Élet a tyúkudvarban

Holland bóbitások, avagy a kapirgáló mikrofonok

2018. április 09. 15:00 - Donkey Hote

Az alábbi cikk nem jöhetett volna létre Nógrádi Timea segítsége nélkül. Hálás köszönettel tartozok neki mint a szöveg megírásában nyújtott segítségéért, mint a képekért. Még több képet a Polish Paradise, Holland bóbitás tyúkok Facebook-oldalon találtok (az oldal nevére kattintva elérhetitek azt). 

Történelme

Darwin a kontyos tyúkokat két csoportba sorolta: búbosok és lengyelek. Később kiderült, hogy a kettő egy és ugyanaz. A 16-18. század közötti időintervallumban számos holland és olasz festő festménye ábrázol bóbitás lengyel tyúkokat.

A Holland bóbitásokat a Páduai fajtával 1869-ig lengyel tyúkoknak nevezték, bár az égvilágon semmi közük nincs Lengyelországhoz. Egyes kutatók úgy vélik, hogy nevüket a lengyel katonák fejdíszéről kapták, mivel a bóbitás tyúkok búbja ugyanúgy ékesíti a fejüket, mint a csatározókét a tolldísz. Feltételezhetően a lengyel tyúkok Spanyolországból kerültek Hollandiába, amikor a spanyolok meghódították az alföldet. 

Az 1700-as években érkezhettek Angliába. Az elismerés egy holland tenyésztőé, aki a 18. században a lengyel tyúkok színmintáinak finomításával és fejlesztésével foglalkozott. A fajtát Franciaországban tojótyúk gyanánt használták. Amerikába az 1830-1840 körül kerülhettek.

1850-es évekre népszerűvé váltak; tojástermelésre használták őket. A Leghorn fajta megjelenésével mint Angliában, úgy Amerikában is gazdasági tartása háttérbe szorult és kiállításokra kezdték el tenyészteni őket.

24210343_548744522135345_3028662518619771957_o.jpgKék színű Holland bóbitás kakas Nógrádi Timea tenyészetéből

Fajtaleírás 

 "Megnyúlt testű, a vállak felett kiszélesedő, hátrafelé keskenyedő és lefelé ívelő felépítés. Háta közepes méretű, hosszú nyeregtollakkal. Farktollak zártak, hosszú, széles tollakkal. Melltájék kerek, előretartott. Szárnya hosszúkás, felhúzva viselt. Feje közepes méretű, koponyája magas és erős koponyamagaslattal rendelkezik. A koponyamagaslaton bő tollazatú bóbita ül. Arca piros, tollazat nélküli. Szeme piros-barnás. Csőre nem túl hosszú. Taraja teljesen hiányzik. Füllebenyei kicsik, fehérek. Nyaka közepesen hosszú. Combok finom felépítésűek, csüd színe a tyúk színváltozatától függ." Szöveg forrása: Wikipédia

Színváltozatok: fehér, kék, fekete, karvaly; a bóbita minden színváltozatnál fehér. Mára kitenyésztettek fekete bóbitás, fehér törzsű tyúkot is, bár ez hazánkban nem elismert változat. 

15844369_390941977915601_3278758586613977881_o.jpg

19800842_484295145246950_1105484864034250733_o.jpgKarvaly (kendermagos) és fekete Holland bóbitás család Nógrádi Timea tenyészetéből 

 Tartása, növendékek nevelése

"A csibék az első három hétben indítótápot kapnak, második héttől főtt tojással, főtt rizzsel, petrezselyemmel és répával kiegészítve. Az első héten csak vízzel itatom őket, majd a második héttől jön a jolovit és hetente egyszer az almaecet. Mivel nem az udvarban kapirgálnak kotlóssal, ezért apróra őrölt, jól átmosott sódert teszek be nekik, hogy a zúza el tudja őrlő szerepét látni, amellett nagyon szeretnek fürdeni is benne. 

A negyedik héttől fokozatosan állunk át a nevelőtápra. Kiegészítésként zöldséget, túrót, reszelt gyümölcsöt is kapnak. Kéthetes, illetve négy hetes korukban leitatom őket gumboro elleni gyógyszerrel, de hathónapos korukig, még további két betegség elleni  vakcinát kapnak.  Reaszelén és Agroferm adalékot is használok. 

A növendékek szinte már ugyanazt kapják, mint a nagyok, de a kukorica még aprított, de egészben már kölest, búzát és napraforgót is esznek. Ha áttérünk valami újra, fokozatosan keverjük a már megszokottal. Az itatás továbbra is tiszta víz, jolomaxos, illetve heti egyszer almaecetes vízzel történik. 

A felnőtt madarak egy általam összeállított magkeveréket kapnak; az alap kukorica-búza-napraforgó kombinációt kiegészítem tritikáléval, kölessel, cirokkal és fénymaggal. Ezen felül vitamint és táplálékkiegészítőket is veszek: AP-17-et, mészgrittet. Rengeteg szezonális zöldséget, gyümölcsöt adok nekik, emellett tyúkhúrt, főtt rizst, főtt tojást és túróval is kényeztetem őket. 

A felnőtt madarak egy általam összeállított magkeveréket kapnak; az alap kukorica-búza-napraforgó kombinációt kiegészítem tritikáléval, kölessel, cirokkal és fénymaggal. Ezen felül különböző táplálékkiegészítőket is teszek bele: AP-17-et, mészgrittet, stb. Rengeteg szezonális zöldséget, gyümölcsöt adok nekik, emellett tyúkhúrt, főtt rizst, főtt tojást, túrót. 

A helyigényük viszonylag nagy, bár ez szoktatás kérdése. Egy pár nyugodtan elél egymás mellett kisebb helyen is, de ha egy családot kényszerítünk ebbe a szituációba, előfordulhat, hogy a tyúkok a kakas tollkoronáját lecsipkedik unalomból. De  arra ügyeljünk, hogy társaságban legyenek. A tyúkok kakassal sokkal jobban érzik magukat, mivel a kakasoknak más állású a bóbitája, így sokkal jobban látnak, mint asszonykáik és ez az élelem keresésben sokat segít.

Egy kakasra nálam öt-hat tyúk jut, de akár ennél többel is elbírnak. A kakasok egymás között csak a szokásos hierarchia-harcot rendezik, emberre nem támadnak. A tyúkok rendkívül jól tojók, de nem kotlanak. Tojásaik hófehérek. Különösen jó házi kedvencek, igénylik az ember társaságát, nagyon barátságosak. Más fajtákkal is jól elvannak." Nógrádi Timea 15995036_394857730857359_5291395793262162534_o.jpg

Fehér Holland bóbitás tyúk Nógrádi Timea tenyészetéből

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr1913799898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása