Élet a tyúkudvarban

Véres hasmenés - kokcidiózis

2019. június 28. 15:00 - Donkey Hote

Mi a kokcidiózis? 

A kokcidiózis lappangási ideje négy-hat nap és az Eimeriidae parazita okozza. Nyolc alfaja ismert, amely baromfikat fertőz, ebből kettő a bélcsatornában tesz kárt: az egyik a vakbélben, a másik a vékonybélben, és ezek bélgyulladást idéznek elő. Komoly betegséggel nézünk szemben, ugyanis akár a fertőzött állomány 80%-a is elpusztulhat.

A baromfiállományok nagy részében jelen vannak, csak kettőtől nyolc hetes korig nyílvánul meg, onnantól kezdve nagyon ritkán. A már megfertőzött és kikezelt baromfik nagy eséllyel maradnak hordozók, ezért ügyeljünk arra, ha egyszer előfordult a betegség a tyúkudvarunkban, a tenyésztojásokat tísztítsuk meg, majd fertőtlenítsük kékszeszes vattával, elkerülve a betegség továbbadását.

Legfőbb tünetei: halvány taraj, felborzolt tollak, soványság, levertség, behúzott fej a szárny alá, guzorgás, (eleinte nyálkás, majd egészen véres) hasmenés, esetenként elhullás, étvágytalanság (de ezzel szemben a vízfogyasztás nő).2g-eimeria-tenella-cross-section-of-intestine-7-stack-logo.jpg

Kép forrása: net (a forrás megtekintéséhez kattintson a képre)

Gyógyítása

Nagyjából hét hetes korig ha észleljük a véres hasmenést, szinte biztosan kokcidiózissal van dolgunk. Héthetes kortól szóba jöhet a bélféreg is, ezért javasolt a következőkben leírtakon felül egy Levamizol-os kúrát is alkamazni. 

Tapasztalataim alapján az oxitetraciklin, illetve a szulfadimidin tartalmú orvosságok bizonyultak hatásosnak. A gyógyszert öt napig adjuk, majd négy nap után még egy négy napos kezelést végezzünk. A négy napos pihenő alatt adjunk a madaraknak probiotikumot, majd az ismétlés után is legalább ennyi ideig. coccidiosispoop.jpg

Kép forrása: net (a forrás megtekintéséhez kattintson a képre)

Megelőzése

Tekintve hogy a betegség ürülék útján terjed, igyekezzünk tiszta és friss vizet, takarmányt biztosítani csirkéink számára. Hogy biztosra menjünk, legalább két-három naponta az itatókat fertőtlenítsük ki hypoval, ezen felül kezelés közben az ólakat is pucoljuk ki rendesen (figyelembe ajánlom a meszlést).

Amit még megtehetünk: mára megjelent egy Baycox nevű vakcina, mely hőkezelt kórokozókat tartalmaz, ezáltal egy kiváló megelőzési módszer. Hogy biztosan ne kapják el növendékeink a betegséget, sűrűn és alaposan takarítsuk ki az ólakat, próbáljuk minél hamarabb kiengedni őket a szabadba. A megelőzés érdekében ne egedjünk össze külnböző korú csirkéket addig, amíg a kokcidiózis képes megnyílvánulni.

hcd-coccidiosis-2-large.jpg

Kép forrása: net (a forrás megtekintéséhez kattintson a képre)

Felhasznált irodalom

Báldy Bálint: A baromfi tenyésztése
Bandea Mihaela: Creșterea găinilor
Agroinform.hu: Baromfikokcidiózis

1 komment

Szobafogság

2018. december 31. 15:00 - Donkey Hote

Ahogyan beköszntött a tél és a hőmérséklet csökkeni látszik, bennem úgy kezdett nőni, fejlődni, szinte burjánzani az aggodalom. Efféle szituációban az embernek picit nehéz a fejében, a gondolatai között rendet tenni, hisz ilyenkor szíve szerint az ösztöneire, a megérzéseire hagyatkozna. De ez nem mindig a legmegfelelőbb variáció.

A japánokról mindenki azt tartja, hogy igazi túlélők. Ez nem csak egy ködfedte mítosz, van valóságalapja. Esőben, szélben, hóban ők rendületlen kint ülnek a fán, az ól tetején, vagy kit hová húz a szíve, és fittyent hányva az élhetetlen időjárásra, Bear Grylls-t megszégyenítő módon próbálnak túlélni, még ha az kilátástalannak is tetszik.20181229_155140.jpg

Eddig ez így volt nálunk is. Ők, kérem szépen, soha be nem ültek, bármilyen évszak, bármilyen hónap is uralkodott kint, az ólba be sem tették a lábukat. A fészekalapítási terveiket az udvarban intézték, olyan helyeken, amikre még álmomban sem gondoltam.

Megöregedtek. Miokó Matilda nevezetű tyúkom lassan az ötödik életévét tapossa. Az idő már eltelt a feje felett. Az esős időkben nem bóklászik, hanem alvóhelyén kucorog és várja az enyhülést. A mínuszokban családjával összegömbölyödve alszanak, mint egy átlagos, összetartó macskacsalád. 20181230_160758.jpg

Aggódtam. Ahogyan lehullt a hó, már nem csak Miokó M. vacogott, hanem a másik öt tavalyi tyúkom is, a kakasról nem is beszélve. Egyedül Miki lánya, Clarke, bírta a zord időt, bár neki volt esze és a kacsaólban keresett menedéket. Idén sokat tojtak, próbáltak kotlani, ámbár ez csak kettőnek jött össze. Ezen felül két tyúkom meghalt, az egyikkel a kutyám végzett, a másik náthás lett és későn vettem észre.

Az idei veszteségekből tanulva lépnem kellett, a fürjház amúgy is üresen állt. Kitakarítottam alaposan, majd az ülőrúd alá szórtam fűrészport összekeverve zoolittal, a maradék részére szénát. Tettem be egy nagy átmérőjű,bádog vödröt, vegyítve benne szitált homokot és fahamut. Az abalkot visszatettük a heylére, csak a lakók hiányoztak.20181228_180312-1.jpg

Máskor ha esténként megközelítettem az alvóhelyüket, hatalmas hiszti következett. Most? Csend. Hangtalanul tűrték, miként vittem be őket a télelő helyükre. Mikor behordtam mind a nyolcat, becsuktam az ajtót és az ablakon át néztem, hogyan elalszanak.

Másnap reggel káricálva ébredtek. Reggelire kaptak almát, menteateát. Talán nyár óta most láttam őket igazán boldognak. Azóta ha bemegyek hozzájuk, mindig motyognak valamit, mintha meg akarnák köszönni a szobafogságot. 20181230_160822.jpg

DH

1 komment
Címkék: tél japánék

Álmodtam egy világot magamnak...

2018. december 24. 14:00 - Donkey Hote

Ismét eltelt egy év. Sokra nem haladtam írás terén, annyi elkezdett terv, annyi félbemaradt cikk hever némán, befejezésre várva, hogy talán az elkövetkező évben sem sikerül pontra tenni őket. És ezért ki a felelős? Mindenféleképp én.

Sok, haszontalan dologgal elfecsérelt idő, ami még akkor hasznosnak tűnt, de az idő vaskereke rámutat, hogy biza azokből maradandó nem lesz, és nemhogy másokét, de még a saját munkámat sem segítik előre. Hamis ábrándokra épített prioritási sorrendek ezek, amiket már senki sem másíthat meg, senki sem tehet jóvá. Nem, még én sem.20181221_155340.jpg

Persze voltak dolgok, amiket nem bántam meg. Ezalatt az egy év alatt sok új embert ismerhettem meg, hisz mit ér egy unalomfirkász kapcsolatok nélkül? Sok embert tehettem boldoggá néhány kislúddal, kiskacsával, vagy éppen néhány kék tojással, amiből aztán még nagyobb kopp lett, mert a tojásokból új élet nem fakadt.

Természetesen most nem egy pesszimista iromány a cél, amivel nem csak saját, de mások életkedvét is elveszem, csupán egy rövidke összegzés az élmúlt év margójára. Na de hogy az elmúlt két hónappal ne maradjak elszámolatlanul – in medias rest – bele is kezdenék...

20181216_132553.jpg

20181221_153658.jpg

20181221_153801.jpg

Ugyebár itt a tél. Ahogyan a komor esőcseppek alaktalan zuhanását felváltotta a hópelyhek balett tánca, úgy a toccsanó léptek helyét átvette a megfagyott hó ropogása. A gumicsizmákat bezsákozva eltettük tavaszig (reméljük), a bundás bakancsokat pedig megtisztítva a hólapát mellé dobtuk, hogy mindig kéznél legyenek.

A nedves szürkület helyén a kietlen fehérség tört uralomra. Elvárásaimat meghazuttolva tyúkjaim nagyon jól bírják a telet. A labilis hőmérsékel miatt megfagyott, majd ismételten kiolvadt tócsákban a kacsáim előszeretettel gyógyfürdőztek, aminek határidő nélküli szobafokság lett a vége.

20181221_155244.jpg

20181221_153915.jpg

Az idei tizenegy jércém közül egy elkezdett tojni a napokban, épp akkor, amikor az első hó lehullt. Ilyenkor mint egy elégedett apát, engem is elöltött a büszkség, realizáltam, hogy biza ezért megérte szenvedni. A jérce korához mérten megfelelő méretű, alakú, ezenfelül szép színű tojás lett, minek ragozni, tökéletesre sikeredett.

Ludaim már korosak picit. Az előző két telet valahogy jobban viselték, most inkább ülnek a beszénázott ólban, mintsem kint a hideg havon. Azért néhány kép erejére kizavartam őket a kertbe. Mesebeli pillanat volt. A fehér hó tökéletes kontrasztot alkotott a ludak barnás tollával, közben a hópelyhek záporoztak, és szép lassan el is fedték a kép nyomait.

20181216_131508.jpg

20181216_110915-1.jpg

Tyúkjaim sztrájkolnak, épp csak a csőrüket dugják ki az ólból pár percre, meg persze mikor meleg mentateával, illetve főtt tésztával, rizzsel, almával állítok be hozzájuk. Az idei araucana jércék még nem tojtak egy tűrkíz tojást sem, még várunk a pillanatra.

Nagy vonalakban ennyi. Minden kedves, kitartó olvasó számára kívánok tyúkos ünnepeket! Ne feledkezzetek meg kedvenceitekről, még ha most a tojásrakást szüneteltetik is. Ha valami kérdésetek támadna, kérlek, a blog Facebook-oldalára írjatok privát üzenetet, mert az emailt ritkábban ellenőrzöm.

20181216_132648.jpg

20181216_131117.jpg

DH

Szólj hozzá!

"Ebben az őszben csak az a rossz, hogy ilyenkor minden besárgul."

2018. október 01. 15:00 - Donkey Hote

Az idei év (remélhetőleg?) utolsó kotlós ültetéséről már korábban beszámoltam nektek (elérhető itt). Kiscsibék kikeltek, épek, egészségesek. Lettek egy páran, szerencsére. De ne is szaladjunk ennyire előre...20180915_181314.jpg

A lámpázást követő és a kiscsibék kelése előtti időszak maga volt a pokol. Hogy miért? Néha csak úgy vánszorgott az idő, néha - mikor eszembe jutott, hogy mennyi mindent kelle előkészítenem addig - meg csak úgy rohant, annyira hogy még én is alig bírtam futni utána.

Tizennyolcadik napnál vagyunk. Ilyenkor már tűkön ülök, aggódom, hogy minden jól fog menni? A kotolósnak lesz türelme végigülni a szülést kaja-víz nélkül? Vajon hány kiscsibe fog elhullni az első napokban? És a személyes kedvencem: vajon mit fogok már megint elcseszni?20180915_181234.jpg

Ezekkel a gondolatokkal ülve a tyúkólban, valami apró, alig hallható csipogás ütötte meg a fülemet. Elsőre a verebekre fogtam, majd realizáltam magamban, hogy itt biza kezdődik a buli. Hát nem is tudom hogyan jutottam el a fészekig, nem emlékszem, csak arra, hogy mikor felemeltem Zoét egy parányi kis vizes valami motoszkált a tojások között.

Boldog voltam. Nagyon boldog. Pár órával később jött még egy, majd még, majd még egy... Meg sem álltak estig, amikor már öten voltak. Vacilláltam, hogy a tojásokat hozzam be a keltetőbe vagy ne? Vajon nem fogja megnyomni a csibéket? Végül mindenki maradt kint. Hiba volt.20180923_190611.jpg

Reggel két tojást tört össze, sajnos a bennük lévő kiscsibék nem élték túl. De már voltak hatan... A tizenkilencedik nap még egy csibe kelt. Estére már behoztam a tojásokat. Másnapra kelt még kettő. Egy tojás maradt benn, sajnos abban megállt az élet...

Volt tíz kiscsibém. Egy fekete, a többi mind sárga. Három kis japán, a többi meg ilyen-olyan keverék. Az első napokban az egyik kiscsibe sajnos nem bírta, elpusztult. Így hát kilenc csibével indultunk neki a hétvégének.20180923_190639.jpg

Péntek este nem nagyon voltam otthon, így a szombat reggeli etetést teljesen érthető módon édesanyám intézte. Mire ébredek? Anyám rázza az ágyat, hogy valami kotlós alatt a disznóólban ki van ütve pár tojás. Hjaaa, hogy te erről nem tudtál - tárgyaltam meg magamban.

Mire kikecmeregtem, ittam egy kávét és hasonlók, már két kiscsibe ki volt kelve. Estére lett még kettő. Másnapra még egy. A hatodik tojásban detto megállt az állni való. Most megint egy kis pánikszerű kétségbeesés következett. Hogy akkor most Saga lányom éljen külön az öt csibével, vagy tegyem össze Zoéval? És ha ütik egymást? Vagy csak tegyem Zoe alá a csibéket, hátha... De akkor Sagaval mi lesz? 20180923_110650.jpg

E gondolatokon ülve, fejemben kialakult a terv, ami abból állt, hogy Sagát összeteszem Zoéval csibéstül és lesz ami lesz. Tervet abban a percben be is iktattam. Hát a csibék átmentek Zoéhoz, és annak ellenére, hogy Zoe behódolt Sagának, Saga kiszaladt mellettem. 20180923_190422.jpg

Az akció után Saga már kint kapirgált a komposztban. Az arcán láttam némi megnyugvást, hogy nem az ő szervezetét fogja leszívni az az öt kis parazita. Zoe boldog, hisz van tizennégy gyereke. Én meg inkább nem nyilatkozom... 20180930_192303.jpg

Baromfiudvaromra szép lassan rátelepszik az ősz. A kifutók köddel fedettek, az ólak teteje kicsapódott párával ékesített, a levelek lomhán hullnak le a fákról és zuhanna alá a sárba. Ez tök normális, hisz nagymamám szavaival élve ebben az őszben csak az a rossz, hogy minden besárgul. 20180930_190035.jpg

DH

Szólj hozzá!

