Élet a tyúkudvarban

Amit tudnod kell a tyúktojásról

2015. február 05. 17:00 - Donkey Hote

A mindennapokban használt tyúktojás rendkívüli felépítéssel rendelkezik. Nem is gondolná az ember, hogy milyen folyamatok mennek vége a tyúkokban ahhoz, hogy az élelmiszerek egyik legfőbb alapanyaga létrejöhessen. Néha el is felejtjük, hogy mi az eredeti szerepe a tojásoknak, mert már annyira alapeleme lett életünknek.15730747_1322171901237452_275826735_n.jpg

Szerkezete

A tojást három részből áll: sárgája, fehérje és a tojáshéj.

A sárgája fehér-, és sárga szikrétegekből áll. A sárgáját a membrana chalazifera és a membrana vitellina tartja egyben. A sárgája közepében a latebra van, azután egy alagút vezet ki belőle, amit latebranyaknak nevezünk, és annak a tetejére jön a Pander- mag, ami egy tölcsér szerű képződmény, és arra pedig jön a csíramag, vagy népiesen a tojás szeme. Ez biztosítja az embriónak a fejlődéshez szükséges anyagok egy részét.

Az embriót a jégzsinór tartja a tojás közepében. Ez a tojás szállítása során elszakad, így nincs mi megtartsa az embriót. Nálam keltetőben az ilyen tojások befulladtak, míg kotlós alatt kikeltek.

A fehérjét négy fehérjeréteg alkotja: a belső sűrű, a belső híg, a külső sűrű és a külső híg fehérje. A belső sűrű fehérje, ami 2,7% fehérjét-, arra jön a belső híg fehérje, ami 17,3% fehérjét-, aztán jön a külső sűrű fehérje, ami 57% fehérjét-, majd arra pedig a külső híg fehérje, ami 23% fehérjét tartalmaz. Mint a sárgájának, úgy a fehérjének is az a szerepe, hogy táplálja az embriót a fejlődése során.

A fehérjét és a meszes héjat egy héjhártyának nevezett rostos hártya határol. Ez egy mikro szűrőként működik és túlzottan magas páratartalom mellett a rostok megduzzadnak, így csökken az áteresztő képesség. Kiszárdás esetén pedig megnő, ami akár baktériumok bejutását is eredményezheti

A héjhátya a tojás lehűlése következtében létrejövő vákuum miatt kettéválik és a légkamrát hozza létre. Ennek a szerepe, hogy a kiscsibét a kelés előtti napokban ellátja levegővel. Az idő múlásával a légkamra mérete nő, így a légkamra méretének segítségével könnyen meghatározható a tojás kora.

A tojáshéj a magas kalcium tartalma miatt olyan kemény, tehát kalcium alapú vegyület, azaz mészkő alkotja túlnyomó részt. De tartalmaz még magnéziumot, foszfort, szilíciumot, vasat, ként és még sok más anyagot is. Szerepe a tojás védelme és az embrió csontfejlődéséhez biztosít elegendő anyagot.  

A tojáshéjon apró pólusok találhatóak. Egyes becslések szerint kétezer és ötezer között mozog az arányuk. Szerepük a légáteresztés, illetve a víz áteresztése a tojás belsejébe.

A meszes héjon az utolsó pillanatban kutikula képződik, ami a tojás pillanatában, a levegővel érintkezve rászárad. Ez is a csibe levegőztetésére, és a baktériumok kiküszöbölésére szolgál. 

(kép forrása: net, forrásért katt. a képre)

Keletkezése

A tyúk is, mint az emlősök két petefészekkel születnek, de a jobb oldali még csibe korukban elszárad. Mikor a tűszőrepedés megtörtén azután a tölcsér nyaki részén a hímivarsejtek megtermékenyítik a petesejteket. A petesejtek további fejlődését a megtermékenyítés hiánya sem gátolja. 

