Élet a tyúkudvarban

A tojás - Melyik tyúkod tojik?

2014. november 07. 17:00 - Donkey Hote

009_2.JPGEz a kérdés gondolom bennetetek is felmerült. Na vajon most ez a kopasznyakú vagy az a búbos tojja ezt a nagy tojást? Vajon ez a piros, tudod az a nagy, melyiket tojja? A fekete tyúk tényleg piros tojást tojik, a fehér meg mindig fehéret?

Ezek a kérdések nálam nagyon gyakoriak. Minden tavasszal külön-külön minden tenyésztésre szánt tyúkomat megtojózok és külön-külön nyúlketrecbe teszem egy-két alkalomra, míg meg nem ismerem a tojását. Ezt sajna minden évben meg kell csinálni, mert nem minden évben ugyanolyan a tojása.

Eddig mindig a fekete kopasznyakú piros tojást tojt. Meg ismeretem bárhonnan. Nagy tyúk a többihez képest. Mindig egy M méretű tojást tojt. Ez még jobb, mert a legnagyobb tyúkom, aki név szerint Gigász, egy hatalmas nagy fekete tyúk és a legkisebb tojást tojta. 

No ma ült a tojatóba én meg rendet csináltam az udvarban. Olyan a tyúkudvarom, mint egy szemétdomb, de tudjátok hogy szokták a szemetet mindig a hűtő alá seprik. Én a szemetet a tyúkól a disznóól és a rucaól, amiből most nyúl hotel lett, mert nappalra a ketrecből jobb kint a másfél négyzetméteren ugrálni, mint egy fél négyzetméteres ketrecben.

Én befejeztem a dolgomat csak aztán még mivel meg voltam fázva oly nagy mértékben megizzadtam, hogy jött az ides és marsolni kelletett befele. Majd miután "kipihentem magam" ami egy olyan másfél óra csirkés videó nézése volt, megnéztem és összeszedtem a tojást. Egyik nap kettőt másik nap hatot tojnak. 

A statisztikák szerint átlag négy. Az is jó tizennyolc tyúktól, az is jó, mert egy el van hízva egy beteg egy meg sánta. Kész kavalkád az egész. Ma a nagy de mégis kis kakasnak a párjától megszabadultam, mert nekiadtam nagyinak. Ő legalább nem vágja le és a fehér gatyáson, amit én adtam neki nincs egy normális magkakasa és így sincs kopasznyakúja. 

Na most van neki kettő. Nekem is van most jelenleg tíz és az nekem doszt elég. Lehet, hogy vannak olyan "tájszólások" amit nem értettek. De vissza a témára.

Nekem a tizennyolc tyúkomból mind a tizennyolc tojt már. Most ne kérdezd, hogy melyik milyen tojást tojt, mert azért én is emberből vagyok és a suli mellett elég nekem azt betartanom, hogy hány éves a legöregebb tyúkom. Meg, hogy melyik rossz kotlós.

Már van egy füzetem pontosabban a Fantával volt és mivel én a suliban olyan füzetet nem viszek, ezért jó az a tyúkoknak. Ha így haladok, akkor egyszer megzavarodok a csomó infótól. Bárcsak én is az olyan szerencsések közzé tartoznék, akik tudják, hogy a legelső csapatomat mondjuk négy éve vettem és onnan maradt egy piros egy fekete stb.

Hát én az első csapatomat hat éves koromban ültettem apa segítségével, de azelőtt is én bótóltam a nagyival, hogy de szép az a búbos. És mikor ezt kimondtam, de most őszintén egy négy éves gyereknek ki mondaná azt, hogy nem, főleg, hogy a tulajdon nagymamája, akinek az a gyerek az egyszem unokája van.

Azóta már eltelt egy jó pár és és már a tapasztalataim elég gyakoriak. Nekem van a családban a legjobb memóriám én szoktam általában az ilyen másoknak dög uncsi keltetőgépet használni, vagy azt a hülye kotlóst arra a dög uncsi fészekre rátenni és néhány idióta tojást alátegyem, amiket két hétig ez a hülye Hote zsuborgatott.

Ez lehet, hogy másnak, hülyeség vagy idiótaság de nekem nem. Egyszer próbáljon valaki keltetőgépeznie kis arányban és az az ötvennégy tojásból kikel egy húsz csirke és annak a húsz csirkének úgy fogsz örülni, mint Vak Laci a fél szemének. Lehet, hogy 47% kelt ki, de azt a húszat bubuzsgatni fogod.

