Élet a tyúkudvarban

Mesterséges keltetés - ahogy én szoktam

2016. május 01. 11:08 - Donkey Hote

Mostanában picit több időm maradt olvasgatni, és kivételesen nem a magyar füzetemet, és mivel most úgy is képben vagyok, a keltetésre gugliztam rá. Hát, a tyúkok keltetésétől a struccokig minden van, de ahány oldal, annyi féle írás (már ha egyik nem kopi pésztezte be egy másik ürge írását...). Hogy a kollégákat meg ne sértsem, de a sok rizsa közt voltaképp ugyanaz a lényeg.

Hát őszintén szólva a külön bújtatós dolgon nagyon kiakadtam. Mi értelme van? Többnyire a "keltetés" szóra a totál kezdők keresnek rá, akik nem egy ötezer férőhelyes keltetővel fognak kezdeni, hanem egy 45-75 férőhelyessel. Oda meg minek is bújtató?

Ezzel a poszttal tiszta vizet akarok önteni a pohárba, mert szegény amatőrök kedvét nem szeretném elvenni. Egy pár, minden amatőrben felmerülő kerdésre válaszolva kalauzollak el titeket a keltetés csodálatos világában.

Milyen legyen a keltető?

Ha az első keltetésed, mindenféleképp valami olcsóbb dologgal próbálkozz. Kell egy-két év ahhoz, hogy belegyere a dologba. Erre pont fix ideális a Cleo gépek. Valaki szidja ezeket  típusokat, valaki meg azokat szidja, akik szidják őket, szóval egy kissé megoszlik a vélemény... Ha mégis az előbbi tábort válasszátok, ott vannak az IO (románosan Puişor, avagy Csibécske, vagy értelmesebben fordítva Pipike) gépek, amik valamivel jobbak, de voltaképp egy kutya. Ha már a haladó szinten vagy, a PL Mashline, vagy hogy írják gépet ajánlom, mivel azok már több férőhelyesek és profibb gépek. De ha kicsi az állományod, totál felesleges nagyban gondolkoznod.

Hány napra kelnek a pipik?

Mivel tyúkos blog, ezért maradjunk a tikoknál. A tyúkok általában a huszonegyedik napra kelnek, de a tojótípusú pipik hamarabb, a hústípusúak valamivel később kelnek. A tanyasi mixek általában a huszadik nap végén kezdik és a huszonegyedik nap végéig, vagy a huszonkettedik nap reggeléig kelnek ki.

 Milyen legyen a tojás mérete, alakja, milyen korú legyen a tojás?

Nos, hát a tojás alakja valamilyen szinten befolyásolja a pipi alakját, van, aki azt mondja, hogy csak a szép, tojásdad alakú tojásokat tedd be... Hát, én az ellenkezőjét. Most arról az a tyúk se tehet, hogy olyan rossz alakú a tojás. Ha olyan, akkor olyan. Egy próbát megér. Egyes fajták kisebb tojásokat tojnak. Mint pl. az araucana. Ők kb 45 grammosokat tojnak, akkor azokat a tojásokat ne tedd be? Szóval kicsi tojás, kicsi csibe, majd megnő. Most azért a 30 grammos tojást a nem törpe tyúkoktól már ne tedd be, mert az már ki sem fog kelni, vagyis kis eséllyel.

A tojás kora már más tészta. Ott a 8. nap a határidő úgymond, onnantól kezdve már nem nagyon szabadna eladni a tojásokat keltetésre. Most magadnak persze a háromhetes tojást is beteheted a keltetőbe, mert vagy lesz belőle valami, vagy nem. Már hallottam olyanokat, hogy beteg pipi lesz. Nálam még nem volt rá példa, hogy beteg pipi legyen a tojás kora miatt.

A tojásokat jobb 12-15 fok között tárolni, majd a keltetés előtt egy nappal behozni. Nálam a szobámban vannak a tojások, a vitrin legalsó polcán, mivel ott már hidegebb van. Mondjuk ha engem a kazán közelébe engednek, akkor valószínűleg változnak a hőmérsékleti viszonyok. A keltetésre szánt tojásokat a keltetőbe helyezés előtti napig legalább egyszer forgatni kell, nehogy a szik leragadjon.

Már számtalanszor láttam olyan képeket facen, hogy a tojásokat a csúcsúknál felfelé tárolnak. Nem... A tojásokat a csúcsúkná lefelé kell tárolni. Ezt mutatja a tojásos dobozok alakja is. 

Most egy tök banális kérdés: Hogyan helyezzem a keltetőbe a tojásokat?

A keltetőt legalább 5-6 órával a tojsok berakása előtt be kell indítani, hogy a hőmérséklet és a pára beálljon a rendes kerékvágásba.