Tyúkudvarok a nagyvilágból - Ádám baromfiudvara

2018. szeptember 18. 15:00 - Donkey Hote

Tiszta szívből köszönöm Ádámnak, hogy igent mondott felkérésemre, és megosztotta velünk történetét. Mindenki számára példaértékű, inspiráló, lelkesítő hatással bír. Állatszeretete fáradhatatlan, kitartása ámulatba ejtő, és biza a tyúktartás nem mindig játék és mese.

Ha szeretnétek nyomon követni Ádám baromfiudvarának mindennapjait, a Csibi Chicken Tyúktenyészet Facebook-oldalán megtehetitek (oldal eléréséhez katt. a linkre). Ha valaki esetleg kedvet kapna az íráshoz, a hotedonkey@gmail.com email címen várom írását.

"Sziasztok!

Kovács Ádám vagyok, 17 éves, Somogy megyében lakom egy kis faluban, a Balatontól nem messze, Sérsekszőlősőn. Hát nem is tudom hol kezdjem... Kilenc-tíz éves lehettem, amikor lettek tyúkjaim: letojt tyúkok,  plusz néhány Erdélyi kopasznyakú növendék.

Imádtam őket már az elején. Kaptam egy keltetőgépet a nagynénémtől, és innen belevágtam a géppel való keltetésbe. Tíz-tizenkét éves lehettem, nagyon élveztem! Legelőször paraszt tyúkokkal kezdtem, de szerettem volna szert tenni a faluban annyit emlegetett Itáliai tyúkra, ezért beléptem egy tyúktartós csoportba Facebook-on.

Ott egy hölgy árult,  Ádándon - nem messze tőlünk -, Itáliai csibéket. A húsvéti locsolópénzemből vettem is párat. A hölgy kérdezgetett afelől, hogy mióta tartok tyúkokat, s ahogyan az egy jólnevelt tyúktartóhoz illik, válaszoltam neki. Mikor hazaértem mindketten észrevettük, hogy nekem kettővel több csibém van, neki ugyanennyivel kevesebb, ezért ellátogatott hozzám és el is vitte a pluszt.img_0534.JPG
Sajnos ekkor még nem volt nagy tyúkudvarom csak egy nagyon picike. A hölgy a Facebook csoporton keresztül segített nekem, hogy valóra váljon az álmom, ami abból állt, hogy szép baromfiállományom és figyelemre méltó baromfiudvarom legyen. Lett egy gyönyörű Itáliai családom, ami nagy vágyam volt. Szerettem volna egy ritka színben, sárgában. Lett is 2018 tavaszára egy csapat csibém, de hatalmas sajnálatomra a beltenyészet miatt fel kellet számolnom.

A tyúkudvar egy kis szegletében laktak a Maransok, őket csak érdekességképp tartottam, s nagy gondolkozások közepette arra a tényre ébredtem, hogy az orrom előtt volt az, amit szeretnék hobbi szinten űzni, így hát elkezdtem a Maransok után olvasni, tartókat-tenyésztőket kérdezgetni, tanácsot kérni. Külföldi oldalak böngészése után feltréképeztem az itthoni felhozatalt, és be is szereztem néhányat ebből a fajtából.img_2028.JPG

Kaposmérőből tojást vettem, azokból lett egy családom: egy kakasom, Thatcher, illetve hat elbüvőlő lányka, Gyöngyi, Marge, Henriette, Rezi, Gatyó junior, illetve Aranka. A kedvenc csapatom Csabai Verától, Gödöllőről való. A csapat tagjai: Kolombusz kakas és nyolc tyúkja, közöttük Gyöngyszem, Gatyó és a további pipik, akik még nem kaptak nevet. Szóval most arra összpontosítok, hogy javítsak az itthon lévő Maransokon, sötétebb tojások és nagyobb testet kitűzve magam elé. Az én Maransaim kizárólag fekete-rezes színben pompáznak.img_1175.jpg

A ház udvarán lakik Diego, a paduvai kakas, két feleségével, Esmeraldával és Rosalindával. Diegót a fogorvsounktól kaptuk, mert a szomszédjától fenyegető üzenetet kapott, hogy levágják a kakast, ha nem csinál vele valamit, ugyanis hangosan kukorékolt. Itt azonban erre nincs példa, emellett a család kedvence.

Az oldalam 2018 tavaszán alakult meg Csibi Chicken Tyúktenyészet néven. Egyelőre hivatalosan nem vagyok tenyésztő, de hamarosan kiváltom az őstermelőit, ennélfogva tenyészthetem a fajtát. Elképzeléseim szerint 2019 tavaszán bővülni fog az udvar egy családnyi citrom-porcelán holland törpével.

Nem tudnám elképzelni az életem a tyúkjaim nélkül, ha ők nem lennének, nem is tudom hol lennék, ki lennék. Úgy alakult, hogy mára a tyúkjaim miatt nagyon sok barátommal nem tartom a kapcsolatot, ők nem fogadtak el tyúktartóként, de így fény derült arra, hogy kik is az igaz barátaim. A jövöben is szeretném folytatni a Marans tartását/tenyésztését.

Ádám"

Szólj hozzá!

Marans, a francia mocsár-tyúk

2018. szeptember 10. 15:00 - Donkey Hote

Történelme

Származását a 12. századig homály fedi. Annyit tudhatunk, hogy az első keresztezések előtt a francia Marans meletti La Rochelle farm iszaplyában tengedte mindennapjait különös odafigyelés és szelekció híján.

Első keresztezések

Kétszáz évig tartó angol uralom alatt számos angol tárgyakat hurcoltak be. Az angol hajók mindig La Rochelle partjainál kötöttek ki. Míg a tengeren utaztak, elfeledtettve az elszigeteltségüket, kakasviadalokkal ütötték el az időt. A nyertes kakasokat hazafelé megjutalmazták néhány jércével is, ugyanis nincs finomabb a friss tojásnál.

A viador kakasok keresztezve lettek a helyi parlagi jércékkel. A keresztezésből kelt utódok teskalkata zömökebb volt és sötétebb héjú tojásokat tojtak. A harci kakasok - megannyi színben - tekinthetők a mai Marans egyik részének, és utódaik - már amelyikek nem az eredeti parlagi jércéktől keltek - inkább hajaztak a viadorokra, mintsem francia felmenőikre.

Ázsiai fajták bevitele

A 19. század második fele meghatározó volt a francia Marans fajta fejlődésében, ugyanis ekkor keresztezték őket Brahmával és Langshan-nel. Mr. Louis Rouille kezdő baromfitenyésztő el volt bűvölve egy ázsai fajtától, amlyik kiváló hústermelő volt, és halvány héjú tojásokat rakott fészkébe.

Lakhelyétől 12.5 mérföldre délre élt egy tenyésztő, aki ilyen madarakkal foglalkozott. Kiváló alapnak szolgált a francia Marans rassznak. Attól a perctől kezdve a fajta másik tulajdonsága, a nagy méretű tojások, megjelent. Mivel tollazata visszaütött az ősei színére, egységes színváltozatról még akkor nem beszélhettünk.

Az első kiállítás

1914-ben a La Rochelle-i Nemzetközi Kiállításon egy "falusi tyúk"-ként lett bemutatva. 1921-ben Mr. Rouse komolyabban elkezdett szelektálni a tojás színe és mérete alapján. Egységes tolltakaróra törekedve, 1928-ban Mr. Rousseau kendermagos tyúkokat mutatott be, amelyek vörösesbarna tojásokat tojtak.

Történelmének kedvezve, a "Francia tyúktenyésztők" (French poultry farmers) lap szerkesztője, Mr. Paul Waroquiez ellátogatott a kiállításra. Megtetszett neki a különös színű tojásokat rakó fajta, és 1929 júliusában írt egy cikket, melyben "Maransdaise" fajtaként nevezte ezeket a kerizmatikus baromfikat.

Ezévben Mr. Waraquiez létrehozott egy fajtaklubbot. 1930-ban bemutatásra került Liege-ben, Párizsban, Lyon-ban és Lille-ben. Néhány évvel később a lapvezető Mr. Sangalli és Mr. Mace társaságában ellátogattak száz olyan farmra, ahol Marans baromfit neveltek. 1931-ben létrejött a végleges fajtasztenderd és bekerült a SCAF katalógusába is.

1931-ben három színe: ezüst kendermagos, fehér és fekete-rezes; 1932-ben hat színe: fehér, hermelin, arany kendermagos, ezüst kendermagos, vörös és fekete-rezes; 1933-ban az összes színváltozata került kiállításra.41326722_2136267816639061_1091378106473644032_n.jpg41210496_329945631084487_1666252890563411968_n.jpg

Kékezüst Marans kakas és kék-rezes Marans tyúk Veres Miklós tenyészetéből.

Fajtalírás

"Erőteljes, robusztus külsejű fajta. Törzse hosszú, széles és mély, enyhén csapott testtartással. Fent a hosszú és lapos hátvonal, lent a széles, telt és jól lekerekített mell határolja. Hasa jól fejlett, telt, vállai magasan tűzöttek, szélesek és jól lekerekítettek, a viszonylag rövid szárnyak szorosan testhez simulnak. Nyaka közepesen hosszú, széles; közepesen nagy fején egyszerű fűrésztaraj van, a fűrészfogak bevágásai nagyon mélyek, a tarajlemeznek nem szabad a tarkóra ráfeküdnie. A taraj hátsó része oldalra hajolhat, anélkül, hogy a látást akadályozná. A fej többi jellegzetességeihez a középnagy, jól lekerekített áll lebenyek és a piros, nem túlságosan nagy füllebenyek, valamint a pirostól a narancsszínűig változó szemek és az erős, szaruszínű csőr tartozik. Combjai erősek, alig előredomborodóak, és sima tollazatúak, csüdjei közepesen hosszúak, hússzínűek, ezek külső oldalán rövid tollak ülnek, amelyek a külső ujjakon folytatódnak. A széles farok kezdet előtt a nyereg jól telt és az átmenetben lekerekített, a kakas farok tollazata viszonylag rövid, sarlótollakban gazdag." Szöveg forrása: Bolla Dávid szárnyasai 

41099238_2158470794390895_6653129118617436160_n.jpg

41244101_1301302326671559_5558289405942169600_n.jpg

Kendermagos Marans kakas és kék Marans tyúk Veres Miklós tenyészetéből. 

Sajátosságai

"A Francia Mezőgazdasági Minisztérium hivatalos bejelentése szerint a marans tojásai nem lesznek szalmonellásak. Ennek oka feltehetőleg összehasonlítva más fajták tojásaival az, hogy a marans tojáshéja finompórusú és a tojáshártya pedig közepesen áteresztő. Termelőként a megtakarításra koncentrálva, a marans külsejét vizsgálva, megállapítjuk sok úgynevezett tojófajtához képest más színű a lába, érdekes formájú a taraja, és gyenge a mintázata, és nem nehéz észben tartani azt a tulajdonságát, hogy a marans sötétbarna tojást tud rakni. Nagyon nehéz a szaporulatban is a kívánt fehérszínű lábakat kitenyészteni. Ez a gén ugyanis a nemi kromoszómához kapcsolódik, így sokkal könnyebb fehérlábú kakasokat, mint szép rézvörös tyúkokat tenyészteni. A probléma megoldása egy nagyon világos pehely tollazatú tenyészkakas, amelynek tollazata mindenekelőtt a nyereg tájékon fehér. A réz-fekete és ezüst kakukk színű marans mellett az arany kakukk színű marans tartozik a speciális maransokhoz. Az arany-fekete változat tulajdonképpen a réz-fekete színűnek egy variánsa, amely estén a fekete színt a kakukk mintázat helyettesíti. Az ezüst kakukknál ezüstfehér helyettesíti az aranyszínt. Mindkét színváltozat előnye abban van, hogy a világos színnel felváltott feketeszínű részek miatt a lábak szép fehérek." Szöveg forrása: Mátrabaromfi

41141891_315008179285727_6284531894243557376_n.jpg

Néhány darab csokibarna Marans tojás Veres Miklós tenyészetéből.

DH

Szólj hozzá!

Nyárutó

2018. szeptember 07. 15:00 - Donkey Hote

Megérkezett az ősz. Ahogyan a fecskék csicsergését és a gólyák szerelmi énekét felváltotta a láncfűrészek éles, csontig hatoló búgása, úgy kezdett elmémben tudatosulni, hogy itt biza vége a kotlósültetéseknek, a kiscsibék sipogása miatti álmatlan éjszakáknak, illetve a tojásforgatások végett fél órával hamarabbi ébredéseknek.

A kakasok reggeli kukorékolásai parázsként pattognak vissza a házak faláról, s nyelődnek el a párás, ködös reggelek nyálkás levegőjében. Az emberfia ilyenkor arra számítana, hogy a seregélyek szűntelen zenéjét a száraz falevelek apró susogása szakítaná félbe, de ahogyan az már a tyúkudvaromban lenni szokás, a dolgok nem épp úgy történnek, ahogyan azok megszokottak lennének.

Már fentebb leírtam, hogy lemondtam az idei kotlósokról. Racionalitásom nem engedi, hogy néhány kiscsibét kitegyek a hosszabbodó őszi éjszakák veszélyeinek, de döntésképtelen tyúktartó-mivoltom miatt a döntés átlagosan nem az én kezemben van. 20180827_151548.jpg

Egyéves araucana tyúkom, Zoë háromszor próbált kotlani. Egyszer sem engedtem, túl hisztis volt, s ugyebár a hisztit az ember elkerüli, ha teheti. Negyedik nekifutásakor másmilyen volt. Nyugodt, szinte kenyérrekenhető. Valahogy megesett rajta a szívem. 

A terv az volt, hogy néhány türkízkék tojást teszek alá. A tavalyi tyúkjaimat átküldtem a nagyihoz, így ezt vele kellett lebeszélnem. Nála két tyúk és két kakas van ebből a fajtából. Az egyik épp kotlott, a másik még már az utolsókat tojta. 

Pár nap várakozás után összegyűlt négy darab kék tojás. Annyival kotlóst nem ültetünk, ha már nekikezdünk valaminek, azt vagy kurvajól, vagy kurvarosszul csináljuk. Kértem még két darabot egy fogoly színű búbos tyúkjától, és hat tojással bandukoltam hazafelé. 

