Élet a tyúkudvarban

Tyúktartás- Tyúkok etetése, itatása

2015. január 26. 17:00 - Donkey Hote

A tyúkok takarmányozására nagyon nagy hangsúlyt kell tenni. Sajnos ezt a legtöbb ember táppal oldja meg. Szerintem az a legrosszabb megoldás. Aki lusta, vagy nincs ideje, ne tartson tyúkot. Rengeteg tyúk esik az ilyen rossz gazdák kezébe. Én sem vagyok a legjobb, de azért a táp az nem a legmegfelelőbb sőt...

A tápban igaz megvan minden tápanyag, ásványi só, és olcsó is. A kukoricának általában 70 Ft kilója. A tápnak meg max. 280 Ft kilója. Ez a granulátumra értendő. A koncentrátum drágább. A szotyi meg 200 Ft, de azt még kell keverni kukoricával, meg búzával. Úgyhogy végül is azzal jobban jársz te. És a tyúk?

A tyúknak ebből semmi haszna. Tojik ha kell ha nem. Csak a táposoknak nincs olyan magas élettartamuk, mint amik a kertben kapirgálnak. Nincs helyük mászkálni. Sajnos egy nagyon gyakori. Számomra érthetetlen. Míg csibe addig megértem, de aztán mi értelme van. 

Bár én is a csirkéimet hat hetes korukig tápoztam. Kénytelen voltam, hogy túléljenek. A nyári csapatom, a tetvesek, tápon nőttek fel. Kukoricadarával szart sem értem. Így mire jött az esős front, a lehűlés már kint voltak. Nekem nem szokásom kint nevelni a csibéket kotlóssal. 

Egy azért mert nincs kotlóssal csibék, kettő, mert a patkányok elkapnák az összeset. Rengetegen vannak. A budin ismét volt találkám eggyel. Nagyon boldog voltam. Édesapám megkérdezte, hogy 1000€ be mernék nyúlni a rossz pálinkafőzőüst alá. Semmiképp. 

Más pókoktól, meg kígyóktól, meg más csúszómászótól fél, én meg a patkánytól. De etessük tovább a tyúkokat. A tyúkokat lehet extenzív tartásmódban tartani. Számomra ez hívogatóbb, mint a tápos, intenzív, vagy fél intenzív tartásmód. Ez miből áll?

Elsősorban nem kapnak tápot. Az extenzív és a biotyúktartás között van egy kis különbség. Az extenzív tartásmódot lehet intenzív tartásmód után is gyakorolni, míg a biotyúktartást pedig a csibe kikelése után egyből szokták alkalmazni. 

Az extenzív tyúktartást (mint a neve is utal rá) kifutóban csinálják. Egy tyúknak 10 m² kifutót számolnak. De ez lehet szerintem 5 m² is. Nekem 300 m² udvarban laknak. Mégis extenzív tyúktartás gyakorolok. Ilyenkor mindenféle magvakkal etetik, és szerintem egy kis minimális tojótáp is még ide voksol. 

Van még fél extenzív tyúktartás is létezik. Itt a tyúkoknak sem rossz annyira és nekünk is profitot termel. Szerintem ez az extenzív, és a fél intenzív tyúktartás keresztezése. Ilyenkor a tyúkok, bár kisebb kifutóban vannak, de mégsem kapnak rengeteg tojótápot, mint a fél intenzív, és intenzív tyúktartásnál. Na erről ennyit. 

A tyúknak extenzív/tanyasi tyúktartásban magvakat, növényi-, illetve állati eredetű táplálékot kell adni. Ez elengedhetetlen a tyúktartásban, mint ahogy ezt már fent is írtam. Ehhez készítettem egy táblázatot. tyukok_etrendje_1.png

A kukorica, a búza, és a napraforgó legyen alapértelmezett. A kukoricának magas a kalciumtartalma, a búzának magas a fehérjetartalma, a napraforgó pedig elősegíti a tyúkok vedlését. Mellesleg jobban is tojnak tőle. Ezzel a három kombinációval a tyúkok egészségesek lesznek. A többi csak kiegészítő.

