Élet a tyúkudvarban

Kotlós vs keltetőgép

2015. október 18. 19:00 - Donkey Hote

Ma már rengeteg helyen tudsz naposcsibéket vásárolni. Akár tápos boltokban, akár tenyésztőknél és akár háztáji gazdáktól is. De miért ne keltetnél csibét magadtól?

A tavasz a legjobb időszak arra, hogy csibéket keltessük, hisz akkor a legmegfelelőbb az időjárás a csibék felnevelésére és ekkor a legtermékenyebbek a tojások.

Két módod van arra, hogy csibéket keltess: kotlóssal, vagy keltetővel. Egyik sem jobb, mint a másik, de minkettőnek van előnye és hátránya. Természetesen mindkettőhöz fias tojás kell. Ha van kakasod a tyúkokhoz, akkor saját állományodból, ha nincs, akkor tenyésztőktől, vagy háztáji gazdáktól kell beszerezned.

Hogyha fel vagy szerelkezve tenyészésre szánt tojással, el kell döntsd, hogy kotlóst, vagy keltetőt használsz. Lássuk először a kotlóst... dscf3475.JPG

A kotlóssal keltetéshez két dolog kell: kotlós és fias tojás. Jobbik esetben a kotlós huszonegy napon át kelti a tojásait, majd nevelgeti, tanítgatja őket. Életre szóló élményt ad egy természetes csibenevelés, amellett remek érzés a csibéket nevelgető kotlóst csodálni.

Miért keltessek kotlóssal?

 • A kotlósnak nem kell más, csak egy fészek, amiben ki tudja költeni a csibéket. Nem szükséges hozzá sem lámpa, sem áram.
 • A kotlós megforgatja a tojásokat, nekünk nem szükséges tölteni vele az időnket. Egy tojást kigördít a fészek közepéből a szélére, így a tojások átfordulnak a másik oldalukra.
 • Mivel a kotlós kitépte a hasáról a tollat, a bőréről elpárolgó víz elég párát biztosít ahhoz, hogy a tojásoknak elég legyen. Nem kell nekünk a párát szabályozni.
 • A kotlós megtanítja a csibéket enni, inni, fürödni, bogarászni, menekülni a ragadozó elől.
 • Egy jó kotlós meleget biztosít a csibéknek és hamar kiviszi őket a kifutókba, így a csibék összeszednek egy rakat patogén baktériumot, ami erősíti az immunrendszerüket.
 • A csibék hamar bekerülnek a csapatba, könnyebben összeszoknak a nagyobb tyúkokkal.

Miért ne keltessek kotlóssal?

