bőrbe, s az ő mozgásuk miatt gennyes váladék keletkezik, amibe beleragadnak a levált hámsejtek. Ez olyan kinézetet ad a lábnak, mintha cementbe lépett volna a tyúk.knemidicoptes-2.jpgkép forrása: net (forrás megtekintéséhez klikkelj a képre)

Ez a betegség lábról lábra terjed. Az atkák szabad szemmel nem láthatóak, így az egyetlen észlelhető nyom a felemelkedett lábpikkelyek. Először csak kellemetlenségeket fog okozni, majd kedvencünk elkezd sántítani, de kezelés hiányában legyengült immunrendszert (ami egyéb gondok kezdete), vagy végső soron akár halált is okozhat. A lábtollas fajták (pl. Brahma, Cochin, vagy Marans) sokkal fogékonyabbak.

 

img_4.jpgkép forrása: net (forrás megtekintéséhez klikkelj a képre)

Gyógyítása

Többnyire olaj és petróleum keverékét, vagy a madár levágását ajánlják. Van, aki neostomosan oldat való lábmosást, vagy SH-Ivermektin spot on készítményt használ. Az utóbbit ecsettel kell a madár lábára vinni. De van természetes gyógymód is.

Tilos benzint, kerozint, alkoholt, terpentint, vagy más mérgező dolgot a madarak lábára kenni. Nem szabad Ivermectin-t használni, mert számukra veszélyes és nem egészséges.

Áztassuk be a lábaikat meleg, enyhén mosogatószeres vízbe, vagy egy rossz fogkefével kenjük be fokhagyma kivonattal. Érdemes olíva olaj, cayenne bors és néhány csepp narancs illóolaj keverékével próbálkozni.dscf9875.JPG

Ezt a kezelést kétnaponta ismételjük addig, amíg a pikkelyek le nem esnek és nem nő helyettük másik. Ez lehet egy-két hét, de egyes esetekben akár több hónap is.

Ajánlatos kitakarítani az ólt a kezelés közben, hogy a földre lehulló atkák is távolítsuk el. A takarítás után fújjuk be a menedéket fehér ecettel, illetve étkezési kovafölddel.dscf9889.JPG

Megelőzése

Ól gyakori tisztítása. A porfürdőkbe tegyünk kovaföldet, valamint atkaölő növényeket. Ilyen a levendula, a citromfű, a kakukkfű, illetve a fehér üröm.

Érdemes PVC-t tenni az ól padlózatára, hogy elkerüljük az atkák megjelenését.

kép forrása: net (forrásért katt. a képre)

DH

Szólj hozzá!

Ülőrúd - miből és hogyan

2017. március 20. 15:00 - Donkey Hote

Az ülőrúd szerves része tyúkólunknak. Ez az a hely, ahol a madarak meghúzhatják magukat éjszakára. Fából készült szerkezet, amely kedvenceinknek a franciaágyat jelenti. Elhelyezéséről és a tisztításáról a továbbiakban olvashattok.

Szerepe

Tyúkjaink ösztönösen magaslatokat keresnek az éjszakai ragadozók elkerülése végett. Ha a földön aludnának nagyobb eséllyel lennének tetvesek és nagyobb eséllyel találna rájuk egy vagon parazita, meg azért valljuk be, egy tyúk ürülékben fürdött csirke nem a legszebb látvány.dscf9878.JPG

Az ülés sorrendjét nagy mértékben meghatározza a hierarchia. A rangosabb tyúkok a felső teret, míg az alacsonyabb rangú madarak az alsó részt bitorolják, mert lent sokkal több ragadozó támadhatja meg őket.

Elhelyezése

Az ablakkal szemben ajánlatos elhelyezni, de az ablakok mindig magasabban legyenek, mint a tyúkok feje a jobb legáramlás érdekében. Alá ne tegyünk sem itatót, se etetőt az ürülék miatt. Tojóládákat se pakoljunk, mert a tenyésztésre, vagy étkezésre szánt tojások ürülékkel szennyezettek lehetnek.

Milyen anyagból készüljön?

Mindenképp fából. Műanyag csöveket kerüljük, mert nehezen tudnak megkapaszkodni rajta. A fém azért mellőzött, mert hővezető és télen okozhat fagyott lábat, ami alatt a madár akár el is vérezhet.

Készülhet ágakból, deszkából, tetőlécekből, a lényeg, hogy ne vágja a lábunkat és csiszoljuk le a szálkák miatt, mert megszúrhatják a csirketalpakat és csodásan bedagadhat. A vadmadarakkal ellentétben, a tyúkok nem szeretnek kapaszkodni, inkább a lúdtalpas variánst kedvelik.17392967_1431357010318940_1926592137_n_1.jpg

Milyen alakú legyen?

A tyúkok inkább a széles ülőket szeretik, amin voltaképp kapaszkodás nélkül csak ülnek. Védelmi okokból is előnyös, mert a patkányoknak, vagy egereknek szokásuk éjjelente megrágcsálni a csirkék lábujjait. A lábujjak megfagyása ezzel elkerülhető.

Ha mégsem ezt választjuk, hanem a hagyományos típust, néhány dologra oda kell figyelnünk. A tetőlécek vége nem szabad hegyes maradjon, mert töri a lábakat, kellemetlenségeket okozva. Legyen legalább öt centiméter széles és három centiméter magas. A legideálisabb a félkör keresztmetszetű ölőrúd.

Milyen hosszú legyen?

Nagy testű tyúkok esetén huszonöt, kistestű tyúk esetén húsz centimétert számoljunk egy tyúkra. Legyünk figyelemmel arra, hogy télen összebújnak, hogy melegítsék egymást, de nyáron távolabb ülnek egymástól, hogy jobban járjon a levegő és ne legyen melegük.17351144_1431358906985417_168153652_n.jpg

Milyen magasra tegyük?

Ne tegyük túl magasra. Minimum harminc centi legyen a fölftől, de fél méternél magasabb ne legyen, mert lábízület gyulladást, vagy bokaficamot okozhat a magasról való leugrás. Fél méter felett tegyünk nekik létrát, hogy kényelmesen tudjanak mozogni. Legalább negyven centi legyen a faltól, illetve két rúd között, hogy ne piszkítsák össze egymást, vagy a falakat.

Tisztán tartása

Fontos az, hogy az ülők mozgathatók legyenek, vagy legalábbis hozzá tudjon férni rendesen az ember a takarítás végett. Magát az ülőt csak néha kell rovarírtó szerekkel lekenni, elkerülve a lábrühet. Hallottam már baromfitartóktól olyat is, hogy lekenték lazúrral a tetvek és egyéb paraziták kiküszöbölése végett.17360712_1431357140318927_65489265_n_1.jpgDH

1 komment

Kertész - egyétek, vegyétek!

2017. március 18. 15:00 - Donkey Hote

A Kertész magazin szerkesztősége felkért, hogy írjak egy cikket a magazinjukba a baromfikról, illetve magamról. Nagyon megörültem. A főszerkesztővel nagyon jó barátságot ápolunk, szinte rokon lelkek vagyunk.

A lenti magazin nagyon hasznos, évszakonként megjelenő mezőgazdasági napilap. Néhány régebbi példányt a kezembe kaptam, őszintén szólva kedvet kaptam a kapáláshoz (ami azért nálam elég ritka...). Alig várom már a nyári számot...

16804336_1477697558929747_3218350823365937230_o.jpgDH

Szólj hozzá!
Címkék: cikk Kertész

Keltetés - 2017. 03. 11

2017. március 14. 15:00 - Donkey Hote

Eljött ez is... :D

A ludak elkezdtek tojni. Nem tudom, mennyire követtek minket Facebookon, ott bejelentettem a nagy eseményt, posztra már nem futotta. Erről is épp, hogy tudtam írni. Tehát...

A drága ludak felnőttek. Szépek, ügyesek, na meg persze hangosak. Az előbbiekben már említettem, hogy a csapatot ketté szedtem. A nagyobbik része a nagyinál (egy gúnár + három tojó) a kisebbik (egy gúnár + két tojó) pedig itthon maradt.

Nagyjából egy hét alatt mind az öt tojó elkezdett tojni. Az első február 23-án lett kitojva, a nagyinál. Itt nem lehet tudni, mivel a kutya besegített a tojásszedésbe. Végül elkerítettük őket, kaptak egy nagy lavórt, vagy minek is nevezzem azt az izét.

Menő csobbanós ludas képekkel nem tudok előrukkolni, mert épp hogy megetetni van időm, nemhogy fotózni... Azért a tojásokról lőttem vagy ezer képet, volt miből válogatni.

17269968_1421316071323034_1955346063_o.jpg

A legidősebb tojást sikeresen kipateroltam. Ez egy hosszú sztori én meg beszédes emberke vagyok. Összegyűlt harminc tojás, nagy büszkén pakolom a keltetőbe, mikor látom, hogy még van hely, azt hittem felfordulok. Semmi baj...

Vártam pár napot, lett harmincöt. Boldog voltam meg minden, aztán bepróbálom még egyszer, sikeresen kevesebb fért bele. Na jó, szokásosan kiakadtam, hamar elmúlt. Lefertőtlenítettem a tojásokat, majd megnéztem melyik a legrégibb, azt kitettem. Volt még egy hosszúkás, azt is kivágtam.

A tojásokat kivittem a napra száradni, majd behoztam őket és az íróasztalra tettem, csúccsal lefelé. A keltetőt elindítottam. Azért indítottam el, mert amúgy is nagy tojásokról van szó és míg felmelegednek, elég sok idő és előmelegített keltetőben, fix párával hamarabb veszi át a szükséges hőmérsékletet.

Eljött a másnap reggel. Elég gyorsan intéztem, mert azután el kellett mennem itthonról. Először gondoltam, készítek pár képet, de nem volt rá idő (mint mindig...). Most várom az első lámpázást, hadd lám, megéri-e szenvedni egyáltalán.17269085_1425639187557389_1170808539_o.jpg

DH

2 komment

Tyúkudvarok a nagyvilágból - Ildikó tyúkudvara

2017. február 23. 15:00 - Donkey Hote

Nagy örömömre szolgál, hogy Baglyasné Ildikó elfogadva felkérésemet, írt néhány sort a baromfiudvaráról. Nagyon szépen köszönjük neki! Egyébként, ha valakinek kedve támad megosztani velünk baromfiudvarát, mi szívesen várjuk! Megtalálsz a hotedonkey@gmail.com, vagy itt Facebookon.

