Élet a tyúkudvarban

Vadon élő tyúkfajták- A talegallatyúk és a Bankiva-tyúk

2014. november 21. 17:00 - Donkey Hote

Mos már szeretnék valami értelmeset is mondani és nem az ilyen semmiféle dolgokat boncolgatni. Most egy ilyesforma vadon élő tyúkfajtákat. Vannak dögivel, de csak a legfontosabbakat, mert nem tudok róluk szinte semmit, és még nekem is a csomó sulis dolog mellett még ezt is tanulni kel.

Elsőnek a talegallatyúkot választottam. Lehet, hogy még nem is hallottatok róla. Én már hallottam és jöt nevettem a nevén. Talegalla, milyen hülye név. 

A talegalla egy Ausztráliában élő tyúkfajta. Mivel Ausztráliában egyharmad részt trópusi időjárás van, ezért semmi értelme nem volt arra, hogy elüljön kotlani, ezért teljesen lemondott a kotlásról. 

A fészkét úgy készíti, hogy a kakas egy kis mélyedést ás. A tojó beleteszi a néhány darab tojását és a kakas ürülékkel keverve betemette. Mikor az ürülék és a levél elkezd erjedni hő keletkezik és a hím mindig 41°C- 42°C tartja. Ha a hőmérséklet nagy, kiszed egy kis fészekanyagot, és ha alacsony, akkor ráürít.

Nagyon érdekes tyúkfajta. A nemét nem is lehet megállapítani ránézésre. Nem is értem, hogy mit keres a tyúkoknál, mert szinte nem is hasonlít rá.

Mondjuk inkább gyöngyinek szavaznám be, de az most hogy hangzana, hogy Telegalla gyöngytyúk. Néhány kicsi kép, és aztán rátérünk egy másik, tényleg tyúknak nevezhető madárra.

A talegallatyúk tojása  A kiscsibe Felnőtt kakas vagy tyúk

 Most jön a másik vadon élő már tyúkra hasomlító tyúk, de mégis a Phasianidae vagy fácánalakúak csaladjába tartozó tyúkfajta, a Bankiva-tyúk.

Nekem van egy ilyen vadmadaras könyvem, ami egy ilyen okos kis könyv és abban leletem rá erre a tyúkfajtára. Nagyon meglepett, hogy milyen kis aranyos és akkora, mint egy japán vagy egy keverék vagy krédli.  

Mivel a talegallatyúkról csak saját dolgokat tudtam írni, ezért azt nem nagyon tudtam behatárolni. Itt meg van egy könyv, amiben teljes infó van. Leírom nektek az összeset.

A Bankiva-tyúk a háziasított tyúkhoz nagyon hasonló. A kakasnak erősebbek a színei-vörös taraja és bőrlebenye, széles, vastag, narancsvörös és aranybarna gallér, vörösbarna hát és réz színű farcsík jellemzi. Teste és szárnya kékesfekete, hosszú farktollai csillogó sötétzöld színekben pompázik.

A tyúk tompább, jellemzően barna színű némi gesztenyebarnával a fején és a nyakon. 

Az erdő aljazatán csoportokban él. Általában félnek és rejtőzködők.

A kakasok több tojóval párosodnak. Fészket a talajra rakja 5-6 tojással. amelyeken a tyúk 18...20 napig kotlik, úgy mit a japán tyúkoknál. A fiatalok két hetes korukban hagyják el a fészket és évente egy fészekaljat raknak. 

A táplálékuk változatos. Étrendjük magvakból, különféle rovarokból, hajtásokból és gyümölcsökből áll.  Alkalmanként kis termetű hüllőket is fogyaszt, például kisebb gyíkokat.

Nepáltól, India északkeleti részein területein keresztül Bangladesig és keleten Kínáig, Vietnamig és Indonéziáig fordul elő. 

 DH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr376905837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.