Pár napot töltöttem a nagyinál. Itthon az én munkakörömbe tartozik a tojások összegyűjtése. A családban ez már annyira alap dologgá vált, hogy ha elmegyek, ezt senki sem teszi meg helyettem. A fészekekből, innen-onnan előkerült még tizennégy tojás. Augusztus vége volt, vedlés, mind a húsz tojást megkapta több kiscsibe reményében. 

Egy tojást másnapra összetört, méghozzá a kékekből. Valahogy érthetőnek találtam, számtalan tojás egy helyen, vedlés miatti vékony tojáshéj... Azután semmi ilyesféle nem történt. Ahogy teltek a napok, a reggeleket kotlókotyogás ékesítette, a száraz falevelek gyenge illatát kotlósszarszag mosta el. 20180827_151705.jpg

Egy hétre elutaztam. Már induláskor elterveztem a hazaérkezésem. Aggodalommal telt el az a bizonyos egy hét. Csak pozitivitásomra és reményeimre hagyatkozhattam. Bíztam Zoë lányomban, a családomban, s mindenkiben, akiben csak kellett lelki egyensúlyom fenntartásáért. 

Mihelyst megérkeztem, lámpáztam. Hajnali öt óra volt. A tizenkilenc tojásból három kék és egy barna bizonyult terméketlennek. Egyszerre voltam boldog és szomorú. Valahányszor tudom, kerülöm az efféle helyzetket, ugyanis nagyon tehetetlenné tudnak tenni. 20180828_124731.jpg

Saga lányom (ejtsd Szága, mint a tea), egy hároméves rókavörös tanyasi tyúk. Az araucana növendékek óljában szokott tojni egy kiszuperált bevásárlókosárba. Ez az építmény fénykorában disznóólként funkcionált, most a nevelőládám, növendékek vannak benne, illetve az egyik gabonatároló. A kisgyöngyösöket abban a kosárban vittem ki a ládába, és már aznap birtokába vette. 

Senki sem tudott róla, csak én. Mikor kimentem egyből feltűnt, hogy nincs az udvarban, már sejtettem, hogy hol lehet és mit csinál. Nyugodtan ült a kosarában hét tojáson. Mikor hozzáértem felfújta magát. Egyből tojáslámpázásra került sor. A hétből hat tojásban háromnapos csirkeembriók úszkáltak. Nem volt szívem kidobni, maradt ő is. 

Ülve a Sebes Körös partján, s hallgatva a fáradt fák lehulló levelének lágy neszét, csak arra tudok gondolni, hogy ismét mennyire kitoltam magammal. Jöhet zápor, földrengés, tornádó, vagy akármi, én akkor is kotlóst fogok ültetni. Már lelkileg készítem magam a házban nevelkedő csirkék gondolatára. 20180907_101034.jpg

DH

Szólj hozzá!

Mese a döntésképtelenségről - japánék

2018. augusztus 27. 15:00 - Donkey Hote

Mindigis voltak tyúkjaim. Amióta megvagyok. Ennélfogva az unalmat és az unalmas életet teljesen mellőzve, folyamatos mérlegelés, problémamegoldás és persze az a bizonyos két etetés közötti kétórás relaxáció keretén belül tengetem mindennapjaimat. Ha az ember tart japánokat, ez csak fokozódik.

Tavaly egy csapat japáncsibét engedtem meg Tuka névre hallgató japántyúkomnak. A tavalyi kis majmok idénre csodálatos tyúkokká, kakasokká fejlődtek. A mai felállás japánoknál: egy kakas, hat tavalyi, egy hároméves, és egy négyéves tyúk. Egynéiség madarak révén neveket is kaptak. A mostani cikk Miokó Matildáról (Miokó M., de a családnak csak Miki) és elszántásgáról fog szólni.20180715_175739.jpg

Február végén japántyúkjaim fáradhatatlan tojásrakásba kezdtek. Eleinte jól látható, általam is helyeket választottak ki, majd ahogy rájöttek, hogy így biza nem lesz csibe, más helyekre vándorolnak.

Így is tett az egyik tyúkom, aki egy eldugott helyet választott magának. Hamar kifigyeltem merre bujkál. Egyszer belekukkantva a bészkébe nyolc apró tojást találtam. Lámpázóval megnéztem őket, mind a nyolc termékenynek bizonyult.

Számításaim alapján, kelés előtt nagyjából négy nappal csak úgy otthagyta a fészket. Nagyinál épp akkort ült egy japán kotlós négy hete, termékeny tojások hiányában. El is foglalta helyét a trónfészken, reménnyel telve. Hamarosan kikelt mind a nyolc csibe.20180715_175726.jpg

Július közepén feltűnt, hogy Miokó M eltűnt. Szokásos nyomozósdi családdal, majd a kertben a gaz között megtaláltam őt tizenöt tojással. Szinte reszkettem az idegtől, a döntésképtelenségtől. Hagyjam, ne hagyjam, mit tegyek? Tavaly majdnem azon a helyen ült meg egy másik tyúkom, őt egy kóborkutya elintézte mire észbekaptam.

Fogtam egy műanyag ládát, vágtam bele egy lyukat, hogy ki-be tudjon járkálni, tettem rá jó sok zöldet, hogy takarja és jött a türelmes várakozás.20180717_123129.jpg

Épp egy ötnapos utazásról tértem haza, amikor kimentem a kertbe terepszelmére. Egy vizes kiscsibe rejtőzött a fehér tollak között. Boldog voltam. Megtisztelve éreztem magam, hogy elcsíphetem a kelést. Majd jött még egy, még egy, s így tovább... Végeredmény nyolc kis rózsatarajú csibe lett. 

Ahogy teltek, múltak a napok érkeztek a kisgyöngyösök. Két hétig voltak benn a házban, majd úgy döntöttem, hogy Miokó M-től elveszem a csibéket, és összeteszem őket a kisgyöngyösökkel. Miki teljesen csupasz volt addigra, épp akkor vedlett. Annyira nem hiányolta a csibéket, mint vártam.20180717_123147.jpg

Talán a sors fintora, hogy idén is gyöngyösök együtt nevelkednek a japánokkal, úgy, mint tavaly. Egyik kelés sem volt betervezve, csak úgy spontán jött. Miokó M. azóta már újabb fészket alapít a többivel, nagyjából kéthetente szűntetek meg egy-egy újabb japánfészket.

20180827_131945.jpg

20180827_132301.jpg

2018-08-27_13_42_49.jpg

20180827_132835.jpg

DH

Szólj hozzá!

New Hampshire

2018. augusztus 24. 15:00 - Donkey Hote

Történelme

Kitenyésztése az 1900-as évekre tekint vissza. Származási helyéül legfőképp az egyesült államokbeli Massachusetts, illetve New Hampshire szolgált, utóbbiról kapta nevét is. Néhány New Hampshire-i gazda felül akarta múlni a Rhode Island rasszot és egy új fajtát szerettek volna alkotni, ami jobb tojás és hústermelő, emellett saját maguknak tudhattak.

Alapjául a fent is említett vörös Rhode Island szolgált. Gondos szelekció által létrehoztak egy sötétbarna tojást tojó, kiváló hústermelő fajtát, ami küllemében is árnyalatnyit eltért az alaptól. 1935-ben az American Standard of Perfection elismerte különálló fajtaként.

A '40-es évekre elterjedt Oroszországban és a Szovjetúnióban. Nagy keresletnek örvend mai napig, legfőképp Oroszország déli részén. 26653153_1601591973260174_1864125421_o.jpg39946603_1710425822419424_7779962828659621888_n.jpgAranybarna New Hampshire kakas és tyúk Bugyinszki Péter tenyészetéből.

Fajtaleírás

"Középnagy testű, erős testfelépítésű, jól lekerekített testformájú tyúk. Középmagas, széles állás jellemzi.
Törzse közepes hosszúságú, széles, egyúttal elég mély is, lekerekített.
Feje közepes nagyságú, inkább lapos, mint kerek. Arca sima, finom szövetszerkezetű. Szemei nagyok, színük a narancsvöröstől a vörösig terjed. Csőre erős, közepes hosszúságú, szaruszínű. Taréja egyszerű fűrészelt taréj, közepestől a nagy méretig változhat, nagyon kedvező, széles alapokról indul. Négy-öt fűrészfogszerű csipkéje van. A zászlója követi a nyak vonalát, nem felálló. A tyúkoknál kissé fodrozódhat.
Állebenye hosszúkás, sima, szinte világítóan élénkvörös.
Nyaka középhosszú, jól ívelt, a nyak tollai dúsak, túlérnek a vállakon.
Vállai lekerekítettek, nem előreugrók. Szárnyai középhosszúak, jól záródnak, és a testhez szorosan illeszkedők. Háta középhosszú, széles, enyhén homorú, az ágyéktájék emelkedő anélkül, hogy a hát öbölszerű mélyedéssé válna.
Nyeregtájéka széles, oldalról lekerekített, de nem párnázott.
Melle mély, széles, jól lekerekített. A mellcsont hátulról elõre viszonylag szélesedő formát vesz fel.
Hastájéka széles és telt, a tojóknál enyhén kiemelkedő.
Combjai jól láthatók, izmoltak, átlagos hosszúságúak. Lábai egyenes állásúak, középhosszúak, simák, sárgák. Lábujjai egyenesek, eléggé terpesztetten állnak. Faroktollai középhosszúak, elég szélesen hordottak. A sarlótollai nem feltűnően hosszúak, ellenben a kormánytollak szélesek, de jól záródnak.
Tollazata széles, zárt, szorosan egymáshoz simuló.
Az egyenes hát, a mély állás, a nem eléggé széles mell, a túl durva, vagy túl finom csontozat okvetlenül hibának számít. A hibák közé sorolandó a fehér füllebeny.
Nagyon gyorsan növeszti a tollazatát. A pehelytollak vöröses árnyalatúak, és ezért nem rontják nagyban a vágási minőséget.
A fehér new hampshire-t a barnevelditől hosszabb törzse, meredekebb faroktartása különíti el. A nyeregtájéka is hosszabb ennél a fajtáénál. A szem színében feltűnő különbség van, mert a fehér barneveldié narancsvörös, a new hampshire-é vörösesbarna. A fajta teljes állományára vonatkoztatva eggyel kevesebb a tarajcsipkék száma.
" Szöveg forrása: Dísztyúkok

15877632_1262463247173050_394689973_o.jpg

39946603_1710425822419424_7779962828659621888_n.jpgAranybarna New Hampshire kakas és tyúk Bugyinszki Péter tenyészetéből.

Tartása

"Kifejezetten kettõs hasznosítású tyúkfajta. A tyúkok testtömege éves korban 2,4-3,1 kg, a kakasoké 3,2-4,2 kg. Éves tojástermelése 180-230 db barna héjú tojás, a tojások átlagos tömege 56-61 g.

A tenyésztojások keltethetõsége jó. A naposcsibék barna pihetollazatúak, a begy és a hastájék világosabb árnyalatú, a csibék a szárnyredõ színe alapján vonaltól függõen 80-90 %-os pontossággal szexálhatók.

Mérsékelten élénk vérmérsékletû, ellenálló fajta. A háztáji tartásban igen elterjedt. Intenzív tartásra azonban kevésbé alkalmas, mert viszonylag rosszul tûri a ketreces tartást, nagy kifejlettkori testtömege miatt az egy tojásra felhasznált takarmány mennyisége mind ketrecben, mind mélyalmon jelentõsen meghaladja a tojóhibridekét (kb. 200 g tak./tojás).

Kifejlett korban közepes húsformákat mutat, a tyúk selejtezéskori húsértéke nagyobb, mint a középnehéz tojóhibrideké. Fiatalkori növekedési erénye jó.

A fölösleges kakascsibék a háztáji gazdaságokban félintenzív viszonyok között hízlalhatók. A new hampshire kakasokkal intenzív hízlalásban a 7. hétre 0,7-0,8 kg testtömeg, a 8. hétre 0,9-1,0 kg testtömeg érhetõ el 2,5-2,6 kg takarmányértékesítés mellett.

Tenyésztés: A fajta fenntartása és nemesítése hazánkban Hõgyészen és Gödöllõn folyik. A Hõgyészi New-Hampshire Tenyésztõk Egyesülete "new-hampshire hõgyészi vonal", a gödöllõi KÁTKI "gödöllõi new-hampshire" néven tenyészti és forgalmazza.

A new-hampshire fajtán belül kialakított könnyebb testû, nagy tojástermelõ képességû és tojástömegû vonalak szerepet játszanak néhány középnehéz testû tojóhibrid elõállításában is." Szöveg forrása: New Hapshire Fajta

16837851_1307409586011749_1851935382_n.jpg16830241_1307409656011742_276541299_n.jpgFehér és aranybarna család Bugyinszki Péter tenyészetéből.

Szólj hozzá!

Kisgyöngyösök - kétezer évente egyszer, ahogyan azt kell

2018. augusztus 22. 15:00 - Donkey Hote

Gyöngyösöket tartani olyan, mintha az ember örök életében ötéves kisgyerekeket nevelne. Mindig van valami csínytevés, valami szösszenet, ami tökéletesen keresztbe tud tenni a már jól kiötlött terveknek.

Az elmúlt hat évben – amióta belémbújt a kisördög, hogy márpedig nekem ilyenek kellenek – tavaly volt az utolsó évem, amikor komolyabban keltettem gyöngyöst; azaz tervszerűen, kotlóssal, előre lebeszélt tojásokból. Végeredmény pocsék lett, de akik kikeltek, nagyrészt fel is nőttek.

Lett két kakasom, illetve négy tojóm. Volt még egy idősebb tyúkom az elmúlt évek keltetéseiből, így hát egy elég szuper csapattal indíthattam az idei évet.

Tojók kiválóan tojtak, az öttől eddig 300 db. tojás lett. Késő májusban ültettem meg két kotlóst. Iszonyat meleg volt, kelés előtt pár nappal kitalálták, hogy ők már unják ezt az egészet, nekik ez nem éri meg. Mikor észrevettem a dolgot, keltetőt gyors bedugtam. Ki is kelt talán négy, de az első három nap folyamán el is pusztultak.img_20180730_183431_330.jpg

Tudniillik a gyöngyös tojások kiváló levestészta alapanyagok. Családban hamarosan esküvő lesz, ami azt jelentette, hogy még egy próbálkozásra nincs lehetőségem. Vagyis hittem én... Feltűnt, hogy kevesebb a tojás, mint szokott lenni. Már-már készítettem a családot, hogy nemsokára abbahagyják a tojást.

Zárásokor hiányoltam az egyik tojómat. Riasztottam a famíliát, közöltem a tervet, ami abból állt, hogy késő este udvart felforgatni, s az eltűnt tojót megtalálni.