"Szeretném bemutatni kis csapatomat, akik megszépítik mindennapjaimat. A baromfifajták egyike a Baranyai tájfajta, akik nagyon szelíd, kedves, kézhez szokott madárkák, nem csak az udvar díszei, hanem ellátják a konyhát tojással is. Ők a mindent eltüntető csapat, ha valami ehető még de már nem kell senkinek, akkor a baranyaiak eltakarítják azt.16833410_1248472348573042_1432507146_o.jpg16880935_1248471981906412_645673149_o.jpg

Baranyai tyúkok

Kedves kakaskám Zala névre hallgat, minden este zárásnál megsimogatom, becézgetem, ő pedig beszél hozzám, úgymond "katyarog". A nagy hideg téli éjszakákon szegény Zala kakas taraja és állebenye kissé lefagott, de nekem így is bejön a szépsége, a tyúkok sem kritizálják különösképpen. Mivel Zala fiatal volt még pár hónapja ő futott a tyúkok elől, de hamar megfordult a helyzet, mikor beérett a férfiassága. 16930377_1248471475239796_2041006448_o.jpg

Zala kakas

Nagysága és erőssége mellett megmaradt a jóindulatúsága, a multkor véletlen összement a baranyai család az araucana családdal, mondhatni kinyílt a kapu közöttük. A harcias kedvű araucana kakast kicsit befenyítette, hiszen állandóan felugrott rá, próbálta mutatni, hogy egyáltalán nincs kisebbségi érzete termete miatt. De mikor az eligazítást megkapta, Zala teljesen figyelmen kivül hagyta, hadd duzzogjon magába. Ezért is imádom Zalá-t, hiszen véresre verhette volna a kis harciaskodót, vagy akár halálra is, de nem tette, nem kenyere az erőszak. 16880013_1248474611906149_1575028355_o.jpg16930423_1248472515239692_572615144_o.jpg

Zala kakas és tyúkja

A másik család a már említett araucana család, akiket ugye egy ajtó választ el a baranyaiaktól, és a baromfikat védelmező Chily nevű mudi kutyától. Chily sokszor hagy az edényében finom falatokat, késztetve arra a farkatlan csapatot, hogy bemerészkedjenek a kerítésen túlra, ahol ő megcsipkedheti. 16880909_1248794385207505_2025382490_o.jpg

Chili kutya

Az araucanak és Chily kutya közvetlen szomszédságában van Ikarusz a fehér kolumbian bráhma kakas a szépséges Haboska nevű babos cochin tyúkkal. Ők ketten szemet gyönyörködtető látvány, kis magánlakosztályuk szoba és szülőszoba helyiségekből áll.

16910896_1248473985239545_1466872939_o.jpg

16880942_1248473915239552_1376641702_o.jpg

Araucana tenyészcsapat

Átvészelve a kemény téli hónapokat, most a tavasz jöttével új remények elé nézünk, hogy az erőtlen napsugarak előcsalogassák a tyúklányok termelő kedvét, és ők is, és én is felkészülhessünk az új generáció jöttére. Kis keltetőm is várja már, hogy melengethesse majd a termelők gyümölcseit, a tojásokat. Szeretném ha minden család megajándékozna pár kiscsibével, hogy a nyári hónapokban szép színes baromfiudvarom legyen újra.

16833616_1248472705239673_997400722_o.jpg

16910629_1248472925239651_221885408_o.jpg

16832880_1248472645239679_565540752_o.jpgIkarusz és párja, Haboska."

DH

4 komment

Bronchitis

2017. február 13. 15:00 - Donkey Hote

Ismét egy betegség, amivel sikeresen összefutottam. Ennél a pontnál már kimerültem, szinte már feladtam. Önerőből nem voltam képes megoldani. Néhány tapasztalt tyúktartó állt segítségünkre, illetve egy állatorvossal is konzultáltunk. Arra a következtetésre jutottunk, hogy bronchitis.

Mi a bronchitis?

A bronchitis hírnöke a Mycoplasma gallisepticum baktérium, amely gyorsan terjed az ürüléken, az orrváladékon, a tojáson, a porfürdőn, vagy a ragályfogó tárgyakon át a gazdatestről. A betegség lappangási ideje egy és hat nap közé tehető, de ezt több körülmény is befolyásolja. A betegség során állományunk fele is elhullhat.

Ragályfogó tárgyak közé sorolható a takarmányos zsák, a szállító ládák, fertőzött kocsik, vagy göngyölegek, de a cipőtalpra ragadva is új gazdatestre tehet szert. Ha nem fertőtlenítünk a régi állomány elvitele után, megeshet, hogy megjelenik.

Megjelenhet takarmányozási hibákból, a rossz időtől, a zsúfolt tartástól, a szellőztetés hiányától, a poros takarmánytól, magas párától, szállítás közben is összeszedhetik, vagy akár vérvétel során is. Megeshet, hogy egyéb baktériumok, vírusok (pl. baromfipestis, vagy himlő kórokozója) is okozhatnak légúti megbetegedéseket. mycoplasma_gallisepticum.jpg

A gazdatestbe bejutásakor megtelepedik a légcsöven és osztódni kezd. Mérget bocsájt ki, ami tönkreteszi a sejteket, megvastagszik a hámszövet. Ez súlyosbodik és hamarosan szabad szemmel is láthatóvá válik. Nagy behatással van az állomány ellenálló képessége és a már megfertőzött állomány.

A lappangási idő több dologtól is függ: a kórokozó fertőzőképességéről, a bejutás sebességétől. Ezt az időt nem a bejutási pillanatától, hanem a baktériumok és egyéb kórokozók akcióba lépésétől számítjuk. Ez az idő pár napig, de több hétig is eltarthat.

Gyengíti a légutakat, így gazdatestjét ezüst tálcán kínálva fel a többi kártevőnek. Ha ez a baktérium tovább "rosszalkodik", szövődményeket okozhat, vagy vérfertőzést. 367489_xlarge.jpg

Tünetei az állomány korától változó. A növendék baromfiknál bágyadtság, levertség, étvágytalanság jelentkezik. Elmaradnak a fejlődésben, gyakran tüsszentenek, tollaikat felborzolják.

A betegség súlyosbodásával éles, sípoló hangot adnak ki minden levegővételkor. Megeshet, hogy a tünetek az orr melléküregeire is kiterjed, savós váladékkal telnek meg. Előfordul, hogy a savós váladék átterjed a szívre, vagy az agyra, agykamragyulladást okozva.

Növendék madaraink egyre inkább lesoványodnak, vérszegények lesznek, tarajuk megkékül, majd elpusztulnak. images_1_1.jpg

Tojótyúkoknál ez a folyamat lassabban megy végbe: csökken a tojástermelés és a madarak lefogynak.

Az állomány 25-50% is elpusztulhat. A betegség során a növendékek fejlődése mondhatni leáll, tojótyúkjaink termelése drasztikusan csökken. A tojások termékenysége lecsökken, a fertőzött tojásokban elhal az embrió, azonban egyes esetekben túlélik, tovább fertőzik a csibecsapatot.

Gyógyítása

Ha már a baromfik elkapták ez a kórt, antibiotikumos kezelés az ajánlott. Rengeteg gyógyszer közül választhatunk, konkrétat nehéz lenne megemlíteni, mivel ez országonként változó. Szerintem jobb egy környékbeli állatorvost kérdezni, mert ő jobban ismeri a környékbeli gyógyszereket.

Egyes oldalakon azt olvastam, hogy a TIAMULIN, a DANAFLOXACIN, illetve a ENROFLOXACIN mondja a legjobbnak. Én egy DOXYVIT nevű készítményt használok, ami C-vitamint, illetve antibiotikumot tartalmaz.

A gyógyszeres kezelést ajánlatos négy napig folytatni, majd öt nap pihenő után ismét egy négy napos kúrát alkalmazni.dscf9861.JPG

Megelőzése

Az alapos fertőtlenítés nagyon fontos. Ez által rengeteg kórt előzhetünk meg. Amellett az új egyedek karanténba helyezése, esetleges gyógyszerrel való lekezelése.

Tudtommal, a vakcinázásra nincs lehetőség, bár az egyik könyvben olvastam róla, gyógyszer nevet nem ír. Ennek hiányában, javasolt az állomány gyógyszerrel való leitatása, megelőzve a bajt.

A lenti képen egy egészséges madár látható. dscf9696.JPG

képek forrása: net (forrás megtekintéséhez kattintson a képrekre)

 

DH

Szólj hozzá!

Hope első tojása

2017. február 11. 15:00 - Donkey Hote

Nagyon boldog vagyok.

Már nagyon vártam ezt a percet, ezt az alkalmat. Tavaly egyetlen araucana jércét hagytam meg a sok csibe közül, mert mindnek találtam új helyet, amellett a beltenyésztés nem sok jóra vezet hosszútávon.

Ha úgy vesszük, ez a csibe nem is itt kelt. Itt lett kitojva és annyi. A nagyi még április közepén kért tőlem kék-zöld két kotlós alá. Húszat adtam, ebből tizenhét ki is kelt. Több okból kifolyólag csak nyolc maradt meg (kotlós megtaposta kelés után, beestek az itatóba, tetű, stb...).

Lementem hozzá egy nap látogatóba. Persze megnéztem a csirkéket is, mint mindig. Egyből beleszerettem. Egy kicsi, ezüstös fehér csirkébe ki ne szeretne?! :D Nem tudtam, hogy jérce-e, vagy kakas, de nem haboztam, elkértem tőle. Ő boldogan adta, meghálálva az aznapi segítséget. 13407001_1113393288781982_5364421335298578891_n.jpg

Itthon elég rosszul jött ki a többivel, de megtaláltam a neki való falkát. Hamar felnőtt, mint az anyja (már ha az az anyja, akire én gondolok), szép, életerős jérce lett belőle. Hamar összebarátkoztunk, mondhatni legjobb barátok lettünk.

Teltek a napok, hetek, hónapok... Eljött az idő, hogy tojjon. Épp akkor állt be a fagy, meg a hideg idő, a nagylányok is elhagyták a tojást. Csalódott voltam. 16195465_746212068860007_2668003505672315206_n.jpg

Újév után a kakasom, Jack már kezdte mászni. Nem tudom ki volt a boldogabb - én vagy Jack. Eltelt a január, semmi... Már-már kezdtem feladni, beletörődni, hogy nem lesz első tojás (persze lenne, de tudjátok milyen egy reménye vesztett ember), de aztán minden megváltozott.

Elmentünk telelni, kikapcsolni picit, csak a hó, a fák, a hegyek, meg a többi ember... Elég idegesen mentem el hazulról, mi lesz a tyúkokkal nélkülem, de anya szerencsére tudta tartani a frontot.

Este hív, hogy két tojás lett, pedig mikor elmentem csak egy tyúk tojt. Felcsillant a remény csillaga. Másnap szerencsére indultunk haza, nem sokat kellett várni. Nem tudtam hová tenni az új tojást. Hasonlított Joey tojására, de mégsem az volt, más tapintású. dscf9742.JPG

Tegnap megyek be az ólba, egy hete nem volt takarítva, fogtam a villát, lapátot, seprűt, nekiestem, fél óra alatt kész lettem. Kicseréltem a szénát a tojófészekben, majd bementem reggelizni. Mire kimentem kontrollba, Hope drága a fészekben ült, rakosgatta a szénát kedve szerint. Eme jeles alkalomról kép nem készült, mert már nem sok volt a nagy pillanatig és nem akartam elszalasztani.

Meglett a tojás, büszke voltam a kislányomra. Nagyon remélem sok tojás lesz és hogy ha eljön az idő meg fog ülni. 16641066_1380835052037803_8373232681873187856_n.jpg

DH

Szólj hozzá!
Címkék: Hope Araucana

Január - jég alá zárva

2017. január 31. 15:00 - Donkey Hote

Ezt a hónap teljesen a jég bitorolta. Annyira bosszantó csúszkálva mászkálni, hogy az leírhatatlan. Nem tagadom, volt egy pár alkalom, hogy a csodás hab testem a földre vetődött.

Persze, a csodás kis dögjeim is követték a gazdi példáját (mert miért ne...), már ha méltók voltak kifáradni a az óljukból. Nem ügyeskedtek annyira tojás szempontjában, de a hónap végére három jércém elszánta magát.

A ludak is elvoltak maguknak. Mindkét gúnár már intézkedik. Néha jött, hogy késsel rohangáljak, mikor éjszaka jött rájuk a szerelmi vágy, de már megszoktuk. Tojni lux náluk, szerintem csak a melegebb hónapokban érkezik a legelső. Bár jobb is...

Öreg tyúkjaim (lekopogom) jól bírják a telet. A tízéves Mariskám még terrorizálja a nála fiatalabbakat, de már fájnak a lábai az ülőhöz, így ő a tojófészek kényelmét választja. Nagyon remélem, sokáig velünk lesz még.

