Élet a tyúkudvarban

A parlagi gyöngytyúk és hibridek

2014. december 27. 10:29 - Donkey Hote

A gyöngytyúk mára egy elég elterjedt dísz, illetve haszonmadárnak számít. Díszképp a tollai és megjelenése miatt, míg haszonból húsa és tojása miatt tartják őket. Nem egy tenyészet létezik hazánkban is, mert a magyar konyha elég régóta őrzi rendkívül finom levese miatt.

Származása

A háziasított gyöngytyúk őse, a sisakos gyöngytyúk Afrikából származik. Domesztikációja a Földközi-tenger partvidékén élő ismeretlen népcsoport által ment végbe. Az ókori Egyiptomban betiltották a tyúktartást, feltételezhető, hogy a gyöngytyúk vette át a helyét.

Magyarországon a XII. században már jelen volt legfőképp kolostorok és fő udvari vadaskertekben díszmadárként. Csak a XIX. század elején kapott gazdasági szerepet.

30d6bf2ce4b5c66053e653cd41d67af6.png

A gyöngytyúk gyerek legendája

Pitipiti egy boldog nő volt, de ennek ellenére nem lehetett gyermeke. A férje megelégelte és szerzett magának egy másik feleséget, aki hamarosan terhes is lett. Pitipitit megalázta az új feleség, mert a szemére vetette, hogy már hány éve él együtt a férjével és nincs gyermek, míg vele alig pár hónapja és már várandós.

Teltek, múltak a napok, míg egy nap Pitipiti kiment dolgozni a mezőre. Munka közben gyöngytyúkricsajra lett figyelmes. Követte a hangot és az egyik bokor alatt egy gyöngytyúkot talált. A gyöngytyúk megkérte, hogy vigye haza és szeresse, gondozza őt úgy, mint egy gyermeket. A nő belement.

Minden késő éjszaka a madár belopódzott és minden kora hajnalban távozott. Elvoltak egymással. Egy nap, azonban a réten az új feleség elkezdett gúnyolódni Pitipitivel és ezt a nő "fia" nem hagyta tétlenül. Ráuszította a barátait az új feleség földjére és ezek teletették a begyüket.

Ez a galád nőszemély megijedt és elkezdte leölni a gyöngytyúkokat, beleértve Pitipiti fiát is, majd megfőzte őket vacsorára. A férj megdicsérte a nőt, hogy mennyire ügyes háziasszony. Legeltették a szemüket rajtuk, majd leültek az asztalhoz.

Miután elfogyasztották az ételt, éles gyöngytyúkhangra lettek figyelmesek. Szétnéztek, majd rájöttek, hogy a gyomrukból jön ez a hang. Fogták a kést az asztalról és beszúrtak a gyöngytyúkokhoz. Ezek hangos kiáltással kirepültek, de néhányuk elpusztult a padlón a rengeteg gabona miatt.

Pitipiti boldog volt, hogy nem kellett az új feleséget sokáig elviselnie és megkapta a férje összes földjét és marháját. Miután meghallották az emberek, hogy mi történt sokan el akarták venni Pitipitit feleségül. Ezek után lett egy okos és érdekes fia.

6ad203d51851324fdf6d7dec6cccb0bb.png

szöveg forrása: www.victoriafalls-guide.net/guinea-fowl.html

Színváltozatok

Kakas-e, vagy tojó?

A gyöngyöspipe és növendék korukban ránézvén nem lehet különbséget tenni. Kb. kilenchetes koruktól a kiáltásuk segítségével különböztethetőek meg: a tojók kiáltása egy- és kéthangú, a kakasoké mindig csak egy hangból áll. Később az is segít a megkülönböztetésben, hogy a kakasok sisakja és áll lebenye nagyobbá lesz, mint a tyúkoké. Egyes fajtáknál a kakas két áll lebeny közti rész türkizkék.dscf1857.JPG

szöveg forrása: Wikipédia

Tojásrakás

Véleményem szerint a gyöngyöstojás sokkal jobb, mint a tyúktojás. Egyrészt, a sárgája nagyobb a fehérjéhez képest, mint a tyúktojásban, így a tészta sokkal sárgább lesz tőle. Másrészt, a gyöngyöstojás héja sokkal keményebb, mint a tyúktojásé, így nehezebben törik össze szállításkor és a kotlós alatt.

Ezek a tojások sokkal kisebbek a tyúktojásnál és erőteljesebben pettyezettek. Színük a barnától a krémszínig terjed, néha előfordul fehér tojás is. Koratavasztól késő nyárig tojnak, nálam nagyjából egész évben. Fajtától változóan, körülbelül ötven és száz tojást tojnak évente.

A fészekhely nekik mindegy, sűrűn találni tojásokat az udvar bármely pontján. Kedvelik a kisebb lyukakat, üregeket az udvarban, mert ezek kevésbé megtalálhatók mint nekünk, mint a ragadozók számára. A tojófészek kész öngyilkosság lenne ilyen kaliberű madarak számára.

 

Kotlás

A gyöngytyúkok viszonylag ritkán ülnek meg; azonban ha a fészekben hagyjuk a tojásokat nagyjából a huszadik után megkotlanak. Nem kitartó anyák, így lehet, hogy költés közben csak úgy felállnak és tovább állnak. Ha hozzáérünk a tojásokhoz szinte biztos, hogy abbahagyják a költést.

Ezért nem ajánlatos gyöngytyúkkotlóssal keltetni. A tyúkkotlós is nagyon jól kikelti a tojásokat, nálam volt már olyan, hogy tizenkét tojásból tízet kiköltött. A tojások kelési ideje huszonnyolc nap. A csibék eleinte elég esetlenek, de hamar összekapják magukat és szinte utolérhetetlenek.

Hibridek

Most pedig jöjjön néhány hibrid. Én ámultam, mikor meglátta, hogy ilyen is lehetséges. Elég fura ez a genetika, annyi szent.

Gyöngytyúk tojó és tanyasi kakas

 

Gyöngytyúk és kopasznyakú

 Gyöngytyúk és Easter Egg

 

Gyöngytyúk és orpington

Gyöngytyúk és a kék páva

 Forrás: Guinea Hybrids

a képek forrásáért csekkoljátok a képeket!

DH

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr956980305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palinkasa 2014.12.27. 17:04:37

Erdekes hibridek,de ne mondjam,hogy mire gondolok:-)

Péter Tóth 2014.12.27. 22:45:09

Elképesztően jók az írásaid. Nagy élvezettel olvastam el egy párat.

Donkey Hote 2014.12.29. 17:12:25

@Péter Tóth: Kösz! Nagyon örülök, hogy van egy olyan jó olvasóm, mint amilyen te! :)