Élet a tyúkudvarban

Terroristák a tyúkudvarban

2014. szeptember 21. 20:14 - Donkey Hote

Na ezt most már nagyon unom. Teljesen ellepték a "terroristák" a tyúkudvaromat. El sem tudjátok képzelni milyen idegesítő. Ha bemegyek a fásszinbe úgy érzem mintha tele lenne terroristákkal és azt figyelik mikor húzok ki onnan és mikor ugorhatnak neki a frissen tojt japán tojásnak amit az én egyetlen Margitkám tojik le, mert tavaly a fásszinbe kotlott és költötte ki kiscsibéit.

A terroristák mindenütt ott vannak. Legyen az farakás, vagy rucaól, vagy raklap, vagy fásszin vagy kerti budi. Ezt a sztorit el kell mesélnem nektek. Megyek ki este a budira, mert hívott a természet. Leülök tudom nagyon jól, hogy a pocok imádnak a szarba mászkálni, mert ha aznap nem csukjuk le az ülőkéje tetejét másnapra..., nem részletezem.

Ott vagyok a fejlámpával és egyszer mit látok hát egy süldő poc bekukucskált. Egy akkorát visítottam ,bevallom fiú gyermek létemre rettegek a pocoktól, de ha egy kisegeret látok az egérragacson, akkor meg úgy meg tudom sajnálni, hogy szívem szerint leszedném és elengedném.

   Fénykép0710.jpgAz Csodálatos Állat Világban úgy  említi, hogy valóságos istencsapása. Manapság már annyira elszaporodott, hogy az förtelem. Nálunk a faluban is rengetegen panaszkodnak arra, hogy rengeteg a poc. Már a francia turisták fel vannak háborodva, hogy sok a poc. Na de jöhetnének Vassékhoz. Itt aztán harmadik generációig fellelhetőek. Van nagy poc, kis poc, süldő poc. Évente ötöt fial és alitólag már 11 hetes korukban fialnak és miután lefialnak már mennek is cseszni és mire a kicsik felnőttek már jön is a következő. (bárcsak ilyen könnyen menne ez a tyúkoknál is). Van aki tőrrel, van aki méreggel és van aki egérragaccsal fogdossa őket. Nálunk az első kettő, de vannak nekem pocos csirkéim is (már ha a pocos kutyám csak akkor fogja meg ha már a tőr jól orrba verte). Volt egy kispoc a csirkék itatójába-már a brahmáékéban-  és azóta még büszkébb vagyok rájuk már ha lehet.                                                                              

De a poc azzal valahogy nem jövök ki. Na de elég a szórakozásból. Most jön az a rész amiért írtam ezt a bejegyzést. 

Luna az én kicsi kis vak csirkém, mert valami ciszta van a fél szemén és a másikkal sem lát sokkal jobban. Nagyon megszerettem szegényt és nagyon féltem. De kezdődjön a lényeg.

Kimentem az utcára, hogy szedjek a nyusziknak egy kis gazt, mert a kertbe a lucerna nem nagyon nő, vagyis nő csak nem olyan gyorsan, hogy három nyúlnak valót lehessen kaszálni, mert kb egy olyan 9 nm   helyen van a kertünk végébe vetve, de letárgyaltam az faterrel, hogy vetünk a szilvafák alá is egy kicsit, mert inkább kaszálja ő is a lucernát, mint a gazt.

Na kimegyek hallom, hogy sipog a csirke. Gondoltam magamba biztos a kopasznyakú kis kakas nyaggatja a jércéket, mert mostanában kezd akcióba lépni, már amennyire engedi a magkakas, aki egy hatalmas nagy fekete cochin keverék aki a facebook profilját ékesíti.

Szedek ott egy fél ölnyit és beviszem kiadom a nyúlaknak aztán odamegyek az ősrégi tyúkól amit még az előttünk lakó öreg házaspár épített. De a mostani tyúkól helyén állt egy régi tyúkól és ottan még egy kályha is volt benne, vagyis gondolom, mert ott volt a kályhacső kivezetőjének a lyuka. Azt az ólat lebontottuk, mert a tyúkok nagyívben elkerülték. Na a vályog repült a kútba a cserepet meg meghagytuk.

