Élet a tyúkudvarban

Öt takarmánykiegészítő, amit adnod kell a tyúkodnak

2020. augusztus 20. 15:00 - Donkey Hote

A tyúkod egyoldalú táplálása negatív hatást gyakorol mind kedvenced egészségére, úgy a fészekbe rakott tojás mennyiségére, termékenységére. Számos betegség (pl. Angol-kór, kalciumhiány okozta sántulás) kiküszöbölhető lenne egy változatos, tápanyagban dús takarmányozással. Ebben a cikksorozatban erre keresek megoldást.

Milyen szerepet tölt be a vitamin és az ásványi anyag a baromfi szervezetében?

A vitamin katalizáló szereppel rendelkezik: egy vagy több biokémiai reakció körülményét teremti meg, segíti annak létrejöttét, folyamatát. Egy gyakorlati példával szemléltetem. Az emberi testben a C-vitamin a kollagén termelésében játszik szerepet. Hiánya esetén túl kevés ilyen jellegű fehérje szintetizálódik, ami skorbutot eredményez. Ez a betegség fogvesztéssel, gyenge csontozattal és immunrendszerrel, illetve ízületi fájdalommal jár.

vitaminok_szerepe_2.png

Az ásványi anyag építőköve az élő szervezetnek. A csonttól egészen a vérig fellelhető. Hozzájárul a sejt és a szerv megfelelő működéséhez, nélküle elképzelhetetlen lenne az élet.

asvanyi_nayagok_szerepe_1.png

Egy tyúknak mekkora a vitamin- és ásványi anyag-szükséglete?

Általánosan kijelenthető, ha baromfid valamelyik nyomelemből hiányt szenved, szervezetében hatalmas károk keletkezhetnek; ennek ellenére, a  túladagolás elkerülésére is ügyelned kell. Következményképp, ajánlatos betartani a lent összefoglalt, optimális mennyiséget.

vitamin_szukseglet.png

NE = Nemzetközi Egység (IU = International Unit; UI = Unitate Internațională)

asvanyi_anyagok_szukseglet.png

Hogyan tudom ezt pótolni?

Konyhai maradékkal (pl. zöldség levele, visszamardt része) nagy részük felzárkóztatható, de nem készpénz a siker. Ennek okán, számos takarmánykiegészítő lépett piacra, aminek használatával jobb eredményt lehet elérni.

1. Takarmánymész

A takarmánymész az ásványi anyag pótlásra egy remek eszköz. Legfőképp kalciumban gazdag, de egy jó minőségű kiegészítő szinte az összes szervetlen mikroelemet tartalmazza. Fontos megvizsgálni az összetételét. A vitaminozott, ízesített termékekkel nincs pozitív tapasztalom: lazán lesántultak mellette a tyúkok, még ha az előírtnál nagyobb mennyiséget is alkalmaztam.

Személy szerint, én zoolitet használok. Akár az ólt is le lehet vele szórni, ugyanis képes megkötni az ammóniát. Az ammónia madarad emésztése során keletkezett melléktermék. Magas koncentrációja az ólban képes tyúkod egészségének kárát okozni.

Az ÁP–17 remek kalcium és foszfát forrás. Mivel legfőképp ezt a két elemet tartalmazza, a többi ásványi anyag pótlására is figyelned kell. Általában a kialakult kalciumhiányt (pl. tojásevés, tollevés, lágy héjú tojás) szokták orvosolni vele.

Egyik takarmánymész sem túl drága, de szükség esetén őrölt tojáshéjjal ki lehet egészíteni. Akárhogyanis, ha kedvenced nem jut elég kalciumhoz, gyenge tojásváz és csontozat, majd sántulás lesz a végeredmény. Érdemes erre odafigyelni.

2. Vitaminos készítmény

Lassan Dunát lehetne rekeszteni a piacon lévő, megannyi etethető és itatható multivitaminos árucikkel. Temérdek összetételben és árban létezik. Sok olcsó és rossz, használtata közben alig észrevehető a változás. Mielőtt döntenél bármilyen termék mellett, érdemes elolvasni néhány véleményt róla.

Fontos megjegyeznem, a vitaminos kiegészítőt jobb kúraszerűen használni. Havonta öt-hét napon át, a használti útmutatóban megjelölt adagolás szerint, vízbe vagy takarmányba keverve.

Én Erdélyből írok, ennek megfelelően a román felhozatalt már ismerem. Aki esetleg innen olvas, a Promotor L nevű produktumot ajánlom. Nálam bevált, általa hamar korrigálható egy takarmányozási hiba vagy szállítás okozta stressz.

Magyarországon a Jolovit a legelterjedtebb. Nagyon megoszlóak a vélemények. Egy-egy tartó szerint jó, más az ördögtől valónak véli. Ha nincs más, meg lehet próbálni.

A Gastroferm M+C szintén egy multivitaminos gyártmány. Probiotikumként használható, segít az antibiotikumos kezelés utáni felépülést. Ivóvízbe és takarmányba is keverhető. Csoportokban jó véleményeket olvastam róla, akár ezzel is lehet kísérletezni.

3. Almaecet

Az almaecet applikálásának folyománya közismert, de nem szabad csodaszerként tekinteni rá. Nem lehet vele mycoplasmózist gyógyítani, és nem is minden vitaminban gazdag (pl. alig tartalmaz D-vitamint, és A-vitaminban sem bővelkedik). Ezeket máshonnan kell pótolni, ezért csak kúreszerűen ajánlom használatát.

