" />

Élet a tyúkudvarban

Öt tipp arra, hogy hogyan szoktasd le a tyúkjaidat a kotlásról

2017. június 16. 15:00 - Donkey Hote

A tyúkok anyai pályára vágyása nem akaratunktól függ. Persze tavasszal nagyon jól jön pár kotlós, hogy könnyebben menjen a kiscsibék nevelése és ne kelljen szenvedni a keltetővel, de a nem megfelelőfelelő időben és helyen ez akár nevezhető tehernek is mint parasztgazdaságunk, mint az érintett tyúk számára. Hogy miért? Egy következő posztban erről is szó lesz. 

A régi öregeket is érintette a téma és a mai modern világot is. A mai ember okosan a végénél ragadta meg a problémát és kitenyésztett olyan hibrideket, amelyek szinte nem is ülnek meg. Ha te nem ilyen hibrideket tartasz, akkor figyelmedbe ajánlom az alábbi öt tippet arra, hogy hogyan szoktasd le a tyúkjaidat a kotlásról. 

1. Hideg vízben áztatás 

Tudom, elég morbidnak hangzik a dolog. Nem is szükség más hozzá, mint egy vödör hideg víz. Az eljárás nagyon egyszerű, a dolgod csak annyi, hogy fogd a potenciális áldozatot és óvatosan a testét a vödör hideg vízbe teszed. Lassan fel-le mozgatod, hogy a tollai alá is be tudjon hatolni a víz. 

A kotlás idején a tyúk testhőmérséklete megemelkedik, ezért is nevezik kotlási láznak. A módszer célja az, hogy a test hőmérséklete lecsökkenjen, nem pedig az, hogy a kotlós megfulladjon, ezért A KOTLÓS FEJÉT NEM NYOMJUK BE A VÍZBE. 

Ennek az eljárásnak is megvannak a veszélyei. Az egyik az, hogy ha figyelmetlenek vagyunk és a kotlós feje teljesen véletlenül a víz alá kerül, akár a tyúk életébe is kerülhet. Ha lehetséges napos, meleg időben csináljunk, hogy a kotlós mihamarabb megszáradjon, mert a víz párolgása is hőt von el a madár testétől. 

2. Leszoktató ketrec készítése 

Ez talán a legjobb megoldás a problémára. A ketrec fából készüljön, és ami nagyon fontos, hogy az alja nagy lyukú dróthálóból készüljön és helyezzünk be egy ülőrudat. A ketrec lényege az, hogy a kotlós az ülőn üljön, így a levegő átáramlik a hasa alatt, nincs ami szigetelje a hőt, így a hőemelkedés hamar megszűnik és a tyúkunk kotlása elmúlik.

A ketrec használatával akár három nap alatt leszoktatjuk a kotlóst a kotlásról és sokkal gyorsabban tér vissza a gazdasági életbe. Fontos, hogy a kotlós számára tegyünk elegendő élelmet és vizet, ugyanis a meleg nyári napokon hamar halálát lelheti.dsc02323.jpg

kép forrása: net (forrásért katt. a képre) 

3. Kültéri tojóláda

Tavasz beköszöntével célszerű külső tojóládákat alkalmazni vízálló fedéllel, mert a tojások már nem tudnak megfagyni és a helyet sem foglalja a baromfik óljában. Ez szintén fából készüljön és legyen több rekeszes. Ha hústípusú, vagy kettős hasznú tyúkjaid van szó ötre, ha tojótípusú, akkor négyre egy rekeszt. A tetőt ajánlatos cinkbe mártott hullámos lemezből készíteni, mert ez ellenáll jégnek, esőnek. 

Ezeket helyezzük árnyékos helyre, hogy nyáron ne legyen benn nagyon meleg, mert könnyen ledobbanhatnak a tojni kívánók. Ügyeljünk a tetűre, mert a melegben hamar elszaporodnak. Hetente cseréljünk a fészekanyagot és tartsuk tisztán, mert az ürülékkel szennyezett tenyészteni való tojás nem a legegészségesebb. 

De hoy mi haszna ennek? A tyúk elkotlik a tojóládákban és könnyen bezárhatjuk a többi tyúk közé és fészek híján valószínű az ülőkön fog aludni és hamar elhagyja a kotlást a fent említett okok miatt. Tapasztalataim alapján legkésőbb egy hét múlva elhagyják az anyai ösztönök és a következő hetekben újra tojni kezdenek. images_1_2.jpg

4. Tyúkok kikötése kerítéshez, oszlopokhoz

A fenti három módot tiszta szívből csak ajánlani tudom, de a következő kettőt szigorúan tilos végrehajtani. A régiek a kotlósokat kikötötték egy szeghez, vagy akármihez, hogy ne tudjon elmenni, így a csibék is a kijelölt, feltehetően biztonságos helyen maradjanak.

Ezt mára a törvény tiltja, szerintem jogosan, mert a nénikének se tetszene, ha a Zura a paradicsomkaróhoz kikötné azzal a címszóval, hogy "Kapálj élet, aztán rajta ne kapjalak a szomszédba mint múltkor!". Tehát, semmiféleképp nem kötünk ki tyúkot, se kakast semmihez, mert kárt tehetnek magukban. 

5. Ládával leborítás, vagy ketrecbe zárás táplálék és víz nélkül 

Hallottam már olyanról, hogy egyesek egy műanyag kenyeres ládával leborítják a kotlósokat és étlen szomjan otthagyják három napig, arra gondolva, hogy hú de milyen hatásos lesz és a tyúkjaim tuti le fognak szokni a kotlásról. Hát sajnálattal közlöm, NEM. 

Hogy miért? A melegben hamar kiszáradhatnak és pár óra alatt elpusztulhatnak a kotlani vágyók. A kotlás amúgy is súlyvesztéssel jár és a hiányos etetéstől akár le is gyengülhetnek a tyúkok. Amellett ezt nyulaknak szánt ketrechez hasonló dolgokba szokták kivitelezni és ha annyira akar a kotlós leteszi a seggét és a sarokban tovább folytatja kotlási hadműveleteit. 

DH 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr5512564059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.