Na aztán odamegyek hát mit látok egy pocfarkat rákiáltok, hogy marsolj az meg olyan vígan ugrált át a csomó lomon keresztül a rucaól alá. Na aztán nem volt mit tenni uccu be a fürjek ketrecébe (tudjátok, ahol a képeket is készítettem az újakról, meg ahol a régiek a konyhán kívül felnőttek.)

Tettem alá újságpapírt és otthagytam reggelig. Reggel megnézem, megmondom őszintén már gondolkoztam is, hogy mit írjak az új bejegyzésembe és, hogy milyen címet adjak neki ahol elmondom nektek, hogy Luna meghalt.

 Egy hatalmas nagy meglepetés várt. Luna élt. Uccu két konzerves dobozért az egyikbe tápot, a másikba pedig  vizet. Mint tudjátok vak szegény, így nagyon nehezen találta meg a kaját, én meg mint gondoskodó kotlós (már ha van ilyen férfi változatban)  segítettem neki.

Hatalmas meglepetésemre meg is ette a majdnem egy maréknyi tápot, és még egyet kakált is, így eddig még egy csirkeszarnak sem örültem ennyire. Na azóta naponta egyszer reggel kap enni és még kettőkor meg hatkor kap inni és ez így megy nap mint nap.  

 Ilyen a poc élve:1930.jpg

  Ilyen a poc halva:Fénykép0071.jpg

Még szerencse, hogy a faternek a telefonján megtaláltam ezt a képet. A következő bejegyzésembe egy kakashalálról fogok írni, de addig is olvassátok a blogot

 

 

 

 

 

Donkey Hote 

 

 

 

                                                                                                                                                         

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr786686565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Silence35 2014.09.22. 09:40:02

Esküszöm irigyellek... :D

Silence35 2014.09.22. 09:43:05

Mi a különbség a poc és a patkány közt?

vuvuzela importőr 2014.09.22. 09:55:05

Hiánypótló.
A poc engem is kicsit megzavart de gondolom sima patkányról van szó...

Donkey Hote 2014.09.22. 13:23:40

@Silence35:
Ezen nincs mit irigyelni. Örülj ha nincsenek! Saját tapasztalatból beszélek.
:)

Silence35 2014.09.22. 13:33:56

nem, nem azért irigyellek, hanem azért h már fiatalon tudod h mi szeretnél lenni, és amint látom el is mélyedsz benne. Nagyon tetszik a blog!
Na mi a különbség a poc meg a patkány közt? Igaziból a pocról nem is hallottam még...

Donkey Hote 2014.09.22. 17:14:55

Köszi!
A poc az a patkány, csak minekünk parasztoknak könnyebb mondani azt hogy poc, mint patkány. Amúgy meg mindegy a neve ha egy istencsapása én nem tudsz megszabadulni tőle.

Lovasné Cana 2015.05.11. 04:42:30

Szia,
sajnos úgy tűnik, (az olvasott leírások alapján) az egyik tyúkom elkapta a tyúk náthát. Jellegzetesen rövid, gyakran aprókat kárál. GYÓGYÍTHATÓ?
Levághatom? emberi fogyasztásra alkalmas? (mielőtt az összes többi is elkapná).
Válaszodat várom.

Donkey Hote 2015.05.13. 22:11:48

Szia!

@Lovasné Cana: Most tyúk náthából rengeteg fajta van! Ez szerintem egy könnyebbik változat. Az ilyeneknek állatpatikából lehet venni gyógyszer, mert a nélkül nem biztos, hogy helyre fog jönni. Ha az sem használ, akkor bővebben utánajárunk a problémának! Levágni, hát ha lehet, akkor a tyúk élje túl... Reméljük, hogy nem ragadó náthás, mert az akár az egész állományt felszámolhatja. Nekem is az egyik kis japánom elkapta, de mivel öreg volt nem élte túl. Reméljük felépül!