Pozitív hatása legfőképp a kis szénláncú szerves savakban rejlik (pl. ecetsav, propionsav). Növelik az ivóvíz savasságát, minek köszönhetően kevesebb baktérium csíra képes túlélni.

Magas B-vitamin tartalma okán serkenti az anyagcserét, ezáltal a csirkék jobban fejlődnek. Előírás szerint, egy liter vízbe tíz milliliter ecetet kell adagolni. Sokan már napos kortól alkalmazzák.

4. Elektrolit

A szervezetben megtalálható ionos formájú ásványi anyagot nevezik elektrolitnek. Szerepe az elektromos impulzus vezetése, illetve a sejt víztartalmának szabályozása. Ide tartozik a nátrium, a kálium és a klór.

Javallott akkor használni, amikor az állományod hő-, szállítási és ragadozó általi stressznek van kitéve, illetve hasmenés esetén. Találtam egy receptet, ami beválhat. Azonban arra ügyelni kell, hogy a kálium szint ne érjen határon túl, mert anyagcsere zavarhoz vezethet. Két liter vízbe három teáskanál keveréket szórj!

16 tk. kristálycukor
1 tk. tengeri só
1 tk. szódabikarbóna
1 tk. kálium-klorid

A kálium-kloridot én emagról szereztem be, százötven gramm – kiszállítással – kb. harminc lejbe (kétezer forintba) jött ki. Egy hét és feles borkán teletöltésekor nagyjából fél kiló cukrot, öt teaskanál konyhasót és szódabikarbónát fogyasztottam, plusz a káliumsó alig negyedét.

Miután elkészíted a keveréket, jó, ha még kávédarálón negyed-fél percet átdolgozod. Egyrészt a porcukor könnyebben oldódik, másrészt az elektrolited homogénebb lesz.

Természetesen létezik gyári termék, több cég is forgalmaz. Egyébként nem a legolcsóbb, e végett pénztárca függvényében ajánlom annak megvásárálását vagy házi elkészítését.

5. Szelén plusz E-vitamin

A szelén az E-vitaminnal sejten belüli antioxidáns szerepet tölt be. Kéz a kézben segítik egymás működését. A szelén hiánya megváltoztatja a hajszálér áteresztő képességét, minek okán belső ödéma alakul ki. Másik jelentősége a szaporodásban nyílvánul meg: elősegíti a zsíralapú hormonok (pl. tesztoszteron) termelését.

Azonban rendkívül ügyelni kell az adagolásra. Napi 4 mg feletti mennyiség már toxikus, könnyű túlzásba esni. Ezért végképp jó, ha a lehető legpontosabban betartod a termékleírásban megjelölt arányt.

Források
Élelmiszer kémia – regi.tankonyvtar.hu
Effects of different dietary copper sources on laying hens performance and egg yolk cholesterol
Baromfitakarmányozás – regi.tankonyvtar.hu
Nutritional Requirements of Poultry
Phosphorus reuirements of chicken (a linkbe a keresést tettem, mert másképp nem elérhető; a második találat lesz az újságcikk, amivel dolgoztam)
ÁP – 17 ásványi permix
Gastroferm M+C por baromfi részére
Animal welfare, etológia és tartástechnológia
How to Make Homemade Electrolytes for Chickens
Mik az elektrolitok? Mik az elektrolitok szerepe a szervezetben?

* A cikk létrehozva: 2015. február 5.
* Utoljára szerkesztve: 2020. augusztus 20.

Szólj hozzá!

Tippek, hogyan szoktasd le a tyúkodat a kotlásról

2020. augusztus 17. 15:00 - Donkey Hote

Egy gondos kotlós aranyat ér, főleg, ha jókor ül meg. Viszont megeshet, júniusban, júliusban nem a csibekeltetés a legfőbb szempontod, hanem a már meglévő csapat felnevelése. Amennyiben az egyik kedvenced anyai pályára akar lépni, de nem szeretnél több csibét, javaslom, szólj közbe. 

Miért szoktassam le a tyúkomat a kotlásról?

Egy tyúk kotlása – csibék nélkül – általában öt hetet tart. Ezt követően, csak akkor marad, ha nevel. Ezidő alatt, szinte mindig a fészekben tartózkodik. Éppen ezért – feltéve, nem szeretnéd megültetni – fölöslegesen teszed ki egészségügyi veszélynek, plusz még tojást sem rak.

Amint a levegő melegedni kezd, a tetű egy-egy ólban gyakrabban jelentkezik. A baromfi is ekkor kezd többet tojni, ennélfogva sűrűbben látogatja a fészket. Nagy valószínűséggel néhány bogár kimászik belőle, és a tojóhelyen nekiáll szaporodni.

Amennyiben egyik kedvenced megkotlik, szinte mindig a helyiségben fog tartózkond, egy temérdek vérszívó között. Testhőjével és párájával ideális körülményt alkot gyarapodásának. A lábrüh a csüdjéről, míg a tetű és az óvantag a törzse többi részéről szívja a vérét. 

Sokkal kevesebbet eszik. Míg egy átlagos tyúk naponta kétszer jóllakik, addig egy kotlós kétnaponta, de legtöbbször háromnaponta cselekszik így. Következményképp, testtömegéből jelentősen sokat veszít.

