Élet a tyúkudvarban

Légzőszervi mikoplazmózis

2017. február 13. 15:00 - Donkey Hote

Mi a mikoplazmózis?

A mikoplazmózis hírnöke a Mycoplasma gallisepticum baktérium, amely gyorsan terjed az ürüléken, az orrváladékon, a tojáson, a porfürdőn, vagy a ragályfogó tárgyakon át a gazdatestről. A betegség lappangási ideje egy és hat nap közé tehető, de ezt több körülmény is befolyásolja. A betegség során állományunk fele is elhullhat.

Ragályfogó tárgyak közé sorolható a takarmányos zsák, a szállító ládák, fertőzött kocsik, vagy göngyölegek, de a cipőtalpra ragadva is új gazdatestre tehet szert. Ha nem fertőtlenítünk a régi állomány elvitele után, megeshet, hogy megjelenik.

Megjelenhet takarmányozási hibákból, a rossz időtől, a zsúfolt tartástól, a szellőztetés hiányától, a poros takarmánytól, magas párától, szállítás közben is összeszedhetik, vagy akár vérvétel során is. Megeshet, hogy egyéb baktériumok, vírusok (pl. baromfipestis, vagy himlő kórokozója) is okozhatnak légúti megbetegedéseket. mycoplasma_gallisepticum.jpg

A gazdatestbe bejutásakor megtelepedik a légcsöven és osztódni kezd. Mérget bocsájt ki, ami tönkreteszi a sejteket, megvastagszik a hámszövet. Ez súlyosbodik és hamarosan szabad szemmel is láthatóvá válik. Nagy behatással van az állomány ellenálló képessége és a már megfertőzött állomány.

A lappangási idő több dologtól is függ: a kórokozó fertőzőképességéről, a bejutás sebességétől. Ezt az időt nem a bejutási pillanatától, hanem a baktériumok és egyéb kórokozók akcióba lépésétől számítjuk. Ez az idő pár napig, de több hétig is eltarthat.

Gyengíti a légutakat, így gazdatestjét ezüst tálcán kínálva fel a többi kártevőnek. Ha ez a baktérium tovább "rosszalkodik", szövődményeket okozhat, vagy vérfertőzést. 367489_xlarge.jpg

Tünetei az állomány korától változó. A növendék baromfiknál bágyadtság, levertség, étvágytalanság jelentkezik. Elmaradnak a fejlődésben, gyakran tüsszentenek, tollaikat felborzolják.

A betegség súlyosbodásával éles, sípoló hangot adnak ki minden levegővételkor. Megeshet, hogy a tünetek az orr melléküregeire is kiterjed, ezek savós váladékkal telnek meg. Előfordul, hogy a savós váladék átterjed a szívre, vagy az agyra, agykamragyulladást okozva.

Növendék madaraink egyre inkább lesoványodnak, vérszegények lesznek, tarajuk megkékül, majd elpusztulnak. images_1_1.jpg

Tojótyúkoknál ez a folyamat lassabban megy végbe: csökken a tojástermelés és a madarak lefogynak.

Az állomány 25-50% is elpusztulhat. A betegség során a növendékek fejlődése mondhatni leáll, tojótyúkjaink termelése drasztikusan csökken. A tojások termékenysége lecsökken, a fertőzött tojásokban elhal az embrió, azonban egyes esetekben túlélik, tovább fertőzik a csibecsapatot.

Gyógyítása

Ha már a baromfik elkapták ez a kórt, antibiotikumos kezelés az ajánlott. Rengeteg gyógyszer közül választhatunk, konkrétat nehéz lenne megemlíteni, mivel ez országonként változó. Szerintem jobb egy környékbeli állatorvost kérdezni, mert ő jobban ismeri a környékbeli gyógyszereket.

Egyes oldalakon azt olvastam, hogy a TIAMULIN, a DANAFLOXACIN, illetve a ENROFLOXACIN mondja a legjobbnak. Én egy DOXYVIT nevű készítményt használok, ami C-vitamint, illetve antibiotikumot tartalmaz.

A gyógyszeres kezelést ajánlatos négy napig folytatni, majd öt nap pihenő után ismét egy négy napos kúrát alkalmazni.dscf9861.JPG

Megelőzése

Az alapos fertőtlenítés nagyon fontos. Ez által rengeteg kórt előzhetünk meg. Amellett az új egyedek karanténba helyezése, esetleges gyógyszerrel való lekezelése.

Tudtommal, a vakcinázásra nincs lehetőség, bár az egyik könyvben olvastam róla, gyógyszer nevet nem ír. Ennek hiányában, javasolt az állomány gyógyszerrel való leitatása, megelőzve a bajt.

A lenti képen egy egészséges madár látható. dscf9696.JPG

képek forrása: net (forrás megtekintéséhez kattintson a képrekre)

 

DH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr1912167287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.