Élet a tyúkudvarban

Szuper duó!

2015. augusztus 05. 17:00 - Donkey Hote

Az előző posztot sikerült gyönyörűen elbaltáznom, mert valahogy sikerült újra vázlatba tegyem a posztot (hogy hogy jött össze ne kérdezd...), ott írtam a gyöngyös csirkékről. Úgy gondolom, hogy megérnek egy posztot.

Sári aznap kotlott meg, amelyik nap Picur alatt már keltek a kicsik. Zsuzsi aznap ült nyolc napja és tíz nap múlva kiköltötte a kicsiket. Azután rendíthetetlen volt, mindig beült Sári mellé. Sári alatt 5 gyöngyös tojás volt, egy vödrös fészekben ült, Zsuzsit megsajnáltam, új fészket kaptak.

dscf6928.JPG 

Elsőre nagyon szkeptikus voltam velük, mert mesélték azt, hogy kifogják taposni a csirkéket a tojásból, meg összenyomják a már kikelteket. 

A tyúkólban ült egy kotlósom, mindig leszállt, meg fölállt a fészekről, tetves volt a fészek, nem szerettem volna ő alatta hagyni a csibéket, hanyag anya lett volna. Azt is betettem a szuper duó alá. Hat tojásról van szó, szintén gyöngyösről. 

Zsuzsinak nem nagyon volt szimpatikus a fészek, de Sári lelket öntött belé és ültek ketten boldogságban, békességben. A tizenegy tojásnak két külön időben kellett kelnie. A tyúkólas tojások keltek hamarabb. Elmentünk nyaralni, akkorra volt várható a kelés, a nagyi vigyázott addig rájuk. Nem keltek ki, mire hazaértünk. 

Már lélekben leírtam, hogy kész, ennyi, vége, felsülök, az én hibám, miért nem tettem a kotlóst külön, kellett nekem a tetűkkel etetnem. Egy hét eltelt, mikor kinézek a kotlósokra nagyon megszeppentem. Egy kis gyöngyös csibe volt a kotlósok alatt. 

Egy kis fehér. Nagyon nehezen fogadták el a kicsit, Zsuzsi alatt volt. Sáritól nagyon féltettem, de a másodiknál már Sári is beletanult, nagyon jó anyának bizonyult. 

Végül két nap alatt mind a hat tojás kikelt. Két fehér és négy kék gyöngyös csibe látott napvilágot. Zsuzsi már több, mint egy hónapja kotlott, nem kockáztathattam, ővele tettem le a csibéket. De közben Sáritól is nagyon féltem, mert ugyebár az első kelése nem alakult valami fényesen. 

Sáriak is eljött az ideje. Egy kicsi kikelt. Egy kis kék. Azután semmi. Három napot vártam még, azután kidobtam a tojásokat. Ki a kukába, ne is lássam, hogy milyenek lettek volna. A kicsit nagyon féltettem. 

dscf7552.JPG

Betettem Sárit és a kicsit Zsuzsiék közé. Zsuzsi elgypáta Sárit. De azután semmi gond nem volt. Most is ketten nevelik őket. 

Minden este a szobámban alszanak, a nyaralás közben vettem nekik egy kis kosarat. Abban aludtak. Péntek este nem szedtem be őket. Szombat reggel, amikor megnéztem őket azt hittem, hogy rosszul leszek. Négy kiscsibe kihűlve, görcsben feküdt a doboz alján. 

Jártam már így a fürjekkel, galambbal, tudtam, hogy be kell őket tenni a keltetőbe. Dolgom volt, elmentem itthonról, mire hazaértem mindegyik nagyon jól volt, vittem is vissza őket a lányokhoz. 

Azóta a kosarat kinőtték, a szokásos macskakosárban alusznak velem... Nagyon jó anyák. Ha egy csibét elkapok, Zsuzsi nekem jön, Sári meg próbálja maga mellé szedni a kicsiket. Ők az első kotlós párosom. Következőleg is megpróbálok dupla kotlóssal keltetni. 

Ezek a csibék nem maradnak itt, mert nekem ez a három is néha sok, egy családi baráthoz kerülnek. Meg beltenyészet lenne Krisztinával, meg Ferivel. 

Ez még a régi alvós kosár Zsuzsival és a kicsikkel:

dscf7255_1.JPG

Itt már ketten: dscf7583.JPG

A nagyobbikban dscf7613.JPGA szabadban...

dscf7624.JPG

dscf7626.JPG

DH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr427673266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.