Élet a tyúkudvarban

A tollcsipkedés, a tojásevés, meg az eltojás

2016. augusztus 13. 08:00 - Donkey Hote

Talán a tollcsipkedés, a tojásevés, meg az eltojás jelenti minden tyúktartó rémálmát. Minden ember lelki szemei előtt ott terem egy véres testű tyúk, vagy egy tojáshéjjal szaladgáló tyúk, vagy pedig egy rejtett tojásfészek a kietlen "vadon" kellős közepén. 

Kezdjük az elsővel és a legsúlyosabbal, azaz a tollcsipkedéssel. Sajnos egyre több tyúktartó találkozik ezzel, és lövése sincs, hogy ezek miért csipkedik egymást. Három különálló probléma válthatja ki eme borzadályt. Az első a fehérje és ásványi anyag hiány (legfőképp nitritek hiánya). Ezt a problémát könnyen megoldhatjuk egy kis szójával, meg takarmánymésszel. Régen konyhasót tettek a pipik darájába és elhagyták a csipkedést. 

A második kiváltó ok a rendezetlen, ürülékkel teli, élhetetlen tyúkól. Ezt egy alapos takarítással könnyen korrigálhatjuk. 

A harmadik, és egyben a legrosszabb típus az unatkozás. Ugye nincs rosszabb egy unatkozó gyereknél... Hát ez a tyúkoknál sem változik. Erre a célra állandó csipegetni valót kell biztosítani nekik. Ez leköti őket és eszük ágában sem lesz tollat csipkedni. 

Egyébként a tyúkok a tyúktársuk nyakát, hátát és a kloáka körüli részét szokása csipkedni. A kloáka a legveszélyesebb, mert az akár halált is okozhat.

A második nagy probléma a tojásevés. Ennek a kiváltó oka a fehérje, illetve kalcium hiány. De előfordulhat, hogy a spontán odadobott tojáshéj miatt is rákapnak a tojásevésre. Műtojások, vagy golflabdák elhelyezése a tojófészkekben lecsillapíthatja tyúkjaink tojásevési késztetéseit. 

Ha netalán a fenti A-terv nem vált be, akkor B-tervként csőrgyűrűt, illetve szemüveget kell a madarainkra felrakni.  Ez elég morbid külsőt ad nekik és nem is állítom, hogy kellemes érzés. Ez megfékezi madarainkat arra, hogy hozzáférjenek a tojásokhoz a csőrükkel. 

Ha a fenti dolgok nem jöttek be, vagy nem szimpatikusak, célszerű eltávolítani madarainkat az állományból. 

Az eltojás ámbár nem annyira vészes dolog, mint a fent említettek, de azért egy idő után unalmassá válik akaratlanul is kiscsibéket elszállásolni. Ide azt tudom tanácsolni, hogy a tyúkokat ne engedjék le tavasszal a kertbe, ne tudjanak kirepülni oda. Biztonságos tojóhelyet kell biztosítanunk számukra, esetleg a jércéknek néhány tojást benn hagyni útmutatásképp. 

A régiek ilyenkor pár napra bezárták a tyúkot, hogy szokjanak bele az új tojóhelybe. Ha netalán ezek mellett tyúkjaink csak kreatívak, bele kell törődni az önállóságba... 

DH

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr818927120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2016.09.05. 06:37:55

Te ledarálod a tojáshéjat, mielőtt a tyúkoknak adod?