Élet a tyúkudvarban

Tyúkól- Hogyan és miből?

2015. augusztus 22. 14:00 - Donkey Hote

 

A tyúkól a tyúkok háza. Szóval nem mindegy, hogy miből és hogyan építjük. A tyúknak elengedhetetlen egy fedél a fejük fölé, mert ugye nem mindig van napos idő. Legfőképp télen, mert másképp halálra fagynak a mínuszokban! 

A tyúkólat ha lehet, akkor egy földkupacra tegyük, vagy ha kisebb ólról van szó és deszkából, vagy OSB lapból van készítve, akkor tegyünk neki lábakat. Ezzel elkerülve, hogy a falak elnedvesedjenek. 

A tyúkólak méretét a tyúkok mennyisége és tartásmódja határozza meg. A tyúkólakra elengedhetetlenek az ablakok, amik ha lehetnek, akkor több részből álljanak, így könnyebb a meleg időszakban a szellőztetés. Az ablakok kelet, dél és délkelet irányba nézzenek! Az ablakok háta mögé csirkehálót tegyünk, hogy megnehezítsük a rágcsálók bejutását. 

Az ólaknak kell egy ajtó is, ami kelet, vagy nyugat irányba nézzen. Kell egy kibúvó nyílás is. Ez 40*40 centiméteres legyen. Ha nagyobb testű tyúkoknak kell, akkor lehet 50*50 centiméteres. De elég az ajtó, ha a tyúkól elülső részén van. 

Egy nézetméterre 4-5 tyúkot számoljunk. Ha kisebb tyúkfajta (mondjuk Lenghorn, Araucana, Spanyol fehérarcú, stb) akkor 5-öt egy négyzetméterre, ha nagyobb (például Brahma, Cochin, Orpington), akkor 4-et. 

Báldy rajzolt egy ábrát. Lefotóztam Nektek! 

dscf8040.JPG

Itt egy táblázat, hogy mennyi tyúkhoz, milyen méretek kellenek: 

tablazat_2.png

Az ól anyagát én személy szerint deszkából, vagy OSB lapból oldom meg. Szerintem mostanában ez a leggazdaságosabb megoldás. Bár Báldy a tégla falakat ajánlja, de ugyebár nem minden ember kőműves, ezért inkább a fából készült ólakat ajánlom nektek! 

Az aljára salak beton a legjobb. Nekem köves betonom van, de télen teszek be nekik szalmát. De vannak olyan ólak is, amik lábakon állnak (mint nekem a fürjház). Személy szerint azért kedvelem azokat jobban, mert mobilak. 

Azoknak az alja legyen deszka (az OSB beszakadt alattam...) Ezek nem szoktak nagyok lenni. A fürjház két négyzetméteres. Annyin tíz tyúk tartható. 

Báldy átlagosan vette az ólakat. De azért a fehér húshibrid csirkéknek ugye nem ekkora ólat készítünk. Vagy ha a tyúkjainknak csak esti szállás kell. Mert akkor fölösleges ekkora nagy hodályt építenünk nekik. 

Az első tyúkól-típusuk, az csak éjszakai szállást nyújt tyúkjaink számára. Ide nem kell valami iszonyatosan nagy ól. Itt 7-8 tyúkot számoljunk négyzetméterre! Mert ide csak egy ülőrúd kell. Ha a tojatót is ide akarnánk tenni, akkor 6-7 tyúkot számoljunk erre, de a tojató a havas évszakban kell csak bevinni... 

Ezek az ólak szerintem inkább deszkából legyenek, vagy OSB-ből és legyenek nekik lábaik is! Persze ha kevés tyúkot szeretnénk bele tenni. Mondjuk egy egy négyzetméteres ól könnyen szállítható és nem kell egy traktor, vagy egy 4x4-es az elvontatásához. A teteje lehet bádogból, vagy hullámos kátrányból. 

De ha fedett kifutónk van, akkor lehet a teteje csak deszkából, mert az hűvösebb. A hullámos kátrány még meg is olvad, ha nincs rendesen alátámasztva. Szerintem ide inkább a bádog tető jobb, mert ehhez kevesebb alátámasztás kell. 

Ha egy négyzetméteres ólunk van, akkor jobb, ha a teteje felnyitható, mert így könnyebb a takarítás, meg így könnyebb küzdeni az élősködőkkel. 

Az ólra kell egy szellőző is, mert fontos a gázcsere! Ezt ha lehet, akkor pontozott hálót teszünk a lyuk elébe, hogy a rágcsálók ne tudjanak bejutni madarainkhoz. 

A következő óltípusunk már nagyobb. Ezt azoknak ajánlom, akiknek kicsi kifutójuk van. Itt már a tyúkok négyzetméterre való száma legyen annyi, mint amennyit Báldy ajánl.

A kifutónak legalább annyinak kell lennie, mint az ólnak. Ezekbe ha lehet, tegyünk hibrideket, mert azoknak kevesebb hely is elég, mint a tanyasinak. A tojóhibrideknek, pedig az előbbiekben említett óltípus  lenne a legjobb... 

A húshibrideknek nem kell tenni ülőt, mert mikor már 4-5 kilósak, akkor nem tudnak fölrepülni, mert a tömegük lent tartja őket. Földhöz kötött madarak...

Van még egy fajta ól. Ez olyan, hogy nincs kifutó, csak a kopasz ól. Láttam már ilyet modernben. Az illetőnek majdnem akkora tyúkólja volt, mint a háza. Ő fehér hibridekkel foglalkozott. Én azért ajánlom az utóbb említett helyet, mert kell a madaraknak egy kis napfény is. 

Neki fűtőtestek voltak beszerelve, mosogatókagylóval, légmentes ablakokkal és bíz a fal elkezdett penészedni a szellőztetések hiánya miatt. Ezeket én szintén hibrideknek ajánlom, de napos, hetes csirkék is tarthatóak benne, de a szellőztetés, és a nagyobb ablakok elengedhetetlenek.

A szellőztetést napjában kétszer, vagy háromszor esedékes, ha nyáron meleg van, akkor nyissuk ki teljesen az ablakokat, hogy egy kis meleg levegő is jöjjön be nekik. Télen elég egyszer. A friss, oxigén dús levegő hamarabb felmelegszik, mint a széndioxidos...

Hogy ki milyen ólat választ? Ő tudja... Lehet ezeket összekombinálni is. Ti tudjátok, hogy milyen tartásmódban, mennyi helyetek, pénzetek, időtök van tyúkocskáitok tartására, gondozására, helyeinek kialakítására. 

DH

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr1007685404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tivadar77 2018.08.24. 18:34:28

Üdv.
Érdeklődnék kezdő tyúktartóként hogy az általam tervezett tyúkólat milyen anyaggal célszerű burkolni ? A mérete 350x300. Beton alap, Erre 10x10-es fenyő vázszerkezet kerülne. A teteje az építkezésből megmaradt Bramac betoncserép. Olvastam itt az OSB-t de a párom azt mondja hogy azt a patkány vagy az egér kirágja. Én az OSB-t még CK lappal burkolnám. Téglát nem szeretnék. Az északi felére még egy kb. 10 cm-es nikecell szigetelést gondoltam. Ez jó ötlet-e ? Becsatoltam volna képet is róla de sajna úgy látom hogy azt nem lehet.
Nagyon köszönöm mielőbbi válaszukat