Élet a tyúkudvarban

Keltetés - 2016.03.13. - Kelés 2016.04.04

2016. április 08. 16:20 - Donkey Hote

Az előző keltetés valami borzalmas lett, mindhárom csibe valami oknál fogva befulladt. A keltetés lejárta napján semmi mozgás sem volt, ezért feltörtem a tojásokat. Mindhárom csibe már fel volt szívódva. De hogy mi okból, ne kérdezd, mert nem tudom...

Sajnos a télen 15 tyúkom elpusztult, későn vettem észre, akármilyen gyógyszerrel próbálkoztam, nem jött össze... Nagyon szar érzés volt gyomorideggel ajtót nyitni, de ami nem öl meg, az megerősít, már egy idő után rutinszerűen dobigáltam ki az elpusztult lányokat.

Szóval eme rémes eset miatt elhatároztam, hogy idén nem érdekel senki és semmi, nekem újra ötven tyúkom lesz... Egy nap anyával jövünk haza a boltból, látom, hogy egy csodás lábtollas búbos tyúk átmegy az úton. Nagyon fellelkesedtem.

Dóri nevű Brahma mix tyúkom megülni akart volna. Dóri Megic lánya. Sajnos Megic is a vírus áldozatává vált. Dóri egy hatalmas dög, harminc tojást is befogadott volna. Nagyon szépen ült egy hetet. Majd eljött a várva várt nap.

A nagyamitól, a nagymami unokatestvérétől, aki mellesleg buzgó olvasónk, a nagymami testvérétől és a búbos tyúkos nénitől vettem/kaptam tojást. Nagyon lelkesen jártam egész nap a falut, már a végén azt hittem, hogy kifekszek a járdán...

Végül az új keltetőt megcsömtem 62 tojással, amibe került három énfajta tojás is, illetve mindenkitől, akitől szereztem, a kotlós alá pedig blogunk olvasójától kapott tojásokat. E téren is szeretném megköszönni neki. Azóta volt lámpázás és nagyon meg vagyok elégedve.

A fenti sorok kelés előttiek. Azóta kikeltünk. 57 tanyasi csibe és 11 araucana lett. Tanyasiból három nagyon gyenge volt, ezek elpusztultak. De én teljesen meg vagyok elégedve... Az araucana pipik hétfőn mennek a gazdájukhoz, már nagyon várják őket... Én megpróbálok nem ragaszkodni hozzájuk, de nem nagyon sikerül...

Üdvözöllek titeket!

dscf9596.JPG

dscf9592.JPG

DH

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr118498462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2016.04.15. 06:35:55

:) Szépek.
Nálunk minden tyúk kotlani akarna... egy japán ül, ott nincs gond. Egy nagy is ül, ott lassan fogy a tojás, vagy eltörik, vagy kidobja a fészekből. Két másik japán is a fészekbe tolakodott pár napja, lehet, hogy az egyik alá holnap rakok tojást. Bár nekem nincs szükségem 50 baromfira, a mostani 21 tyúk + 2 kacsa pont elég.

Donkey Hote 2016.04.23. 10:41:15

@zellerlevél: Nekem sincs szükségem, de imádok velük fogalkozni és egyedi helyet foglanak a szívemben! :)

zellerlevél 2016.06.19. 14:18:07

@Donkey Hote: valahogy így vagyok én is, zutána meg gond a takarmány, a sok kakas levágása. :)