Élet a tyúkudvarban

A jércetojásról...

2016. október 20. 15:00 - Donkey Hote

Jércének nevezzük azokat a csirkéket, akik betöltötték a tizedik hetüket. A jérce nevet a tojás megkezdése után a tyúk név váltja fel, amit a modernkor tyúktartói tojónak is hívnak.

De mikor kezd el tojni a jérce? Mekkora egy jércetojás? Honnan tudom megállapítani, hogy jérce-e, vagy sem?

Az első jércetojás érkezését befolyásolja a jérce fajtáj, a környezeti tényezők és a takarmányozás is. A nem fűtött, vagy rosszul takarmányozott, kevés hellyel rendelkező jércék később teszik le eső tojásukat.

Kétféleképp gondolkozhatunk: vagy bízzuk a természetre, vagy kezünkbe vesszük az irányítást.

A mesterséges módszert tojótáppal intézzük. Ezt húszhetes kortól kezdhetjük. Ha maradunk a természetnél, földanyánk kezeire bízva a jércék első tojását, akkor vegyük figyelembe a lenti sorokat.

A tyúkokat három nagy csoportba szoktuk sorolni: Tojó típusú, hústípusú és ennek a két típusnak a keveréke, a kettőshasznú tyúkok.

A tojótípusú jércék termete kicsi. Farkuk hosszú, a fül fehér. Lábuk sárga, de ez szín szerint változhat. Tojásuk fehér. Első évben, azaz a jérce évben, 180 darab tojást tojnak le, ami azért valljuk be, nem kevés. A szex rövid, de lényegre törő.

Ilyen fajta az olasz (alis Itáliai), a Brakel, a Hamburgi, a Minorka, Lakenfelderi, és az őshonos magyar tyúk.

A tojótípusú jércék a huszadik héttől kezdve kezdenek el tojni, de vannak olyan madarak, akik a tizennyolc-tizenkilencedik hetükben tojni kezdenek.

A hústípusú jércék teste masszív és nagy. Egy kifejlett tyúk akár a négy kilogrammot is ütheti. Fülük piros, sötét tojáshéj (nem összekeverendő a Marans tyúk tojásával!). Első évben 120 darab tojást tojnak.

Ilyen fajta a Brahma, a Cochin és a Cornish.

A hústípusú jércék a harmincadik héttől kezdenek el tojni. Előfordulhat, hogy korábban is elkezdenek tojni.

A kettőshasznú jércék termete közepes. A szex hosszadalmas. Tojáshéjuk színe krémszínű. Első évben 150-160 darab tojást tojnak le.

Ilyen fajta a Sussex, a Wyandotte, az Australorp, New Hampshire, a Dominikai, a Plymouth Rock, a Sulmtaler, a Vorwerk, az Erdélyi kopasznyakú és mivel a tanyasi mix tyúkjaink rengeteg fajta keverékei, ezért ezeket is ide soroljuk.

A kettőshasznú tyúkok a huszonötödik héttől kezdenek el tojni. A tanyasi mix tyúkokra jellemző a huszonegy-huszonkettedik hét is. Ez a kevert fajtának köszönhető.

A jércetojások mérete viszonylag kicsi. Előfordulhat, hogy az első peteérés túl hamar következik be, és ún. kotlósfing szolgál első tojás gyanánt.

Ha az első tojás normál méretű, akkor az mindig véres. Ez azért van, mert a jérce kloákája még szűk és a nagy erőlködésben megpattannak az erek. Azért elég nagy kínt élhetnek át szegények.

Tehát... A jércetojások nagyon értékesek minden gazda számára, hisz voltaképp ez nevezhető a munkája gyümölcsének.

DH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr2211822739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.