A keresés már fél órája tartott. Őszintén szólva lélekben beletörődtem, hogy áhh, ez már lőtt ügy. A helyszín épp az udvar lomos része volt. Ez az udvar legmélyebb bugyra, éjszakánként patkányvisításoktól hangos, már-már köd fedte vidék, tipikusan az a hely, ahová a japánok sem járnak tojni, de ahogy az kiderült, más igen.

Valami zörgést, illetve majd egy visítást hallottunk. Jelzem, azelőtt néztem meg egy horriflmet, szóval így utólag belegondolva akkor nem is volt olyan vicces. Hopp, a keresett személy elő is bújt. Vajon miért bújna el egy gyöngyös egyedül? Társaslény-mivoltuk miatt ez teljesen szokatlan volt.

Lámpáink fényét a lomhalomra irányítottuk. Sok, apró, vöröses dolog tűnt ki a tárgyak árnyékából. Közelebb menve szembesültem, hogyezek biza gyöngyöstojások. Nafene – gondoltam magamban –  ez a legveszélyesebb hely, itt biza nem költhet gyöngyös, nem engedhetem. fb_img_1534938140840.jpg

A tojások pontos korát nem tudtam megállapítani, egy-két hétre tippeltem a tojófészekből begyűjtött tojások számának drasztikus csökkenése alapján. Elsőre a megfőzést fontolgattam, de valami megmagyarázhatatlan oknál fogva úgy döntöttem, hogy egye fene, kapnak egy esélyt az élethez.

Másnapi gyöngyöstojásokat is beáldozva elindítottam a keltetőt kerek harminc tojással. Amióta megvagyok még efféle tojásokat nem keltettem. Első lámpázásnál egy, a másodiknál három termékelten tojást szedtem ki. Igéretesnek látszott.

A kelési idő felén nem voltam itthon, sőt, még a keléskor sem. Szerencsére létezik messenger, meg képküldés, így folyamatosan érkeztek a hírek az új fejleményekről.

Hazaérkezve tizenegy kis csíkos, pondrószerű valami volt egy kosárban, lámpa alatt. A keltetőben tizenöt tojás kiütve napok óta, benne élő gyöngyösökkel. Elképzelni nem tudom mai napig, hogy ez mi miatt történt. Még vártam egy napot, semmi.

A keltetés utolján kiütött, illetve ki nem ütött tojásokat kidobom. Hogy miért? Ilyenkor kelnek a kelésgyengék, melyeknek kb. 80%-a az első héten elpusztult. Nem képes enni, inni, ellátni magát, így lassú, kínok közötti halált halnak. Vajon megéri azért a 20%-ért ennyi élőlényt kínozni? Nem kockáztattam. 20180822_115045.jpg

Miután ezek a dolgok megtörténtek, újabb dologra lettem figyelmes. Egy gyöngyös rendületlen ült a tojófészekben, megközelítve felfújta magát, támadásra készen. Persze ha ez kelés előtti héten lett volna, talán az összes tojásból kikeltek volna a picik és nevelhetné gyöngykotlós.

Azóta a kis pici pondrók nőttek valamennyit, mind a tizenegyen épek, egészségesek. Épp ma próbálkoztam kiengedni őket a ládájukból, az egyik épp a veteményesben fekvő csalánosban rejtőzik, a másik meg valahol a szomszédban... Rossz pénz nem vész el elvén abszolút nem aggódom, és mint a jó gyermekek, vacsorára úgyis hazajönnek.

20180822_114900-1.jpg

20180822_115214.jpgDH

Szólj hozzá!

Orpington, Anglia, miegymás

2018. július 03. 15:00 - Donkey Hote

Történelme

Az elismerés mindenféleképp William Cookot illeti. Gyerekkorától kocsisként dolgozó angol baromfiszerető valami újat szeretett volna létrehozni, egy olyan fajtát, amelyik egyszerre kiváló hús- és tojástermelő. Fekete Minorca kakasokat pároztatott sávozott Plymouth tyúkokkal.

Az előbbi keresztezésből származó jércéket egy Langshan nevű, kínai eredetű fajta kakasaival tette össze teltebb testalkatot remélve. A fajtát az otthonáról, Orpington városáról nevezte el. Ezek a madarak fekete színben pompáztak. Az 1900-as évekre találmánya kijutott Ausztráliába, illetve más országba is. 

1891-ben egy másik elismert tyúktenyésztő, Joseph Partington megalkotta a saját fekete Orpington változatát. Ezek a madarak még dúsabb tollazattal bírtak. A sűrűbb tolltakarót a fekete Cochinok bevitelével érte el. Származásuktól eltekintve, sokkal dekoratívabbak voltak, mint a Cook-féle változat. 

Munkáját nem érezve befejezettnek, William Cook hasonló módon megteremtette a fehér, illetve a sárga Orpingtont is, a fekete vonal bevitele nélkül. Ezeknek a variációknak a "leorpingtonozása" hatalmas vitákat keltett, de végül sikerült felülkerekednie a lázadó embereket, és a sárga szín lett mára a legnépszerűbb valamennyi színváltozat közül. 

Mára az egyik legelterjedtebb fajta ősapja 1904-ben elhunyt, de nem mielőtt bevezette volna családját az általa oly finoman építgetett, nehéz kezdetű baromfi-birodalmába. 

Úgy tartják, hogy a kék színváltozata kizárólagosan Orpingtonok tenyésztéséből született, de valószínű, hogy valamiféle kék Cochin, vagy Andalúziai vér is csörgedezik ereikben. A fajta kendermagos típusa Plymouth Rock keveréssel öltött testet. 

A trikolór porcelán (angolul Jubilee, tehát jubileum) szín szintén egy Cook-féle alkotás. Nevét Viktória királyné gyémántjubileuma ihlette. A babos rassz a porcelántól származik, de különösebb érdeklődést nem mutattak iránta. A színváltozatok többsége az 1900-as években keletkeztek, mint ahogy a vörös és a fogoly is, de megannyi fajta pompázik ilyen színekben, ezért viszonylag nem elterjedtek. received_2067908226574631.jpegreceived_2067911586574295.jpegKék Orpington kakas és fekete Orpington tyúkok Fábián Gábor tenyészetéből.

Fajtaleírás

"Az alakot legjobban H. Wolff meghatározásával lehet jellemezni: "Súlyos jelenség tekintélyes nagyságának és a minden oldalon kidomborodó kockaformának köszönhetően, így a testmagasság és a testszélesség megközelítően megegyezik a testhosszal; erős, nem túlságosan laza tollazat és meglehetősen mély állás." Ehhez a kockaformához kell a csak közepesen hosszú, erősen tollas nyaknak illenie.

A test fő vonalát az erős vállakból jövő, ívformájú hátvonal képezi. A kakasfarok a széles nyeregtől és a kormánytollakat befedő sarlótollaktól teltté válik. A mély kockaformához tartozik a mély mellvonal és a nagyon jól fejlett hastájék. A dús pehelytollazat szinte teljesen fedi a rövid combot és a csüdöt.

A tojó alakja még zömökebb, anélkül, hogy elveszne a hát lágyan ívelő vonala. A tojó legmagasabb pontja kevéssel a farokcsúcs előtt található. H. Wolff figyelmeztet: "Ha túllépjük a felső határt, átalakítjuk a kockát tégla- vagy háromszögformává. Természetesen egyiket sem akarjuk."

A kis fejen egyszerű, felálló, inkább alacsony taréj ül egyforma négy vagy öt fűrészfoggal. A taraj vége kövesse könnyedén a tarkót. Közepesen nagyok a piros füllebenyek és a kerek áll-lebenyek. Követelmény a nagyon erős csőr. A szem a narancspirostól a feketéig változik, színváltozat szerint."  Szöveg forrása: Dísztyúk magazin 

Színváltozatai: fekete, nyírfaszínű, kendermagos, kék, fogoly, vörös, sárga, fehér.

img_20180703_103003_799.jpgimg_20180703_103413_717.jpgSárga (buff) Orpington család Fábián Gábor tenyészetéből.

Tartása, növendékek nevelése

"Az orpington egy nehéz testű fajta, jellemzően húshozamúnak tartják. Sok tekintélyes szakember szerint gyorsan nő és gazdaságos fajta. Azért érték már csalódások egyes tenyésztőket. Mint ma már sok egyéb kitűnő gazdasági fajtánál, itt is előfordulhatnak olyan vonalaik, amelyeknél inkább a díszítőértéket helyezték előtérbe a gazdasági értékekkel szemben. Ha valaki ilyen fajtát szeretne tartani gazdasági céllal is, azoknak javaslom (mint minden egyéb fajtánál is), hogy nézze meg a tenyésztőnél az eredeti állományt is. A fajta Angliában ma is népszerű és gyakori. Tojáshozamuk évi 180 körüli. A fészket alacsonyan kell elhelyezni. Kimondottan nagy kotlási hajlamuk van. 1 méternél magasabb kerítéseket már nehezen tudnak átrepülni. Nyugodt, türelmes és szelíd fajtáról van szó. Tojók hajlamosak az elhízásra. Nagyon sok leírás megjegyzi, hogy ködös időben az udvaron tartva, elkezdenek "hörögni", ezt azonban a hazai tenyésztők és tartók többsége nem tapasztalta." Szöveg forrása: Dísztyúkok 

received_2067911726574281.jpegreceived_2067911729907614.jpegKék Orpington tyúkok, kakasok Fábián Gábor tenyészetéből.

DH

Szólj hozzá!

Holland bóbitások, avagy a kapirgáló mikrofonok

2018. április 09. 15:00 - Donkey Hote

Az alábbi cikk nem jöhetett volna létre Nógrádi Timea segítsége nélkül. Hálás köszönettel tartozok neki mint a szöveg megírásában nyújtott segítségéért, mint a képekért. Még több képet a Polish Paradise, Holland bóbitás tyúkok Facebook-oldalon találtok (az oldal nevére kattintva elérhetitek azt). 

Történelme

Darwin a kontyos tyúkokat két csoportba sorolta: búbosok és lengyelek. Később kiderült, hogy a kettő egy és ugyanaz. A 16-18. század közötti időintervallumban számos holland és olasz festő festménye ábrázol bóbitás lengyel tyúkokat.

A Holland bóbitásokat a Páduai fajtával 1869-ig lengyel tyúkoknak nevezték, bár az égvilágon semmi közük nincs Lengyelországhoz. Egyes kutatók úgy vélik, hogy nevüket a lengyel katonák fejdíszéről kapták, mivel a bóbitás tyúkok búbja ugyanúgy ékesíti a fejüket, mint a csatározókét a tolldísz. Feltételezhetően a lengyel tyúkok Spanyolországból kerültek Hollandiába, amikor a spanyolok meghódították az alföldet. 

Az 1700-as években érkezhettek Angliába. Az elismerés egy holland tenyésztőé, aki a 18. században a lengyel tyúkok színmintáinak finomításával és fejlesztésével foglalkozott. A fajtát Franciaországban tojótyúk gyanánt használták. Amerikába az 1830-1840 körül kerülhettek.

1850-es évekre népszerűvé váltak; tojástermelésre használták őket. A Leghorn fajta megjelenésével mint Angliában, úgy Amerikában is gazdasági tartása háttérbe szorult és kiállításokra kezdték el tenyészteni őket.

24210343_548744522135345_3028662518619771957_o.jpgKék színű Holland bóbitás kakas Nógrádi Timea tenyészetéből

Fajtaleírás 

 "Megnyúlt testű, a vállak felett kiszélesedő, hátrafelé keskenyedő és lefelé ívelő felépítés. Háta közepes méretű, hosszú nyeregtollakkal. Farktollak zártak, hosszú, széles tollakkal. Melltájék kerek, előretartott. Szárnya hosszúkás, felhúzva viselt. Feje közepes méretű, koponyája magas és erős koponyamagaslattal rendelkezik. A koponyamagaslaton bő tollazatú bóbita ül. Arca piros, tollazat nélküli. Szeme piros-barnás. Csőre nem túl hosszú. Taraja teljesen hiányzik. Füllebenyei kicsik, fehérek. Nyaka közepesen hosszú. Combok finom felépítésűek, csüd színe a tyúk színváltozatától függ." Szöveg forrása: Wikipédia

Színváltozatok: fehér, kék, fekete, karvaly; a bóbita minden színváltozatnál fehér. Mára kitenyésztettek fekete bóbitás, fehér törzsű tyúkot is, bár ez hazánkban nem elismert változat. 

15844369_390941977915601_3278758586613977881_o.jpg

19800842_484295145246950_1105484864034250733_o.jpgKarvaly (kendermagos) és fekete Holland bóbitás család Nógrádi Timea tenyészetéből 

 Tartása, növendékek nevelése

"A csibék az első három hétben indítótápot kapnak, második héttől főtt tojással, főtt rizzsel, petrezselyemmel és répával kiegészítve. Az első héten csak vízzel itatom őket, majd a második héttől jön a jolovit és hetente egyszer az almaecet. Mivel nem az udvarban kapirgálnak kotlóssal, ezért apróra őrölt, jól átmosott sódert teszek be nekik, hogy a zúza el tudja őrlő szerepét látni, amellett nagyon szeretnek fürdeni is benne. 

A negyedik héttől fokozatosan állunk át a nevelőtápra. Kiegészítésként zöldséget, túrót, reszelt gyümölcsöt is kapnak. Kéthetes, illetve négy hetes korukban leitatom őket gumboro elleni gyógyszerrel, de hathónapos korukig, még további két betegség elleni  vakcinát kapnak.  Reaszelén és Agroferm adalékot is használok. 

A növendékek szinte már ugyanazt kapják, mint a nagyok, de a kukorica még aprított, de egészben már kölest, búzát és napraforgót is esznek. Ha áttérünk valami újra, fokozatosan keverjük a már megszokottal. Az itatás továbbra is tiszta víz, jolomaxos, illetve heti egyszer almaecetes vízzel történik. 

A felnőtt madarak egy általam összeállított magkeveréket kapnak; az alap kukorica-búza-napraforgó kombinációt kiegészítem tritikáléval, kölessel, cirokkal és fénymaggal. Ezen felül vitamint és táplálékkiegészítőket is veszek: AP-17-et, mészgrittet. Rengeteg szezonális zöldséget, gyümölcsöt adok nekik, emellett tyúkhúrt, főtt rizst, főtt tojást és túróval is kényeztetem őket. 

