Élet a tyúkudvarban

Ülőrúd - miből és hogyan

2017. március 20. 15:00 - Donkey Hote

Az ülőrúd szerves része tyúkólunknak. Ez az a hely, ahol a madarak meghúzhatják magukat éjszakára. Fából készült szerkezet, amely kedvenceinknek a franciaágyat jelenti. Elhelyezéséről és a tisztításáról a továbbiakban olvashattok.

Szerepe

Tyúkjaink ösztönösen magaslatokat keresnek az éjszakai ragadozók elkerülése végett. Ha a földön aludnának nagyobb eséllyel lennének tetvesek és nagyobb eséllyel találna rájuk egy vagon parazita, meg azért valljuk be, egy tyúk ürülékben fürdött csirke nem a legszebb látvány.dscf9878.JPG

Az ülés sorrendjét nagy mértékben meghatározza a hierarchia. A rangosabb tyúkok a felső teret, míg az alacsonyabb rangú madarak az alsó részt bitorolják, mert lent sokkal több ragadozó támadhatja meg őket.

Elhelyezése

Az ablakkal szemben ajánlatos elhelyezni, de az ablakok mindig magasabban legyenek, mint a tyúkok feje a jobb legáramlás érdekében. Alá ne tegyünk sem itatót, se etetőt az ürülék miatt. Tojóládákat se pakoljunk, mert a tenyésztésre, vagy étkezésre szánt tojások ürülékkel szennyezettek lehetnek.

Milyen anyagból készüljön?

Mindenképp fából. Műanyag csöveket kerüljük, mert nehezen tudnak megkapaszkodni rajta. A fém azért mellőzött, mert hővezető és télen okozhat fagyott lábat, ami alatt a madár akár el is vérezhet.

Készülhet ágakból, deszkából, tetőlécekből, a lényeg, hogy ne vágja a lábunkat és csiszoljuk le a szálkák miatt, mert megszúrhatják a csirketalpakat és csodásan bedagadhat. A vadmadarakkal ellentétben, a tyúkok nem szeretnek kapaszkodni, inkább a lúdtalpas variánst kedvelik.17392967_1431357010318940_1926592137_n_1.jpg

Milyen alakú legyen?

A tyúkok inkább a széles ülőket szeretik, amin voltaképp kapaszkodás nélkül csak ülnek. Védelmi okokból is előnyös, mert a patkányoknak, vagy egereknek szokásuk éjjelente megrágcsálni a csirkék lábujjait. A lábujjak megfagyása ezzel elkerülhető.

Ha mégsem ezt választjuk, hanem a hagyományos típust, néhány dologra oda kell figyelnünk. A tetőlécek vége nem szabad hegyes maradjon, mert töri a lábakat, kellemetlenségeket okozva. Legyen legalább öt centiméter széles és három centiméter magas. A legideálisabb a félkör keresztmetszetű ölőrúd.

Milyen hosszú legyen?

Nagy testű tyúkok esetén huszonöt, kistestű tyúk esetén húsz centimétert számoljunk egy tyúkra. Legyünk figyelemmel arra, hogy télen összebújnak, hogy melegítsék egymást, de nyáron távolabb ülnek egymástól, hogy jobban járjon a levegő és ne legyen melegük.17351144_1431358906985417_168153652_n.jpg

Milyen magasra tegyük?

Ne tegyük túl magasra. Minimum harminc centi legyen a fölftől, de fél méternél magasabb ne legyen, mert lábízület gyulladást, vagy bokaficamot okozhat a magasról való leugrás. Fél méter felett tegyünk nekik létrát, hogy kényelmesen tudjanak mozogni. Legalább negyven centi legyen a faltól, illetve két rúd között, hogy ne piszkítsák össze egymást, vagy a falakat.

Tisztán tartása

Fontos az, hogy az ülők mozgathatók legyenek, vagy legalábbis hozzá tudjon férni rendesen az ember a takarítás végett. Magát az ülőt csak néha kell rovarírtó szerekkel lekenni, elkerülve a lábrühet. Hallottam már baromfitartóktól olyat is, hogy lekenték lazúrral a tetvek és egyéb paraziták kiküszöbölése végett.17360712_1431357140318927_65489265_n_1.jpgDH

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr2312248704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2017.03.27. 06:52:11

Nincs az illesztési helyek között tyúktetű?