Araucana tyúkjaim sem óhajtanak még tojni, bármilyen próbálkozásom ellenére. Ez van... Ahol csirke a főnök. Rendeztem egy kis fotózást is, mert megérdemlik.

Az öt októberim nagyon jól bírja. A nagy mínuszokban benn éjszakáztak, de a nappalokat a fürjházban tengetik. Szépen nőnek a zord idő ellenére.

Fürjeink is jól vannak. Kemény három maradt, mert az egyik kis rohadék fácán megint unatkozott. Ebből egy jérce (búza), a másik kettő kakas. Ők vadasok. Orsika alias búza tojó nem tojik, gondolom a két pacák mellett nem is mer.

Fácán párunk sajnos megfeleződött. Mr. Fácán megözvegyült. Mrs. Fácán eltávozott az örök vadmezőre. Ámbár elég sok kárt okozott nekem, de megsirattam szegényt. Mintha az egyik mostoháját veszítené el az ember. 15749637_1322172134570762_800925477_n.jpgdscf9718.JPG16195465_746212068860007_2668003505672315206_n.jpg15966290_743956479085566_1346841195757540760_n.jpg15940433_742743252540222_1493760093726717611_n.jpg15878667_1333139106807398_471668308_n.jpgdscf9840.JPGdscf9843.JPGdscf9837.JPG

DH

2 komment
Címkék: január 2k17

Mindent a tyúktarajról...

2017. január 22. 15:00 - Donkey Hote

A taraj a tyúkok azon testrésze, amely segítségével könnyen meghatározható a madár neme. Típusa fajtánként változik. Ilyen a rózsataréj, a diótaraj, vagy az egyszerű fűrésztaraj.

A taraj egy lemezszerű képződmény, amely a fej kiszélesedett részéből indul, lefelé vékonyodva.dscf9696.JPG

Egyes embereknek szokása levágni a tarajt, vagy csak csinosítani rajta. Az ilyen könnyen kiszúrható (de azért egy képet se leletem guglin...) és kiállításokon kitiltás jár érte.

A taraj nem az egyedüli sajátossága a baromfifajtáknak. Színét és méretét meghatározza: a hormonháztartás, a baromfi tartása, etetése és állapota. A beteg madarak taraja halvány, sárgás, fehéres, néha sötét  

A túl hosszú, lelógó tarajt a napfény hiánya okozza.Erre a legjobb példa a csóró tojásgyári tyúkok, akik a ketreceken kívül más világot nem ismernek.

ketreces_tartas.jpg

kép forrása: net (forrásért katt. a képre)

Taraj típusok

A sima fűrésztaraj: többnyire öt fogból kell állnia. Gyakran előfordulnak rajta másodlagos fogak, bemélyedések és kinövések, melyek eltérnek a megszokottól. Ezeknek nincs semmi közük a fajtán belüli madarak termeléséhez. Ha kiállításokra akarunk menni, szelektálnunk kell a madarakat taraj szerint. A fehér Leghorn és az Itáliai fajtánál a kakasok taraja mindig jobbra, a tyúkoké pedig valamely irányban el kell dőljön.

A rózsataraj: magát a tarajt húsos csomók fedik. Pálcaszerű vége leér a nyakig egy lebernyeghez hasonlóan. A fajták, melyeket ilyen tarjaj ékesít többek között a Hamburgi pettyes, a Rajnai és a Rhode Island.

A borsótaraj: három összenőtt, csipkézett tarajból áll. A középső rész csipkéi szélesebbek és jobban kitűnnek a többi szintjéről. Ilyen tarajjal díszített fajta a Brahma és az indián fajták, mint például az Araucana.

A csészetaraj: egy viszonylag újszerű típus. Mint a többi taraj, így ez is a kiszélesedett alapból indul a nyak felé. Középül egy kisebb taraj, majd kétoldalt két nagyobb taraj áll. A két szélső taraj szinte egy kört zár be, megkoronázva a viselőjét. Eme taraj viselője a Szicíliai boglárka tyúk.

A diótaraj: a tarajlemez helyett húscsomók találhatóak. Ilyen típusú taraja van többek között a Selyem tyúkoknak.

A V-alakú taraj: mint a neve is utal rá, a két vége kétoldalra áll, egy V-betűt létrehozva. Ilyen taraja van a La Fleche és a Szultán fajtáknak.comb_types.jpgkép forrása: net (picit átszerkesztettem, de az eredeti kép az eredeti oldalon a képre ráklikkelve megtekinthető)

A taraj színe - árulkodó jel

Az egészséges tyúkok taraja mindig rózsaszínes, piros. A taraj színének erőssége a madár vérkeringésétől függ. Tehát, tartsuk szemmel az állományunkat, hogy lássuk mi folyik a madarak testében. Mint minden fajta, így minden madár is más és a taraj színe a legjárhatóbb út arra, hogy meghatározzuk mit csinálunk jól és mit rosszul.

Halvány rózsaszín: ez többnyire tetvességre, vagy atkákra utal. Viszont, a vedlés során is a tyúkok taraja átválthat sötét rózsaszínről világosra. Előfordul, hogy a nagy melegben, a magas testhőmérséklet miatt világosodik ki.

A még nem ivarérett jércék taraja sem élénk még. Valószínűleg a nagyok közé helyezés után fog élénkülni. Esetenként, a tojás közbeni nagy erőlködésben a szervezet a vért a kloáka felé irányítja, így kifakul. De a tojás után pár percre újra a régi lesz.

Egyik jel a bélféregre, ha a madárnak nyálkás ürüléke van és lecsökkent a tojástermelésben. Ennek kezelése nagyon fontos, ha az állatorvosod megerősít benne.images_1.jpg

kép forrása: net (katt. a képre)

Lila vagy sötét vörös: oxigénhiányra, vagy rossz légzésre utal. Rosszabb esetben, utalhat arra, hogy a madár sztrókot, vagy szívinfarktust kapott. Ilyenkor a leggyorsabban kell állatorvost hívni.

Ha több másik tünet is jelentkezik, az madárinfluenzára utal. Ilyen tünet a koordinációs zavarok, a lágyhéjú tojás, étvágycsökkenés, gyengeség, hasmenés, felduzzadt taraj, fej és szemhéj, nyálkás orr, csökkent tojástermelés és tüsszentés.p3130009.jpg

kép forrása: net (katt. a képre)

Fekete, vagy barna pöttyök: baromfihimlő egyik tünete, ha az állományra jellemző a levertség, ha az étvágyuk drasztikusan csökken, a tarajon sárga hólyagok jelentkeznek, illetve a test tollal nem fedett pontján, mint például a szemhéjon.7_1.jpg

Fekete és fehér pöttyök: egy madárnál egy-két fekete pötty nem vészes, feltételezhetően egy verekedés során szerzett harci sebek. Azonban, ha a taraj végén jelentkezik, megfagyott tarajjal állunk szemben, de erről majd lenn.

Rózsaszínes, mélypiros: egy egészséges, ivarérett madárral állunk szemben.dscf9676.JPG

A fagyott taraj

A fagyott taraj a nagy mínuszokban szinte elkerülhetetlen probléma. Ez nagyobb eséllyel a szabadtartású madaraknál fordul elő. Nem az egész fagy le, hanem csak a vége.

A baromfi taraja mínusz tizenkét fok alatt lefagy. De a téli hidegben, magas párával elég mínusz néhány fok is. Fedett, jól szigetelt ólban ez kisebb eséllyel következik be, de egy téglaóllal sem szabad elbízni magunkat.Ha már bekövetkezett, a fagyott részt kókuszolajjal szokták kenegetni.  dscf9679.JPG

A taraj szerepe

A tudósok szerint a tyúktarajnak két szerepe van. Az első a hűtés. A nyári forró napokon a többi állattal ellentétben a tyúkok nem tudják hűteni magukat. A gazdagon erezett tarajban szaladás közben meghűl a vér. Ez a szerep legjobban a mediterrán térségekből származó tyúkfajtáknak nyújt segítséget. Mint például az Andalúziai, az Ancona, illetve a Spanyol fehérarcú baromfik.dscf8198.JPG

A másik funkciója a pár vonzása. A nagy, világos taraj jele az egészségesség. Előfordulhat, hogy a hierarchiában legnagyobb és legvilágosabb tarajú madár tölti be a vezér szerepét. A vezér, vagy alfa kakasnak joga van párzani az állomány összes tyúkjával, átadva így az erős géneket a következő generációknak. A vezértyúk taraja gyakran a legnagyobb és a legvilágosabb az egész állományban - kivéve a kakasét -.

A taraj színe utal az ivarérettségre. Az, aki tojni akar jércéket venni, figyelje meg a tarajukat. Ha a tarajuk élénk piros, vagy élénk rózsaszín, valószínűleg hamarosan tojni fognak.dscf9718.JPG

DH

12 komment
Címkék: baromfi taraj

Fagyott tojás - mit tegyek?

2017. január 09. 15:00 - Donkey Hote

15942420_1335768333211142_800716755_n.jpgMinden tyúktartó szembesült már evvel a problémával. Nem elég az amúgy is kevés tojás, de ami van, az is szétfagy. De mi a teendő ennek elkerülése végett?

Elsősorban, egy megfelelő helyet kell biztosítani a tyúkoknak. Ha egy rendes, meleg helyet biztosítunk madaraink számára, szinte biztos, hogy nem akarnak máshová tojni, legfőképp a mínuszokban. Persze akad egy-két kivétel mindig...

Ha a rendes helyet biztosítottunk, szükséges egy megfelelő tojóláda is. A tojóláda a baromfi fészke. Elég melegnek, hívogatónak kell lennie ahhoz, hogy a lányok megbízzanak a helyben. Ezt elősegíti a kényelem. Minél kényelmesebb egy tojófészek, annál nagyobb valószínűséggel választják azt a tyúkok.

A tojóládát szalmával, vagy szénával béleljük. Tapasztalataim alapján, a szalmát jobban szeretik, de az ócska ruhát sem vetik meg. Személy szerint, a forgácsot nem nagyon használok, mivel elég hamar kikaparják. A fűrészpor használata nem ajánlatos, mert hamar eltetvesedik.15730747_1322171901237452_275826735_n.jpg

Persze, mint mindig, itt is akadnak kivételek. Nekem van egy kis piros tyúkom, ő semmi áron nem tojna a tojóládába. Nem, ő nem... Ő ragaszkodik a rózsaszín, törött vederjéhez. Fél életében abba tojt, talán ezért nem akar változtatni. Mondhatni, ő a legjobban tojó tyúkom.

Ha már ilyen kalandvágyó tyúkjaink vannak, nagyon jó lenne kifigyelni a tojóhelyt. Előfordulhat, hogy a tojás elvétele után új helyet kutat, így ajánlatos egy műtojást tenni a fészekbe.

Ezekre a kinti tojóhelyekre ügyelni kell. Naponta egyszer legalább, például záráskor (ha még addig nem fagytak szét...) meg kell látogatni őket, mert a fagyos téli éjszakán nagyon hamar szétfagynak a tojások.

A szétfagyott tojással mi a teendő?

Őszintén, én ki szoktam dobni. Mirelit tojást nem ettem még, de valahogy nem is kívánom. Éppenséggel, ha valami oknál fogva több fagy szét, akkor megfőzöm nekik, mert a hideg téli napokon nem nagyon jutnak egyéb fehérjeforráshoz.15782333_1322172527904056_2080786153_n.jpg

DH

5 komment

Lúdtartás Nils Holgersson szellemében

2017. január 06. 15:00 - Donkey Hote

Idén belevetettem magam a lúdtartásba. Tapasztalat híján, elég érdekes volt, néha tanácstalanul kellett döntéseket hozni, ami azért nem volt egyszerű. Szerencsémre van nekem két nagyikám, akik próbálkoztak a jó útra terelni eme makacs természetet.

