Élet a tyúkudvarban

Egy eredetmonda a barna színről

2018. március 31. 15:00 - Donkey Hote

1994-ben egy brit tyúkász, Dr. Clive Carefoot két törpe fekete orpingtont keresztezett, és egy genetikai mutációnak (az örökítő anyag spontán, maradandó megváltozása, amelynek során új genetikai tulajdonság keletkezik) köszönhetően egy barna színű tyúk lett a végeredmény.

A jóravaló angol baromfitenyésztő abból az egy barna tyúkból hamar kitenyésztett egy törpe csoki orpington és egy törpe csoki wyandotte családot. Az úr hat rá hat évre megbetegedett és meghalt. Senkinek sem adott el egy barna színű egyedet sem, így a színváltozat kihalófélben volt. Vagy még sem?

2005-ben, nagyon nehezen ámbár, de néhány lelkes tenyésztőnek sikerült megvásárolnia az utolsó élő csoki tyúkot. Fekete orpington kakassal pároztatták, Gran Brereton vezetésével, de az utódok közül egy sem lett barna. Az "öreglányt" az egyik fiával akarták összetenni, de sajnálatos módon követte megalkotóját a fellegekbe. 

Nem volt mit tenni, a néhai tyúk gyerekeit pároztatták egymással. A párosításból kelt száz csibéből huszonnégy csokibarna lett. És mind a huszonnégy jérce... A következő évben a barna tyúkokat összetették az apával, s kikeltek az első barna kakasok. 

Tehát a ma létező összes barna tyúknak, kakasnak az az egyetlen, véletlenszerűen létrejött törpe csokibarna orpington tyúk a felmenője. 

Hogy a fenti mivel magyarázható? 

A madarak - beleértve a tyúkokat is - az Abraxas-típusba tartoznak. Ez abból áll, hogy a kakasoknak két Z, a tyúkoknak egy Z és egy W nemi kromoszómájuk van (ellentétesen az emberrel, ugyanis az emlősöknél a nőneműeknek van két X, és a hímneműeknek van egy X és egy Y). A barna szín nemi kromoszómához kötött (szexlinkált; to link = összekapcsolni). Ezalatt azt értem, hogy hozzá van láncolva az Z-kromoszómához.

Tudva, hogy a fekete szín domináns, fekete kakassal pároztatva az összes utód fekete lett. Ebből arra következtetünk, hogy a csokibarna szín nem domináns (recesszív). 

A második generációban a barnák közül azért lett mind tyúk, mert ahhoz, hogy a barna szín megnyilvánuljon, minkét Z-kromoszómához kell legyen csatolva egy-egy ilyen barna színért felelős gén. choc_12.png

domináns tulajdonság = az első generációban (F1-ben) megjelenik
recesszív tulajdonság = csak a második generációban (F2-ben) jelenik meg
X-kromoszóma (Melanogaster-típus) = Z-kromoszóma (Abraxas-típus)
Y-kromoszóma (Melanogaster-típus) = W-kromoszóma (Abraxas-típus)

A fenti cikk Dr. Héjja Imre állatorvos, hobbi tyúkász írása alapján készült. Sok más szín genetikájáról a Díszbaromfi színgenetika Facebook-oldalán olvashattok (az oldal nevére kattintva elérhetitek azt). 

DH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr6813790754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.