A felnőtt madarak egy általam összeállított magkeveréket kapnak; az alap kukorica-búza-napraforgó kombinációt kiegészítem tritikáléval, kölessel, cirokkal és fénymaggal. Ezen felül különböző táplálékkiegészítőket is teszek bele: AP-17-et, mészgrittet, stb. Rengeteg szezonális zöldséget, gyümölcsöt adok nekik, emellett tyúkhúrt, főtt rizst, főtt tojást, túrót. 

A helyigényük viszonylag nagy, bár ez szoktatás kérdése. Egy pár nyugodtan elél egymás mellett kisebb helyen is, de ha egy családot kényszerítünk ebbe a szituációba, előfordulhat, hogy a tyúkok a kakas tollkoronáját lecsipkedik unalomból. De  arra ügyeljünk, hogy társaságban legyenek. A tyúkok kakassal sokkal jobban érzik magukat, mivel a kakasoknak más állású a bóbitája, így sokkal jobban látnak, mint asszonykáik és ez az élelem keresésben sokat segít.

Egy kakasra nálam öt-hat tyúk jut, de akár ennél többel is elbírnak. A kakasok egymás között csak a szokásos hierarchia-harcot rendezik, emberre nem támadnak. A tyúkok rendkívül jól tojók, de nem kotlanak. Tojásaik hófehérek. Különösen jó házi kedvencek, igénylik az ember társaságát, nagyon barátságosak. Más fajtákkal is jól elvannak." Nógrádi Timea 15995036_394857730857359_5291395793262162534_o.jpg

Fehér Holland bóbitás tyúk Nógrádi Timea tenyészetéből

Szólj hozzá!

Az óriás cochinról...

2018. április 07. 15:00 - Donkey Hote

Történelme

A Brahmához hasonlóan, a Cochin is hatalmas lábtollakat viselő, Kínából Európába importált fajta az 1840-1850-es évekből. Elsőként "Shanghai" baromfiként hívták, majd később a "Cochin China" nevet kapta. Hatalmas mérete és egyedi megjelenése elősegítette népszerűségét a nyugati országok baromfitenyésztői között, s ezt a jelenségek gyakran említik "tyúkláz"-ként.

Legelőször a Standard of Excellence in Exhibition Poultry nevű kiállításon került kiállítása William Bernhad által. Törpe változatával együtt 1874-ben mutatták be először fehér, fogoly, buff és fekete színekben. 26731083_124472891691812_5287221486688470557_n.jpgBabos Cochin család "Dávid Cochin" tenyészetéből 

Fajtaleírás

"A legnagyobb baromfifajták közé tartozik. Termetük még jobban kihangsúlyozódik szabályos kocka alakú testük miatt. Tollazatuk tömött, vastag tollréteggel rendelkeznek. Tarajuk egyszerű fűrésztaraj, fejük testükhöz viszonyítva kicsi. Vaskos, erős, rövid csőrük van, füllebenyeik és tarajuk élénkpiros színű. Lábukat dús tollazat borítja, ezáltal még méltóságteljesebbnek tűnnek. Lassan érnek, teljes magasságuk, szélességük eléréséhez akár egy-másfél évre is szükség van." Szöveg forrása: Díszmadár magazin 

Az óriás Cochin hét színben ismert: fekete, fehér, kendermagos, kék, borssárga, babos, fogoly. A tyúk tömege négy-öt kilogramm között mozog, míg a kakasé elérheti akár a hat kilogrammot is. Gyűrűméret: a tyúké 24 mm, a kakasé 28 mm. Tojása 65 gramm körüli, sárgásbarna színű. 

26231696_124481995024235_1234312650957630208_n.jpg

29597996_184789028993531_6681930330864211540_n.jpgBuff (borssárga) Cochin kakas és kendermagos Cochin tyúk "Dávid Cochin" tenyészetéből 

Tartása

"Mint a legtöbb nagytestű fajta, így az óriás cochin sem szívesen repül. Így a helyük kialakításakor erre is oda kell figyelnünk, az ülőket és a tojóládákat alacsonyan helyezzük el. Lábtollazatuk épségét legkönnyebben úgy őrizhetjük meg, hogy száraz helyen tartjuk őket, és az ól alját rendszeresen felszórjuk szalmával, szénával vagy más nedvszívó anyaggal. A tyúkok kiváló kotlósok, a kakasok könnyen párzanak. Általában „családban“ tartják őket, 2-3 tyúkra jut egy kakas, de egy kakas akár 5-7 tyúkot is képes megtermékenyíteni. A tenyésztojásokat kora tavasszal keltessük ki, hogy legyen idejük megnőni az őszi hidegek beköszöntéig. A csibék ellenállóak, mozgékonyak, a betegségekre nem fogékonyak. A fiatalokat bőségesen etessük, hogy a megfelelő testméretüket elérjék. A túletetést kerüljük a felnőtt madaraknál, mert hajlamosak az elhízásra." Szöveg forrása: Díszmadár magazin 27500425_143224496483318_5350438968664039484_o.jpgBuff (borssárga) Cochin család "Dávid Cochin" tenyészetéből 

Szólj hozzá!

Egy eredetmonda a barna színről

2018. március 31. 15:00 - Donkey Hote

1994-ben egy brit tyúkász, Dr. Clive Carefoot két törpe fekete orpingtont keresztezett, és egy genetikai mutációnak (az örökítő anyag spontán, maradandó megváltozása, amelynek során új genetikai tulajdonság keletkezik) köszönhetően egy barna színű tyúk lett a végeredmény.

A jóravaló angol baromfitenyésztő abból az egy barna tyúkból hamar kitenyésztett egy törpe csoki orpington és egy törpe csoki wyandotte családot. Az úr hat rá hat évre megbetegedett és meghalt. Senkinek sem adott el egy barna színű egyedet sem, így a színváltozat kihalófélben volt. Vagy még sem?

2005-ben, nagyon nehezen ámbár, de néhány lelkes tenyésztőnek sikerült megvásárolnia az utolsó élő csoki tyúkot. Fekete orpington kakassal pároztatták, Gran Brereton vezetésével, de az utódok közül egy sem lett barna. Az "öreglányt" az egyik fiával akarták összetenni, de sajnálatos módon követte megalkotóját a fellegekbe. 

Nem volt mit tenni, a néhai tyúk gyerekeit pároztatták egymással. A párosításból kelt száz csibéből huszonnégy csokibarna lett. És mind a huszonnégy jérce... A következő évben a barna tyúkokat összetették az apával, s kikeltek az első barna kakasok. 

Tehát a ma létező összes barna tyúknak, kakasnak az az egyetlen, véletlenszerűen létrejött törpe csokibarna orpington tyúk a felmenője. 

Hogy a fenti mivel magyarázható? 

A madarak - beleértve a tyúkokat is - az Abraxas-típusba tartoznak. Ez abból áll, hogy a kakasoknak két Z, a tyúkoknak egy Z és egy W nemi kromoszómájuk van (ellentétesen az emberrel, ugyanis az emlősöknél a nőneműeknek van két X, és a hímneműeknek van egy X és egy Y). A barna szín nemi kromoszómához kötött (szexlinkált; to link = összekapcsolni). Ezalatt azt értem, hogy hozzá van láncolva az Z-kromoszómához.

Tudva, hogy a fekete szín domináns, fekete kakassal pároztatva az összes utód fekete lett. Ebből arra következtetünk, hogy a csokibarna szín nem domináns (recesszív). 

A második generációban a barnák közül azért lett mind tyúk, mert ahhoz, hogy a barna szín megnyilvánuljon, minkét Z-kromoszómához kell legyen csatolva egy-egy ilyen barna színért felelős gén. choc_12.png

domináns tulajdonság = az első generációban (F1-ben) megjelenik
recesszív tulajdonság = csak a második generációban (F2-ben) jelenik meg
X-kromoszóma (Melanogaster-típus) = Z-kromoszóma (Abraxas-típus)
Y-kromoszóma (Melanogaster-típus) = W-kromoszóma (Abraxas-típus)

A fenti cikk Dr. Héjja Imre állatorvos, hobbi tyúkász írása alapján készült. Sok más szín genetikájáról a Díszbaromfi színgenetika Facebook-oldalán olvashattok (az oldal nevére kattintva elérhetitek azt). 

DH

Szólj hozzá!

Mrs. Telhetetlen

2017. november 04. 15:00 - Donkey Hote

Talán irracionális novemberben kotlóst ültetni. Szokás szerint család ellenkezett, ezért fű alatt kellett ezt az egészet végrehajtani. Legalábbis annak indult, de aztán valami úton-módon a fater az ól közelébe jutott, kinyitotta és egy random kotlós ült a sarokban. 

Már vagy három tyúk próbálkozott eltojással május óta. Mindegyiket offoltam, tojás ki, fészket lefedtem valamivel, így nem volt hová ülniük és egy hét alatt már boldogan káricáltak az udvarban. Volt egy a színben, egy az egyik ól alatt, egy meg a kertben; ámbár a kertesnél egy kóborkutya is besegített, így se tojás, se fészek, se kotlós...

Már valahogy kezdtem beletörődni, hogy áh, idén nem lesz több csibe. Valahogy a lelkiismeretem is nyugodt volt, hisz tudtam, hogy evvel jót cselekedtem. Tyúk sem épült le, nekem is több időm maradt saját magamra, mert azért valljuk be, a csibével akkor is kell minimálisát bajlódni, amikor kotlóssal van. 23224549_1705349416253030_1361138374_o.jpg

Egy araucana keverék tyúkom úgy döntött, hogy ő kotlani akar. Mondom jó' van asszony, majd csobbansz egyet, aztán legyen nagy a szád. Már a vedret is megeresztettem vízzel, mentem volna asszonyért, de valami oknál fogva én úgy döntöttem, hogy egye fene, kap egy fészket, meg pár tojást. 

Ugyebár vedlünk. A tyúkjaim majdnem 75%-a négy év feletti, ergo ők nem tojnak már októberben. Idei jércém nincs, szóval felfedező körútra indultam. Az araucana kifutóba beszökött egy fekete keverék. Mikor bementem kis segítséggel ő ki is jött. Aztán megnéztem a fészket és bumm öt tojás. Keverék tojta persze, de nem gond. 

Drága japánjaim fészekalapításba kezdtek. Csórtam egy tojást onnan is. Másnap reggelre a maradék tizenöt tojás szőrén-szálán eltűnt, cseppet sem volt feltűnő a kutyaól előtt heverő halom tojáshéj. Lényeg az, hogy egy tojást kimenekítettem azelőtt este, az is ment a kollekcióba. 

A Zasszony alatt volt még három, egy a kopasznyakú búbostól, egy az anyjától, meg egy a tesójától (hehe, családba marad). Az már kilenc. Megcsináltam a fészket. Túlzásokba nem estem, a deszkára vittem egy kazal szénát, majd formáltam bele egy likat és beletettem a gyerkőcöket. 

Mint a rossz napokat élő nők (khm...), neki is elég szar kedve volt. Azért rávette magát a fészekre. Tettem be neki kaját, vizet, még porfürdőt is, hogy ne járjon a szája. Másnap még lett egy Anyóstól, azt is alápakoltam. Így ült a drága tíz tojáson. 23261731_1705349562919682_1441524031_o.jpg

Vagy egy hétig nem nyitottam rá az ajtót, mindenki tudja milyen egy hisztis nő, nem kell bemutatni. Csak az ablakon át néztem, hogy van-e kajája még. Volt neki mindig, bár nem értettem, hogy ennyi ideig hogy húzta ki ennyivel. 

Már megölt a kíváncsiság, hogy mi van vele. Benyitottam, szokásos hiszti. Rá is csuktam az ajtót. Este mentem a lámpázóval, friss vízzel, gabonával, ahogy azt egy kismamához menet illik. Világítás után valahogy jobb kedvem lett, mint volt. A tízből kilencben élet jeleit láttam. Elégedetten hagytam ott őt. 

Szóval most várunk, hogy mi lesz. Azóta megjött az étvágya, négy nap alatt megette azt, amit azelőtt egy hétig. A drága nem kívánt leszállni a szükségleteket elvégezni, így akad egy kis ürülék is a fészekben. Én letisztítani a tojásokat nem fogom, mostam már elég szart a kotlósültetések alatt. 

Fészekbeszarásra visszatérve ez egy új trend? Idén szinte az összes kotlósom ezt csinálta. De nincs mit tenni. Ha egyszer valamit az asszony kitalál, onnan nincs visszaút. 

Már nagyon várom a babákat. Azóta pszichológust megszégyenítő módon nyugtatom a családom, hogy nem lesz baj, van infra. Ilyenkor édesanyám, meg az Isten szóba kerül, de mindent a cél érdekébe. Már most gondolkozok azon  hogyan adjam elő azt, hogy indítótápot is kell venni. Jézus, mi lesz itt...

Elvileg sok kis szakállas tollgombóc kell szülessen, aztán meglátjuk, hogy hol lófráltak még a lányok. Azért valljuk be, a szomszéd kakasa egy elég ellenállhatatlan csávónak számít a baromfiudvar lakói között. Meg na, a szomszéd fűje mindig zöldebb. 

DH

3 komment

Kacsanevelés új szemszögekből

2017. szeptember 04. 15:00 - Donkey Hote

Régen is voltak kacsáink. Már akkor is teljesen lenyűgöztek a viselkedésükkel, illetve kinézetükkel. Ámbár anno sima magyar kacsink voltak, de a lényegen nem sokat változtat. Mint most, annak idején szintén tyúkkotlóssal keltettük ki a kacsatojásokat, sikerrel. De valami oknál fogva elvettem őket a mostohától. 

Elég gyorsan gyűltek a tojások, majd egy idő után átmentünk heti egy-kettőbe. Már volt vagy tíz tojás a kosárban, megfőzni sajnáltam őket, átmentem a szomszédba, ahonnan a gácsért, meg a nevelő kacsakotlót is vettem, hogy kérjek néhányat. Tudtak adni ötöt, hazaérve fészket csináltam. 19237838_837782646369615_7776948941417955344_o.jpg

A tojóládában szüntelen kotlott egy tyúk, már egy hete ült. Nem túl sokat ült üresben, tökéletes. Már csak reménykedni tudtam abban, hogy kibírja az öt hét poklot, hisz augusztus közelében jártunk, a kánikula is tombolt. A kotlóst Karolának hívják. 

A gabonatároló, amit mifelénk hombárnak hívnak, üres volt. Kitakarítottam, betettem a fészket, majd a kotlóst. Szempillantás alatt rávetette magát tizenöt gyerekére. Nyugodtan ült, kielégülten. Kapott vizet, meg kukoricát, illetve egy rossz vasvedret, bele fahamu, szitált homok és tetű elleni por keverékét szórtam, porfürdőnek kiváló. 20414053_859966230817923_5609744077213221954_o.jpg

Teltek, múltak a napok, de kotlós szar sehol nem volt. Már számítottam rá, de valahogy megszédültem, mikor felemeltem és minden ázott a hasmenésben. Magamban mondogattam, hogy "azt a fosos lyukadat tömné be ... valami". Uccu neki, lyukas pamutzoknit kajtattam a fiókból és engedtem meleg vizet. 