A megemésztett tápanyag a vérbe jut, onnan a sejtbe. Egy állat minél kevesebbet táplálkozik, a vérébe annál csekélyebb tápanyag kerül. És ha nem figyelsz, ehhez még társul a paraziták csapolása. Láttam már példát, hogy kotlós vérszívók martalékává válik. Érdemes elkerülni.20180907_101034.jpg

Hogyan szoktassam le a tyúkomat a kotlásról?

Ezt a kérdést az öregek is feltették maguknak. A régen alkalmazott módszerek legnagyobb része ma már állatkínzásnak minősül. Ilyen a kotlóstyúk kikötése, vagy koplaltatása huzamosabb ideig. Napjainkra ennél sokkal állatbarátabb módszerek is léteznek, amik hatásosnak bizonyulnak.

Vízben áztatás

Noha első látásra nem tűnhet túl tyúkbarát megoldásnak, véleményem szerint az. Praktikus. Egy vödörbe teszel langyos vizet, lehetőleg ne túl sokat, mert nem az állat megfullasztása a cél. A kotlóst helyezd a pitlibe, de ügyelj, nehogy belenyomd a fejét! Mozgasd fel-le nagyjából másfél-két percig, hogy a tollak alá behatoljon a nedvesség.

Két szempontból is hasznos. Feltételezem, jártál már strandon. Amint kijössz a medencéből, elkezdesz fázni. Ez a víz párolgása miatt van, ugyanis a folyamat elvonja a testhőt. Ez nem történik másképp a kotlós esetén sem: a száradó tollakról eltűnő cseppek igénylik a madár testhőmérsékletét. A gyakori testhő veszítés miatt elmúlik róla a kotlás.

Második szempont egy afféle mellékhatás. A lábrüh elpusztítására az egyik bevált módszer, ha a levegőt elzárod tőle. Amíg kotlósod a langyos vízben van, az atka nem kap levegőt. Legalább négy-öt napig folytatva a procedúrát, megcsappan az élősködő lábrüh száma.

Leszokató ketrec

Talán ez a legjobb megoldás, viszont időigényesebb elkészíteni. A ketrec abban különbözik az átlagostól, hogy az alja nem fából, hanem nagy lyukú hálóból, vasrácsból készül. Az építményt érdemesebb fából készíteni, ugyanis egyszerűbb dolgozni vele. Helyezz egy ülőrudat is bele, illetve élelmet, friss vizet!

Madarad számára kényelmetlen lesz a hálón vagy a rácson állni, ezért inkább a rúdon fog ülni. A levegő átáramlik a tollai között, ezért anyai vágyain hamar túllép. Addig hagyd benn, amíg nem hallod, a kotyogás átmenne káricálásba. Miután kiengeded, két hét múlva ismét tojni kezd.

Íme egy ötlet, ami segíthet a tervezésben. A kép forrása: sustainablescientist.net

dsc02323.jpg

Források:

Fresh Eggs Daily: 9 Reasons to Break a Broody Hen
Báldy Bálint: A baromfi tenyésztése (Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1957)

* A cikk létrehozva: 2017. június 16.
* Utoljára szerkesztve: 2020. augusztus 17.

Szólj hozzá!

Gabonakeverék házilag – saját recept

2020. augusztus 13. 15:00 - Donkey Hote

A tyúkod egyoldalú táplálása negatív hatást gyakorol mind kedvenced egészségére, úgy a fészekbe rakott tojás mennyiségére, termékenységére. Számos betegség (pl. Angol-kór, kalciumhiány okozta sántulás) kiküszöbölhető lenne egy változatos, tápanyagban dús takarmányozással. Ebben a cikksorozatban erre keresek megoldást.

Létezik néhány cég, ami – legfőképp galambok számára – gabonakeveréket gyárt. Viszont a jó minőséghez mélyre kell nyúlnod a pénztárcádban, és nem is fordul elő minden tápos boltban .

Éveken át én is  több vállalat termékét használtam, azonban már kezdett körvonalazódni, ez nem fenntartható. Egyrészt, amint a baromfiudvarban ötven felé ért a létszám, a gatyám is rá ment; másrészt, nyűg volt havonta több tíz kilométert utazni a beszerzésért.

Ennek okán döntöttem úgy, kitalálok egyet saját magam. Igyekeztem olyan gabonában gondolkozni, ami szinte minden nagyobb községben fellelhető, és nem jelent nagy kiadást pár zsák megvétele belőle.

Szabad-e tyúkot csak kukoricán tartani?

Noha a tengeri remek energiaforrás, mégsem lehet egyoldalúan etetni. Rendkívül alacsony a nyersfehérje-tartalma (8%), ebből még kevesebb az esszenciális aminosavaké: 0.2% lizin, 0.15% metionin. Következményeképp, a tyúk sokkal kevesebbet fog tojni, nehezebben húsosodik, izomból hamarabb lefogy.

A kukorcia xantofillt és karotinoidot is tartalmaz. Sárga megjelenését  ennek köszönheti. Ez a két anyag felelős az állat bőrnének és a tojás sárgájának megszínezéséért. Tehát kedvenced minél több kukoricát fogyaszt, annál több xantofillhoz jut, és e végett árnyaltabb lesz a tojásbelső.

Azonban – a tojás minőségét vizsgálva – ez nem szabad egy szempont legyen. Ugyanannyi A-vitamint tartalmaz a világosabb sárgájú tojás is, mint ennek sötétebb változata, ugyanis csak a xantofillt alkalmazza erre a célra, a karotinoidot nem. Sőt, mivel a tengeri szegény omega-3 zsírsavban, a tojás sem fog bővelkedni benne.