Már maga a keltetés egy kész tortura, mert annyi dologra kell odafigyelni, hogy az borzadály. Ezért is lett az, hogy a kilenc tojásból csak kettő kelt ki, de az elejétől kezdve ehhez a két tojáshoz fűztem a legtöbb reményt.13487327_1120875728033738_1327863716_n.jpg

Na de a keltetés más téma... Kikeltek a kisludak. Elég tudatlanul álltam a dologhoz. A neten olvastam, hogy egy kiskacsa kikelése után azt a lényt gondolja anyjának, amit a legelőször meglát. Hát ez a ludaknál sincs másképp.

Az első pár napban alig esznek, de a víz utáni vágy máris nagy. Én indítótápot adtam nekik, csirkéknek valót, nem gondolva, hogy ezen a sivár világon akad ludaknak való táp is. Egy kisebb margarinos köcsögöt kaptak itatónak, bele egy nagy kővel, hogy ne tudjanak benne hancúrozni, meg ne tudják kiborítani.13442206_635884226559459_3091662743779774860_n.jpg

A hőre a ludak nagyon érzékenyek. Egy hatvanwattos égőt tettem nekik, de így is harmincöt fok feletti volt a hőmérsékelt. Ezt az első héten megtartottam, majd fokozatosan emeltem felfelé a lámpát, majd kicseréltem az égőt negyvenwattosra.

A nagyik állandóan mondták, hogy csínján a táppal, mert ha a lúd lehízik, megfájdul a lába. A második héten vágtam nekik csalánt (sikeresen belevágtam a baltát az ujjamba, így elvoltam vele), felkevertem táppal. Csak próbaképp, hogy eszik-e. Egy picit óvakodtak tőle, de azután belevetették magukat és bepusztították mind.

13450100_636335769847638_6301547472473298399_n.jpg

A két kicsi szépen nőtt. Ha elmentem tőlük sipítottak, mivel én voltam a kotlós, így mikor épp nem ettek, csobbantak, vagy aludtak, utánam járkáltak fel-alá a házba, illetve az udvarban.

Mikor eltelt a második hét és már rászoktattam őket a csalánra, átváltottunk granulátumról keverős tápra. A ludak alaptápláléka a zöldnövények. Ezért kellett hamar áttérni a zöldalapú táplálékra. Hamar megszokták a dara ízét, állagát. Hangosan vártak, ha etetésről volt szó.13569850_1135143849940259_1403373444_o.jpg

Eltelt az első három hét. Mivel nekem volt öt nagyobb kisludam (pontosan egy hónap különbséggel) így ők már vígan legelésztek az utcán, az árokparton. A két kis csalafinta majom is ki akart menni, hát kivittem őket. Persze csak szülői felügyelettel, hisz kisgyereket nem engedünk utcára egyedül.

Féltek a kocsiktól, a néniktől, a bácsiktól. Ha megláttak valami mozgó dolgot, egyből a hátam mögé bújtak. A füvet majd csak a második, harmadik alkalommal kezdték el majszolni, addig csak úgy nézelődni, ismerkedni mentünk ki.13646808_1135134459941198_788751672_o.jpg

A hatodik hétre teljesen leszoktattam őket a tápról. Már akartam volna összeszoktatni őket a nagyokkal. Mikor kint legelésztek, mindig elkergették őket. Annyira szar érzés volt látni, hogy a nagyok lenézik a kicsiket. Mikor este elkiabáltam magam: Bibiii-bibiii!, egyből rohantak, és utánuk a nagyok.

Így ment ez még egy hétig. Azután kint hagytam őket, ládájukat kidobtam a kazánházból. Eleinte hiányoltak, de hamar megszokták az új rendet. A nagyok is rájöttek, hogy ezek is ludak, a második hónapra összebarátkoztak, gazdi nagy örömére. Hamar összeszokott a család.15936048_1333139133474062_482850041_n.jpg

Naponta mentek ki legelni, egy kis tavat is ástam nekik a kertben, hadd élvezzék azt, ami kijár nekik. A darás, apróra vágott csalánról a harmadik hónapra leszoktattam a bandát, így naponta legeltek két órát, meg amellett kaptak a kertből gazt is. Persze a szemes takarmányból sem szenvedtek hiányt.

Így telt az idő... Annyira szépen nőttek. Sajnos a fajtájukra nem jöttem rá, mert egy helyről vannak, de nagyon különböznek. Ámbár mindegyik bütykös, de van, akinek van dísz a nyakán és van, akinek nincs. De nekem mindegy. Annyira szépek. És picik. Az átlag lúdhoz képest picik. Hangjuk éles, sipítós.

15910050_1333139076807401_1242546897_n.jpg

Nemüket tekintve, kiváló az arány. A hétből kettő gúnár, öt tojó. Tökéletes arány a szaporításhoz. Szeretnek gágogni, hisztizni, legelni, csobbanni.

A nagyok közül egy gúnár lett, az nagyobb is valamennyivel, mint a kisebbik. Ő a Kákalaki Akka nevet kapta. A kisebbik Orbit. A négy nagyobbik tojó nevei: Pelyhes, Ingrid, Siri és Szépszárnyú. A kisebbik tojó Buborék.

15878667_1333139106807398_471668308_n.jpg

(Az utolsó három képnél a kontraszt picit meg van buherálva.)

Mindkét gúnárom elkezdte a dolgát Ez egy külön rituálé. A gúnár felvesz egy falat kaját a csőrébe, elkezdi a földre pakolgatni, nyújtani a nyakát, majd ezt a tojó is elkezdi, jelezve, hogy kívánja a gúnár "jelenlétét".

Már alig várom az első lúdtojást és az első saját lúdcsemetét. Jövőre több tapasztalattal vágok neki a keltetésnek.

DH

2 komment
Címkék: ludak lúdtartás

Tyúknevelési napló

2017. január 04. 15:00 - Donkey Hote

Nemrég (nem mintha nem lenne elég kötelező olvasni valóm...) vettem néhány román tyúktartós könyvet. Beléjük olvasva, eleinte elég laikus irománynak gondoltam őket, de belemerülve rengeteg új dolgot tanultam.

Ami talán a legnagyobb értékét adja az egyik könyvnek, az a lenti írás. A lent olvasható szöveg Badea Mihaela A tyúkok nevelése - egy üzlet kevés befektetéssel és profittal az első évből (Creșterea găinilor - o afacere cu investiție mică și profit din primul an) c. könyv részlete - saját fordítás.

Január

Januári hónaptól kezdődően javasolt, hogy bevezessük terveinket és gondoskodásainkat a következő évre. A vedlés befejeztével, ketreceink másodéves, illetve harmadéves tyúkokat kell vendégül lássanak. A tökéletes arány a megtermékenyített tojások érdekében öt tyúk egy kakasra, de a kakasokat három héttel a keltetés előtt az állományba kell tenni.

Ez a legkisebb gond, amivel foglalkoznunk kell, hisz kevés időt vesz igénybe. Meg kell előzzük a sérüléseket, amelyek a tyúkok agresszivitásából keletkeznek, mert nem biztos, hogy eleinte fogékonyak lesznek. A január tökéletes a keltetési felszerelések beszerzésére és tesztelésére.

Ellenőrizzük a tyúkólban uralkodó körülményeket, ha fagyos a tél. A tyúkól hőmérséklete elég meleg és szélmentes kell legyen. A tyúkok fel fogják melegíteni az ólt, de ha kevesen vannak, fázni fognak és elkaphatnak különféle betegségeket. A fagyott tarajt egy antiszeptikus spray-jel kell kezelni. Ezt megelőzve, bekenhetjük vazelinnel. A fagy érintheti a tojásokat is, e végett a keltetésre szántakat időben össze kell gyűjteni.

Kiegyensúlyozott táplálékot kell biztosítanunk a tojótyúkoknak. Ez búza, kukorica, árpa, illetve zab keverékét jelenti. Tekintettel arra, hogy a téli hónapokban nincs növényzet, a magkeverék mellett zöldségekkel is tetetnünk kell őket.

Tradicionálisan, ez az a hónap, amikor kiválogatjuk azokat a madarakat, amelyek "csak úgy" tartva voltak.

Február

A naptár szerint a februári hónap a tél utolsó hónapja. A tyúkok elkezdenek több időt a szabadban tölteni. Bizonyosodjunk meg, hogy van-e kéznél hólapát. Ebben az időben el kell kezdjük kiolvasztani az itatókat. Ne felejtsük el éjszakára kiüríteni és reggel feltölteni. Előfordulhat, hogy a tyúkok egyáltalán nem jönnek ki az ólból, mivel a föld színe eltér a megszokottól. Hasonló helyzetben, ha egy ideig fehér a föld, hasonló idegenkedést válthat ki a zöld, illetve barna föld. Ne feledkezzünk meg az átválogatott magvakról és a zöldségekről, mint a fehérrépa, vagy más gumós. Távolítsuk el z el nem fogyasztott zöldséget, elijesztve a ragadozókat.

Ebben a hónapban a tojások meg kell legyenek termékenyítve és betehetjük őket egy kotlós alá. Magától érthető, hogy egy tapasztaltabb kotlós alá, vagy keltetőbe kerülnek. A termékenység ellenőrzése után, elárusíthatjuk őket tenyésztésre szánt tojásnak. Bizonyosodjunk meg a tisztaságról és fertőtlenítésről a keltetés előtt és után.

A csirkék, melyek ebben a hónapban bújnak ki a tojásból, feltéve ha nincs nagyon hideg, a szabadban hagyhatjuk, hogy ismerkedjenek meg a hideggel, és hogy el legyenek látva napfénnyel. Ügyeljünk, hogy ne ázzanak el, mert kicsik még.

Tradicionálisan, a február az a hónap, amikor elkezdhetünk vágni való csirkéket nevelni.

Március

A meleg idő közeledik és a tyúkok örülni fognak a hosszabbodó nappaloknak. Elkezdenek jobban tojni, nő a tojások termékenysége és jó pénzt tudunk csinálni a tenyésztésre szánt tojások eladásával. A márciusi hónap nagyon dolgos. Csirkéket kell nevelnünk, keltetnünk kell, illetve a tenyészteni való tojásokat kell gyűjteni.

Ha elhatároztuk, hogy neten adjuk el a tojásokat, ezek postával, vagy futárral kell legyenek elküldve, gondosan csomagolva hungarocell dobozokba. Ügyeljünk, hogy biztosan csomagoljuk őket, hogy a belsőjük ne rázkódjon túlzottan. Miután becsomagoltuk őket hungarocellbe, tegyük be egy hullámozottpapírdobozba a jobb védelem érdekében. Azután zárjuk le a dobozt cellx-szal és címkézzük fel,

Ha az idő engedi, hagyjuk minél többet madarainkat a szabadban, hogy kihasználják a füvet és a napfényt. Felügyelnünk kell őket, mert március idején az időjárás elég instabil és egy eső, vagy havazás a kertben fatális lehet.

Ebben az időben a talaj vízzel átáztatott, ezért az ól köré tennünk kell tiszta szalmát, fűrészport, vagy követ. Így a tyúkok védve lesznek a sártól, elkerülve a tojások piszkosságát.

Tehát, március a legalkalmasabb hónap arra, hogy dolgozni tegyük a keltetőket és a kotlósokat. Ebben az időben keltetjük a nagyobb fajtákat.

Április

Az április a tavasz középső hónapja, de várhatók még mérsékelt záporok és váratlan havazások. Esetenként, szükséges a  tartalék tiszta szalma, ha a föld netán vizenyős lenne.