Fantasztikus volt a szaros fészekből szaros tojásokat szedegetni, majd zoknival óvatosan mosni. A fészekanyagot kicseréltem és visszatettem. A kotlós lábait is lemostam, biztosra mentem. Pár napig ismét semmi, már annyira deja vu-m volt. Felemeltem, újból minden... 20507050_860029527478260_7196375944010147215_o.jpg

Közben eljött a lámpázás. Tekintve, hogy a tojások zöme kéthetes volt, mikor megültettem, szerintem totál elfogadható a tizenötből tíz termékeny tojás. Ebből persze a szomszéd ötje is benne van. Mondjuk, javítva az állapotokat, egyet összetört a kotlós egy pár nappal előtte, de abban sem volt semmi. 

Majd pár napra rá megyek be, hát egy csodálatos kotlós szar a vízben. Mit érdekelt már engem, hogy hol van, a lényeg, hogy nem a fészken és nem kell szart vakarni sehonnan. Tettem be tiszta vizet, elégedetten távoztam. 20689686_864721927009020_8577900415481884692_o.jpg

A kelés felét sajna nem élhettem át, mivel az ország másik végén a Fekete-tengerben áztattam az ülepem. Szóval maradt a messenger isteni opciója, a képküldés. Végül is nyolc kis pajzán kelt ki, ebből az egyik kelésgyenge lett és feladta a harcot. 

Látszott a képeken, amiket küldtek a helyetteseim, hogy a kicsik és Karola között nagyon erős a kapcsolat, tehát kijelentettem, hogy maradnak együtt. Bár néha még vannak nyelvi problémák, meg a kicsik különösen szeretik a vizet, míg a mamát ez taszítja, de ettől függetlenül jól elvoltak.20785665_867266380087908_662129871603373410_o.jpg

Egy nap a kotlós kiszökött, nem nagyon erőlködtem elkapni, este úgyis ott csövezett volna a tároló előtt. Elhittem. Az ülőn ült, benn, a többi között. A kicsik sem sírtak, hagytam a dolgot a maga útján menni... 

Eltelt vagy két hét. Karola szüntelen kotlott. Egy este nagy meglepetésben volt részem. A hombár tetején ült, gyerekeit hívva. Beengedtem. Egyből odaszaladt gyerekeihez, újból együtt a család. Valahol én is megnyugodtam, mert így mindenki biztonságban volt.

Azóta telnek a napok, Karola már tíz hete kotlik. Már szinte aggasztó... Elnézve a viselkedését hamarosan örökre elhagyja a családi fészket és új otthonra talál, újra egyedül... 

"Hol szeretet van, ott a világ közepe."21246389_876041799210366_751726611131918862_o.jpg

DH

1 komment

Az öt legédibb tyúkfajta, ami neked is mosolyt fog csalni az arcodra

2017. szeptember 01. 15:00 - Donkey Hote

Napjainkban teljesen normális dolog az, ha valaki nem csak haszonból, azaz nem csak tojásuk, vagy húsuk miatt, hanem díszként tartja tyúkjait. Ámbár a dísztyúktartók száma egyre nő, néha elég heves összecsapások történnek a gazdasági baromfitartók és a hobbi-, vagy dísztyúktartók között. 

Az ember kreativitása révén mára rengeteg pompás, egyedi baromfifajta létezik. A lent említettek közismertek, hisz külsőjük minden kedvtelésből baromfitartó ember szívébe belopta magát. Tehát íme az öt legédibb tyúkfajta, ami neked is mosolyt fog csalni az arcodra. 

1. Selyem baromfi 

Szerintem mindnyájan egyetérthetünk abban, hogy a selyemtyúkok a legcukibb tyúkok valamennyi közül. A selymes tollazatuk, a kék bőrük, a rengeteg lábujjuk, a lilás diótarajuk, a zabálni való szakálluk és megannyi más tulajdonságuk miatt válnak bohócnak álcázott télapóvá. Ami még különlegesebbé teszi őket, hogy egyedi tollruhájuk révén füröszthetők, mint az ölebek. 

A képért hálás köszönet Catteneo Nicholas barátomnak. 21170717_1634015016719804_1610601306_o.jpg

2. Törpe cochin 

Kapirgáló kézilabdák. A dús faroktollazat, a hatalmas lábtollak, illetve a törpe méretük végett teljesen átveszik egy gömb alakját. Megannyi színben és tolltípusban előfordulók, hatalmas népszerűségnek örvendők. Apró méretük miatt sáros baromfiudvarokba nem ajánlott, ugyanis hamar ázott porcicává válhatnak. 

Köszönet a képért Nógrádi Timea tenyésztőnek. Még sok-sok édi, amellett kiváló minőségű képet találsz, ha  következő Facebook oldalra kattintasz: Polish Paradise, Holland bóbitás tyúkok20767977_502744546735343_2037722679745576145_n.jpg

3. Holland bóbitás 

A fehér búbjuk Tina Turner haját megszégyenítően ékeskedik fejük tetején. Mostanság elég sok színváltozatuk terjedt el, sőt, már kopasznyakú változatuk is jelen van. A kétlábon járó mikrofonok rendkívül jámbor állatok, gyakori házikedvencek, mivel könnyen tudnak elválaszthatatlan köteléket létesíteni gazdájukkal.

A képért ismét köszönet és hála Catteneo Nicholas barátomnak. 21170998_1371745902938119_1720913543_o.jpg 

4. Araucana 

Ez a fajta valóban különleges. Egyes madarak tollfület viselnek. Ez egy szemölcsnek köszönhető, ami a fültől nem messze jelenik meg, még a tojásban, ergo a kiscsibék már evvel jönnek a világra. Félvad származásuk ellenére rendkívül barátságos lények, ezen felül gondos anyák is. Ezt tetézve fészkükbe valódi türkízék, fűzöld tojást raknak.

Hálás köszönet a képért Márton Ádám baromfitenyésztő barátomnak. 21284553_1636846729769966_1518516916_o.jpg 

5. Antwerpeni szakállas törpetyúk

Ezekről a tyúkokról egy kertitörpe jut az eszembe. Aprók, szakállasok és az állásuk is különleges. Rózsatarajuk szinte koronaként ékeskedik fejük tetején. Szeretni való kinézetük miatt közkedveltek a hobbi baromfisok köreiben, ezen felül kiváló anyák is. 

Nagyon szépen köszönjük a képet Bugyinszki Péter tenyésztőnek. 21222354_1489327577819948_2114171506_o.jpg

DH 

Szólj hozzá!

Néhány dolog, amit tudnod kell a vedlésről

2017. augusztus 21. 15:00 - Donkey Hote

Minden kezdő tyúktartó számára nagy meglepetést jelent a vedlés. Maga a folyamat és a végeredmény is. Mint ahogy két egyforma élőlény és tojás sincs, így két egyforma toll sem. Minden vedlés valami meglepetést takar. Egy új foltot, vagy az évek telésével akár több fehér tollat is. Ez a porcelán színű baromfiknál elég gyakori jelenség. 

Mi a vedlés?

A vedlés a tyúk tojástermelési évének úgymond ünnepélyes lezárása. A rövidülő nappalok eljövetelével a pajzsmirigy elkezd egy hormont intenzívebben termelni, ez azt eredményezi, hogy a tollak csévéjében a vérellátás megszűnik és a toll kihullik. Vedlés idején a kifutók és baromfiudvarok megtelnek tollal, mintha T-rexeink párnacsatát rendeznének éjszakánként. 

A rövidebb nappalokra más mirigyek is reagálnak, megállítva a petefészek működését és a tojástermelés leáll. A vedlési időszak alatt a tyúk regenerálódnak, feltölti készleteit az újabb generáció megalapozása végett.21034900_1625800417541264_802175331_o.jpg

Mikor kezdődik el? 

Minden tyúknál más és más időben következik be. Általánosítva egy tyúk tizennyolc hónapos vedlik először és az ügyesebben tojó tyúk két és fél, három hónap alatt átesik rajta, míg a kevésbé aktívnál akár hat hónapig is eltarthat, mire megjelenik az új tolltakaró.

A kakas esetén a herék működése részlegesen leáll, így terméketlenekké válik a vedlés idején. Abban az esetben, ha az átlag testtömegük több, mint 25%-át elveszítik, úgyszintén sterilekké válnak.

A korán keltett jércénél (december, január, február eleje) szintúgy felléphet a vedlés. Ámbár ez csak a nyakon végbemenővé korlátozódik, de ettől függetlenül a tojástermelés visszaszorul. Ezért úgy kell keltetnünk, hogy  jércék szeptemberben kezdjenek el tojni. 20991423_1625802367541069_714663820_o.jpg

Hogyan megy végbe?

"A vedlés állandó sorrendű. A folyamat a nyaktollak váltódásával kezdődik, ami már csökkenti a tojástermelést. Fokozatosan terjed a hátra a tollváltás, majd a szárnyakra és a farokra. A háttollak váltódásakor abbamarad a tojásrakás.

A szárnytollak kivedlése a tengelytollaktól számítandó, innen halad az elsőrendű evezőtollaknál kifelé, a másodrendűeknél befelé. Az apró tollak vedlése az ötödik elsőrendű evezőtoll váltásával esik egybe. Ez a vedlés csúcspontja."  Szöveg forrása: http://www.agr.unideb.hu/ebook/baromfitenyesztes/perzisztencia.html.21035337_1625803274207645_1546938400_o.jpg

Hogyan lehet kényszeríteni, késleltetni? 

A mai ember kihasználva a tyúkok tojásrakási képességeit a hiper-szuperül tojó hibrideken felül kitalálta azt is, hogyan késleltesse a fent említett folyamatot. A tökéletes vedlési idő szeptember-október közé esik, így a nappalok meghosszabbításával augusztus helyett az említett időre tolható. A világításról már írtam korábban. Itt olvashattok többet róla: A világítás hatása a tojáshozamra

A vedlést ahogy késleltetni, úgy kényszeríteni is lehet éheztetéssel, kevesebb vízzel, vagy a világítás hírtelen változtatásával. Az éheztetés hatására a tojóállomány felhasználja az elraktározott zsírt, így ugyanazon kondícióba kerül. A két tényező együttes hatásaként a második tojóperiódus termelése kiegyenlített lesz. 

13876635_267382826978443_3759966706228233527_n.jpg

DH 

Szólj hozzá!
Címkék: vedlés

Kiskacsák? Nem... Ők többek annál!

2017. július 21. 15:00 - Donkey Hote

Édi kacsák köszönik, jól vannak. Persze én is, már ha én érintett vagyok a dologban. Az elmúlt pár hét, hónap a kacsák körül forgott. Ámbár a tyúkok nem érezhetik magukat elhanyagolva, ők idén afféle gazdi házi kedvencei maradtak, szaporulat nélkül.

Talán jogos, talán nem, de a kacsáknak pár hét együttlét után engedélyt adtam a szaporodásra. Utólag belegondolva nem készültem fel sem helyileg, sem lelkileg az új jövevényekre, amellett a tervezéssel és ennek kivitelezésével is akadtak problémáim de a poént majd a végén... 19467761_841950902619456_2770379680412584747_o.jpg

Tehát a kacsáim ügyesen elkezdtek tojni. Még meghökkentem, mikor az egyik sarokban megpillantottam az első két tojást. A földre nem tojhatnak - gondoltam, és egy kartondobozból egy-kettő fészket varázsoltam. A kacsáknak bejött. Szorgosan gyűjtögettem mindennap a tojásokat. Mire odáig értem, hogy megszámoljam, húsz volt a tartóban. 

Nagyi panaszkodott, hogy sok a kotlósa, egyértelmű, mikor nem kéne kotlanak nyakra-főre, de ha szükség lenne egyre, az istenért sem. Kihasználva az alkalmat, leegyeztetve a nagyival, vittem is le a tojásokat. Mivel a ciklus első tojásai, pár deformált volt, azokat a csirkék kapták megfőzve. 

Lementem, fészket megcsináltuk, tetűporral beszórtuk mint a kotlóst, mint a fészket, majd a tizenhat tojást a fészekbe helyezve odaadtuk béranyánknak. Boldog volt, mi is. Teltek a napok, a nagyival csak telefonon volt lehetőségem értekezni, elmondása szerint jól ült. 20257595_1589169731204333_322766832_o.jpg

A tojások továbbra is gyűltek, ámbár már nem akkora sebességgel. A fásszínben akkor ült meg egy kotlós egy kimustrált szennyeskosárban, csak a kopasz földön ült. Egye fene, gondoltam magamban, alátettem tizennégy tojást. A kotlós picurka volt, felmenői között volt japán is. 

Eljött a lámpázás. Az első kotlóst feljegyeztem a naptáramban. Időm nem volt kiszámítani, hogy mikor fognak kelni. A tizenhat tojásból tizenhárom termékenynek bizonyult, örültem is mint majom a farkának. Másnap jött a második, csak hát gondok akadtak a memóriával, ugyanis elfelejtettem feljegyezni az ültetés napját. Semmi baj... Tizenkettő maradt alatta, abból tízben az élet jelei mutatkoztak. 

Nagy volt a boldogság. Ahhoz képest, hogy a gácsérom egy öt és fél kilós debella dög, a tojók meg alig másfél kilósak, elégedett voltam. A napi öt tojás lecsökkent napi egyre. Egy kitartó kacsa nem adta fel. El is neveztem Louise-nak, ő volt a legszelídebb és a legszociálisabb mind közül. 20251131_1589170121204294_915720141_o.jpg

Egy nap megyek vizitre, hallom, hogy Louise pityeg, fémdetektort megszégyenítően. Megkérdeztem a szomszédot, hogy ez minek a jele, véleménye szerint kotlani fog. Nem tudtam eldönteni, hogy most ez jó-e, vagy rossz, de annyi leesett, hogy valamit tenni kell.

Másnap a fészkén maradt. Már egy tolltakaró is fedte a fészket, csak tojás hiányzott. Pár tojás még volt a szekrényben, nem azt mondom, de miért ne nevelné fel az első fészekalj pipéit. Egye fene, vártam pár napot, azután elhoztam a nagyitól a kotlós alól a tojásokat. 