Egy tyúk tápanyag-szükséglete

Sajnos kevés megbízható információt találtam, egy baromfinak mekkora az alapvető tápanyag-szükséglete, ezért egy Purina tojótáp összetételét vettem alapul. A táp granulátum formájú, tehát nem szükséges semmivel kiegészíteni. A vitaminok és ásványi anyagok fontosságát egy másik cikkben részletezem.

A fehérje – emésztés során – aminosavra szakad. Ez a madár lágy, kötő és védő szövetének létrejöttében illetékes. Ilyenből épül fel például a bőr, a tollazat, a csontok, az áll-lebeny, a taraj, a belső szervek és az izmok. Abban az esetben, ha a takarmányban rejlő fehérjeszint nem megfelelő, hús- és tojástermelési probléma jelentkezik.

Magas fehérjetartalmú gabona a takarmányborsó (25%), a napraforgó (17%), a búza (14%), a zab (11%), és a szója. A szóját többféleképp is felhasználják, minek következtében változó a benne rejlő protein tömeg koncentrációja.

A zsír – többek között – a sejtek felépítésében, a hormonok létrejöttében és az immunrendszer működésében lényeges. Legfőképp a lipidet alkotó telített és telítetlen zsírsav hasznosul. Ennek legalább 3.5%-ban elő kell fordulnia a takarmányban. Magas növényi olaj tartalmú gabona a napraforgó és a repce.

A szénhidrát kedvenced legfőbb energiaforrása. Ide tartozik a nyers rost és a keményítő. Ebből legfőképp a glükóz (szőlőcukor) hasznosul, ami a sejtek szintjén elégetésre kerül (glükóz-alapú metabolizáció). Magas keményítővel a kukorcia és a zab rendelkezik. A tyúk az árpa, továbbá a rozs szénhidrátját nehezen hasznosítja, ezért enzim hozzáadása nélkül fölösleges alkalmazni.

A nyers rostnak 7%-ban szerepelnie kell. A gabonát borító héj bővelkezdik benne. E végett, a zabot és a napraforgót ajánlott nem hántolt formában etetni. A szotyiban 24%-os, a zabban pedig 11%-os az előfordulása.

Javasolt magkeverék recept

Első lépésben készítettem egy listát, amire az összes környéken kapható gabonát felírtam. Ilyen a kukorica, a búza, az árpa, a zab, a napraforgó, a takarmányborsó és a repce.

Ezt követően utánajártam, melyik takarmány miből épül fel, s a benne rejlő tápanyagot miként tudja a tyúk előnyére fordítani. Az árpát és a repcét kihúztam a listáról, ugyanis az árpa szénhidrátját szinte semmilyen módon nem képes megemészteni, a repce pedig fölösleges, ha van szotyi.

Kevert formában, a kukorica két okból hasznos. Tartalmaz egy xantofill nevű anyagot, ami színezi a tojás sárgáját. Ebből fakadóan, szép színt ad a tésztának. Nutritív szénhidrátja pedig felhasználható energiaforrásként.

A búza proteinszitje magas. Noha különösképp nem tápláló, vegyítve serkenti a tojástermelést. Tulajdonképp korlát nélkül etethető. Egyoldalú táplálása károsabb még a kukoricánál is: lipidben nem bővelkedik; a benne lévő szacharid kedvenced részére kevésbé lebontható, ezért gyors fogyást eredményez.

A napraforgóban sok a fehérje, továbbá a növényi olaj. Növeli a tojás mennyiségét. Vedlés után a tollak sokkal hamarabb kinőnek. Serkenti az immunrendszert. Azonban magas növényi zsír-tartalma okán nehezen emészthető. Ezt tetézve, nagyjából kétszer annyiba kerül, mint a kukorica vagy a búza.

A nem hántolt zab jó rost és keményítőforrás. Rostját – kedvenced – sokkal nagyobb hatékonysággal megemészti, mint ami a kukoricában található. Az ára sem horibilis. Ha van lovad, évente kevesebb kukoricát kell beszerezned.

A takarmányborsó bővelkedik nyersfehérjében. Mostanában sokan termesztik, nem kell nagy energiát ölnöd keresésébe. Kiemelkedő proteinszintjével serkenti a tojásrakást, az izomzat fejlődését. Az ára szinte megegyzik azzal, mint amennyibe a szotyi kerül.

gabona.png

Ezt követte az adagolás kidolgozása. A célom a lehető legtöbb fehérje biztosítása volt. A tojótáp összetételében 16% fehérje szereplt, és mindenhol ezt írták elő. Azonban, ez tojásgyári tyúkra vonatkozó érték, nem beszámolva az állati eredetű fehérjét, amit a madár kapirgálás során összeszed. Ennek okán, a lenti recept csak szabadtartású tyúkokra vonatkozik.

100 kg. magkeverék elkészítéséhez szükséges gabonák mennyisége:
• 25 kg. kukorica
30 kg. búza
15 kg. zab
15 kg. napraforgó
15 kg. takarmányborsó

magkeverek.png

Források

www.purinamills.com
regi.tankonyvtar.hu
thepoultrysite.com
Ökológia a gazdaságban és a szabadtartásban nevelt baromfi takarmányozásának alapjai
agroforum.hu

* A cikk létrhozva: 2015. január 26.
* Utolsó alkalommal szerkesztve: 2020. augusztus 13.

Szólj hozzá!