A tyúkok számára nagyon fontos a zöld takarmány. Szinte elengedhetetlen. Rengeteg vitamint, vasat és nyomelemet tartalmaznak. Nagyon fontos a tojásképzéshez. Nem árt a kertből származó, permetmentes, gyomlálás után származó gazokat megtartani.

Állati eredetű lehetnek a kukacok, meg minden, de a legfontosabb a giliszta, és a különféle rovarok. Azok a természetben talán a leggyakoribb eleségüket képezi. Az egerészés lehet számotokra új. A tyúkok szeretnek kis egereket kivégezni, és megenni. Ha kilöksz nekik egy kisegeret tuti, hogy kinyírják. Látjátok, a tyúkok sok mindenre jók. Bárcsak fognák a patkányokat is...

A tyúkot teleltetésére nagyon fontosak a gumós növények. Télire szinte elengedetlenek. A krumplit főzve jobb adni. Ha hideg van, akkor nagyon örülni fognak egy kis jó meleg főtt krumplinak. A csicsókát is szeretik. A fokhagymát, meg a vöröshagymát inkább kora tavasszal adjuk nekik, mert ilyenkor vannak növendékek. A növendékeknek segítik a növekedésüket, és a belső élősködőket is kitakarítják a madár szervezetéből.

A tyúkoknak kellenek takarmánykiegészítők is. Elsőnek a kalcium. Nálunk mindig van. Szükséges a tyúkok tojáskészítéséhez. Egy kis segítség nekik. Így erősebbek lesznek a csontjaik is. Ezt elsősorban az intenzív, és fél intenzív tartásmódban gyakoroljuk. De lehet a másik két tartásmódban is használni.

A következő a takarmánymész. Ez legfőképp a csirkéknek, és jércéknek kell adni. De lehet a tyúkoknak is adni. Következik a karbonit. Ez csak akkor szükséges, hogyha nincs kiegészítve a tyúkok fehérjeforrása. 

Jön a takarmánysó. Ez elengedhetetlen, ha nélkülözniük kell a konyhasót. Nagyon fontos, mert ha nem kapnak sót, akkor lefogynak. Az oldal a parajdi sót dicséri. Már voltam a parajdi sóbányában. Nagyon szép, nagyon jó. Csak rosszul voltam ezért nem élveztem túlságosan. 

Nálunk a tyúkok egy tíz literes itatóból isznak, és egy 1m*50cm tárcából esznek, és van még két kicsi tálca, azok a csibéknek van. A fürjeknél most műanyag önetető, és egy kicsi tálka van víznek, mert a műanyag önitatóba nehezebb adni a meleg vizet. Majd, ha jó idő lesz, akkor visszakapják a műanyag önitatót. 

Most térjünk rá a tyúkok itatására. Vizet szoktunk általában inni adni nekik. Kivéve a naposcsibéknek, mert ilyenkor ajánlatos kamillateát adni nekik. Nagyon jó tisztító hatása van. Kiüríti a csibe szervezetét. 

A vízbe gyakran szoktak keverni almaecetet. A csirkék bélrendszerében savas lerakódást képez, így meggátolja a baktériumok lerakódását. Növeli a csirkék étvágyát, hamarabb nőnek. Még nem próbáltam. Szoktak adni nekik különböző vitaminokat, löttyöket. Énnekem ez nem szokásom.

A csirkéknek szoktam adni azt a kék vizet. Az embereknél használják. Egy rúdra (pl: fakanál) szoktak tenni vattát, a vattára öntenek ebből a kék löttyből, és azt lenyomják az ember torkáig, fertőtleníti, és lesöpri a flegmát. Nagyon jó fertőtleníti a csirkéket. Egyszer adtam a kiskacsáknak is. A fehérek bekékültek.

Szólj hozzá!
Címkék: takarmányozás

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr857105937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.