Élet a tyúkudvarban

A tojások lámpázása- Hogy is kell azt?

2015. április 28. 18:00 - Donkey Hote

Egy kedves olvasó adta meg az utolsó löketet, hogy kéne írni erről a témáról. De mi fán is terem a tojáslámpázás? 

Rengeteg ember mondja azt, hogy á, őneki ez nem megy, meg hogy ez nem fog sikerülni... Pedig hidd el, hogy egy kis segítség, és sikerülni fog! Csak egy kis önbizalom és segítség kell. Ha valakinek szüksége lenne rá, akkor nyugodtan írjon, és én segítek neki!

Az első lépés az, hogy mindenki beszerez magának egy tojáslámpázót, vagy készít egyet. Egy tojáslámpázó bolti ára körülbelül olyan ezer és háromezer forint között van, a házilag készített szinte ingyen. Nekem van házi gyártmány és van bolti is. 

A keltetőbe mindenféleképp meglámpázott tojásokat kell tenni. De ezt honnan is lehet tudni? Onnan, hogy a szemes (vagy fias) tojásban a tojás légkamrája látszik. Az ilyen megállapítás kb. 90%-ban helyes. Az elcsúszott légkamrásat, tehát az olyat, ami nem a tompa végén van a légkamra, azt ne tegyük be a keltetőbe.

Azután a tojáslámpázót, csak a nyolcadik napon vegyük elő. Most erről is az emberek véleménye megoszlik. Van, aki négy napot mond, van aki kilencet, van, aki ötöt, van, aki hatot. De ha az első lámpázásod, akkor inkább a kilencet, vagy a nyolcat válasszad.

Akkor a tojásban elvétve látszanak a vérerek, de már szinte a feketeség uralkodik. Ezekben egészséges csibék vannak. Azok maradnak. 

De vannak olyan tojások is, amiben nincs, vagy elhalt a fejlődő embrió (csibe). Öröm az ürömben... De ez ha minden jól meg, még 15% sincs a szemes tojásoknak. Ezek is több okból lehetnek.

Az első, az a fiatlan, azaz a nem szemes, nem megtermékenyítetlen tojás. Ez a kakas, vagy a tyúk hibája. De lehet, hogy egy kakashoz több tyúk van a kelleténél, ezért a kakas sem tud olyan jól dolgozni. De ezt néhány tyúk eltávolításával megoldható, vagy egy másik kakas beszerzésével is.

A második az a záp tojás. Na ugye falunk az összes olyan tojást, ami nem kel ki a kotlós alól tévesen zápnak nevezik. A záp tojás az az olyan tojás, ami túl régi, és ezért nem fejlődik benne az embrió a keltetés során. Ezek hő hatására bomlani kezdenek és a gázok miatt szétrobban. 

A következő eset csakis a mi hibánkból, vagy a keltető hibájából keletkezhet. Ez a tojásban befulladás. Itt a csibe megkezdi 21 napos fejlődését a tojásban, és a korai időkben meghal. Itt a tyúktartók hezitálnak és otthagyják a tojást a jók között, pedig ez csak a helyet foglalja.

A nem megtermékenyített tojásokat nyugodtan meglehet főzni az állatoknak. Nem árt meg nekik, de emberi fogyasztásra már nem alkalmas. A belefulladt csibés tojásokat is meglehet főzni, de azokat csak tyúkoknak. Rengeteg fehérje van benne.

Ez volt a nyolcadik nap. A következő lámpázást a tizenhatodik napon intézzük. Itt már tutibiztos a végeredmény. Amelyik átengedi a fényt (a légkamrán kívül) az mehet a tyúkoknak. De ez remélhetőleg ritka eset. 

A lámpázást rengetegen fölöslegesnek tartják. De nem tudom, hogy miért... Aki tud valami okot (értelmeset, bizonyítékkal alátámasztva) az szóljon nekem, és megbeszéljük. 

A lámpázás nagyon fontos. Elsősorban azért, mert ha a zápos variációval találkozunk, könnyen kiküszöbölhessük. Azért nem lenne jó dolog, ha a kotlós, vagy a keltetőben hót büdös van, bűzlik a ház... Szóval értitek...

A nem szemes tojások is fölmelegednek és elszívják a meleget a szemes tojások elől, ezzel elszívják a hőt a jó tojások elől. Meg azért na, ha a keltetővel keltetünk, azért egy kis munkát megspórolunk vele. Többet tudom foglalkozni az élőkkel... 

Mellékelek nektek néhány képet és egy videót, hogy hogyan is fejlődik a csibe, és azután pedig egy újabb videót egy tojás lámpázásáról. A képek forrásáért klikk a képre!

 

 Remélem segíthettem azoknak, akiknek ez még nem megy, vagy lelkesedést adtam azoknak, akik ezt fölöslegesnek találták. Megadom a fecebookom (nem a sajátom, ne hidd...) linkjét, nyugodtan bejelölhettek, kérdezhettek, és mellesleg sokkal gyorsabban válaszolok is. Itt a link: Hote Tyúktartós.

Az emailcímemet tudjátok.Oda is várom az üzeneteket!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr117365896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fingusz 2015.04.29. 06:50:21

Köszönjük a tájékoztatást ,én mint első keltetős örömmel fogadtam mert legalább néminemű képet kaptam mi fán terem a csirke ! :)