A kotlósok olyanok, mint az asszonyok, meg mint a tavaszi időjárás. Ha jól bánsz vele, akkor sem garantált a szerencse. Ott van a nagyi, aki a csirkéiért mindent megtett, és mégis a fele megdöglött. A kotlósoknál, ha a kotlós jól ül, akkor szereted a kotlóst, de ha a kotlós hülye, akkor te meg utálni fogod. 

Ugye ahány tyúk, annyi féle. Mindegyik tyúk egy külön személyiség. Lehet, sőt biztos, hogy hülyének néztek, de menj ki a tyúkudvarodba és nem a tojógyári tyúkjaidat vedd szemügyre és meglátod, hogy az egyik üti a csirkéket, míg a másik nem.

Ugye írtam már egyszer az egyik tyúkomról és egy exclusive videóról, amit Hogyan tojik a tyúk? című bejegyzésben írtam. No most még egyszer megmutatom azt a videót:

 Ugye az volt a kérdés, hogy melyik tyúk melyiket tojja és hogy a kopasznyakú tyúkom eddig mindig pirosat tojt, de aztán egy jó nagyot barangoltam, tudjátok a szokásost. No mikor megnéztem a tojatóban két tojás és egy kotlófing folt. Kép nincs. A tojása fehér volt.

Nagyon érdekes. A Tyúkudvar blogban olvastam, hogy a tojótyúkjai megváltoztatták a tojáshéjuk színét. Ez a tojótyúkok. Ez 100% bió és nem tojótyúk, hanem kotlóssal keltett. Ilyet még nem tapasztaltam. Kaja váltás nem lett. 

A tojások sárgája az tudom, hogy szokott változni. Ha búzát adsz a tyúkjaidnak, akkor a tojássárgája citromsárga-fakó-, ha tengerit adsz neki, és a tyúkod egészséges, akkor az "átváltozik" narancssárgává. 

De most jön a következő kérdésre a válaszom. A fekete kopasznyakún kívül még tojik a cirkás, vagy név szerint Cerkás, tojik még a nagy barna vagy név szerint Annus, aki a legöregebb tyúk a tyúkudvarban, tojik még a sárga, akinek nincs neve, tojik ég egy japánom is, aki eddig betojt a rucaólba, tojik még a fehér.

A jércék még nem tojnak, majd tavasszal. Még tojik a Sága, a sárga kopasznyakú. Tojik a Kicsi fekete, a kendermagos vagy Amália és még tojik a fiatal fekete. Ezeket mindet egyszer ebben a hónapban rajtakaptam. 

Néha a tojások is "beszélnek". Ha ránézel egy tojásra meg tudod állapítani, hogy friss vagy nem. Ha a tojáson fehér kitüremkedések vannak (fehér pöttyök) akkor az magnézium és cink hiányra utalna. Ha a tyúk lágyhéjút tojik, akkor az azt jelenti, hogy tulságosan meg van erőltetve tojás szempontjából és ilyenkor pihentetni kell a tojástermelést.

Ha a tojásnak gyenge a héja, az kalciumhiányra mutat okot. Van egy trükk, amivel felverés nélkül megtudod állapítani, hogy a tojás friss-e vagy nem. Ezt mikor olvastam a keltetőgép kézikönyvét, akkor tudtam meg. 

Ha a tojáshéjon mindegy milyen színű a tojáshéj, kék pettyek jelentkeznek, az a régi tojásra utaló jelek. Mivel szoktam járni boltban és unalmamban nézegetem a tojásokat (nem nyúlok hozzájuk) és észrevettem, hogy a bolti tojáson jelentkezett ez a jel. 

Ha egy kicsit megnézitek a tojásokat, amit vesztek, és megijedni.Volt már olyan, mikor nekem a hűtőben volt ilyen tojás és van is és repíteni szoktam a tyúkoknak. Na de jöhet a következő kérdésre a válasz. 

A fekete tyúk nem feltétlen tojik pirosat. Most volt rá a példa, matematikai szavakkal a bizonyítás. A fehér tyúk általában mindig fehér tojást tojik. Ez a tyúk tollában levő pigment hiány okozhatja. A piros tyúk általában pirosat tojik. A sárga pedig általában nem hófehéret hanem krémszínűt tojik. 