Ebben a hónapban kelt csibék hamar fognak fejlődni és valószínűleg ez az a pillanat, amikor a tyúktartónak szaporítania kellene a tyúkjait. Április legmelegebb napjait használjuk a paraziták elleni harcokra és a tyúkól fertőtlenítésére. Most elválaszthatjuk a kakasokat a jércéktől. Észlelhető, hogy a magvak fogyasztása lecsökken, mivel a tyúkok szabadon, bőséggel kapirgálhatnak rovarokat kutatva, füvet legelve.

Tradicionálisan, ebben az időszakban drágán adják a napos csibét.

Május

Ez a hónap ideális arra, hogy kotlásról leszoktató ketrecet vegyünk, már ha szükségünk van ilyenre. Azok a tyúkok, amelyek későn kezdtek el tojni, ebben az időben fognak kotlani. A leszoktató fészek alja kötélből, fából készüljön, mivel kényelmetlen és a hideg levegő átáramlik a madár testén, elállítva így a kotlást.

Ez egy jó időszak a kakasok kiválogatására. Tradicionálisan, tavasz végén adják el a legtöbb vágni való kakast.

Június

A nyár első hónapjában oda kel figyelni a madarak hűtésére; ezt a takarmány és víz hűtésével érjük el. Biztosítanunk kell egy árnyékos helyet a csirkéknek. Ha ezt természetes úton nem érjük el, akár egy kötéllel felhúzott lappal is megoldható.

Próbáljuk meg hagyni madarainkat, hogy korán jöjjenek ki az ólból, hogy hamar le tudják magukat hűteni. A délutáni kánikula előtt, cseréljünk vizet nekik, naponta legalább háromszor átmosva az itatót egy szivaccsal, elkerülve az algák megjelenését. Ez időben, a madarak ólját meszeljük ki, megölve a bogarakat.

Július

Ebben a hónapban a csirkék már képesek magukról gondoskodni. Több idő marad arra, hogy dolgozzunk, mint például a javítások, illetve a festés. Attól, mert a tyúkok tojási periódusa betelt, a takarmányozás állandó marad. Ügyeljünk a növekedésben lévő csirkékre, ha észleljük, hogy néhány nehezebben nő, vagy semmit a többihez képest, el kell szigetelni a többitől, hogy egyenlő takarmányt kapjanak.

Régen, júliusban javították meg a felszereléseket és ellenőrizték az eladni kívánt madarakat.

Augusztus

Továbbra is elegendő élelmet biztosítunk a nehezen növő fiataloknak. A legjobb táplálék az áztatott macskatáp, vagy keksz gabonával keverve.

A jól tojó tyúkok elkezdik a vedlést és ha csak magvakkal etetjük őket kb. három nap alatt az összes tollukat ledobják. Amikor a vedlés a csúcsát hágja, ismét adhatunk nekik rendes táplálékot.

Régen, augusztusban kezdték el válogatni a tenyésztésre szánt kakasokat a többi közül.

Szeptember

Egy kedvező hónap arra, hogy átköltöztessük a fiatalokat a tojóhelyeikre, ahol el fogják kezdeni a tojást. Ne feledjük beporozni az ólt rovar elleni szerrel és legyünk résen a vörös tetűatkára, amely egy éjszaka alatt eszméletlenül sokat tud szaporodni.

Szeptember az utolsó hónap arra, hogy megoldjuk az ól körüli javításokat.

Október

Ebben a hónapban rendszeresen karbantartjuk a ketreceket és a menedékeket (beleértve a takarítást). A száraz hideg nem árt a tyúkoknak (addig, amíg bekenjük a nagyobb tarajakat és áll lebenyeket). Ilyenkor a száraz hideg hasznos a kártevők elpusztításában, de a nedvesség az első ok a tyúkok megbetegedésére. A ketrecek és a szemét szárazságának megtartására, próbáljunk kukoricát szórni a szemétre, hogy a tyúkok kapirgáljanak, így megőrizve a szárazságot. Mivel a napok egyre rövidülnek, ajánlatos egész nap előttük hagyni a takarmányt.

Tradicionálisan, az év ezen részén  nő a tojás ára.

November

November az ősz utolsó hónapja és egy alkalmas időszak arra, hogy terveket készítsünk a jövő évre.

A tyúkokat etethetjük kukoricával, minden másnap válogatott búzával keverve. A zab jó megoldás a madarak belső hőjének megőrzésére.

December

Ebben a hónapban szükséges, hogy biztosítsunk madarainknak egy alapvető gabonaadagot éjszakára, mert a decemberi napok nagyon rövidek és a tyúkoknak rengeteg időt kell a sötétben tölteniük. Ne hagyjuk kint a csirkéket az erős szélben, ha nem garantálunk nekik megfelelő védelmet a helyiség elejére, mint például a keresztbe tett szalmabálákkal, melyek menedéket adnak minden irányból.

2 komment

Jércetojás

2016. december 29. 15:00 - Donkey Hote

Áprilisi jércéim megnőttek szépen. Már nagyon vártam (mint minden évben...) az első jércetojást. Szerencsére, idén nem kellett annyira sokat várni rá.

Az egyik itthon maradt leányom, Anasztázia döntött úgy, hogy ő most már tojni akar. Annyira örültem neki. Anasztázia egy szakállas, rózsatarajú leányzó. Fehér, de a melle sárga. Nekem nagyon tetszik, nagyon fura külsejű madárka.15749641_1322169804570995_1572825215_n.jpg15782156_1322169024571073_465271192_n.jpg

Őt blogunk egyik olvasójától (aki nem mellesleg a nagyi unokatestvére) kaptam még tojáskorában. Dóri alatt kelt még anno, már akkor nagy szerelmem volt. Viszonylag vad madár, de ha felveszem, nem akar elszaladni.

Már látszott rajta az a vágy, hogy ő tojást rak. Tegnap már fészek után kutatott az egyik kakas segítségével. Ma délelőtt az egyik ketrecbe tettem szalmát, egyből rátalált. Délután láttam az ablakból, hogy felhoppant a kijelölt tojóhelyre.

15749864_1322170184570957_481416112_n.jpg

15749887_1322170174570958_222214725_n.jpg

Egyből odaszaladtam, megijedt, leugrott, de hamar visszatalált. Akkor nyugodtan, hirtelen mozdulatokat mellőzve osontam oda, a kezemet óvatosan a fészkére tettem, majd elkezdtem vakarászni. Hamar megjelent nála a tojásrakás közbeni transz.

Fészeképítésben segítségére voltam, bár egyszer-kétszer oda-oda csípett a kezemnek, gondolom valamit rosszul pakoltam. Hamar elkészült a kívánt fészek, kényelembe helyezte magát.

15750042_1322168951237747_2015934991_n.jpg

15781846_1322170151237627_967757663_n.jpg15782402_1322167651237877_1131637001_n.jpg

Nagy csend lett. Mintha az egész baromfiudvar tudta volna, hogy Anasztázia tojik. Egyszer észrevettem nála azt az éles fájdalmat, amit tojáskor érezhet. Tudtam, hogy itt a nagy pillanat.

Azért egy-két jérce tojásánál ott voltam már, ez mondhatni hamar végbe ment. Még a tojás sem lett annyira véres. A transz a tojás után is pár perccel még jelen volt. Majd egy hangos kotkodácsolás és már ott is hagyta első tojását. 15749673_1322171121237530_440825266_n.jpg15749637_1322172134570762_800925477_n.jpg15749776_1322172204570755_828437635_n.jpg

Nagyon büszke voltam rá, hisz mondhatni, Dórival ketten neveltük fel. Talán nincs is szebb érzés ennél...

Nagyon remélem, hogy hamarosan a többi is tojásnak adja a fejét, mert az elmúlt pár hónap elég tojásszegény volt.

DH

Szólj hozzá!

Araucana picik - október

2016. december 05. 16:00 - Donkey Hote

Araucana famíliám nagyon szépen gyarapszik, növekszik, erősödik. Tojni most nem tojnak, gazdit kicsinálva vele. Már rég írtam a baromfiudvaromról, idejét érzetem...

A mindenre elszánt Tempike (alias Temperance) arra döntött, hogy márpedig ő kotlani fog. Nem akar, egyenesen kijelentette, hogy fog. Márpedig neki tojás kell. Márpedig a gazdi kivette a kakast a lányok közül, mert egy újat akart beszerezni és azt akarta, hogy a lányok egy kicsit élvezzék az életet.

14924146_1253725418082101_1749521985_o.jpg

Nem volt mit tenni, egy másik kakast tettem be (szintén araucana) aki egy hét után nagyon jól remekelt. A lányok (feltehetően kanihiány miatt) nem ellenkeztek, engedtek a csábításnak.

Közben egy tanyasi tyúkom is megült, gondoltam, teszek alá pár araucana tojást, hadd üljön, sosem tudhatom, mikor lesz szükségem rá. A tojások a kakas kivétele után lettek tojva, de arra nem gondoltam, hogy baj is lehet belőle.

Talán isteni sugallat volt, hogy meglámpázzam őket, mielőtt a földön landoltak volna. Nagyon meglepődtem, mikor egy a kezembe akadt: Basszus, ez fias... Alatta hagytam.15300519_1293823440738965_683472930_n.jpg

Tempi úgy ült, mint a kisangyal. Tíz tojást kapott, nagyon örült nekik. Sajnos a tanyasi fel-fel állt, így áttettem azt is Tempike alá. A tojás egy héttel hamarabb kelt, mint a többi tíz (kilenc meg volt termékenyítve), így vissza a tanyasihoz.

Eljött a kelés napja. Mire észbe kaptam, a kotlós kettőt megnyomott. Az egyik a kezemben vérzett el, nagyon rossz volt eltemetni őt. A maradék hat tojást bevittem a keltetőbe. Egy nem élte túl az akciót, a maradék öt kikelt.

15301312_1293822947405681_1799593560_n.jpg

Másnap este vittem ki Tempi alá a kicsiket, reggel mire kimentem megetetni őket suli előtt, sajnos elkezdte őket ütni. Az egyik füléből folyt a vér, szemét alvadt vér fedte. Behoztam őket, de a buszom már ment így megetettem őket és már húztam is el.

Hazaérve ők voltak az elsők, a kicsike még élt. Egy másiknál mikor kelt túl sokáig hagytam nyitva a keltetőt, megfázott és meghalt. A kis beteg küzdött. Gyors kimostam a szemét, illetve a fülét hidrogén-peroxiddal, majd jódos vattával megtörölgettem. A szemeit bekentem kamillateával. Egy hét után rendbe lett.

15328167_1294414977346478_1359859413_n.jpg

Azután a szobámban nevelkedtek, majd a nappaliban. Most a fürjház ad nekik menedéket nappalra, éjszakára egy kosárban a kazánházban alszanak. A kis beteg azonban továbbra is a legkisebb maradt.

Ma másfél hónaposak. Nagyon szépek, ahogy nézem: két kakas, illetve három jérce. A koránkelő fekete lett, egyedüli. Ő a fekete bárány a csapatban.

Mi az eset tanulsága? Bízd a természetre és cselekedj megfontoltan.

15282002_1294413517346624_33205438_n.jpg

DH

Szólj hozzá!

A világítás hatása a tojáshozamra

2016. december 03. 15:00 - Donkey Hote

Az ember rájött arra, hogy a tyúkok tojástermelését a hideg, téli hónapokban lámpázás segítségével meg tudja növelni. Ezzel akár tyúkjaink téli tojástermelését 5-10-15%-al növelni tudjuk.

dscf2274.JPG

De hogy is van ez?