Most jött a bökkenő. A negyedik hét végén jártunk, a némakacsa öt hétre kel, szóval már csak napok voltak kelésig. Csak annyi, hogy nekem akkor az ország másik felében kellett legyek. Úgyhogy ez is családi programmá alakult.20257648_1589170184537621_1300733934_o.jpg 

Eljött a kelés. Csak a telefon maradt. Anya hívott, tanácsot kért, hogy mit tegyen.  Szerény személyem is tanácstalan volt, nemhogy tanácsokat osztjak. Sajnos rosszul sült ki a dolog. Három kiskacsa várt, meg Louise. Próbáltam pozitív lenni, bár ez egy magamfajta megkeseredett dögnek picit nehezebb, mint az átlagnak. Beletörődtem... 

Megnéztem a másik kotlóst is, megvannak-e a tojások. Mikor felemeltem kiütött tojások hada fogadott. Gyors beszaladtam és beindítottam a keltetőt. A tojásokat behoztam, bár eggyel kevesebb volt. Majd jött a várakozás. Tizenkét óra leforgása alatt kikelt egy híján mind. Az egyik kelésgyenge lett és hamar elpusztult. 

A már kikelteket kivittem a kotlóshoz. Egyből rájuk vetette magát. Ámbár az infrát felkapcsoltam, azt se tudta hirtelen hogyan takarja el az apró vizes testeket. Elöntött a béke, a nyugalom. 20121523_851758104972069_409585747059321062_o.jpg

De tök érdesek. Mind tarka. A szín elnevezése tök változó. Van, aki foltosnak nevezi. Hivatalosan szarkamintás, de nekem csak tarka. Bár tarka gácsérral és egy híján az összes tojó tarka. Kis pingvinek... Nagyon remélem, hogy minden rendben lesz. 

Őket nézve, simogatva rájön az ember, hogy ők nem is kacsák. Ők egyenkét pingvines csomagolású csodabogarak, akik élő-lélegző és szerető lények. 20251071_1589169851204321_1971284688_o.jpg

DH 

3 komment

Tündérmese japánokkal?

2017. június 23. 15:00 - Donkey Hote

Az életben nem mindig történnek úgy a dolgok, ahogyan azt mi szeretnénk. De amit elvesz, azt apró lehetőségsugarakként az égre kínál, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy beléjük kapaszkodjunk és száguldjunk az ismeretlenbe önfeledten, jót remélve. 

Apró kis japántyúkom, Tuka (Etukának hívják, de ez valahogy barátságosabbnak tetszik) kotlásáról már írtam. Itt olvashattok róla: Japán kotlós. Anno tíz tojást tettem alá, saját törpetyúkjaimtól. Nagyon bíztam öregedő kakasomban, összeszedve erejét még képes lesz észvesztő génjeit átadni az utókornak. Tévedtem. 

Az első lámpázást követően az eget felhők borították, eltakarva az éltető csillagot. Tétlen ültem, várva az isteni csodára. Esőre állt az idő... Akkoriban keltek a kisludak, az első keltetővel. Az egyik falubeli jelentkezett tíz kislúdra, hívott a nagyi, hogy át kellene ugrani megbeszélni a pénzügyeket, satöbbi. 17857417_1461350827319558_1515400655_n.jpg

Az utcán álltunk. A nagyi beszélt, én csendben álltam, tétlenül. A telek utcára nyíló ajtaja nyitva volt, már kínomban azon leskelődtem befelé, hátha látok valami érdekeset. Az esőfellegeket elhessegették a sugarak. Újra volt remény. 

Bekérezkedtem az udvarba, nem bírtam magammal, szárnyaltam a végtelenben. Berohantam a tyúkudvarba. Néhány japántyúk pár kakassal kapirgált monoton, megállás nélkül. A tyúkokon látszott, hogy tojnak, hát megkérdeztem, van-e tojás eladó? 

A nénike mosolygott rám, majd szólt a fiának és tizenhárom tojással jöttem haza. A nap sütött, szinte égetett. A kincsektől megfosztott kismama majd táncra perdűlt a boldogságtól, mikor megkapta aranytojásait. Boldogok voltunk. Mi ketten, a végtelenben. 18268640_808414059306474_144304739158758085_n.jpg

Eljött az első lámpázás. Az idő ködös volt, a vészjósló fellegek eltakarták a napot. Fáklyás ködlámpámmal átvizsgáltam a tojásokat. Pengeélen táncoltam. Cipőm majdhogynem elkopott a végére. Már kezdtem fellélegezni. Egy óvatlan pillanat, egy huppanás, egy koppanás és egy kiáltás. Felelőtlen kezeim elengedték a kis árvát. Szerencsére terméketlen... 

Viszonylag gyorsan húzták a lovak az idő szekerét. Elérkezett a nagy nap. Egy pillanat leforgása alatt tizenegy aranypipe volt az igazgyönggyel díszített anyuka alatt. A tizenkettedik úton volt... Estig vártam, majd az égbolt sötétedésével meglámpáztam azt az egyet. A csibe halott volt. 18216674_808927379255142_4769801230041562838_o.jpg

Az egyik szemem sírt, a másik nevetett. A lényeg az volt, hogy a tizenegy ép és egészséges. A kismama védte őket mindenáron. Innentől a feladatom csak annyi volt, hogy tündér kereszt apaként óvjam őket és kívánságaikat teljesítsem. 

Szépen nőttek. Már négy hetesek lehettek, amikor éjjel az egyik kinn maradt. Hideg volt, az angyalok őrizték álmát, sajnos, őrzik mostanáig. Öthetesek voltak, mikor a mostoha elhagyta őket. Védelem híján, patkánykoma már fente a fogát az aprónépre. Ketrecbe kényszerültek. Időközben lett hét gyémántdíszes gyöngyicsibe is. Így találtak igaz barátságra egymás között.

19457743_1555125884608718_1707764852_o.jpg

19023360_829767057171174_8924088260082239755_o.jpg

Azóta telnek a napok. Kereszt apaként óvom őket minden gondtól, bajtól, fájdalomtól. Lassan, de biztosan szoros családi kötelék alakul ki köztünk, már-már engem tekintenek az édes mostohának. A három tündérfi és a hét tündérlány még együtt tengeti mindennapjait, de néhány hamarosan új varázserdőt kap, ahol felfedezhetik az élet rejtelmeit. 19457643_1555125154608791_212408788_o.jpg

DH

Szólj hozzá!

Öt tipp arra, hogy hogyan szoktasd le a tyúkjaidat a kotlásról

2017. június 16. 15:00 - Donkey Hote

A tyúkok anyai pályára vágyása nem akaratunktól függ. Persze tavasszal nagyon jól jön pár kotlós, hogy könnyebben menjen a kiscsibék nevelése és ne kelljen szenvedni a keltetővel, de a nem megfelelőfelelő időben és helyen ez akár nevezhető tehernek is mint parasztgazdaságunk, mint az érintett tyúk számára. Hogy miért? Egy következő posztban erről is szó lesz. 

A régi öregeket is érintette a téma és a mai modern világot is. A mai ember okosan a végénél ragadta meg a problémát és kitenyésztett olyan hibrideket, amelyek szinte nem is ülnek meg. Ha te nem ilyen hibrideket tartasz, akkor figyelmedbe ajánlom az alábbi öt tippet arra, hogy hogyan szoktasd le a tyúkjaidat a kotlásról. 

1. Hideg vízben áztatás 

Tudom, elég morbidnak hangzik a dolog. Nem is szükség más hozzá, mint egy vödör hideg víz. Az eljárás nagyon egyszerű, a dolgod csak annyi, hogy fogd a potenciális áldozatot és óvatosan a testét a vödör hideg vízbe teszed. Lassan fel-le mozgatod, hogy a tollai alá is be tudjon hatolni a víz. 

A kotlás idején a tyúk testhőmérséklete megemelkedik, ezért is nevezik kotlási láznak. A módszer célja az, hogy a test hőmérséklete lecsökkenjen, nem pedig az, hogy a kotlós megfulladjon, ezért A KOTLÓS FEJÉT NEM NYOMJUK BE A VÍZBE. 

Ennek az eljárásnak is megvannak a veszélyei. Az egyik az, hogy ha figyelmetlenek vagyunk és a kotlós feje teljesen véletlenül a víz alá kerül, akár a tyúk életébe is kerülhet. Ha lehetséges napos, meleg időben csináljunk, hogy a kotlós mihamarabb megszáradjon, mert a víz párolgása is hőt von el a madár testétől. 

2. Leszoktató ketrec készítése 

Ez talán a legjobb megoldás a problémára. A ketrec fából készüljön, és ami nagyon fontos, hogy az alja nagy lyukú dróthálóból készüljön és helyezzünk be egy ülőrudat. A ketrec lényege az, hogy a kotlós az ülőn üljön, így a levegő átáramlik a hasa alatt, nincs ami szigetelje a hőt, így a hőemelkedés hamar megszűnik és a tyúkunk kotlása elmúlik.

A ketrec használatával akár három nap alatt leszoktatjuk a kotlóst a kotlásról és sokkal gyorsabban tér vissza a gazdasági életbe. Fontos, hogy a kotlós számára tegyünk elegendő élelmet és vizet, ugyanis a meleg nyári napokon hamar halálát lelheti.dsc02323.jpg

kép forrása: net (forrásért katt. a képre) 

3. Kültéri tojóláda

Tavasz beköszöntével célszerű külső tojóládákat alkalmazni vízálló fedéllel, mert a tojások már nem tudnak megfagyni és a helyet sem foglalja a baromfik óljában. Ez szintén fából készüljön és legyen több rekeszes. Ha hústípusú, vagy kettős hasznú tyúkjaid van szó ötre, ha tojótípusú, akkor négyre egy rekeszt. A tetőt ajánlatos cinkbe mártott hullámos lemezből készíteni, mert ez ellenáll jégnek, esőnek. 

Ezeket helyezzük árnyékos helyre, hogy nyáron ne legyen benn nagyon meleg, mert könnyen ledobbanhatnak a tojni kívánók. Ügyeljünk a tetűre, mert a melegben hamar elszaporodnak. Hetente cseréljünk a fészekanyagot és tartsuk tisztán, mert az ürülékkel szennyezett tenyészteni való tojás nem a legegészségesebb. 

De hoy mi haszna ennek? A tyúk elkotlik a tojóládákban és könnyen bezárhatjuk a többi tyúk közé és fészek híján valószínű az ülőkön fog aludni és hamar elhagyja a kotlást a fent említett okok miatt. Tapasztalataim alapján legkésőbb egy hét múlva elhagyják az anyai ösztönök és a következő hetekben újra tojni kezdenek. images_1_2.jpg

4. Tyúkok kikötése kerítéshez, oszlopokhoz

A fenti három módot tiszta szívből csak ajánlani tudom, de a következő kettőt szigorúan tilos végrehajtani. A régiek a kotlósokat kikötötték egy szeghez, vagy akármihez, hogy ne tudjon elmenni, így a csibék is a kijelölt, feltehetően biztonságos helyen maradjanak.

Ezt mára a törvény tiltja, szerintem jogosan, mert a nénikének se tetszene, ha a Zura a paradicsomkaróhoz kikötné azzal a címszóval, hogy "Kapálj élet, aztán rajta ne kapjalak a szomszédba mint múltkor!". Tehát, semmiféleképp nem kötünk ki tyúkot, se kakast semmihez, mert kárt tehetnek magukban. 

5. Ládával leborítás, vagy ketrecbe zárás táplálék és víz nélkül 

Hallottam már olyanról, hogy egyesek egy műanyag kenyeres ládával leborítják a kotlósokat és étlen szomjan otthagyják három napig, arra gondolva, hogy hú de milyen hatásos lesz és a tyúkjaim tuti le fognak szokni a kotlásról. Hát sajnálattal közlöm, NEM. 

Hogy miért? A melegben hamar kiszáradhatnak és pár óra alatt elpusztulhatnak a kotlani vágyók. A kotlás amúgy is súlyvesztéssel jár és a hiányos etetéstől akár le is gyengülhetnek a tyúkok. Amellett ezt nyulaknak szánt ketrechez hasonló dolgokba szokták kivitelezni és ha annyira akar a kotlós leteszi a seggét és a sarokban tovább folytatja kotlási hadműveleteit. 

DH 

Szólj hozzá!

Ruca, ruca és még több ruca

2017. június 12. 15:00 - Donkey Hote

Ez a vízi szárnyas tartás olyan, mint egy betegség. Ha egyszer veszünk egy párat, kell több, több és még több. Mint egy függőség a drog, vagy a szivar után. Lehetetlen leállni vele. Isten tudja, hol lesz ennek vége...

Idén a lúdtojások keltetésével foglalkoztam inkább. Már unalmas volt csirkéket keltetni, azért a tizedik keltető után már tök monoton az egész, semmi új, semmi izgalom. Az elmúlt évben már próbálkoztam lúdtojások keltetésével, de az kudarcba fulladt. Újult erővel fogtam neki a dolognak.

A neten 50%-os kelési arányt jósoltak az oldalak, mivel hatalmas debella dögökről van szó. Szerencsére, nekem összejött 70%-os arány, aminek nagyon örülök. A száz tojásból, amit a keltetőkbe tettem hetvenegy kicsi kelt ki, de ebből tíz kelésgyenge lett, így hatvanegy került új otthonba. Azért az sem volt egy kis feladat, de megbirkóztam vele.19113046_1540851299369510_185111237_n.jpg

De hogy jönnek ide a rucák? Tavaly beszélgettem egy szomszéddal és mondta, hogy némarucakotlóssal elég jó kelést ért el. Mondom jól van, tavaly már rucára nem volt se idő, se keret, így ez idénre maradt. A Facebook-on többet megtudhattok egyébként a barofiudvarom mindennapjairól, sokkal könnyebb ott egy képet feltenni, mint itt egy posztot írni.

Az egyik nagyimmal (szerencsére kettő van) az egész falut bejártuk, sajnos nem találtunk senkit, akinek lett volna eladó tojás. Azért borzalmasan elszomorított az, hogy egy legelővel, vízzel teri árkokkal rendelkező faluban ilyen nehéz pár némarucatojásra szert tenni. Ez van, ilyen a világ...

Elkeseredve felhívtam a másik nagyimat, egyébként ő a szomszéd faluban él, hogy nem-e tud valakinek eladó tojást. Mozgósította a kapcsolatait, három napra rá tizenkét rucatojást küldött. Nagyon boldog voltam. A falubeli nagyinál volt egy kotlós, alátettük a tojásokat.

