Élet a tyúkudvarban

Kotlósok

2016. április 29. 19:45 - Donkey Hote

A tyúkjaim sorozatban ülnek meg, hármat kölcsön adtam a nagyinak, mert neki nem nagyon óhajtanak megülni. Nekem maradt három, megy bónusz.

Elsőnek Sári nevű japántyúkom ült meg, nagyon boldog voltam, kapott is 6 kék tojást, kifogástalanul ül. Nagyon édes, amikor levakarom nagynehezen a fészekről, de nem csíp, ámbár ha meglát kb. harmadik világháború.

dscf9598.JPG

A második és harmadik eset sorrendje számomra nem tiszta, mindjárt meg is látjátok, hogy miért. Másodjára egy pici sárga tanyasi tyúk ült meg, csodás jellem, kész egyéniseg. 15 kék tojásom volt itthon, azt mind alá tettem. Nagyon örült nekik, az ő öröme az én örömöm is...

Harmadjára megült az én bónusz kotlósom, akit pontosan nem tudok, hogy mikor ült meg, de a leggázabb, hogy azt sem, hogy hová...

A kertben volt három három lakó, akik a kültéri levegőt jobban szeretik, kész kemping fanok. Egy araucana kakas, meg két tyúk. A kakas már a hűtőszekrény kényelmét élvezi, az egyik tyúk nagyinál ül, ő egyébként a Nóri nevet kapta. Egy nagy Brahma mix tyúk, pici vörös tojást tojik. Ő a budit jobban szerette, ezért az egyik sarkát választotta magának.

A másik csajszi egy fekete búbos, Laura. Ő is először Nóri helyét választotta, de aztán hiányolni kezdtem a nagy, fehér tojásait. Végül Nóri megült, öt tojás maradt alatta, mert a kutya budilátogatóba ment. De azt is odaadtam a nagyinak.

Laura rendületlen tojt (tojhatott..), mire egy nap a kakas a kertajtóban szobrozott egyedül, arra várva, hogy beengedjem és rápattanhasson egy takaros hölgyikére. Hát őszintén szólva eléggé befostam, hogy Laurával mi lett. Két nap aggodalom...

Szombat reggel kimegyek, hogy engedjem ki őket: etetés, itatás, porfürdő feltöltése, stb; és valami kotyogás. Hát Laura drága ott szobrozott a kertajtóban, várva arra, hogy visszaengedjem. Hát, elkaptam nagynehezen, megöleltem és kiengedtem. Aztán lohajtok utána, de ő még kapirgál, a többi tyúk meg majd szétveri az ólat, hát otthagytam.

Kiengedtem a falkát, jól leszidtam a kakasokat, aztán megyek vissza, Laura már a susnyásba tart. Hát, két férfi van a háznál, de a gyümölcsfák alatt már Maugli is otthon érezné magát. Hát csalódottan bebandukoltam az udvarra, de megnyugodtam, hogy a kóborkutyák nem kóstolták meg...

Aztán vártam pár napot, jövök haza a busszal, látom Laura lent van. Leszaállok, szaladok hazáig, gyors táska le, cipőcsere és kifele a kertbe... Aztán ő is szaladt, megint be a susnyásba, megint elveszítettem szem elől. Aztán bementem, felvettem a gumicsizmát, egy felsőt és uzsgyi be a csalánba, meg a szederindába.

Kb. olyan mozdulatokkal, mint Bud Spenser berontottam a szederindába, csalánba, de nem leltem. Jött a szomszéd, segített, de ketten se leltük meg. Végül feladtuk... Nagy meglepi lesz, ha előbújik az édes a pipikkel, csak győzzem cérnával.

Na de megint jól elkalandoztunk... Negyedjére egy szintén sárga tyúkom ült meg, ő fél szemére vak, de attól nem tagadom meg tőle az anyaságot. Ő kapott 13 kék tojást, meg 7 japánt. Nagyszerűen ül, rég volt dolgom is jó kotlóssal. Egy tojást sem tört el, nem csíp, nem hisztizik. Reméljük a türelme kitart a kelésig!

dscf9602.JPG

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én imádok keltetni. A keltető is megy, de arról majd máskor.

Baráti üdvözlettel, Donkey Hote (DH)

Szólj hozzá!
Címkék: kotlós Araucana

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr248648350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.