Élet a tyúkudvarban

Fürjek kotlása- 12 törpe harmadik rész.

2015. január 19. 17:00 - Donkey Hote

(kép forrásért klikk a képre)

Úgy gondoltam a régiek tiszteletére folyatom ott ahol abbahagytam velük. Rengeteg víz lefolyt azóta a Dunán, amikor abbahagytam a tizenkét törpe maratont. Folytattam volna, de sajnos nem lehetett. Azóta az újak léptek a régiek helyére, de olyanok soha többet nem lesznek, mint amilyenek az elsők voltak. 

Aztán haladtunk. Két hónapot nem írtam a nyáron. Bárcsak írtam volna. Aztán már csak a halálhírükről értesültetek. Kérem, akkor még nem nagyon jöttem bele a blogírásba, és az ihlet sem jött madárszárnyon. 

Ezekről megpróbálok többet írni. Még nem tojnak. Eddig ezek nem sok tojást raktak. Profitom is volt rajtuk. Öt lej, ami megfelel 300 Ft. Az is jobb, mint a semmi. A kiadásról nem is beszélek. 

Ugye most hirtelen három is elhullott egymás után. Feltételezzük, hogy mikor este egy kicsit kihúzzuk tőlük a lámpát, akkor nekirepülnek az ablaknak, mert kint világos van a pózna miatt. Na de ha hülyék. Estére redőnyt fogok nekik venni. Nyugi, ez csak vicc... 

Egy biztos, nagyon a szívemhez nőttek. Már titkon el is kezdtem elnevezni azokat, akik megkülönböztethetőek egymástól. A fehér tojót Fehérnek,  fehér kakast Alfrédnak, és a vadas kakast pedig Gusztávnak.

Most, januárban már nő a tyúkhúr. Kapnak egy marékkal azt is. Kölest is, meg minden vackot. Csak nekik legyen jó. Az anyagiakról nem is beszélek. Most, mikor elhullott ez az utolsó kettő, akkor kitakarítottam náluk. Két és fél taliga szemét lett tőlük. 

Aztán kaptak friss szalmát. Most tettem a fürdőjükbe tizenöt liter fűrészport. Az odúkba majd kapnak faforgácsot, csak még nem volt alkalmam kérni a szomszédtól. A hidegebb időkben meleg vizet kaptak. Most beérik hideggel, mert nagyon jó idő volt ma is. 

Nem tudom, a ti véleményetek mi, de most már úgy érzem, hogy kezdek belelendülni a fürjtartásba. Tényleg, minden este botorkálok a sötétbe, és megyek adok nekik friss vizet, bezárom a tyúkokat, megnézem Picur tojós-e, hogy nyissam-e ki a nyúlketrecét, amibe a fészke van. Ez már napi rutin.

Ja még a tojózáshoz hozzáfűzök egy kis Brahma-hírt. Az egyik kakasom, Béla, tojt egy tojást. Úgyhogy jérce. Jó nagy darab, mondhatom. Jó kis tyúktartó vagyok. Most gondolom jót nevetsz rajtam. 

Most már térjünk rá a témára. Ideje lenne már. Nos úgy gondoltam írok a fürjek kotlásáról (na végül nem csak arról sikeredett; páromat ritkítom). Nagyon szeretnék egy ilyen jószágot. Minden tiszteletem az övé lenne. Meg azé is, aki tudna japán fürj kotlós eladót. 

Konzultáltam néhány fürjtartóval (ha a néhány egynek számít, mert a többi nem válaszolt), akiknek elkotlottak a fürjei. Most természetesen Japán fürj, nem Kínai törpefürj. Az embernek a fürjeit tavasszal, nyáron, és ameddig az idő engedi, addig kint tartja. Mellesleg egy nagyon szép, hazánkban ritka fajtát, a Rajnait tenyészti. Nagyon tetszik ez a fajta. Bővebben erről a csodálatos fajtáról: Biodíszbaromfi. Ő azt tanácsolta:

"Nos az egyik fontos dolog, ahol vannak a fürjek az ne a "hagyományos" szerintem eléggé elitélendő tartásmód legyen (ketrec-taposórács kis hely sok egyed stb..) hanem törekedni a minnél természetesebb tartásmódra. Ha mondjuk terészetes körülmények között akár szabad talajon bekerítve a madaraid több mint 1nm-en vannak, és van nekik minden ami a terészetben is, kis bokor fűcsomó, búvóhely stb..akkor már jól érzik magukat és érdemes a sarkokba kis 1-2 cm-es lukat mélyedést kaparni, mert a természetben 7-8 cm mély göröt kaparnak és ott kotlanak el.Persze kell nekik homokfürdő is. És némi száraz fű szalma ha akar és eljönne az idő tudjon kicsit fészkelődni. A kis gödörbe akár kis műtojást is lehet rakni ezzel mutatva nekik h oda kell tojni :), működik. És innentől fogva figyelgetni. Ha látod h 1 tojó sokat van ott és esetleg elkergeti azt aki oda megy, na akkor kell elkapni a pillanatot és óvatosan azt a részt elkeríteni had tudjon a tojó kibontakozni ne zavarja senki és semmi. De ennek ellenére nem biztos h sikerül ,ezt kell próbálgatni."