Ha sikeresen akarjuk csinálni, mint minden mesterséges beavatkozást a baromfiállományban, ezt is fokozatosan kell végezni. Ha nem így cselekszünk, tyúkjaink tavaszra ismét megvedlenek, ami tojásveszteséggel jár.

Tizennyolc négyzetméterre egy negyvenwattos izzó megteszi. Ezt 1,8 méter magasságba kell tenni, hogy az ülőket is megvilágítsa. Ha nem tesszük elég magasra és az ülők nem kerülnek megvilágításra, a tyúk nem fog leszállni a rúdról és értelmét veszti a dolog. dscf3617.JPG

A megvilágított órák reggeliek legyenek, mivel kedvenceink egy szépítő alvás után szívesebben csipegetnek, mint egy fárasztó, borús téli nap után.

Hogy elérjük a kívánt hatást, madarainknak adnunk kell magas fehérje tartalmú csemegét, illetve zöldeleséget. dscf2395.JPG

Megéri?

A téli időszakban a nép tyúkjai kevesebbet tojnak, így a tojás ára megnő. Télen hatalmasat kaszálhatunk (mintha a baromfitenyésztésben lenne haszon...) ezzel.

A leszoktatást is természetesen fokozatosan kell csinálni, mert nagy galibák adódhatnak belőle. dscf3218.JPG

DH

5 komment

Kakasmentesség - Megéri?

2016. november 06. 15:00 - Donkey Hote

Nemrég olvastam egy amerikai blogon, hogy a kakasmentesség hasznos, meg megéri, meg satöbbi. Akkor úgy nem találtam meggyőzőnek az írást, de így utólag belegondolova, igenis megéri. Ezt a cikket itt találjátok meg.

Ebből a keltetésből sajnos rengeteg kakas lett. Ezzel mindig számolnunk kell, ha keltetővel keltetünk. Kotlósnál többnyire megmarad a kellemes fele-fele arány, de mivel elszakadunk a természettől, ezért ez az arány is felborul.

Keltetővel csak szükség esetén, vagy gazdasági céllal éri meg keltetni. Hatalmas rizikó és ha először keltetsz, hatalmas stressz-szel jár. A kotlós meg ugye kikelti, felneveli neked

12308240_979462915508354_261610722435356433_n.jpg

A sok kakas rengeteg gonddal jár. Tavaly sajnos sok kakas maradt meg, annyira lefárasztották, stresszben tartották a tyúkokat, hogy mire észbe kaptam, tízzel kevesebb lett. Akkor felmérgelődtem, és szinte az összest eltettük láb alól.

Akkor szembesültem vele, hogy mekkora nagy teher egy tyúk számára a párzás. Ugye, egy kakas méretétől függően elég tíz-tizenöt-húsz tyúkhoz. Meg amellett rengeteg a verekedés is.

Néha tapasztalhatunk olyat, hogy az alsóbb rangú kakasok, azaz az omega kakasok, tökre tyúkosan viselkednek. Nem bábák, sem kappanok. Csak "félnek" kifejlődni. Amiután a felsőbb rangú kakasoktól kivesszük és egy saját állományt adunk nekik, akkor kitör belőlük az állat.

Személy szerint, elég kakas párti vagyok. De azért a határ, az határ...

Jelenleg harminc kakasom van, meg negyven tojóm. De az időzített bomba bármikor robbanhat, és akkor már nincs visszaút. Tehát megpróbálom menteni a menthetőt.

Idén elég sok fiatal csajszi lett. Nem látok értelmét az elkövetkező években keltetni tőlük. Rengeteget esznek és nem a legjobb tojók. Ámbár imádok velük foglalkozni, de a családnak már a "töke is kivan" a rengeteg gabona vásárlásával.dscf9544.JPG

Mivel nem kívánok keltetni, ezért kakasnak sem látok semmi értelmét. Miért?

Kezdjük az elején... Kakasnak nevezzük a fiú tyúkot. :D Azaz... A tyúk (mint faj) hímjét.

A kakas szerepe a tojások megtermékenyítése, a tyúksereg védelme.

A fias tojásnak akkor van értelme, amikor az állományt önerőből akarjuk szaporítani. Ezt egy ideig lehetséges csak, mivel egy idő után tyúkjaink mérete kisebb lesz, teljesítményük lecsökken. Ezért szinte kétévente idegen kakast kell behozni, ami árán veszek negyven tojást a szomszédból, kikeltetem és meglesz a fiatalság.

A kakas jelenlétében a keltetésnek a pénz, vagy a tojások száma húzhat határt. De minek? Vannak húshibrid, alias fehér csirkék, amik tartása sokkal kifizetődőbb, mint a tanyasi tyúkoké.

A kakas védelmezi a tyúksereget. Igen, ez igaz. Ha egy héja kíván tyúkot vinni a baromfiudvarból, egy bátor kakas elé áll és hangos rikácsolással elzavarja. De ezt egy hálóval könnyen korrigálhatjuk. De van, hogy ettől a héja nem ijed meg, míg a háló tuti kint tartja.

A kakasok néha "megőrűnek" és a tyúkjaikat az életük árán is megvédik. A gazdában is van, hogy ellenséget látnak, akkor elég rendesen megkergetnek minket. Ilyenkor fizikai bántalommal semmire nem megyünk, maximum még teszünk egy lapáttal a problémára.

dscf8198.JPG

A kakasok kukorékolása néha nagyon idegesítő lehet. Én kedvelem. A szomszédok is tartanak baromfit, tehát nincs gond evvel. Azonban van, ahol a szomszédnak nem tetszik és ilyenkor a jószomszédi viszony miatt meg kell válnunk kakasainktól.

Ám a kakasokra ugye a tenyészetekben hatalmas szükség van. Egy jó kakas aranyat ér ilyen helyeken. Egy jó kakassal jól fel lehet javítani az állományt, de egy rossz kakassal el is lehet rontani azt.

Mi araucana tyúkokat tenyésztünk, így az araucana állományomban van egy kakas. Ott szükség van rá, mivel évente ötven-száz utódot keltetünk, amit aztán eladásra bocsájtunk. Tehát aki araucana tojásra, csibére, növendékre tart igény, kérem jelezze.dscf9592.JPG

Kétévente kakas cserélek, mivel nagy tyúkállományom van, lesz. Egy hároméves kakas már nehezen bánik el egy tizenöt-hét tyúkos csapattal. Meg azért a beltenyésztéstől is tartunk, ami egy idő után "felemészti" az állományt.

Konklúzióképp annyit, hogy a kakasok is élőlények, akiket szeretni, illetve gondozni kell. Van, hogy igényünk van rájuk, van, hogy feleslegesek.

Minden embernek megvan a saját maga véleménye erről a témáról. Én az enyémet kifejtettem. Nem vagyunk egyformák. Akinek eltér a véleménye, kérem ne támadjon. Én is elfogadom az övét, ez fordított esetben is elvárható.

DH

4 komment

A jércetojásról...

2016. október 20. 15:00 - Donkey Hote

Jércének nevezzük azokat a csirkéket, akik betöltötték a tizedik hetüket. A jérce nevet a tojás megkezdése után a tyúk név váltja fel, amit a modernkor tyúktartói tojónak is hívnak.

De mikor kezd el tojni a jérce? Mekkora egy jércetojás? Honnan tudom megállapítani, hogy jérce-e, vagy sem?

Az első jércetojás érkezését befolyásolja a jérce fajtáj, a környezeti tényezők és a takarmányozás is. A nem fűtött, vagy rosszul takarmányozott, kevés hellyel rendelkező jércék később teszik le eső tojásukat.

Kétféleképp gondolkozhatunk: vagy bízzuk a természetre, vagy kezünkbe vesszük az irányítást.

A mesterséges módszert tojótáppal intézzük. Ezt húszhetes kortól kezdhetjük. Ha maradunk a természetnél, földanyánk kezeire bízva a jércék első tojását, akkor vegyük figyelembe a lenti sorokat.

A tyúkokat három nagy csoportba szoktuk sorolni: Tojó típusú, hústípusú és ennek a két típusnak a keveréke, a kettőshasznú tyúkok.

A tojótípusú jércék termete kicsi. Farkuk hosszú, a fül fehér. Lábuk sárga, de ez szín szerint változhat. Tojásuk fehér. Első évben, azaz a jérce évben, 180 darab tojást tojnak le, ami azért valljuk be, nem kevés. A szex rövid, de lényegre törő.

Ilyen fajta az olasz (alis Itáliai), a Brakel, a Hamburgi, a Minorka, Lakenfelderi, és az őshonos magyar tyúk.

A tojótípusú jércék a huszadik héttől kezdve kezdenek el tojni, de vannak olyan madarak, akik a tizennyolc-tizenkilencedik hetükben tojni kezdenek.

A hústípusú jércék teste masszív és nagy. Egy kifejlett tyúk akár a négy kilogrammot is ütheti. Fülük piros, sötét tojáshéj (nem összekeverendő a Marans tyúk tojásával!). Első évben 120 darab tojást tojnak.

Ilyen fajta a Brahma, a Cochin és a Cornish.

A hústípusú jércék a harmincadik héttől kezdenek el tojni. Előfordulhat, hogy korábban is elkezdenek tojni.

A kettőshasznú jércék termete közepes. A szex hosszadalmas. Tojáshéjuk színe krémszínű. Első évben 150-160 darab tojást tojnak le.

Ilyen fajta a Sussex, a Wyandotte, az Australorp, New Hampshire, a Dominikai, a Plymouth Rock, a Sulmtaler, a Vorwerk, az Erdélyi kopasznyakú és mivel a tanyasi mix tyúkjaink rengeteg fajta keverékei, ezért ezeket is ide soroljuk.

A kettőshasznú tyúkok a huszonötödik héttől kezdenek el tojni. A tanyasi mix tyúkokra jellemző a huszonegy-huszonkettedik hét is. Ez a kevert fajtának köszönhető.

A jércetojások mérete viszonylag kicsi. Előfordulhat, hogy az első peteérés túl hamar következik be, és ún. kotlósfing szolgál első tojás gyanánt.

Ha az első tojás normál méretű, akkor az mindig véres. Ez azért van, mert a jérce kloákája még szűk és a nagy erőlködésben megpattannak az erek. Azért elég nagy kínt élhetnek át szegények.

Tehát... A jércetojások nagyon értékesek minden gazda számára, hisz voltaképp ez nevezhető a munkája gyümölcsének.

DH

Szólj hozzá!

Fokhagyma a tyúktartásban

2016. október 16. 15:00 - Donkey Hote

6920-a-fokhagyma-vilagnapja.jpgEl se hinné az ember, hogy a mindennapjainkban használt fűszernövény mennyi jótékony hatással bír, emberek és állatok számára.

A fokhagyma "csodás illatát" a rengeteg kén-tartalmú vegyület okozza. Ezen felül tartalmaz A, B1, B2, B6, illetve C-vitamint, illetve ásványi anyagokat: kovasav, kalcium, magnézium, vas, mangán, cink, réz, jód, foszfor és szelén. kep_kozepes_meret.jpg

Vágás, vagy törés hatására egy magas antibiotikum tartalmú anyag szabadul fel, amely meggátolja a baktériumok szaporodását.

A népgyógyászatban is jelentős szerepet adtak neki, hisz megfázásra, illetve más betegség gyógyítására használták. kep_kozepes_meret.jpg

De miért jó a tyúkoknak?

Kiváló féreghajtó, antibiotikumot tartalmaz, gátolja a baktériumok túlszaporodását és néhány gombaféle ellen is használják.

Személy szerint az állatok ivóvizébe teszem (egy-két gerezdet, picit megvágva), de lehet pépesített formában a madarak takarmányába is tenni.

DH

Szólj hozzá!

