Élet a tyúkudvarban

Japánkotlós

2015. március 02. 17:00 - Donkey Hote

 dscf3257.JPG

Lett egy kotlósom. Megkotlott Picur. Nagyon örülök neki. Már január óta gyűjtögeti a tojásait. Nagyon vártam, hogy megüljön. De ezt is elértük. Már egy hete kotlik. Nagyon aranyos, ahogy kotyog. Mindennap leteszem egy kicsit enni-inni, mert nagyon féltem. Nálam a kotlós legyen először rendben, azután a tojások keljenek ki.

Majd, ha idén is kibújik a fű az udvaron, addigra készítek nekik egy kotlóborítót. Nagyon izgatott vagyok. Már most akarok egy kicsit csibézni. Nagyon félek, hogy a kotlós meg fogja unni azt, hogy napjába sokszor ránézek. De jobb félni, mint megijedni.

Eddig tojt még a fészkébe egy néhány tyúk. Mindig volt ott is egy-két tojás. Meg persze Picur is tojt, ha úgy tartotta kedve. Nagyon kis édes, ahogy benyitok hozzá, ahogy elkezdem simogatni, elkezd rikácsolni. Azután megnyugszik, és nyugodtan ül. 

Nagyon érdekes volt, hogy a második napon elkezdett károgni, hogy ő ott milyen jól érzi magát. Szerencsére már kotyog. Hú, megnyugodtam...

A minap, asszem szombaton, reggel tettem le enni. Már ha a reggel fél tizenkettőnek számít, mert azelőtt nem sokkal keltem fel. 

Lettem a ketrecében, evett egy kicsit. Megszokott volt nála, hogy egyik nap evett, másik nap ivott. De láttam, hogy nem nagyon szarik. A fészkére szart. Mikor megláttam, elkezdtem magamban mondogatni egy-két csúnya szót. 

Mikor a ketrecébe teszem, akkor egy, max. két percet volt lent, azután vissza ment a fészekre. De mikor ezt aznap is eljátszotta, akkor már betelt a pohár. A saját maga egészségét kockáztatja. 

Ezután, az eksön után úgy döntöttem, hogy lépni kell. Először Picurral az ölembe bementem kérni anyától egy rongyot, hogy letakarjam a tojásokat. Báldy szerint nem kell, de nem volt valami meleg kint, és féltem, hogy kihűlnek.

Azután betettem a rucaólban, ahol most a fa van, tettem be neki kaját, vizet, egy kis hamut egy tálkába. Enni rengeteget evett, inni nem sokat, de nem is baj. Fosott egy akkorát, és olyan büdöset, hogy a hányinger környékezett. Bűz, ami kiűz. Nem volt hülye ember az, aki ezt kitalálta. azután ment vissza s fészkére. 

Tizenhárom tojás van alatta. Remélem a tizenhárom nem lesz szerencsétlen szám.  Van négy keverék tojás is. Azokat majd elpasszolom, meg hátha nem fog belőle kikelni semmi. Meg ha igen, van hely az udvaron. A nagyitól kaptam három tojást, Picuré van nagy tíz, kettő meg a Sárié. 

Picur egy nagyon szép tyúkom. Még eddig nem volt kotlós. De majd még lesz. Nagyon remélem. Az apja Pali kakas, aki most más udvarban intézi a csajokat. Szombaton láttam, már meg sem akart ismerni. Szerintem a fotógép nagyon hiányzik neki. Nagyon szeretett fotózkodni. 

Az anyja néhai Picur, rózsás tarajú, fehér tyúk. Jó kotlós, rossz csibenevelő. 

Nagyon jó melegek a tojások. Élvezem az egészet. Az idő nagyon gyorsan telik. Még azt sem tudom, hová tegyem őket. Szerintem azt a nyúlketrecet fogom használni, amiben most kotlik. Az alsó rácsokat be alufóliázom, vagy átlátszó folpakk fóliával, és a felső rácsokat pedig úgy hagyom szellőzőnek.

Semmi mást nem tudok róla mondani. Csak annyit, hogy ti is szurkoljatok, hogy jó sok csibe legyen, mind egészséges, és sok kopasznyakú! Hajrá Picur! 

Sikerült egy videót csináljak. Angolul írtam, ne lepődj meg. :) 

Picur fészke tizenhárom tojásával.

dscf3218.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr527219541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.