Élet a tyúkudvarban

Kotlós ültetés irodalom szerint- Kotlós ültetés ötödik rész

2015. április 07. 17:00 - Donkey Hote

dscf3401.JPG

A cím egy kicsit érdekes, de azért elfogadható. Most szeretnék valami értelmeset is írni, nem csak a saját módomon történő kotlósültetésemről. Arról már írtam: Kotlós ültetés Dávid módra. Most a veterán tyúktartók szeme előtt ott lebeg, hogy most milyen félreráncolt szemöldökkel lapozom a könyvemet. 

Elsőnek is a kotlóstyúk. A legtökéletesebb kotlósok a pulykák. Azok minden csibét elfogadnak. A pulyka azért jobb, mert sokkal több tojás fér alá. A legöregebb tyúkok a legjobb kotlósok, ezért a legértékesebb tojásokat ezek alá tegyük.

A kotlósokat ellenőrizzük át, hogy nem-e tetvesek. Ha netalán tetvesek, akkor szórjuk be fahamuval. E azért ajánlatos, hogy mikor kelnek a csibék, akkor a csibék ne legyenek tetvesek, mert ez a későbbiekben nagy károkat okozhat.

A fészket szalmából, vagy apróra tört szénából készítsük. A fészek ne legyen magasabb húsz-huszonöt centinél. Ilyenkor ajánlatos két soros téglafészket csinálni. 

A fészek aljába tegyünk, vagy kénporos, fahamus homokot, vagy diófa, vagy páfrányleveleket. Persze a leveleket megszárítva. Ez is a tetű ellen van. Bár ha a kotlós nem tetves, akkor a fészeknek is kevesebb esélye van arra, hogy tetves legyen, de jobb félni, mint megijedni. 

A fészeknek sekélynek kell lennie, hogy a kotlós könnyebben forgassa a tojásokat. A kotlós félóránként egy tojás kigördít a fészek közepéből, hogy a többi egy kicsit beljebb guruljon. Így a tojások helyzete is változik, meg megfordul. 

A fészek teteje és alja között, akár öt fok különbség is lehet. Így a kotlós kiegyenlíti a hőkülönbségeket. A vérerek, mikor a tojás fordul, akkor helyet is változtatnak a tojásban, így egy-egy forgatás felér a fejlődő embriónk egy etetéssel.

A rosszabb kotlósokat (ha nem akarnak ülni), akkor egy kosárral fedjük le. Báldy sodronyhálót ír, fémkerettel, de szerintem ez nem nagyon tetszene a madárnak. Azért kosár, vagy egy fekete gyümölcsösláda, mert ezek szellőznek, és a kotlósok is könnyebben mozognak alatta. Ezt pár nap múltán, ha a kotlós jól ül, el lehet távolítani.

A kotlósnak mindenkor (ez a szót használja mindenhol, nekem tetszik) sárga kukoricát kell adni. A többi gabona, vagy zöld hasmenést okozhat, ami gátolja a kotlóst a jó kotlósban. A kotlósnak inni csakis tiszta vizet. És a kotlósszart ki kell dobni, mert a rothadó ürüléknek nincs jó szaga. 

Most, mikor Picur kotlott mindennap letettem. És mindennap akkorát szart, mint egy rendes tyúk, pedig valljuk be Picur nem hiába Picur. Bár Sárinál, meg Tóninál nagyobb, de ez lényegtelen. 

Báldy ennyit ír a kotlósültetésről. A következőkben, ami feltehetően nem mostanában lesz) a csibe nevelésről fogok írni e téren. Addig is meséljetek, nektek, hogy megy a kotlósültetés? 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr947209331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.