A tollcsipkedés, a tojásevés, meg az eltojás

2016. augusztus 13. 08:00 - Donkey Hote

Talán a tollcsipkedés, a tojásevés, meg az eltojás jelenti minden tyúktartó rémálmát. Minden ember lelki szemei előtt ott terem egy véres testű tyúk, vagy egy tojáshéjjal szaladgáló tyúk, vagy pedig egy rejtett tojásfészek a kietlen "vadon" kellős közepén. 

Kezdjük az elsővel és a legsúlyosabbal, azaz a tollcsipkedéssel. Sajnos egyre több tyúktartó találkozik ezzel, és lövése sincs, hogy ezek miért csipkedik egymást. Három különálló probléma válthatja ki eme borzadályt. Az első a fehérje és ásványi anyag hiány (legfőképp nitritek hiánya). Ezt a problémát könnyen megoldhatjuk egy kis szójával, meg takarmánymésszel. Régen konyhasót tettek a pipik darájába és elhagyták a csipkedést. 

A második kiváltó ok a rendezetlen, ürülékkel teli, élhetetlen tyúkól. Ezt egy alapos takarítással könnyen korrigálhatjuk. 

A harmadik, és egyben a legrosszabb típus az unatkozás. Ugye nincs rosszabb egy unatkozó gyereknél... Hát ez a tyúkoknál sem változik. Erre a célra állandó csipegetni valót kell biztosítani nekik. Ez leköti őket és eszük ágában sem lesz tollat csipkedni. 

Egyébként a tyúkok a tyúktársuk nyakát, hátát és a kloáka körüli részét szokása csipkedni. A kloáka a legveszélyesebb, mert az akár halált is okozhat.

A második nagy probléma a tojásevés. Ennek a kiváltó oka a fehérje, illetve kalcium hiány. De előfordulhat, hogy a spontán odadobott tojáshéj miatt is rákapnak a tojásevésre. Műtojások, vagy golflabdák elhelyezése a tojófészkekben lecsillapíthatja tyúkjaink tojásevési késztetéseit. 

Ha netalán a fenti A-terv nem vált be, akkor B-tervként csőrgyűrűt, illetve szemüveget kell a madarainkra felrakni.  Ez elég morbid külsőt ad nekik és nem is állítom, hogy kellemes érzés. Ez megfékezi madarainkat arra, hogy hozzáférjenek a tojásokhoz a csőrükkel. 

Ha a fenti dolgok nem jöttek be, vagy nem szimpatikusak, célszerű eltávolítani madarainkat az állományból. 

Az eltojás ámbár nem annyira vészes dolog, mint a fent említettek, de azért egy idő után unalmassá válik akaratlanul is kiscsibéket elszállásolni. Ide azt tudom tanácsolni, hogy a tyúkokat ne engedjék le tavasszal a kertbe, ne tudjanak kirepülni oda. Biztonságos tojóhelyet kell biztosítanunk számukra, esetleg a jércéknek néhány tojást benn hagyni útmutatásképp. 

A régiek ilyenkor pár napra bezárták a tyúkot, hogy szokjanak bele az új tojóhelybe. Ha netalán ezek mellett tyúkjaink csak kreatívak, bele kell törődni az önállóságba... 

DH

1 komment

Tyúktartás, ahogy dédmamáink csinálták

2016. augusztus 01. 15:00 - Donkey Hote

Nagy örömömre egyre több ember vág bele a falusi életbe, és ennél fogva próbál önálló gazdaságot is létrehozni. Ez néha könnyű, néha nehéz. A kertes részt többnyire hagyom másnak, mert még mindig nem sikerült megtaláltuk meg a közös hangot a kapával. 

A régi időkben nem volt olyan, hogy pár száz kilométerről hozok tenyésztojást a tyúkjaim számára, hanem a vérfrissítést a piacon, vagy a szomszédban oldották meg. Többnyire a kakas, tyúk, vagy a szülők külleme volt az elsődleges szempont. Mert azért parasztosan mondva búbos, gatyás, meg tokás pipit nem mindenhol talált az ember. 

Anno nem voltak tápos boltok, de voltak földek, amiket kínkeserves munkával meg kellett művelni és az az évi gabonamennyiség alapján hagytak meg tyúkot "tojni". Ha nagyon sok kukorica volt, megengedhettek maguknak ludakat, de akár sertést is. Ha szűkebb volt az év, akkor sajnos csak pár tyúk kapirgált az udvarokon. 

Nem volt olyan, hogy keltetőgép, sőt, még olyan sem, hogy villanyáram. Azért valljuk be, ezelőtt száz évvel még petróleumlámpa égett minden este minden háznál. Tehát az akkori parasztgazdák csakis a kotlósaikra voltak utalva. 

Gondosan átválogatták a tojásokat, és amik túl kicsik és alaktalanok voltak, azokat konyhai célra használták fel. Átlagban egy kotlós alá 19-21 tojást raktak (szigorúan páratlanul), amiből akár mind kikelt, ha jó volt a kakas. A kakast, amelyik a tyúkokkal volt, magkokasnak nevezték és többnyire a legnagyobb kaphatta meg ezt a címet. 

A kiscsibéket gondosan a konyhában, a spór alatt nevelték kotlóstul, amíg úgy nem érezték, hogy a kicsik elég nagyok ahhoz, hogy ne fázzanak meg. Többnyire egy kotlós nevelt, ott is a legjobb maradt a pipik mellett. Egy kotlósra negyven-hatvan csibét számoltak. Amelyik alkalmatlannak bizonyult, se szó, se beszéd, repült kifelé. 

A kicsik kukoricadarát kaptak kezdetben, amit daráló híján mozsárral törték össze. Azért elég kellemetlen lehetett ötven csibének mozsárral kukoricát törni. Kaptak a picik főtt tojást, nyers tésztát, meg ha jól ment a gazdának dolga, akkor rizst is. 

Miután a kotlós elkezdett káricálni, kidobták a csibék mellől. Volt, hogy a csirkék napokig sírtak az anyjuk után. Miután megbarátkoztak a helyzettel, lassan leszoktatták őket a daráról és szemes kukoricát, meg búzát kaptak. Azután ki is engedték őket a nagyokhoz. A kakasokat rendre kiritkították és a magkokast is a költés után levágták. Egy, legfeljebb két kakas maradhatott csak az udvarban. 

Ha szűk volt a termés, az öregebb tyúkok is a fazékba kerültek, helyet adva a fiatal jércéknek. A jól tojó jércéket nagy becsbe tartották. A tojásokat étkezési céllal, de ha volt annyi, akkor a piacon el is árusították a nagyobbját. 

Őszintén szólva pár emlék előjött régebbről, dédiről, ahogy a fekete kötőjében épp a tyúkoktól jön ki... Remélem mindenkinek előjött pár régi, szép emlék. Ha kedved van, írd meg bátran, szívesen olvassuk őket. 

Sok szeretettel,

DH

2 komment

A tyúkok meg a tojáshéj...

2016. július 30. 15:00 - Donkey Hote

 

13866637_1152552178199426_1299685848_n.jpgA tyúkok a magvakból rengeteg fémet, nemfémet, más ásványi anyagokat nyernek, de ez sajnos nem elég ahhoz, hogy tyúkjainknak masszív csontozata és erőt álló tojáshéja legyen. Erre a célra hozták létre a takarmánymeszet, ami nem csak madaraink, hanem más haszonállataink ásványi anyag, illetve szerves anyag-szükségleteit fedezze.

Személy szerint annak a híve vagyok, hogy jobb a természetes anyagokhoz ragaszkodni, mint a mesterségesen összeállítottakhoz. 

Véleményem szerint a takarmánymész is nagyon fontos kelléke a baromfitartásnak. Én a Purina cégtől a Zoolit nevű készítményt használom, ami nálam bevált. A zsákot, amiben vettem, el kellett dobnom, mert átnedvesedett, ezért az összetételt nem tudom fejből. De nagyjából azokat az anyagokat tartalmazza, mint a tojáshéj. 

De milyen anyagokat tartalmaz a tojáshéj?

A tojáshéj a magas kalcium tartalma miatt olyan kemény, tehát kalcium alapú vegyület, azaz mészkő alkotja túlnyomó részt. De tartalmaz még magnéziumot, foszfort, szilíciumot, vasat, ként és még sok más anyagot is. 

A tojás héját nem szabad egészben a tyúkállománynak visszaadni, mert nagy eséllyel tyúkjaink rákapnak a tojásevésre, ami egy örök harccá válik tyúk és gazdája között. 

A tojáshéjat megszárítva, majd megdarálva, takarmányba keverve adjuk tyúkjaink számára. 

Tehát nem sok időnkbe kerül, de madaraink egészségén rengeteget segítünk így. 

 

1 komment
Címkék: takarmányozás

Egy igazi kotlós

2016. július 20. 13:00 - Donkey Hote

Ez az év kotlósok szempontjából borzalmas volt. Rengeteget ültettem meg egy "jobb világ" reményében, de sajnos többségben kudarcba fulladt. Idén inkább a fiatalabb generáció ült meg, azokhoz meg néha el kell a türelem. Nekem meg az pont fix nem volt. 

Volt, amelyik örökösen a fészekre piszkított, majd leszállt és nem akart visszamenni, volt, amelyik törte a tojást, és volt a menthetetlen kategória, amelyik mindegyik lehetőséget elég szépen kiaknázott. Így végül ahogy a szólás is mondja: Kidobtam, mint macskát (khm...) szarni. 

Mikor az ember már teljesen feladja,akkor szokott megcsillanni egy utolsó reménysugár, amelyet ha nem ragadsz meg, cseszheted. Szóval az én édes kedves kis Tempikém (araucana tyúkica, a legkedvesebb...) úgy döntött tojik arra, hogy a gazdának lassan magkeverékre sincs pénze és ő megkotlik. Tóth Jozsefné Baglyas Ildikótól (amelyen hosszú név, olyan hosszú türelem, jószívűség és kitartás) kaptunk ingyen tojásokat, amiket meg is ültettem. Tempike és Ildikó kakasa jól végezte a dolgát, és hat tojásból négy kicsi ki is kelt. Szépen felnevelte őket. 

Mikor már kezdtem örülni annak, hogy lesz végre tojás, Jenni szívem is megült. Hát ne is mondjam, csuklott anyuci rendesen, de végül megsajnáltam és egy tojást (saját tojását) adtam neki. Nagyon örült.Szépen kikeltette. Közben három kotlós alól kilenc csibe kikelt, a kotlós borzalmasan hülye volt, ezért bepróbálkoztam Jenninél. Szó nélkül gondjába vette mind a kilenc csibét, így most tíz csibés falkát vezetget. 

Hát máról ennyi. Szerintem a történet tanulsága az, hogy legyünk kitartóak és optimisták. 13735310_1144504635670847_848823905_n.jpg13734661_1144504659004178_128577914_n.jpg

DH

1 komment

Ezek a ludak...

2016. június 19. 14:01 - Donkey Hote

Megludasodtunk...

Lassan a nyíregyházai vadaspark kutya füle a tyúkudvaromhoz képest. Itt aztán találsz kutyát, (a szomszéd) macskát, fácánt, verebet, galambot, patkányt, egeret, tyúkot, (most már) ludat, meg néha-néha egy gorillát, ami megeteti, megitatja ezeket.

Nagyon fájt már a fogam néhány lúdra, mivel elég intelligens madarak, amellett szépek és hasznosak is. Az tény, hogy fennhordják az orrukat, de ez a dolog engem különösebbképp nem zavar, mivel én sem vagyok az a szerényebb típus.