Amiután ez a néhány  óra eltelt, a tojásokat kétféleképp lehet elhelyezni. Az egyik eset, amikor forgatóműves keltetőnk van. A forgatóműbe csúccsal lefelé kell helyezni a tojást. Ha csak a sima tálca van, akkor a tojás két, egymással ellentétes oldalára valamilyen vonalkát, jelet, vagy betűt varázsolunk, hogy majd a forgatásnál tudjuk, épp melyik oldalon van az embrió.

Mekkora legyen a hőmérséklet, illetve a pára?

A hőmérsékletet, már ha tudod szabályozni, akkor az első 18 napra 37,8 fokra tedd, majd a 18. nap után vidd le 37,5-re. Én nem állíthatom a főfokot, ezért itt állandó 37,8 van. De az sem gáz, rendesen kikelnek a pipik. A pára legyen 60-65% az első 18 napban, majd azután vidd fel 70-75%-ra. Én bújtatáskor magas párát használok, mert többnyire araucana tojásokat keltetek, azoknak meg iszonyat kemény héjuk van.

Mettől kezdjem a forgatást és meddig?

Ha reggel indítottad a keltetést akkor a második nap estelén, ha délután, vagy este, akkor a harmadik nap reggelén. Én a tizenkilencedik nap reggeléig szoktam forgatni.

Hogyan forgassam a tojásokat?

Ha az első néhány keltetésed egyikét nyomod, vagy akarod nyomni, akkor a két jel közzé egy nyilat tegyél. Ezt azért kell, mert ha először jobbra kezded a forgatást, akkor a pipi tápanyagban dús közegbe kerül. Ha aztán már visszafelé, azaz balra forgatsz, akkor a pipi hasonló tápanyagszintű közegbe marad, amint előtte. De ha este továbbra is jobbra forgatsz, akkor a pipi táppanyagban gazdag közegbe kerül. Ezeket a segédnyilakat csak az első két-három keltetésnél kell, vagy amíg bele nem jössz. 

Mi a teendő a tojásforgatás befejzte után?

Már fentebb említettem pár dolgot. A hőmérsékeltet leviszed, már ha van lehetőséged, a párát meg fel. Amit eddig nem írtam, az az, hogyha forgatóműves a keltetőd, akkor kiveszed a tojásokat és a tálcára rakod őket. Onnantól kezdve egy kis pihenőd van, de ez a két-három nap doszt elég arra, hogy előkészítsd a terepet az újszülötteknek.

Már kelnek  pipik... Most mit tegyek?

Egy kis dobozt készíts elő egy lámpával, amibe majd a pipiket fogod rakni. Mostanában olvastam az infracsíkról, ha jól emlékszem, nem gugliztam még rá, de van, aki már azt használ fűtésre. Én maradok egyenlőre a lámpánál. Itt egy negyven wattos izzóval, meg egy asztalilámpával "generálok" hőt a pipiknek. Az első nap 33-35 fok kell legyen. Erre nagyon oda kell figyelned! Ha az első tojás ki van ütve, már csak vagy tíz óra és ki fog kelni a pipi. A pipiket sohasem szedjük ki a tojásból! Ne türelmetlenkedjünk... Majd kikel magától. Csak nagy vészhelyzetben kell alkalmazni, de tapasztalataim szerint  pipi az első egy hónapban úgyis elpusztul. Tehát már mgától kikelt a pipi, a tojás héját eltavolítjuk a keltetőből. Amiután a pipi felszáradt, kivesszük a keltetőből és a meleg dobozba rakjuk. Tapasztalataim szerint a kelés három fázisban megy végbe: Az első fázisban a türelmetlen pipik kelnek ki, akik úgymond úttörők és felderítik a terepet. Ez a tizenkilencedik nap történik. A huszadik nap kelnek a szorgos, türelmes pipik, ők a legegészségesebbek. Harmadjára a lusták kelnek, akik már többnyire nagyok, ezek a huszonegyedik nap eleje. A huszonegyedik nap végén és a huszonkettedik nap elején már a szétcsúszott lábú, sánta, vagy egyéb egészségben károsodott pipi jön a világra. Ilyenkor szoktak befulladni, sajnos.

Nos, hát kb. ennyi volt. Nagyon szépen köszönöm azoknak, akik végig olvasták a firkálmányomat, a kiscsibék neveléséről majd később.

DH

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr298675918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Fondue 2017.08.04. 07:08:38

Az, hogy nyíllal megjelölni meg csak egyirányban forgatni, ez marhaság! A keltetőgép ha fordítóművel, csak ide-oda forgatja és mégis jobb a kelés ezzel a fordítóművel....

Donkey Hote 2017.08.10. 17:03:00

@Larry Fondue: Minden forgatás egy-egy etetésnek felel meg. Ezért ha pl. egy hétig csak oda-vissza forgatod a tojásokat az embrió nem jut annyi friss táplálékhoz. Ám a forgatómű totál más elven működik, mintha manuálisan forgatnál. A forgatóműbe csúccsal lefelé helyezed a tojásokat, míg a tálcára oldalára fordítva...