 • A kotlósokat nem lehet erőltetni a kotlásra. Megtörténhet, hogy már javában van termékeny tojásunk, de még kotlósunk nincs.
 • Egy kotlós alá maximum húsz tojás tehető, így elég kevés csibe keltethető ezzel a módszerrel.
 • Megtörténhet, hogy a kotlós elunja a kotlást és keltetővel kell folytatni a keltetést. Persze akinek nincs keltetője, vagy tartalék kotlósa, az dobhatja a tojásokat a kukába. Ez legfőképp a kezdő kotlósokra jellemző.
 • Nem mindegyik kotlós jó anya. Volt már rá példa, hogy elunta a csibéket, vagy rosszabb esetben agyonverte őket.
 • A kiscsibéket és a tojásokat rengeteg veszély fenyegeti. Például patkány, vagy egyes helyeken kígyó. A frissen kikelt csibékre a falkatagok is nagy veszélyt jelentenek, ezért a kotlóst a keltetés és a nevelés első pár hetében biztonságos helyre kell tenni.
Most jöjjön a keltető...dscf4125.JPG
A keltetővel keltetés sokkal több munkát igényel. Szükséges egy keltető, termékeny tojás, két hőmérő, két páramérő (a biztosabb adatok érdekében...) áram és víz.
Miért használjak keltetőt?
 • A keltető bármikor elérhető. Nem időhöz kötött, akármikor keltethetsz, csak legyen termékeny tojásod.
 • Figyelemmel tartod a hőmérsékletet, illetve a páratartalmat, így jobb lesz a keltetés.
 • Csodálhatod azt, ahogy egy új élet kibújik a tojásból. Ez a kotlós esetén elég nehéz, mivel a kismama ül a tojásokon.
 • Sokkal több tojást keltethetsz egy alkalommal, mint a kotlós esetén és az egyik kelés után egyből indíthatod a következő garnitúrát.
 • A tojások biztonságban vannak a keltetőben, nem fenyegeti őket a patkánytámadás, eseteként kígyó, vagy egy másik tyúk gyilkos szemei.
 • A kiscsibék sokkal jobban a gazdához szoknak, hisz maga a gazda a nevelő kotlós.
Miért ne használjak keltetőt?
 • Egy keltető elég drága. Egy jobbfajta van akár száz euró is, ami azért egy átlag családnak elég nehéz. Amellett nem környezetbarát.
 • Ha a keltetőd nem önforgatós, naponta többször is meg kell forgatnod a tojásokat örökösen.
 • Szükséges hőmérő, páratartalom mérő, illetve állott víz. A páratartalomra különösen ügyelned kell.
 • Tisztán kell tartani a keltetőt.
 • A kiscsibéknek kell egy nevelő helység, amit tisztán kell tartani.
 • A csibéket neked kell felnevelned lámpákkal, ami áramot fogyaszt és pénzbe kerül.
 • A kiscsibéket nyolchetes korukig nem engedheted a nagyokhoz, de az összeszoktatás rengeteg vitával, vérrel és akár halállas is jár.

DH

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr257956930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2015.10.18. 20:21:22

Kotlós. Kevesebb gond, természetes út, olcsóbb.

Nekem annyi a gond, hogy reggelente leveszem a kotlósokat a tojásokról pár percre, mert a japánok nem szállnak le maguktól. De apunak ennyi gondja sincs a hagyományos kotlósaival, csak időnként be kell fognia a valahonnan előjövő kotlóst és a csibéket. Nekem el lenne a cél.. :)

Donkey Hote 2015.10.19. 21:04:18

@zellerlevél: Ismerős a dolog! :)
Hát, azért ha van természetes ragadozó, az sem egészséges! Nálunk a kotlósok esténként egy külön ládában alszanak a csirkékkel, de ha japánokról van szó, azok az első két hétben a szobámban! :D
Azért jobb tudni, hogy mi a dolgok a kotlósokkal, mert egy idő után kiesik a kezünkből az irányítópálca és azután már leshetjük, hogy milyen káosz fog kisülni a dologból!

zellerlevél 2015.10.21. 18:56:02

@Donkey Hote: :) Nekem az ólkérdés ilyen. A nagy ól kétszintes, és eleve magaslaton van. Ott sem kotlósnak sem csibének nincs helye. Az előző kotlósokat a tárolóba tettem, de a családnak nem igazán tetszett. Most a kacsáknak készített ólban voltak, az nekem is kényelmes volt, nekik is. Viszont a kicsi csibéknek kellett új ól, meg ahhoz zárt kifutócska, hogy ne kórészoljanak el. Az egyheteseket ma telepítettem át ide, aggódtam kicsit, hogy a 15 centis feljárón nem fognak tudni felmenni, de végül sikerült. Igaz, a két utolsót az egyik kotlós lökte fel a feljáróra, nem éppen finoman... ;)

Donkey Hote 2015.10.22. 17:02:46

@zellerlevél: Na igen... :)
Hát itt az úrhölgyek nem mindig ülnek fel az ülőre. Van, aki a betont jobban kedveli. Egy ideig próbálkoztam, hogy hátha felülnének, de egy hét után feladtam...
Na, hát ha édesanyámat megkérdezném, akkor automatikusan nem lenne a válasz, szóval nem kérdezem meg és miután bent vannak már nem szól.
Gondlom besokalt a lelkem és már nem győzte türelemmel, míg az aprónép megpróbálkozik a számukra lehetetlen dolgokkal.