Az én kis szülőfalumban mindenféle-fajta állat van. Az ezüst fogoly Brahmától a fehér fodros törpe cochinig. Persze ilyen frenetikus embert, mint engem, nem találsz, de azért akad néhány hasonmás. Az egyik családnak tyúkudvarában szintén elég színes a felhozatal. A kerítésen át bámultuk a nagyival a lúdjaikat, hogy mekkorák, meg hogy milyen szépek. Egy nap aztán vettük a bátorságot, bekopogtattunk és szégyen, nem szégyen, csórtam kilenc lúdtojást.

Teltek a hetek, eljött az első lámpázás ideje. A lámpázás után valahogy le voltam törve, mint a bili füle. A kilenc tojásból kemény kettőben volt élet. Még ötben be volt fulladva. Hogy mit hibáztam? nem tudom...

Nos, hát megint ajtókopogtatás lett a vége... Elmagyaráztam a nőcinek, hogy ez és ez a helyzet, meg hogy most mi a francot tudjak csinálni? Erre mosolygott egyet és gyors kiszaladt a tyúkudvarba és öt kislúddal tért vissza. Nagyon megörültem, csók-csók, puszi-puszi és jöttem is haza.

Itthon a kazánház fatározós részébe tettem egy lámpát, meg egy papírdobozt téptem szét, arra pedig egy rongyot tettem. Az ősök nem is nagyon értették, hogy minek ez a nagy féltés, mert a nőcinél kint aludtak a szabadban, én meg itt egy kisebb luxus hotelt építek nekik. Féltettem őket...

Közben teltek a napok, a ház egyre büdösebb lett, anyától ultimátumot kaptunk, hogy vagy én viszem ki a lúdikákat, vagy ő. de akkor megyek én is velük... Gyors rendbevágtam a tyúkólat (kimeszeltem, kitakarítottam, stb.) és a két és fél hónapos pipik átmigráltak a tyúkólba. A kacsaólat szintén kimeszeltem, a szőnyeget már felszedni nem tudtam, mert a bírónő a fejemet ette.

A kis lúdikák nagyon élvezték a magy teret, a hatlmas tócsákat, majd egy negyven literes, vasból összetákolt vasvályút betettem nekik, tele vízzel. Nem tudtak belemászni, ezért beletettem őket. Hát, épp, hogy Barbie nem hiányzott onnét.

Dédinek anno harminc-negyven lúdja (ahogy a nagyi mondja liba) volt, ezért pár tanácsot kaptam. Rengeteg zöldet vágok az ötösfogatnak, hisz az a mindenük. Tápot kapnak, hogy hízzanak is picit. Ahogy néztük három gúnár, két tojó. A gúnároknak új otthon kerítek, vagy szerzek melléjük még vagy négy tojót (elnézve az idei tervek sajnos az előbbi lesz...)

Néhány mai kép:

dscf9611.JPG

DH

1 komment
Címkék: ludak

Mesterséges keltetés - ahogy én szoktam

2016. május 01. 11:08 - Donkey Hote

Mostanában picit több időm maradt olvasgatni, és kivételesen nem a magyar füzetemet, és mivel most úgy is képben vagyok, a keltetésre gugliztam rá. Hát, a tyúkok keltetésétől a struccokig minden van, de ahány oldal, annyi féle írás (már ha egyik nem kopi pésztezte be egy másik ürge írását...). Hogy a kollégákat meg ne sértsem, de a sok rizsa közt voltaképp ugyanaz a lényeg...

Hát őszintén szólva a külön bújtatós dolgon nagyon kiakadtam.... Mi értelme van? Többnyire a "keltetés" szóra a totál kezdők keresnek rá, akik nem egy ötezer férőhelyes keltetővel fognak kezdeni, hanem egy 45-75 férőhelyessel. Oda meg minek is bújtató?

Ezzel a poszttal tiszta vizet akarok önteni a pohárba, mert szegény amatőrök kedvét nem szeretném elvenni... Egy pár, minden amatőrben felmerülő kerdésre válaszolva kalauzollak el titeket a keltetés csodálatos világába...

Milyen legyen a keltető?

Ha az első keltetésed, mindenféleképp valami olcsóbb dologgal próbálkozz. Kell egy-két év ahhoz, hogy belegyere a dologba. Erre pont fix ideális a Cleo-s gépek. Valaki szidja ezt  típust, valaki meg azokat szidja, akik szidják ezt a típust, szóval egy kissé megoszlik a vélemény... Ha mégis az előbbi tábort válasszátok, ott vannak az IO (románosan Puişor, avagy Csibécske, vagy értelmesebben fordítva Pipike) gépek, amik valamivel jobbak, de voltaképp egy kutya. Ha már a haladó szinten vagy, a PL Mashline, vagy hogy írják gépet ajánlom, mivel azok már több férőhelyesek és profibb gépek. De ha kicsi az állományod, totál felesleges nagyban gondolkoznod.

Hány napra kelnek a pipik?

Mivel tyúkos blog, ezért maradjunk a tikoknál. A tyúkok általában a huszonegyedik napra kelnek, de a tojótípusú pipik hamarabb, a hústípusúak valamivel később kelnek. A tanyasi mixek általában a huszadik nap végén kezdik és a huszonegyedik nap végéig, vagy a huszonkettedik nap reggeléig kelnek ki.

 Milyen legyen a tojás mérete, alakja, milyen korú legyen a tojás?

Nos, hát a tojás alakja valamilyen szinten befolyásolja a pipi alakját, van, aki azt mondja, hogy csak a szép, tojásdad alakú tojásokat tedd be... Hát, én az ellenkezőjét... Most arról az a tyúk se tehet, hogy olyan rossz alakú a tojás. Ha olyan, akkor olyan. Egy próbát megér. Egyes fajták kisebb tojásokat tojnak. Mint pl. az araucana. Ők kb 45 grammos tojást tojnak, akkor azokat a tojásokat ne tedd be? Szóval kicsi tojás, kicsi csibe, majd megnő. Most azért a 30 grammos tojást a nem törpe tyúkoktól már ne tedd be, mert az már ki sem fog kelni, vagyis kis eséllyel.

A tojás kora már más tészta... Ott a 8. nap a határidő úgymond, onnantól kezdve már nem nagyon szabadna eladni a tojásokat keltetésre. Most magadnak persze a háromhetes tojást is beteheted a keltetőbe, mert vagy lesz belőle valami, vagy nem. Már hallottam olyanokat, hogy beteg pipi lesz. Nálam még nem volt rá példa, hogy beteg pipi legyen a tojás kora miatt.

A tojásokat jobb 12-15 fok között tárolni, majd a keltetés előtt egy nappal behozni. Nálam a szobámban vannak a tojások, a vitrin legalsó polcán, mivel ott már hidegebb van. Mondjuk ha engem a kazán közelébe engednek, akkor valószínűleg változnak a hőmérsékleti viszonyok. A keltetésre szánt tojásokat a keltetőbe helyezés előtti napig legalább egyszer forgatni kell, nehogy a szik leragadjon.

Már számtalanszor láttam olyan képeket facen, hogy a tojásokat a csúcsúknál felfelé tárolnak. Nem... A tojásokat a csúcsúkná lefelé kell tárolni. Ezt mutatja a tojásos dobozok alakja is...

Most egy tök banális kérdés: Hogyan helyezzem a keltetőbe a tojásokat?

A keltetőt legalább 5-6 órával a tojsok berakása előtt be kell indítani, hogy a hőmérséklet és a pára beálljon a rendes kerékvágásba.

Amiután ez a néhány  óra eltelt, a tojásokat kétféleképp lehet elhelyezni. Az egyik eset, amikor forgatóműves keltetőnk van. A forgatóműbe csúccsal lefelé kell helyezni a tojást. Ha csak a sima tálca van, akkor a tojás két, egymással ellentétes oldalára valamilyen vonalkát, jelet, vagy betűt varázsolunk, hogy majd a forgatásnál tudjuk, épp melyik oldalon van az embrió.

Mekkora legyen a hőmérséklet, illetve a pára?

A hőmérsékletet, már ha tudod szabályozni, akkor az első 18 napra 37,8 fokra tedd, majd a 18. nap után vidd le 37,5-re. Én nem állíthatom a főfokot, ezért itt állandó 37,8 van. De az sem gáz, rendesen kikelnek a pipik. A pára legyen 60-65% az első 18 napban, majd azután vidd fel 70-75%-ra. Én bújtatáskor magas párát használok, mert többnyire araucana tojásokat keltetek, azoknak meg iszonyat kemény héjuk van...

Mettől kezdjem a forgatást és meddig?

Ha reggel indítottad a keltetést akkor a második nap estelén, ha délután, vagy este, akkor a harmadik nap reggelén. Én a tizenkilencedik nap reggeléig szoktam forgatni.

Hogyan forgassam a tojásokat?

Ha az első néhány keltetésed egyikét nyomod, vagy akarod nyomni, akkor a két jel közzé egy nyilat tegyél. Ezt azért kell, mert ha először jobbra kezded a forgatást, akkor a pipi tápanyagban dús közegbe kerül. Ha aztán már visszafelé, azaz balra forgatsz, akkor a pipi hasonló tápanyagszintű közegbe marad, amint előtte. De ha este továbbra is jobbra forgatsz, akkor a pipi táppanyagban gazdag közegbe kerül. Ezeket a segédnyilakat csak az első két-három keltetésnél kell, vagy amíg bele nem jössz...

Mi a teendő a tojásforgatás befejzte után?

Már fentebb említettem pár dolgot. A hőmérsékeltet leviszed, már ha van lehetőséged, a párát meg fel. Amit eddig nem írtam, az az, hogyha forgatóműves a keltetőd, akkor kiveszed a tojásokat és a tálcára rakod őket. Onnantól kezdve egy kis pihenőd van, de ez a két-három nap doszt elég arra, hogy előkészítsd a terepet az újszülötteknek.

Már kelnek  pipik... Most mit tegyek?

Egy kis dobozt készíts elő egy lámpával, amibe majd a pipiket fogod rakni. Mostanában olvastam az infracsíkról, ha jól emlékszem, nem gugliztam még rá, de van, aki már azt használ fűtésre. Én maradok egyenlőre a lámpánál. Itt egy negyven wattos izzóval, meg egy asztalilámpával "generálok" hőt a pipiknek. Az első nap 33-35 fok kell lennie a pipik számára. Erre nagyon oda kell figyelned! Ha az első tojás ki van ütve, már csak vagy tíz óra és ki fog kelni a pipi. A pipiket sohasem szedjük ki a tojásból! Ne türelmetlenkedjünk... Majd kikel magától. Csak nagy vészhelyzetben kell alkalmazni, de tapasztalataim szerint  pipi az első egy hónapban úgyis elpusztul. Tehát már mgától kikelt a pipi, a tojás héját eltavolítjuk a keltetőből. Amiután a pipi felszáradt, kivesszük a keltetőből és a meleg dobozba rakjuk. Tapasztalataim szerint a kelés három fázisban megy végbe: Az első fázisban a türelmetlen pipik kelnek ki, akik úgymond úttörők és felderítik a terepet. Ez a tizenkilencedik nap történik. A huszadik nap kelnek a szorgos, türelmes pipik, ők a legegészségesebbek. Harmadjára a lusták kelnek, akik már többnyire nagyok, ezek a huszonegyedik nap eleje. A huszonegyedik nap végén és a huszonkettedik nap elején már a szétcsúszott lábú, sánta, vagy egyéb egészségben károsodott pipi jön a világra. Ilyenkor szoktak befulladni, sajnos.

Nos, hát kb. ennyi volt. Nagyon szépen köszönöm azoknak, akik végig olvasták a firkálmányomat, a kiscsibék neveléséről majd később.

DH

Szólj hozzá!