Mikor vittem le a tojásokat, a boltban találkoztam egy másik szomszéddal, akinek volt negyven rucatojása. Egye fene, nyolcat még elhoztam a kotlós alá.17504571_791477284333485_3581469496327166905_o.jpg

Eljött a lámpázás. Minden porcikám bizsergett mikor csak rágondoltam. Hát bizsereghetett is... A húszból egyet összetört a kotlós, így maradt tizenkilenc. Abból hét nem volt fias, maradt tizenkettő. Lassan teltek a napok, pontosan két hete kerültek a tojások a kotlós alá.

Egy nap hívott a nagyi, hogy gond van, a kotlósnak hasmenése van, összepiszkolta a fészket. Talán szárnyakat növesztettem abban a pillanatban, vagy nem tudom, de két perc alatt ott is voltam. A kotlóst kitettük, a tojásokat meleg törülközőbe csavartuk és már szárnyaltam is hazafelé.18402060_813702378777642_4663783078817336146_o.jpg

A tojásokat a kotlós szartól lemostam, mert a harmincnyolcfokos keltetőben elég eredeti illatok terjengtek volna. Lélekben már feladtam, ki tudja, hogy mennyit melegített az elmúlt napokban az a beteg némber. A kotlós másnapra elpusztult. Én bélféregre saccoltam, mire vittem volna a gyógyszert már hiábavaló volt.

Na de szépen teltek a napok. Egy némarucatenyésztővel felvettem a kapcsolatot, ő vezetgetett az utamon, hálás köszönet neki! Eljött a kelés napja. A tizenkét tojásból a harmincötödik napra mind kikelt. Felemelő érzés volt. Kettő kelésgyenge lett, egy meg ok nélkül pusztult el.18423263_813336932147520_6004112684897771912_o.jpg

A faluban egy nőnek kellett volna kislúd, a kacsák után pár nappal keltek. Volt egy némaruca kotlósa, azt elhoztam tőle és egy másik alá vittem tizenhárom lúdtojást. Azóta értesültem, hogy a kotlós egy hétre rá megunta a kotlást és otthagyta a tojásokat.

Minden próbálkozásom és akaratom ellenére a kapott kotlós nem fogadta be őket, egyedül nem hagyhattam, visszavinni nem akartam, nagyon megszerettem, így vennem kellet egy másik szomszédtól egy pár rucát. Mikor mondta, hogy neki van eladó eléggé kivoltam, mert én itt járkálok le s fel tojásért, erre alig tíz méterre egy vagon kacsa tojással... 

Eközben a falubeli nőnek elült még egy rucája, az alá is vitt a nagyi tojást, majd száguldott fel a két rucatojóval, amit kapott cserébe. Hát hogy is mondjam, vágtam egy pofát, mikor felhozta őket, mert nagyjából tíz perccel előtte vettem egy gácsért két tojóval az előbb említett szomszédtól.19141399_1540862466035060_1504243755_n.jpg

Total kilenc kisrucám, öt rucatojóm és egy gácsérom van. A kicsik már nagyon szépek, háromhetesek, a hasuk már kezd tollasodni. A rucalányok nemrég kezdtek el tojni, mindennap van egy tojás. Már várom a jövő évet, hogy a lúdtojásokkal ne én szenvedjek, hanem a rucakotlós. Na ja, mifelénk a kacsát rucának mondják.

DH

1 komment

Harcias kakasok - mit tegyek?

2017. április 24. 15:00 - Donkey Hote

Még emlékszem, mikor a anno egy nyári nyaraláson a nagyinál sírva rohantam be, mert egy hatalmas piros kakas megtámadott és megkergetett. Azóta se tartok piros kakasokat, mert még mindig él bennem ez az emlék. Akkor még nem értettem, hogy miért történik ez. Már egy páran kérdezték, hogy miért van az, hogy a kakas egyik percről a másikra bepöccen és a kis aranyos, családbarát kakasból vérszomjas szörnyeteg lesz.

Miért támadnak a kakasok?

Ez csupán egy tény a csirkékről, hogy a falkában szigorú rend uralkodik. Ha egynél több kakast tartasz az állományodban, akkor ki fogják kihívni egymást, hogy létrehozzák a dominanciát. Ezek a kihívások akár halálig is fajulhatnak beavatkozás nélkül.

A hierarchia létrejöttével, mikor bemész a baromfiudvarba birtokháborítónak néznek és tudatni akarják veled, hogy ők a főnökök és ezért kihívnak téged.

Még ha szeretgeted is őket, mint ahogy én csinálom, egyes fajták még akkor is agresszív viselkedést fognak mutatni. Én úgy tanultam és tapasztaltam, hogy a kakasok, amelyek együtt nőttek fel, nem fognak harcolni, mert már régen eldöntötték a rend kérdését. Néhány évvel ezelőtt nekem is volt néhány kasom ugyanabból a keltetésből és ugyanattól a tyúktól. Ők mégis úgy döntöttek, hogy harcolnak. Lesokkoltam. Ez így nem normális és érdemes szem előtt tartani.

A kakasok világában, aki elszalad, elmegy, kereket old, azok megadják magukat. Figyelmeztetlek: soha ne vezess be egy új kakast egy olyan csapatba, ahol már van egy, mert verekedni fognak addig, amíg közbe nem lépsz.2018727-rooster-fight-stock-photo.jpgkép forrása: net (forrásért katt. a képre)

Megszelídíteni az agresszív magatartású kakast, de hogyan?

A cél az, hogy megtanítsad a kakasod arra, hogy nem akarod elvenni a munkáját, de te vagy a főnök. Ezt úgy lehet a legjobban megoldani, hogy mikor támad nagyobbnak tetted magad. Például kiterjeszted a karjaid, mint ahogy a kotlósok is szokták a szárnyaikat, hogy jobban tudják védelmezni a gyerkőcöket.

Akár az is egy lehetőség, hogy mikor támad elkapjuk és a hónod alá veszed, így egy idő után lenyugszik és azután hagyod dolgára. Esetleg elveszed a tyúkoktól és ezt pár napig így csinálod és remélhetőleg leszokik a véres támadásokról.

Egy valami biztos. Azzal, hogy rugdosod, meg ütöd semmit nem érsz el. Sőt, csak olaj a tűzre. Úgy sokkal nagyobb ellenséget fog látni benned és még messzebbre fog elmenni. Tehát, az erőszak soha nem megoldás semmire.chris.jpg

DH

6 komment

Tyúkudvarok a nagyvilágból - Nicholas baromfiudvara

2017. április 21. 15:00 - Donkey Hote

Boldog vagyok, hogy Nicho elfogadva felkérésemet boldogan írt nekünk a baromfiudvara lakóiról, illetve magáról. Nagy örömömre szolgál, hisz fiatalon kezdte, mint én és állatszeretete fáradhatatlan. Olvassátok szeretettel olvasónk levelét.

"Cattaneo Nicholas vagyok, becenevemen Nicho. Augusztusban fogom betölteni a tizenötödik életévemet. Budapesten élek, egy szép nagy telken a 16. kerületben. Anyukám görög, apukám pedig olasz származású, így mindenkiben megfogalmazódhatott az a kérdés, hogy akkor hogyan is tudok én magyarul beszélni. Anyukám már itt született és apukám mivel szakács így fiatalként járta a világot. Magyarországon ismerkedtek össze, tehát én is már itt születtem.

Már születésem óta tartunk mindenféle állatot, egészen kis korom óta foglalkozom velük, mára már java részt én gondozom őket. Emlékeim szerint körülbelül hat éve ismerkedtem meg a tyúkokkal, a tartásukkal pedig négy éve foglalkozom.

Nagy nehezen elrángattam a családot a monori börzére, ahol vettünk is öt darab tanyasi keverék tyúkot és egy kakast. Nagy élmény volt számomra mind a helyük kialakítása, mind pedig a jószágok új helyükre telepítése. 18012854_1240493452730032_660409104_o.jpg

Jelenleg nyolc tyúkot tartunk egy kakassal. A kinti kifutójuk teljesen fedett a fölé tornyosuló hatalmas tuják miatt. Általában mindennap ki szoktam őket engedni a kertbe, persze nyáron korlátozott időszámban, hogy meg ne egyék anyukám féltett virágait. Télen viszont egész nap kint bogarászhatnak. 18052103_1240493246063386_570502952_o.jpg

A kakasom egy közepes méretű keverék kakas, van két darab New Hampshirem , négy darab Wyandottém, egy darab kendermagosom és egy darab Bahmám. Hát mit ne mondjak, eléggé vegyes felvágott, de most tavasszal tervezem bővíteni az állományt. Java részt dísztyúkokkal, de pont most fogok keltetni a kotlósommal baranyai tájfajtákat is. hampshire.jpg

A kakast furcsa módon Ágnesnek hívják, már magam sem tudom, hogy miért, ő most nyáron lesz kétéves. A New Hampshirek és a Wyandotték januárban lettek egyévesek. Az öreg kendermagos, Margitka most lesz négyéves, ahhoz képest viszont nagyon jól tojik, a brahma most lett hároméves. Elképesztően jól tojnak, egy héten egyszer, ha jó kedvükben vannak, akkor egy nap nyolc tojást szedek össze. Ez a nap általában hétfőnként van. margit.jpg

A kertnek persze van egy őrző védője is, egy hatalmas amerikai Akita. Ő a Kyro névre hallgat, már tizenkét éves és még csak egyszer voltunk vele még fiatal korában állatorvosnál, akkor is csak be kellett oltani egy betegség ellen, hihetetlenül ellenálló fajta. A család egyik legnagyobb kedvence a mini kosorrú nyuszika, Boby ő pont most húsvétkor lett egyéves.

kyo.png

nyuszi.jpg

Visszatérve a csirkékre, vannak úgymond rossz tulajdonságaik is, például hiába van bent a fészekben három nagy tojóláda, nekik akkor is van egy kedvencük és csak abba hajlandóak tojni. Ami abból a szempontból jó hogy könnyű összeszedni a tojásokat, de nem tudnak zavartalanul tojni ha mellette még két tyúk a nyakába tojik.

Ágnesnek viszont különleges története van, őt még növendék korában az utcán találtuk magára hagyva, hiába mentem körbe a környéken, senkinek sem hiányzott. Fogalmam sincs honnan szökhetett meg és miért, de az is lehet, mivel kakas lett így nem kellett az illetőnek és kirakta. Na de nálunk már jó helye van, hisz ő nem fogja levesként végezni.agnes.jpg

El vannak kényeztetve, ha nem tojnának jól, nem lennék velük jóba :D . Ami a jövőt illeti, nincs konkrét elképzelésem, de a biztos, hogy több tyúkot szeretnék tartani, nagyobb területen és sok kiscsibét szeretnék látni ahogyan rohangálnak a kertben.familia.jpg

Köszönöm, hogy elolvastátok! :)"

Nicho

Szólj hozzá!
Címkék: tyúkudvar Nicho

Húsvét kisludak nélkül

2017. április 15. 15:00 - Donkey Hote

Leírhatatlan érzés... Nem tudom ti hogy vagytok vele, de a keltetésben a kispipék (legyen az lúd, kacsa, gyöngyös, japán, fürj, fácán, vagy kiscsibe) a legjobbak, úgymond ez ad értelmet az egésznek. Ha az értelmét elveszik, mi haszna?

Ezelőtt öt héttel indítottam el a keltetőt harminchárom lúdtojással. Erről itt olvashattok. A tojások a legelsők voltak, elég kicsik. Az elsők még télvíz idején lettek kitojva, így sok reményt nem fűztem hozzájuk. Azonban az első lámpázás elég kecsegtető eredményt mutatott.17910793_1468240463297261_1271119315_n.jpg

A zord idő ellenére csak öt tojás nem volt megtermékenyítve. Mentségükre legyen a gúnároknak, hogy még fiatalok és annyira nem tanulták meg a technikákat. A második lámpázásnál hat ment ki, ezek az embriók valami oknál fogva rendellenesen fejlődtek.

Teltek, múltak a napok, az utolsó két hét viszonylag gyorsan telt. A kelés előtt két nappal sikeresen találtam mindenkinek otthont, megpróbáltam a faluban gazdit lelni, mert kevesebb rizikóval jár a szállítás, amellett egy kis faluban mindenki ismer mindenkit.

Eljött a kelés napja. Vagy mégsem? A harmincadik napon tétlenül álltam a keltető előtt, gondolkozva azon, hogy most mi a francot csináljak? Egy tojás volt kicsípve, meg vagy kettőből hallatszott valami hang. Már helyük megvolt, a gazdák türelmetlenül vártak.17974160_1468240449963929_1750135030_n.jpg

Másnap három lett kicsípve és egy jó párban az élet hangjai hallatszott. Aznap tűkön ültem, az órákon valahogy nem tudtam figyelni, csak a keltetőre tudtam gondolni. Lassan vánszorgott az idő, örökkévalóságnak tűnt maga az élet. Mikor becsuktam magam után a házajtót, rohantam a keltetőhöz és semmi. Nagyon kivoltam.

Harmadnap reggel tipikus pesszimista hangulattal keltem. Elkapott az a csalódás, az a feladni vágyás. Rávettem magam, felnyitottam a keltetőt. Tizenkét tojás volt kiütve. Nagyon boldog voltam. Mégis van remény...Az órák valamivel gyorsabban teltek mint azelőtt nap, hamar hazaértem. Tizennégy...17965460_1468240446630596_1236478165_n.jpg

Este megtörtént a csoda, amire vártam. Kikelt az első. Utána a második. Elöntött a megnyugvás. Mégis lesz kislúd. Már a harminckettedik napon voltunk.

Reggelre hét kis vizes csoda várt a keltetőben. A pára magas volt, így nehezen száradtak a már régebben érkezők is. Aznap hosszú volt a program, anya volt a szolgálatos. Szorgosan írta az sms-t, hogy hányadán állunk a dolgoknak. Hazaérve tizenkilenc kisludat találtam. Másnapra kikelt a huszadik is.17909333_1468240473297260_1547519336_n.jpg

Az élet sosem könnyű... Minden jóban van valami rossz és minden rosszban van valami jó. Eljött a pillanat, mikor el kellett válnom tőlük. Annyira morbid volt. Szenvedek egy hónapot és pár papírért elveszik tőlem. Hamar beletörődtem a dologba és megpróbáltam a legjobbat kihozni a helyzetből.

Azért itt vannak a közelben és bármikor meglátogathatom őket. Amellett a pénzből, amit kaptam értük háromhavi csirkekaja kijön, ami azért elég jó teljesítmény. Közben indult a következő keltető huszonnyolc tojással, már a második hétben vagyunk. Eddig két tojás ment ki, reméljük a többiből kikel a kislúd.17968283_1468147253306582_9625596_o.jpg

Kellemes húsvétot mindenkinek!

DH

5 komment