Asztali géppel keltetés – kérdések és válaszok

2020. augusztus 10. 15:00 - Donkey Hote

Egy keltetőgép megkönnnyítheti a dolgod, hisz sokkal több tojást tudsz egyszerre beletenni, mint egy kotlós alá, és nem időhöz kötött. Azonban van néhány szabály, amit mindenképp be kell tartanod. Noha elsőre bonyolultnak tűnhetnek, nem nagy ördöngősség. 

A cikk hosszabra sikerült, mint szerettem volna. Emiatt a megszokott öt helyett, csak négy kérdésre válaszoltam. Nem szerettem volna odadobott infókat adni, magyarázat nélkül. Akinek esetleg soknak tűnik, megvastagítottam a lényegesebb dolgokat.

Milyen keltetőt válasszak?

Manapság rengeteg keltetőt gyártó vállalat létezik a világon. Éppen ezért, kényed-kedved szerint dönthetsz, mennyit szeretnél befektetni, mekkora tételben szeretnél keltetni, mennyire érsz rá a tojásokkal foglalkozni, s ezek alapján kiválaszthatod a részedre legmegfelelőbbet. 

Én két gyártót ismerek, amiket merek ajánlani. A Cleo keltetők a leggyakoribbak, szinte az összes nagyobb barkácsboltban be tudsz szerezni legalább egyet. Az újabb változatok elég jól működnek, nem ingadozik annyira a hőmérséklet, mint a régebbi, egyszínű típusokban. 

Egy egyszintes Cleo keltetőbe ötven tojás fér, forgatómű nélkül. A márka előnye még az, hogy elég olcsók. Gyártanak digitális hő- és páramérővel rendelkező gépeket is, ezeknek az a hártánya, hogy nem mindig a pontos értéket mutatják. A gépek műanyagból készülnek, ennek okán nem a legjobb hőszigetelők. 

A PL Maschine egy magyar cég, régóta vannak jelen a piacon. Több méretben is készítenek gépet, a legkisebb asztali szerkezet nyolcvan darabos. Pontosabb hő- és páramérővel rendelkezik, mint az előbb szóbahozott, ezen felül hungarocellből készül, ami remek hőszigetelő.

Az említett márka borsosabb árral rendelkezik, mint a Cleo, de jóval magasabb színvonalon mozog. Lényegében te döntöd el, neked mely éri meg jobban. Ha jó az alapanyag, amit keltetsz, és betartod a lentebb leírtakat, az említett keltetők bármelyikében sikert érhetsz el.

59524586_1266921346789074_3178070276264951808_o_1_1.jpg

Milyen hőmérséklet és pára mellett keltessek?

Keltetés közben, egy tyúktojás, 37-38°C hőmérsékletet igényel. Mielőtt betennéd a tojásokat, melegítsd elő a keltetőt, legalább három órával.

A folyamat első tíz napjában, a géped 37.8°C-ra állítsd. A Cleo gépeknél a motorház oldalán (ahol van a + és – jel, na az alatt), egy kis csavarral tudod ezt szabályozni. Egy fázisceruzával egy leheletnyit tekerd a megfelelő irányba. Kalibráláskor, segédeszközként, egy pontos hőmérőt használj, és evvel a tojások betétele előtt próbálkozz!

A fejlődő csibe, anyagcseréje során, ú.n. tojáshőt termel, ami az idő előrehaladtával egyre-egyre növekszik. Ennek okán, a tizenegyedik naptól, a hőmérsékletet vidd le 37-37.5°C-ra. Az utolsó két napban, az ideálisat a 36.8-37.2°C képezi. A korai illetve a késői tojások, ezen felül az idős tyúkok és a hústípusú fajták kicsivel nagyobb hőmérsékletet kívánnak, ezért a nem fix értékeknél a nagyobbat válaszd!

A hőfok kihatással van a csibék kelési idejére. A 38.9°C-ra kalibrált keltetőben 19 nap és 12 órára; az optimális 37.8°C-on 20 nap és 5 órára; az alacsonyabb 37.2°C esetén 20 nap és 20 órára; a 36.7°C-os környezetben 21 nap és 15 órára; 35.6°C-ra állított gépben 23 nap és 15 órára érkeznek a jövevények. Hosszútávon a 40°C feletti és a 34.5°C alatti érték halálos az embrió számára.

Ha túl magasra állítod a hőmérsékletet, kisebb pipék kelnek, mivel több a héjon át kipárolgott nedvesség mennyisége. Evvel ellentétben, az optimálisnál kisebb fokon, a kevesebb vízveszteség miatt, "puha" csirkék bújnak ki, amik lehet, nem a jó pozícióban feküdnek a tojásban. Mindkét esetben, nevelés közben megnőhet az elhullások kockázata.

54206271_1231800583634484_8475673227677401088_o_1_1.jpg

A keltetőben uralkodó páratartalom hatalmas befolyással bír az embrió és a külvilág kapcsolatára. A tojáslakó fejlődése során, a termelődő szén-dioxid és víz a keltető légterébe kerül. Ezen felül, a gép levegőjének nyirkossága meghatározza a sóáramlást és a kalciumbeépülést a zigóta szervezetében.

Amennyiben ezt túl magasra kalibrálod, hatására a tojás pórusai beszűkülnek. Következményképp, a víz párolgása fékezve lesz; a gázcsere sokkal nehezebben megy végbe; a légkamra levegővel történő feltöltődése visszavetésre kerül, akadályozva a csibét a tüdőlégzésre való áttérésre; a héjon megtapadó nedvesség előnyösebb környezetet biztosít a baktériumok szaporodásra. Egyetlen pozitívuma, hogy serkenti a kalciumlerakódást a csontokba.