A petére a magnumban, vagy fehérjetermelő szakaszban, jégzsinór. A jégzsinór biztosítja az embriót, hogy középül maradjon. Ehhez közvetlen kapcsolódik a belső sűrű fehérje, arra jön a belső híg fehérje, aztán jön a külső sűrű fehérje, majd arra pedig a külső híg fehérje. A híg fehérje már a szorosban csatlakozik.

De honnan is jön a tojásfehérje? Mikor a tyúkok elérik a tojástermelési ciklust a vér ösztrogénszintje megnő. Ez arra készteti a májat, hogy sürgősen kezdjen el fehérjét termelni. 

Arra jön a héjhártya.

A tojásrakási periódusban a tyúkok rengeteg kalciumot raktároznak el a csontjaikban. De gyakran egyenesen a táplálékból is szállítanak kalciumot a tojáshéj előállításához.

A meszes héj fejlődik ki a legkésőbb. Ez a folyamat a legidőigényesebb. Ez a héjmirigyben, vagy uterusban megy végbe. Ha valakinek van gusztusa tojózni a tyúkokat, az a héjmirigyben fog turkálni. 

A tojás előtti pillanatokban a tojáshéjra egy kutikula réteg rakódik, aminek a szerepe a tojás védése a baktériumokkal szemben.

(kép forrása: net, forrásért katt. a képre)

Az egyik tyúkom tojását sikerült lencsevégre kapni:

Fias, vagy nem fias?

A termékeny tojást népiesen fias tojásnak nevezik. De mit is jelent az, hogy a tojás termékeny? Fentebb már említettem, hogy a pete a tölcsérben termékenyül meg. A megtermékenyítést a kakasspermasejtjei végzik, amit ezelőtt a kakas a párzássáskor juttatott a tyúkba. A tyúk ezeket a spermasejteket elraktározza. Ezek a spermasejtek a tyúkban még három hétig élnek tovább.

A tojástermelést a megtermékenyítés hiánya nem befolyásolja, így nagyüzemben kakasok nélkül tartják a tyúkokat. A kakasok tartása 15%-kal csökkentené a profitot, tehát a kakas csak felesleges lenne.

A tojástermékenységét/fiasságát (kinek hogy tetszik...) a tojás feltörésekor meg tudjuk határozni szabad szemmel. A fias tojáson a Pander magot egy koncentrikus kör alakú sejthálózat veszi körül, míg a terméketlen, vagy nem fias tojás sárgáján csak egy fehér petty látható. fias_v_nem_fias.png

Vérfolt, vagy húsfolt a tojásban

Az olvasottak, hallottak ellenére, a vérfolt nem azt mutatja, hogy a tojás termékeny. Ezek úgy kerültek a tojásba, hogy a tyúkban a tojás sárgája fejlődése idején (tehát a magnumban) a vér erek valamilyen oknál fogva megpattantak. Pl. utazás közben, vagy a tyúknak túl magasról kell leugrania, vagy akár a kakas túl durván intézte a dolgát.

A tojás korával a sárgája vizet nyel el a fehérjétől, így ezt a vérrög meggátolja, tehát a vérfolt jelenléte utal a tojás frissességére.

A vérfolt ehető, de esztétikai okokból ajánlatos eltávolítani főzés előtt. Egyes kutatók szerint csak minden századik tojás tartalmaz vérrögöt.

A vérfolthoz hasonló a húsfolt. Ők egy kicsit "húsosabbak", barnábbak és több reproduktív szövetből állnak. Szintén tökéletesen ehetők, de jobb őket eltávolítani. 17506422_1441225872665387_397663164_n.jpg

Szerepe

A tojásnak eredeti célja a hatékonyabb szaporodás. A természet kifinomult módszert fejlesztett ki annak érdekében, hogy az ezzel szaporodó állatok utódai nagyobb eséllyel keljenek ki.

A tojás minden elemet tartalmaz az élethez, ezért nagyon egészséges. Ezt az ember ki is használja az ételei elkészítéséhez, de mára a kozmetikai ipar is szemet vetett rá.dscf4204.JPG

Végül egy kis lélekbe markoló:264252_343066379116386_1155024447_n.jpg

DH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr917130991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.