Élet a tyúkudvarban

Mindent a tyúktarajról...

2017. január 22. 15:00 - Donkey Hote

A taraj a tyúkok azon testrésze, amely segítségével könnyen meghatározható a madár neme. Típusa fajtánként változik. Ilyen a rózsataréj, a diótaraj, vagy az egyszerű fűrésztaraj.

A taraj egy lemezszerű képződmény, amely a fej kiszélesedett részéből indul, lefelé vékonyodva.dscf9696.JPG

Egyes embereknek szokása levágni a tarajt, vagy csak csinosítani rajta. Az ilyen könnyen kiszúrható (de azért egy képet se leletem guglin...) és kiállításokon kitiltás jár érte.

A taraj nem az egyedüli sajátossága a baromfifajtáknak. Színét és méretét meghatározza: a hormonháztartás, a baromfi tartása, etetése és állapota. A beteg madarak taraja halvány, sárgás, fehéres, néha sötét  

A túl hosszú, lelógó tarajt a napfény hiánya okozza.Erre a legjobb példa a csóró tojásgyári tyúkok, akik a ketreceken kívül más világot nem ismernek.

ketreces_tartas.jpg

kép forrása: net (forrásért katt. a képre)

Taraj típusok

A sima fűrésztaraj: többnyire öt fogból kell állnia. Gyakran előfordulnak rajta másodlagos fogak, bemélyedések és kinövések, melyek eltérnek a megszokottól. Ezeknek nincs semmi közük a fajtán belüli madarak termeléséhez. Ha kiállításokra akarunk menni, szelektálnunk kell a madarakat taraj szerint. A fehér Leghorn és az Itáliai fajtánál a kakasok taraja mindig jobbra, a tyúkoké pedig valamely irányban el kell dőljön.

A rózsataraj: magát a tarajt húsos csomók fedik. Pálcaszerű vége leér a nyakig egy lebernyeghez hasonlóan. A fajták, melyeket ilyen tarjaj ékesít többek között a Hamburgi pettyes, a Rajnai és a Rhode Island.

A borsótaraj: három összenőtt, csipkézett tarajból áll. A középső rész csipkéi szélesebbek és jobban kitűnnek a többi szintjéről. Ilyen tarajjal díszített fajta a Brahma és az indián fajták, mint például az Araucana.

A csészetaraj: egy viszonylag újszerű típus. Mint a többi taraj, így ez is a kiszélesedett alapból indul a nyak felé. Középül egy kisebb taraj, majd kétoldalt két nagyobb taraj áll. A két szélső taraj szinte egy kört zár be, megkoronázva a viselőjét. Eme taraj viselője a Szicíliai boglárka tyúk.

A diótaraj: a tarajlemez helyett húscsomók találhatóak. Ilyen típusú taraja van többek között a Selyem tyúkoknak.

A V-alakú taraj: mint a neve is utal rá, a két vége kétoldalra áll, egy V-betűt létrehozva. Ilyen taraja van a La Fleche és a Szultán fajtáknak.comb_types.jpgkép forrása: net (picit átszerkesztettem, de az eredeti kép az eredeti oldalon a képre ráklikkelve megtekinthető)

A taraj színe - árulkodó jel

Az egészséges tyúkok taraja mindig rózsaszínes, piros. A taraj színének erőssége a madár vérkeringésétől függ. Tehát, tartsuk szemmel az állományunkat, hogy lássuk mi folyik a madarak testében. Mint minden fajta, így minden madár is más és a taraj színe a legjárhatóbb út arra, hogy meghatározzuk mit csinálunk jól és mit rosszul.

Halvány rózsaszín: ez többnyire tetvességre, vagy atkákra utal. Viszont, a vedlés során is a tyúkok taraja átválthat sötét rózsaszínről világosra. Előfordul, hogy a nagy melegben, a magas testhőmérséklet miatt világosodik ki.

A még nem ivarérett jércék taraja sem élénk még. Valószínűleg a nagyok közé helyezés után fog élénkülni. Esetenként, a tojás közbeni nagy erőlködésben a szervezet a vért a kloáka felé irányítja, így kifakul. De a tojás után pár percre újra a régi lesz.

Egyik jel a bélféregre, ha a madárnak nyálkás ürüléke van és lecsökkent a tojástermelésben. Ennek kezelése nagyon fontos, ha az állatorvosod megerősít benne.images_1.jpg

kép forrása: net (katt. a képre)

Lila vagy sötét vörös: oxigénhiányra, vagy rossz légzésre utal. Rosszabb esetben, utalhat arra, hogy a madár sztrókot, vagy szívinfarktust kapott. Ilyenkor a leggyorsabban kell állatorvost hívni.

