Élet a tyúkudvarban

Kappanozás

2015. július 05. 15:00 - Donkey Hote

A kappanozás célja az, hogy a kimiskárolt kakasok nyugodtabb természetűek, így nem verekednek és jobban híznak, mint a herés társaik. Magyarországon nem sokan foglalkoznak vele, mert nem kifizetődő. 

Mielőtt élő állatokon kappanoznánk, gyakoroljunk levágott, halott állatokon. A kappanozás menete a következő:

A Colin-féle eljárás nagyon elterjedt a kappanozók között. A kappanozni kívánt kakasok 8-10 hetesek legyenek, mert ilyenkor a heréjük még kicsi és nem annyira véreres, mint a nagyobb kakasoké. A kiválasztott kakasok szárnyát és lábát kössük le és egy súllyal tegyük őket mozdulatlanná. 

A kakasokat 24-36 óráig koplaltassuk, hogy a belei üresek legyenek. A kakasokat fordítsuk a hátukra és az utolsó bordák között, szabad helyen egy 2-3 centis sebet vágjunk. Sebtágítóval tágítsuk ki. 

Kappanozó ollóval fogjuk meg a herét és hét-nyolc csavarással távolítsuk el az ondóvezetéktől. A másik heréhez ajánlatos új sebet vágni, mert így kevesebb esély van a vérzésre. A sebet futóvarrással összevarrjuk. 

A második eljárás egy picit morbid, mert kézzel csavarjuk le a heréket. A műtéti hely a szegycsont mögött, középvonalban található. A tollakat kicibáljuk, majd a bőrt lefertőtlenítsük. Egy három-négy centiméteres sebet ejtünk az állaton.

A hasizmokat is felvágva, benyúlunk a hasüregbe és a gerincoszlop mentén kitapintsuk és előre-hátra mozgással lecibáljuk. Ugyanezzel az eljárással, ugyanezen a seben át kiszedjük a másik herét is. 

A harmadik módot inkább külföldön használják. Ez az elektromos úton történik. A kis kétvoltos electrocauterrel végzik. A sebet ezzel a készülékkel készítik és a herét is ezzel távolítják el. Ezzel az eljárással nincs utóvérzés és a kisebb állatokat is nyugodtan megműthetjük. 

A kappanokat szokták használni kotlósnak is. El nem tudom képzelni hogy nézhet ki egy kakas kiscsibékkel. Szerintem szegények egy kissé transzvesztik.

Ha csak félig van kikappanozva a kakas, akkor azt bábakakasnak nevezzük. Ez úgy fordulhat elő, hogy a kakas férfiasságából még marad egy pici. Olyan kakast már látta, melyik tyúknak nézett ki, mégis kakas. Szóval ők is transzvesztiták.  

Ennél többet nem találtam... Pedig jó lett volna, ha még többet megtudunk róla. Ha valaki tud valamit, feltétlenül írja meg! Tudjátok hol... 

DH

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr107599520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.