Ha erősen alacsony nedvességet teremtesz, ez szintúgy többségében negatív következményeket von maga után. A pórusok kitágulnak, ennek köszönhetően a tojásból több víz párolog ki, rövidebb időn belül. "Száraz" csibéket eredményez, ahogyan a magas hőmérséklet is. Noha növeli a légkamra feltöltődését, gátolja a kalciumlerakódást a héjból a csibe csontozatába.

Tehát a páratartalom hatást gyakorol az embrió fejlődésére.

A keltető nyirkossága a benn uralkodó hőmérséklettől függ. Evégett, csak egy relatív páratartalom-értéket tudunk körberajzolni. Normál esetben, a keltetés végére, egy tojás tömegének 10-12%-át elveszíti a kipárolgó víz és a távozó szén-dioxid nyomán.

Az optimális páratartalom meghatározására a pórusok változását vesszük alapul. Az első tizennyolc napban, egy átlagos tojás részére, 50-60%-os nedvességet indokolt teremtened.

A tojások mérete jelentős szereppel bír. Egy termetesebb darabon (tömeghez viszonyítva) kevesebb pórus található, mint egy apróbbon. E végett, ha kisebb tojásokat keltetsz, magasabb szinten kell mozognia a párának. Hogy milyen számszerű összefüggés létezik a tömeg és a szükséges nedvesség között, azt ebben a táblázatban megtekintheted.

A héj keménysége szintúgy lényeges. Egy keményebb héjú tojás felszínén kevesebb nyílás fellehető, mint egy vékonyabbon. Ennek okán, ha vastagabb héjjal bíró tojásokat keltetsz, a fentebb említett értékek közül a kisebbet, ellenkező esetben a nagyobbat válaszd!

Az utolsó három napban nő a tojásokból távozó nedvesség. Ez keléskor hatványozott, ugyanis mikor a kelő csibe kiüti a tojást, a benne lévő pára nagyobb helyen távozik. Ennek következtében, a keltetőben 70-75%-os víztartalmú levegőt kell garantálnod. 

Ha ennél jóval nagyobb párát használsz, a tojás tartalma rá ragad a kibújó állatra, ezen felül a szikzacskó sem tűnik el teljesen az utód hasába. Feltéve, a gépben a fenti értéknél kisebb a nedvességtartalom, a hártyák rá tapadnak a csibe testére.

A Cleo gépekben az előkeltetéskor (az első tizennyolc nap) csak a belső, bújtatáskor pedig csak a külső árkot kell megtöltened. A vizet kb. minden ötödik forgatáskor szükséges pótolnod. Mikor ezt teszed, azokat a tojásokat, amikre víz kerülne, szedd ki, míg nem végzel! 

A PL Maschine gépek használatáról a lent megjelölt forrásban olvashatsz. A tojások permetezésével negatív tapasztalataim vannak, ezért nem javaslom senkinek.

Hogyan forgassam a tojásokat? Meddig hűtsem őket?

A forgatás hatványozottan fontos a keltetés folyamán. Egy kotlós félóránként forgatja a tojásokat, hogy azok állandó hőmérsékleten legyenek, így garantálja a kiegyensúlyozott tápanyagfelszívódást a fejlődő életnek.

A folyamat elősegíti az embrió vérereinek kialakulását, serkentve az anyagcserét. A tojásfehérje csak így képes felszívódni. Ha ez nem történik meg, a csibék sokkal gyengébbek lesznek, és a tojáson belüli elhalások aránya elérheti a 40%-ot.

Abban az esetben, hogyha forgatómű nélkül keltetsz, grafitceruzát használva, jelöld meg a tojások mindkét oldalát: egyik részére írj egy R betűt (Reggel), másik részére pedig egy E-t (Este). Ezek közé húzz egy-egy nyilat, amik egy irányba mutanak (balról jobbra, esetleg fordítva).

A harmadik naptól kezdve,  tizenkét óránként forgasd meg őket 180 fokban. Fontos, ha délelőtt indítottad a keltetőt, nincs nulladik nap. A tizennyolcadik naptól már nem kell forgatnod, ugyanis a csibe ez időben kezdi felvenni a keléskori pozícióját. 

Forgatóművel másabb a dolog. A tojásokat hegyes végükkel lefelé tedd a tartóba! Ellenkező esetben, a csibe nagy valószínűséggel rossz fekvésű lesz, kelés közben nem a légkamra irányában töri fel a hártyát, ezért nehézkes lesz átállnia a tüdőlégzésre, s ha ki is kel, sokkal gyengébb lesz.

Ha nem automatizált, a forgatást a harmadik naptól kezdd! Naponta kétszer, egyik oldalról a másikra (tehát jobbról balra, esetleg balról jobbra) végezd a folyamatot!

A kotlós is elhagyja a fészket, hogy egyen és igyon. Ilyenkor a tojások megszabadulnak a feleslegesen felgyűlt belső hőtől. Még a légkeveréses, hűtőberendezéssel felszerelt keltetők esetén is, a periodikus hűtés 2-3%-kal javítja a kelési arányt. A folyamat során a cél, hogy a tojások 29°C-ra hűljenek.