De figyelem vannak kivételek és lehet, hogy a piros fehéret, a fehér pirosat, a sárga hófehéret vagy pirosat tojik. A fekete, az pedig minden színűt. Nekem a fiatal fekete tyúk ilyen rózsaszínes beütéses tojása van. Igaz mennyire érdekesek azok a hülye tyúkok és ilyen érdekes maga a tojás. 

A tojásnak szerkezete is van. Most a blog kedvéért egy tojást feltörtem és lefotóztam. A szerkezetes kép az a netről van. 

 
009_1.JPG

Van még egy "trükk" a tarsolyomban ami szerint teljesen szimplán, semmi gondolkodás, csak egy kis odafigyelés kell. Ezt a trükköt a nagyitól tanultam. Az a tyúkod tojik, amelyiknek vérpiros a taraja, olyan piros, mint a kakasé.Ezt a rózsás tarajúaknál a legnehezebb, főleg ha az még japán is (pl: Klárika).

De ez igaz. Tegnap találtam meg egy japán fészket három tojással. A tojások olyan alakúak voltak, mint a Margité vagy, mint a Picuré. Margitka szegény elég ramaty állapotban van, látszik már rajta az a három év. Akkor ott van Picur. Fiatal, nem kotlott tyúkocska, aki belopta magát a szívembe.

Bár a másik kettő is Sári meg Klárika. És hozzávetettem a Sáriéhoz a taraját és a Nagyi elmélet (nevezzük így) helyesnek bizonyult. Igen csak piros a taraja. De van egy bökkenő, mint ahogy a vers is mondja Kechup Benő, a bökkenő. Hát most az én kis idióta, önző, de mégis szeretni való kutyám megtalálta és kutyaebéd lett belőle.

Ma voltunk a nagyinál és nem voltam itthon egész nap. Nem tudtam óránként kimenni is Virslikét előre zavarni. Nem s baj, legalább volt egy nyugodt napom, míg haza nem értem. Míg a nagyinál a csend és a harmónia kutya és tyúk között (na jóóóó azért ott is Hektorka kivégezte a kedvenc fehér búbos tyúkomat), de most csend volt.

Teljesen megnyugodtam. El is felejtkeztem egy néhány órára arról, hogy éppen Virsli most eszi meg azt a három tojást és megint körbe kereshetem az egész udvart, hogy a minuszokban nehogy Picur előbújjon néhány purgyéval, én én meg veszekedjek anyával, hogy most ezeket kotlóstúl vagy behozhatom az előszobába, vagy hogy egész nap menjen nekik a lámpa. 

De mint mindennek én is megnyugodva és harmóniában reménykedve hazajöttem. Meg sem fordult a fejembe, hogy ez a dög megeszi az én japán tojásaimat. De mivel tökre parás vagyok ezért megnéztem. Hát megette. Egy napi ólfogság lett a vége. 

Szívem szerint adtam volna neki vagy kettőt, de megőrizem a hidegvéremet és csak a fél utca hallotta a számat. Ez ilyen mindennapi dolog. Nem csuda ha fáj a torkom és elég rendesen be vagyok rekedve, de azért kiabálok. Legalább megnyugszom egy kicsit. 

Na miután jól kiosztottam a kutyát összeszedtem a tojás ami ma négy volt. Nagyon nagyot csappant a tojások száma az elmúlt két hétben. Nem tudom, hogy miért. Ja igen és kifejlesztettem egy újabb bió tápot. Ugye ha már a bió tojató táp az a napraforgó, így törtem a fejemet. Ha a napraforgót szabad adni a tyúknak, de nagy az olajtartalmának aránya, így lehet adni diót is.

Figyelem ez ég teszt alatt van semmilyen méretű csirkének nem adni, csakis kifejlett tyúkoknak. Ezt most a fürjeken teszteltem. Nem mintha a legnagyobb 20 dkg lenne, de azért jó az óvatosság. 

Köszönöm szépen az eddigi megtisztelő figyelmet és jó olvasást kívánok. A következő bejegyzést csak halottak napján fogom kitenni, de ha lesz még valami hír, akkor majd szólok.

DH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr546875535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.