Ha több másik tünet is jelentkezik, az madárinfluenzára utal. Ilyen tünet a koordinációs zavarok, a lágyhéjú tojás, étvágycsökkenés, gyengeség, hasmenés, felduzzadt taraj, fej és szemhéj, nyálkás orr, csökkent tojástermelés és tüsszentés.p3130009.jpg

kép forrása: net (katt. a képre)

Fekete, vagy barna pöttyök: baromfihimlő egyik tünete, ha az állományra jellemző a levertség, ha az étvágyuk drasztikusan csökken, a tarajon sárga hólyagok jelentkeznek, illetve a test tollal nem fedett pontján, mint például a szemhéjon.7_1.jpg

Fekete és fehér pöttyök: egy madárnál egy-két fekete pötty nem vészes, feltételezhetően egy verekedés során szerzett harci sebek. Azonban, ha a taraj végén jelentkezik, megfagyott tarajjal állunk szemben, de erről majd lenn.

Rózsaszínes, mélypiros: egy egészséges, ivarérett madárral állunk szemben.dscf9676.JPG

A fagyott taraj

A fagyott taraj a nagy mínuszokban szinte elkerülhetetlen probléma. Ez nagyobb eséllyel a szabadtartású madaraknál fordul elő. Nem az egész fagy le, hanem csak a vége.

A baromfi taraja mínusz tizenkét fok alatt lefagy. De a téli hidegben, magas párával elég mínusz néhány fok is. Fedett, jól szigetelt ólban ez kisebb eséllyel következik be, de egy téglaóllal sem szabad elbízni magunkat.Ha már bekövetkezett, a fagyott részt kókuszolajjal szokták kenegetni.  dscf9679.JPG

A taraj szerepe

A tudósok szerint a tyúktarajnak két szerepe van. Az első a hűtés. A nyári forró napokon a többi állattal ellentétben a tyúkok nem tudják hűteni magukat. A gazdagon erezett tarajban szaladás közben meghűl a vér. Ez a szerep legjobban a mediterrán térségekből származó tyúkfajtáknak nyújt segítséget. Mint például az Andalúziai, az Ancona, illetve a Spanyol fehérarcú baromfik.dscf8198.JPG

A másik funkciója a pár vonzása. A nagy, világos taraj jele az egészségesség. Előfordulhat, hogy a hierarchiában legnagyobb és legvilágosabb tarajú madár tölti be a vezér szerepét. A vezér, vagy alfa kakasnak joga van párzani az állomány összes tyúkjával, átadva így az erős géneket a következő generációknak. A vezértyúk taraja gyakran a legnagyobb és a legvilágosabb az egész állományban - kivéve a kakasét -.

A taraj színe utal az ivarérettségre. Az, aki tojni akar jércéket venni, figyelje meg a tarajukat. Ha a tarajuk élénk piros, vagy élénk rózsaszín, valószínűleg hamarosan tojni fognak.dscf9718.JPG

DH

12 komment
Címkék: baromfi taraj

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr9412143677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2017.01.22. 17:22:25

"A taraj a tyúkok azon testrésze, amely segítségével könnyen meghatározható a madár neme."

Erről írhatnál részletesebben. :)

Donkey Hote 2017.01.22. 21:50:53

@zellerlevél: Hehe... :D Egyébként májusra gondoltam egy ilyen posztot. Addigra remélhetőleg itt is lesznek fiatalok, akikről el lehet dönteni, hogy ki kire szavaz. :)

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.01.23. 10:52:46

@zellerlevél: a kakasoknak pl gyorsabban fejlődik a tarajuk. (általában)

sanyikám 2017.01.24. 20:23:49

Taréj pörkölt galuskával. Nincs is annál jobb. :)
Már vagy 25 éve nem volt hozzá szerencsém.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.01.24. 20:48:27

@sanyikám: elég sok mindent eltudok képzelni ami jobb annál.

Donkey Hote 2017.01.24. 21:36:01

@sanyikám: Hát... Élőben valahogy jobban mutat rajtuk. :D

Csak Norris 2017.01.25. 09:20:50

"A taraj a tyúkok azon testrésze, amely segítségével könnyen meghatározható a madár neme."

Azt hittem a tyúknak csak egy féle neme van. Meg a kakasnak is. :)

zellerlevél 2017.01.25. 20:51:06

@Donkey Hote:

Várom. Talán egyszer megoldódik az örök problémám: tyúk vagy kakas...

(Most csak azokat vágtam le, amiknek már tapintható volt a sarkantyújuk.) ;)

Donkey Hote 2017.01.26. 21:02:04

@Csak Norris: Természetesen a tyúkot általánosított formában értettem... :) Ennyi erővel, a Tyúkfajták listája is csak a tyúkokra érvényes? :D

Donkey Hote 2017.01.26. 21:03:52

@zellerlevél: Májusra szervezek egy posztot, ígérem. :) Addig is, keress nyugodtan emailen, megpróbálok aznap válaszolni. :)

zellerlevél 2017.01.28. 09:48:23

@Donkey Hote: Addig remélem nem kel ki semmi. :)
Bár a japánok közül a legöregebb (már matuzsálem, legalább hét éves) már megint kotlani akar.

Donkey Hote 2017.01.29. 19:58:02

@zellerlevél: A japik már csak ilyenek... :)