Majd akarok a fürjháznak egy kifutót, ami kétszer akkora, mint a fürjház. Ott még jobban kivitelezhető lesz. Nagyon hasznos infót adott. Szerintem akinek van fürje, és ez kivitelezhető számára, szerintem spontán megpróbálhatja. 

Nálam ezt megpróbálhatják az odúkban a fürjek. Három valószínűleg tojni fog. Kíváncsi leszek. Elsőnek be akartam szerezni néhány kínai törpefürjet, de aztán meggondoltam magam. Elég nekem, ha ezek, és az utódaik felnőnek. Nagyon szeretnék egy búza színű kakast. Ő a régire emlékeztetne.

Amúgy nagyon ritka, hogy kotlanak. Rengeteg írásban szerepel, hogy a Gazdasági fürj az évszázadok során elhagyta a kotlást. Kevés oldalon szerepel, hogy a fürjek elkotlottak. Nagyon jól nézne ki egy fürjkotlós a csibéivel. Itt az email másik, szintén érdekes része:

"Nálam a fürjeim jelenleg kb45 darab mind kotlóssal van keltetve DE! Nem fürj keltette őket hanem törpe chochin, majd születése napján vagy másnap elvettem tőle mert sajnos az a tapasztelet h a normál kotlós a maga 60-80 dekájával símán összetapossa őket, és én a biztosra mentem. Szóval 1 naposan elvettem őket majd melléjük raktam olyan felnőtt tojót aki nyugisabb volt kézbe véve. Többet is próbálgattam és 2 tojóm vált be. Volt aki félt a csibéktől, volt aki odacsípkedett nekik, de ez a kettő nem.A kicsik tudták h a nagy madárhoz kell bújni a tojó pedig elfogadta őket, én így csináltam ez tudott csak működni.Egyszerre max 15-20 kicsit tudott beengedni maga alá így is kilógott mindíg alóla néhány."

A fürjek köztudottan hülyébbek mint a tyúkok. Én nagyobb esélyt látok arra, hogy ne bántsák. A csibéimet sohasem kint nevelem, hanem egy külön helyiségen, ami lehet a ház, egy félkész része, vagy az előszoba. Arra még emlékszem, hogy dédinek mindig a gang végén volt a kotlós a csirkékkel az első hetekben. Majd fogok egyszer írni ilyen téren.

Ha lenne egy fürjkotlósom, akkor azzal a kilenc csibével, nem nekem kellene bajlódnom, és őbennük már bennük lenne az ösztön. A régi fürjcsibéket nagyon szerettem. Az ágyon is engedtem futkosni őket, és nem szartak rá.

Idén, ha összejönnek a fürjcsibék  a fürjes láda lesz az övék. Megpróbálom minél biób kajákat adni nekik. Azért már bokrot nem fogok betenni nekik. A youtuben rengeteg videó van japán kotlósokról. Nyugodtan keressetek rá. Teszek be egyet. 

Szerintem irigylésre méltók, hogy a nőnek a fürjei nem mennek el. Tőlem már régen elhúztak volna. Már ha csak ha a fürjházba ha bemegyek, már akkor is repdesnek, ha megunják, hogy bent vagyok. És, hogy még el is kotlottak. Az már tényleg a hab a tortán.

Szerintem csajt szerették a tápos boltban, mert amennyi itatót megvett. A kis krédli fürj tojásokon kotlik. Szerintem ő volt a nevelőanyja a fürjeknek. Majd nekem is be kell szereznem olyan itatókat, meg etetőket, amik a csajnak voltak.

Őrajta látszik ,hogy a fürjeket hobbiból tartja, nem haszonból. Ez a fürjtojások nem összeszedése is mutatja. Most már jöjjenek az enyémek is. Néhány kép, és én aztán megyek.  Olyan jó képeket tudtam csinálni (köszönet a fotómodelleknek). 

dscf2313_-_copie.JPG

dscf2305_-_copie.JPG

dscf2326_-_copie.JPG

dscf2318.JPG

dscf2303_-_copie.JPG

dscf2296_-_copie.JPG

dscf2295_-_copie.JPG

dscf2282_-_copie.JPG

 DH

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr207080861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donkey Hote 2015.01.21. 17:42:00

@Péter Tóth: Mostanában eszik a tojást. Úgyhogy kipróbálom a műtojást. Én ha megpróbálom, viaszból fogom.