Élet a tyúkudvarban

Ősgyöngytyúkok- Vadon élő tyúkfajták második rész

2015. január 16. 18:04 - Donkey Hote

Most őket választottam. Tudom, hogy nem tyúkfajta, csak tyúkalakú, de azért ők is jók. Találtam tyúkfajtákat, de ezekről semmi infó nem volt. Úgyhogy maradtam a Csodálatos Állatvilág kigyűjtős mappáknál. Biztos információ van benne.

Nekem nagyon tetszenek. Eltudnék képzelni néhány ilyen ősgyöngytyúkot az udvaromon. Nagyon szépek. Két fajtát választottam. Sokat tudok róluk írni. Na de csapjunk bele a közepébe! 


Az első, az a kontyos gyöngytyúk. Nekem nagyon tetszenek. Már hasonlóságot is találtam Malvi, a japántyúk és eme szép fajta között. Mindkettőnek egy szemüveg kéne, és úgy néznének ki, mint a doktornők. 

Eme gyöngytyúkfaj Afrika Szaharára eső részén lakik. Az erdős, síkságos részeken. A tápláléka több részt növényi eredetű. Ilyenek a gyümölcsök, a görögdinnye, meg minden más csemege. Gyakran követi a gyöngytyúkraj különböző majomcsoportokat a fákról lehulló gyümölcsök miatt. Ezek az igazi haszonleső madarak. 

A gyöngytyúkrajok tíz-harminc egyedből állnak, de előfordulhat ötven egyedből álló csoportok is. A csoportok életre szóló párokból állnak. A párok a költési időszakban elhagyják a csoportot, és önálló életet élnek, míg a fiókák oda nem nőnek, hogy csatlakozni tudjanak a csoporthoz.

A tyúkok négy-öt sárgásbarna tojást tojnak. Ezeket a tojásokat úgy képzeljétek el, mint a parlagi gyöngytyúkét, csak annyi, hogy sárga. Ezeken szintén, mint a parlagi huszonöt-huszonnyolc napig kotlanak. Találtak már tizennégy tojásos fészkeket is. Ezeket valószínűleg két tyúk tojta. A csibék két hét után már két méter magasra repülnek fel az éjszakai menedékekre. 

A menedékek, akáciabokrok, amelyek, ha lehetséges, akkor bozótos övezi körül. Szerintem ez nagyon jó ötlet, de egy valamire nem kaptam választ, arra, hogy az akácia öt centis tüskéi, hogy a fenébe nem szúrja meg a talpát.  Így ennyi róluk. 

Most következnek a keselyűfejű gyöngytyúkok. Nekem ezek őszintén nem tetszenek annyira, mint az előzőek, de ezek sokkal nagyobb csoportokban laknak. Akár hetven egyedből álló csoportokban is. A pártalan egyedek is csapatba verődnek. Ezeket agglegény csapatoknak nevezzük.

Eme gyöngytyúkfaj az egyik legszárazabb éghajlaton élő gyöngytyúkfaj. Az ő táján élő madarak nagy részének barna tolla van, ezért nagy feltűnést kelt. 

Csak növényi eredetű táplálékot eszik.Az életmódja nagyon hasonlít az előbbihez, de ezek nem tócsákból isznak, hanem leveleken levő harmatcseppeket "nyalogatják" le a levelekről. 

A költési időszakban ezek is felbomlanak, de több tojást raknak, mint a kontyosok. Tizennégy-tizenötöt. A tojásokon a tyúk kotlik, de a kakas neveli a csibéket az első napokban. A csibék barnák, de vannak rajtuk sárga pettyek. 

 

A sisakos gyöngytyúk a mai, parlagi gyöngytyúk őse. Az eredeti helyén kihalt, de az ókorban betelepítették Afrika más helyeire. Ott szűk másfél milliós populációnak örvendenek. Feljegyeztek már kétezer egyedből álló csoportot is. Ő is, mint az előbbi növényeket eszik, de táplálékát kiegészíti rovarokkal is.

A párzási időszakban ők is elhagyják a csoportot, és a párjával családot alapítanak. A párzási időszak júniusban van, de elvileg egész évben is megtörténhet. A tojó tizenöt-húsz krémszínű, világosbarna tojást rak a fészkébe. Mikor a fiókák kikelnek, megerősödnek, akkor visszaviszik őket a csoportba. 

 

 A fehér mellű gyöngytyúk Libéria és Ghána esőerdeiben él. Nagyon veszélyeztetett madár az emberi populáció növekedése miatt. Egyre csökken az élőhelye. Nagyon keveset tudnak a fehér mellű gyöngytyúkról. Ha utánanéznél, akkor mindenféleképp angolul. Én is így találtam róla egy csöppnyi információt. 

Maga a gyöngytyúk kinézete nagyon érdekes. A feje vörös, a mellén a tollak fehérek, és a maradék pedig fekete. A lába barnásszürkések. 

A táplálékát nagyrészt kistestű állatok, rovarok teszik ki. De még eszik lehullott magvakat is. Ezeket a kajákat csoportosan szedik össze. Egy csoport tizenöt-húsz egyedből áll. A csoportban, az egyedek közt gyakran előfordul verekedés. Ilyenkor a levegőbe repdesnek fel, és a lábukkal karmolják egymást

A szaporodásáról szinte semmit nem tudunk. Csak annyit, hogy barna tojásokat rak. Egyesek szerint a földön fészkel, az avarban, míg más szerint a fákra raknak fészket. Hogy csoportosan kotlanak-e, vagy hímek is részt vesznek benne, nem tudom. Így ennyi róluk.

Most következnek a fekete gyöngytyúkok. Nagyon hasonlít a fehér mellűre. Annyi köztük a különbség, hogy ez fekete. A táplálékuk nagyrészt állati eredetű, de van növény eredetű is. Dzsungelélő. Kisebb csoportokat alkotnak. A többi mind olyan mint amit az utóbbiakban felsoroltak. 

Nagyon érdekesek ezek a gyöngytyúk fajok. Sajnos szinte mindegyik fajt a kihalás veszélyezteti. A fát, amit Afrika esőerdeiben kivágnak mind, ha nem is mind, de egy része eme csodás dzsungellakó madarak élőhelyét pusztítják. Védjük meg őket!

DH

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr207074349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.