Élet a tyúkudvarban

Tyúknevelési napló

2017. január 04. 15:00 - Donkey Hote

Nemrég (nem mintha nem lenne elég kötelező olvasni valóm...) vettem néhány román tyúktartós könyvet. Beléjük olvasva, eleinte elég laikus irománynak gondoltam őket, de belemerülve rengeteg új dolgot tanultam.

Ami talán a legnagyobb értékét adja az egyik könyvnek, az a lenti írás. A lent olvasható szöveg Badea Mihaela A tyúkok nevelése - egy üzlet kevés befektetéssel és profittal az első évből (Creșterea găinilor - o afacere cu investiție mică și profit din primul an) c. könyv részlete - saját fordítás.

Január

Januári hónaptól kezdődően javasolt, hogy bevezessük terveinket és gondoskodásainkat a következő évre. A vedlés befejeztével, ketreceink másodéves, illetve harmadéves tyúkokat kell vendégül lássanak. A tökéletes arány a megtermékenyített tojások érdekében öt tyúk egy kakasra, de a kakasokat három héttel a keltetés előtt az állományba kell tenni.

Ez a legkisebb gond, amivel foglalkoznunk kell, hisz kevés időt vesz igénybe. Meg kell előzzük a sérüléseket, amelyek a tyúkok agresszivitásából keletkeznek, mert nem biztos, hogy eleinte fogékonyak lesznek. A január tökéletes a keltetési felszerelések beszerzésére és tesztelésére.

Ellenőrizzük a tyúkólban uralkodó körülményeket, ha fagyos a tél. A tyúkól hőmérséklete elég meleg és szélmentes kell legyen. A tyúkok fel fogják melegíteni az ólt, de ha kevesen vannak, fázni fognak és elkaphatnak különféle betegségeket. A fagyott tarajt egy antiszeptikus spray-jel kell kezelni. Ezt megelőzve, bekenhetjük vazelinnel. A fagy érintheti a tojásokat is, e végett a keltetésre szántakat időben össze kell gyűjteni.

Kiegyensúlyozott táplálékot kell biztosítanunk a tojótyúkoknak. Ez búza, kukorica, árpa, illetve zab keverékét jelenti. Tekintettel arra, hogy a téli hónapokban nincs növényzet, a magkeverék mellett zöldségekkel is tetetnünk kell őket.

Tradicionálisan, ez az a hónap, amikor kiválogatjuk azokat a madarakat, amelyek "csak úgy" tartva voltak.

Február

A naptár szerint a februári hónap a tél utolsó hónapja. A tyúkok elkezdenek több időt a szabadban tölteni. Bizonyosodjunk meg, hogy van-e kéznél hólapát. Ebben az időben el kell kezdjük kiolvasztani az itatókat. Ne felejtsük el éjszakára kiüríteni és reggel feltölteni. Előfordulhat, hogy a tyúkok egyáltalán nem jönnek ki az ólból, mivel a föld színe eltér a megszokottól. Hasonló helyzetben, ha egy ideig fehér a föld, hasonló idegenkedést válthat ki a zöld, illetve barna föld. Ne feledkezzünk meg az átválogatott magvakról és a zöldségekről, mint a fehérrépa, vagy más gumós. Távolítsuk el z el nem fogyasztott zöldséget, elijesztve a ragadozókat.

Ebben a hónapban a tojások meg kell legyenek termékenyítve és betehetjük őket egy kotlós alá. Magától érthető, hogy egy tapasztaltabb kotlós alá, vagy keltetőbe kerülnek. A termékenység ellenőrzése után, elárusíthatjuk őket tenyésztésre szánt tojásnak. Bizonyosodjunk meg a tisztaságról és fertőtlenítésről a keltetés előtt és után.

A csirkék, melyek ebben a hónapban bújnak ki a tojásból, feltéve ha nincs nagyon hideg, a szabadban hagyhatjuk, hogy ismerkedjenek meg a hideggel, és hogy el legyenek látva napfénnyel. Ügyeljünk, hogy ne ázzanak el, mert kicsik még.

Tradicionálisan, a február az a hónap, amikor elkezdhetünk vágni való csirkéket nevelni.

Március

A meleg idő közeledik és a tyúkok örülni fognak a hosszabbodó nappaloknak. Elkezdenek jobban tojni, nő a tojások termékenysége és jó pénzt tudunk csinálni a tenyésztésre szánt tojások eladásával. A márciusi hónap nagyon dolgos. Csirkéket kell nevelnünk, keltetnünk kell, illetve a tenyészteni való tojásokat kell gyűjteni.

Ha elhatároztuk, hogy neten adjuk el a tojásokat, ezek postával, vagy futárral kell legyenek elküldve, gondosan csomagolva hungarocell dobozokba. Ügyeljünk, hogy biztosan csomagoljuk őket, hogy a belsőjük ne rázkódjon túlzottan. Miután becsomagoltuk őket hungarocellbe, tegyük be egy hullámozottpapírdobozba a jobb védelem érdekében. Azután zárjuk le a dobozt cellx-szal és címkézzük fel,

Ha az idő engedi, hagyjuk minél többet madarainkat a szabadban, hogy kihasználják a füvet és a napfényt. Felügyelnünk kell őket, mert március idején az időjárás elég instabil és egy eső, vagy havazás a kertben fatális lehet.

Ebben az időben a talaj vízzel átáztatott, ezért az ól köré tennünk kell tiszta szalmát, fűrészport, vagy követ. Így a tyúkok védve lesznek a sártól, elkerülve a tojások piszkosságát.