Feltételezve, a keltetődben a fent említett érték uralkodik, és a terem szobahőmérsékletű, naponta egyszer, ennyi ideig kell szellőztetned: első héten 10 perc; második héten 15 perc; harmadik héten 20 perc. Az első két és az utolsó három napban nem szabad hűtened semmiféleképp.

Ha esetleg áramszünet történne, vagy elfelejtenéd visszatenni a keltető tetejét, nem történik semmi gond. Mérések szerint, tizenkét óráig tartó, 21°C hőmérsékletű teremben történő túlhűtés alkalmával, csak 3.4%-kal csökken a kelési arány. Viszont így a csibék később érkeznek, és amennyiben ez a keltetés első két hetében történik, nagyobb az esély a rossz fekvésre (farfekvésre).

93039022_3318487104939245_5646462035102269440_o_1.jpg

Mit tegyek, mikor kelnek a csibék?

Ha minden jól sikerült, a tizennyolcadik nap végére 36.8-37°C és 70-75% páratartalom uralkodik a keltetőben. A tojások az utolsó lámpázáson is átestek (erről bővebben itt), a forgatóműből ki lettek szedve, és már a hűtés is az utolsó volt, akárcsak a forgatás. 

Most a legidegörlőbb rész következik: a várakozás. Ezt az időt használd ki arra, hogy beszerzel mindent, amire szükséged lesz: egy infralámpára álvánnyal; egy papírdobozra, amibe kiszeded a csibéket; egy régi pamut ágyneműre (vagy pólóra, a doboz méretétől függően); starter tápra; mini itatóra

A tizenkilencedik nap estéjén már a tojásban köpörcölnek, sipognak a csibék. Áttörték a belső héjhártyát, tüdővel lélegeznek. Bármennyire is embert próbáló, lehetőleg ne nyitogasd a keltető tetejét! Ahogyan kibújt az első, úgyis hallani fogod.

A huszadik nap már ki kell legyenek ütve a tojások. A kiütést követő tíz-tizenhat órán belül körbeszelik a tojáshéjt, és kikelnek. Ilyenkor még vizesek és nagyon érzékenyek a hidegre, ezért miután hallod a sipogást, várj egy órát, hadd száradjon! 

Öt-hat óra alatt megszárad rajtuk a pihe. Miszerint bebolyhosodtak, látszik. A huszadik nap estéjén már felnyithatod a keltetőt. Ha látsz kikelt csibét, a helyet készítsd elő nekik! Egyelőre tápot és vizet ne tégy eléhük, mert első nap a hasüregbe raktározott szikből (tojás sárgájából) táplálkoznak.

Az infrát legalább fél méter magasra tedd! Az első néhány napban, a csibéknek 35°C-os melegre van szükségük. Miután kikelt az összes, hagyd őket a karton dobozban, legalább még egy napot erősödni. A keltetőt mosd ki hypós vízzel, és tedd egy olyan helyre, ahol nem éri piszok.

Gratulálok! Megcsináltad! ☻☺

Ha ez az első keltetésed, készíts jegyzetet! A fent linkelt videót alkotó cég létrehozott egy keltetős appot (angolul), ami mind iOS, mind Android eszközökre telepíthető. A programot HatchBach néven találod AppStore-ban, Play Áruházban. Ingyenes.

53613679_1230689443745598_7439905421449494528_o_1.jpg

Források

agroinform.hu
regi.tankonyvtar.hu
Báldy Bálint: A baromfi tenyésztése (Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1957)

A cikk létrehozva: 2017. július 30.
Utoljára szerkesztve: 2020. augusztus 10.

2 komment

Tojások lámpázása – kérdések és válaszok

2020. augusztus 06. 15:00 - Donkey Hote

A lámpázás értelme gyakori vitatárgyat képez. Véleményem szerint érdemes. Egyrészt egy remek feedback a jelenlegi tyúktartási módszeredről, hisz ha jó a kelés, kedvenceid megfelelő körülmények között, rendesen etetve vannak tartva. Feltörve, megfőzve a tojásokat, láthatod, az embriók mikor haltak el, és így könnyebb megtalálni az okokat is.

Másrészt, jó tisztában lenni azzal, mi történik a kotlósod alatt, esetleg a keltetődben. Ha az első lámpázáskor túl sok tojást kell kiszedned, tudod, hogy a kakasok épp nem a legélesebb kések a fiókban, esetleg kevesen vannak, és könnyen ki tudod őket cserélni, pótolni.

Netán tenyésztőtől vásárolsz, hamarabb kapsz képet arról, milyen tojásokat árul, s ha nem megbízható, hamarabb állhatsz neki újat keresni. Persze mielőtt valakit megcímkézel, nézz utána, nem te hibáztál valahol, netán nem a szállítás közben történt valami.

Ezen felül, lámpázással kiszűrheted a bezápult tojásokat, esetleg a törötteket. Annak jeleit, amennyiben egy tojásod bezápult, lentebb megtalálod. Az utóbbiról itt beszéltem.

28238212_967016090112936_3974944419632474384_o.jpg

Milyen tojáslámpázót válasszak?

A piacon számos keltetőgépet gyártó vállalat forgalmaz tojáslámpázókat. Relatív nagy a választék, mindenféle árban. Az IO ellemeset gyárt, a Cleo és a PL Maschine pedig konnektorfüggőt. Az áruk ezer és háromezer forint között mozog, szabadon eldöntheted, mennyit szánsz rá, és hogy a tojásokat szeretnéd bevinni a házba, vagy a tojáslámpázót a kotlóshoz. 

Vékony héjú tojások esetén (pl. törpe tyúkok, Itáliai) megfelel a telefonod vakuja is, könnyű átvilágítani. Vastagabb héjú tojásokhoz (pl. Marans, Arucana, Welsummer) már nem elég erős a fény, ezért érdemes beszerezned egy erre megalkotott eszközt.

Vagy el is készítheted magadnak. Kis keresgélés után találtam egy ötletet, ami szerintem negyed óra alatt kivitelezhető. A videós egy kisebb elemlámpát használ fényforrásként, és egy gyógyszeres kupakot ragaszt rá szigetelőszalaggal. Sajnos a videó angol, és nincs magyar felirat csatolva hozzá. 

Mikor lámpázzak? 

Erősen megoszlanak a vélemények arró, a keltetés melyik fázisában érdemes lámpázni. Az kiejelenthető, hogy a negyedik naptól szembetűnő, fias-e a tojás vagy sem, tehát fejlődésben lévő embrió létezik-e vagy sem. Ekkor kezd közelíteni a tojás falához.

Ha a fiasságot szeretnéd nézni, akkor javaslom, a hatodik napon lámpázd meg. Így gond esetén hamarabb szerezhetsz be új tojásokat, feltéve, ha van szabad keltetőt vagy kotlósod. Minél kisebb a korkülönbség a csibék között, annál hamarabb össze lehet őket ereszteni.

Ha az embriók életképességére vagy kíváncsi, akkor a nyolcadik és a tizenhatodik napon lámpázz. Az első lámpázáskor kiveheted a keltetés első egyharmadában elhaltakat. A második már tulajdonképp arra szolgál, hogy tudd, hány csibének készíts elő helyet, vásárolj takarmányt, eszközöket (pl. etető, itató).img_20180609_061215_531.jpg

Hogyan lámpázzak?

Sötétben kell véghezvinned. Ha nem aljzatfüggő a lámpázód, akkor este, ha pedig konnektorba kell dugni, akkor egy sötét helyiségben. A tojás tartalma sokkal könnyebben átlátható, amennyiben a közegben nincs más fényforrás.

Javaslom, keress elő két kosarat, kibélelt edényt, esetleg tojásdobozt: az egyikbe tedd azokat, amik jók, a másikba pedig a selejteket. Óvatosan tedd őket egymásra, nehogy eltörjenek!

A kritériumok, amialapján eldöntöd, mi marad és mi nem, a keltetés idejétől változik. Hogy tisztán lásd melyik nem fias, viszonyítási alapnak használj egy friss tojást. Ami olyan, mint az, azt biztos ki kell szedni: erősen átengedi a fényt, olyanná válik, mint egy ökovillanykörte.

Először egy angol videó arról, hogyan néz ki egy termékeny és egy terméketlen tojás, angolul, magyar felirat nélkül.

Most pedig egy videó a Nébih-től magyarul, amiben egy állatorvos beszél. Sok más videójuk is van keltetéssel kapcsolatban, akinek van ideje, érdemes ránézni.

A keltetés első felében – a vérerek miatt – a fias tojások belseje vöröses színű. Szemmel látható egy nagyobb dolog benne, ez lesz a fejlődő csibe. A második felétől (tehát a tizedik naptól), a tojás vöröses színből feketére vált. Az embrió egyre fejlettebbé válik, kezdi betölteni a tojást. Az izomzata is kifejlődik, ezért a második hét után már mozog is.

Azonban ez sem ennyire egyszerű. Noha az idő előrehaladtával a tojások sötétülnek, nem mindegy, hogyan néznek ki. Amelyikben egészséges a zigóta, nem egy egységes az átmenet vörösből feketébe. Ez a csibe végtagjai okán van, hisz más-más formájú a feje, a szárnya, a lába.

Abban az esetben, ha ez az átmenet szabályos, akkor a tojás bezápult. Ezt onnan látod, hogy a léghólyag vonalán egy vörös kör húzódik, és az átmenettel válik feketévé. Ha a mutatóujjaddal megpöcögteted a tojást, semmi sem mozog benne. Ezeket a szedd ki, komposztálóban még hasznát tudod venni.

A lenti videó tökéletesen szemlélteti, napról napra mit kell látnod (a spanyol sorozatrajongók előnyben vannak, a nyelv temperamentuma itt is érzékelhető). A videóhoz csak angol feliratot találtam, de beszéd nélkül is érthető a videó lényege.

Mit kezdjek a selejtezett tojásokkal?

A kotlós alól, keltetőből selejtezett, terméketlen tojásokat többféleképp is hasznosíthatjuk. Emberi étkezésre nem javaslom, viszont ha megfőzöd, a tyúkjaidnak, csirkéidnek remek fehérjeforrásként szolgálhat.

Van némely eset, amikor jobb feltörni. Feltéve tenyésztőtől szerezel be néhányat, és rossz az arány, tisztább mindenkinek, ha látják, valóban így történt. A feltört tojások héját akár megszáríthatod, majd ledarálhatod, és a takarmányba keverheted, ugyanis remek kalciumforrás.

Ha van gusztusod, a kelés későbbi szakasziban selejtezett, esetleg a végén ki nem kelt tojásokat is megfőzheted. A tyúkoknak, csirkéknek ez is szuper fehérjepótlás.

panni.jpg

Források

Báldy Bálint: A baromfi tenyésztése (Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1957)
agroinform.hu

A cikk létrehozva: 2015. április 26.
Utoljára szerkesztve: 2020. augusztus 6.

1 komment