Tehát, március a legalkalmasabb hónap arra, hogy dolgozni tegyük a keltetőket és a kotlósokat. Ebben az időben keltetjük a nagyobb fajtákat.

Április

Az április a tavasz középső hónapja, de várhatók még mérsékelt záporok és váratlan havazások. Esetenként, szükséges a  tartalék tiszta szalma, ha a föld netán vizenyős lenne.

Ebben a hónapban kelt csibék hamar fognak fejlődni és valószínűleg ez az a pillanat, amikor a tyúktartónak szaporítania kellene a tyúkjait. Április legmelegebb napjait használjuk a paraziták elleni harcokra és a tyúkól fertőtlenítésére. Most elválaszthatjuk a kakasokat a jércéktől. Észlelhető, hogy a magvak fogyasztása lecsökken, mivel a tyúkok szabadon, bőséggel kapirgálhatnak rovarokat kutatva, füvet legelve.

Tradicionálisan, ebben az időszakban drágán adják a napos csibét.

Május

Ez a hónap ideális arra, hogy kotlásról leszoktató ketrecet vegyünk, már ha szükségünk van ilyenre. Azok a tyúkok, amelyek későn kezdtek el tojni, ebben az időben fognak kotlani. A leszoktató fészek alja kötélből, fából készüljön, mivel kényelmetlen és a hideg levegő átáramlik a madár testén, elállítva így a kotlást.

Ez egy jó időszak a kakasok kiválogatására. Tradicionálisan, tavasz végén adják el a legtöbb vágni való kakast.

Június

A nyár első hónapjában oda kel figyelni a madarak hűtésére; ezt a takarmány és víz hűtésével érjük el. Biztosítanunk kell egy árnyékos helyet a csirkéknek. Ha ezt természetes úton nem érjük el, akár egy kötéllel felhúzott lappal is megoldható.

Próbáljuk meg hagyni madarainkat, hogy korán jöjjenek ki az ólból, hogy hamar le tudják magukat hűteni. A délutáni kánikula előtt, cseréljünk vizet nekik, naponta legalább háromszor átmosva az itatót egy szivaccsal, elkerülve az algák megjelenését. Ez időben, a madarak ólját meszeljük ki, megölve a bogarakat.

Július

Ebben a hónapban a csirkék már képesek magukról gondoskodni. Több idő marad arra, hogy dolgozzunk, mint például a javítások, illetve a festés. Attól, mert a tyúkok tojási periódusa betelt, a takarmányozás állandó marad. Ügyeljünk a növekedésben lévő csirkékre, ha észleljük, hogy néhány nehezebben nő, vagy semmit a többihez képest, el kell szigetelni a többitől, hogy egyenlő takarmányt kapjanak.

Régen, júliusban javították meg a felszereléseket és ellenőrizték az eladni kívánt madarakat.

Augusztus

Továbbra is elegendő élelmet biztosítunk a nehezen növő fiataloknak. A legjobb táplálék az áztatott macskatáp, vagy keksz gabonával keverve.

A jól tojó tyúkok elkezdik a vedlést és ha csak magvakkal etetjük őket kb. három nap alatt az összes tollukat ledobják. Amikor a vedlés a csúcsát hágja, ismét adhatunk nekik rendes táplálékot.

Régen, augusztusban kezdték el válogatni a tenyésztésre szánt kakasokat a többi közül.

Szeptember

Egy kedvező hónap arra, hogy átköltöztessük a fiatalokat a tojóhelyeikre, ahol el fogják kezdeni a tojást. Ne feledjük beporozni az ólt rovar elleni szerrel és legyünk résen a vörös tetűatkára, amely egy éjszaka alatt eszméletlenül sokat tud szaporodni.

Szeptember az utolsó hónap arra, hogy megoldjuk az ól körüli javításokat.

Október

Ebben a hónapban rendszeresen karbantartjuk a ketreceket és a menedékeket (beleértve a takarítást). A száraz hideg nem árt a tyúkoknak (addig, amíg bekenjük a nagyobb tarajakat és áll lebenyeket). Ilyenkor a száraz hideg hasznos a kártevők elpusztításában, de a nedvesség az első ok a tyúkok megbetegedésére. A ketrecek és a szemét szárazságának megtartására, próbáljunk kukoricát szórni a szemétre, hogy a tyúkok kapirgáljanak, így megőrizve a szárazságot. Mivel a napok egyre rövidülnek, ajánlatos egész nap előttük hagyni a takarmányt.

Tradicionálisan, az év ezen részén  nő a tojás ára.

November

November az ősz utolsó hónapja és egy alkalmas időszak arra, hogy terveket készítsünk a jövő évre.

A tyúkokat etethetjük kukoricával, minden másnap válogatott búzával keverve. A zab jó megoldás a madarak belső hőjének megőrzésére.

December

Ebben a hónapban szükséges, hogy biztosítsunk madarainknak egy alapvető gabonaadagot éjszakára, mert a decemberi napok nagyon rövidek és a tyúkoknak rengeteg időt kell a sötétben tölteniük. Ne hagyjuk kint a csirkéket az erős szélben, ha nem garantálunk nekik megfelelő védelmet a helyiség elejére, mint például a keresztbe tett szalmabálákkal, melyek menedéket adnak minden irányból.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr1912078837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2017.01.04. 21:54:55

Ez tetszik. Elmentettem magamnak. (Éppen valami hasonlót írok a kertről a blogomon, azért, hogy jövőre könnyebb dolgom legyen.) :)

Donkey Hote 2017.01.04. 23:54:34

@zellerlevél: Örülök, hogy tetszik! Ezért már megérte nekem... Izgatottan várom! :D