Élet a tyúkudvarban

Kappanozás

2015. július 05. 15:00 - Donkey Hote

A kappanozás célja az, hogy a kimiskárolt kakasok nyugodtabb természetűek, így nem verekednek és jobban híznak, mint a herés társaik. Magyarországon nem sokan foglalkoznak vele, mert nem kifizetődő. 

Mielőtt élő állatokon kappanoznánk, gyakoroljunk levágott, halott állatokon. A kappanozás menete a következő:

A Colin-féle eljárás nagyon elterjedt a kappanozók között. A kappanozni kívánt kakasok 8-10 hetesek legyenek, mert ilyenkor a heréjük még kicsi és nem annyira véreres, mint a nagyobb kakasoké. A kiválasztott kakasok szárnyát és lábát kössük le és egy súllyal tegyük őket mozdulatlanná. 

A kakasokat 24-36 óráig koplaltassuk, hogy a beleik üresek legyenek. A kakasokat fordítsuk a hátukra és az utolsó bordák között, szabad helyen egy 2-3 centis sebet vágjunk. Sebtágítóval tágítsuk ki. 

Kappanozó ollóval fogjuk meg a herét és hét-nyolc csavarással távolítsuk el az ondóvezetéktől. A másik heréhez ajánlatos új sebet vágni, mert így kevesebb esély van a vérzésre. A sebet futóvarrással összevarrjuk. 

A második eljárás egy picit morbid, mert kézzel csavarjuk le a heréket. A műtéti hely a szegycsont mögött, középvonalban található. A tollakat kicibáljuk, majd a bőrt lefertőtlenítjük. Egy három-négy centiméteres sebet ejtünk az állaton.

A hasizmokat is felvágva, benyúlunk a hasüregbe és a gerincoszlop mentén kitapintsuk és előre-hátra mozgással lecibáljuk. Ugyanezzel az eljárással, ugyanezen a seben át kiszedjük a másik herét is. 

A harmadik módot inkább külföldön használják. Ez az elektromos úton történik. A kis kétvoltos electrocauterrel végzik. A sebet ezzel a készülékkel készítik és a herét is ezzel távolítják el. Ezzel az eljárással nincs utóvérzés és a kisebb állatokat is nyugodtan megműthetjük. 

A kappanokat szokták használni kotlósnak is. Ha csak félig van kikappanozva a kakas, akkor azt bábakakasnak nevezzük. Ez úgy fordulhat elő, hogy a kakas férfiasságából még marad egy pici. 

Felhasznált irodalom

Báldy Bálint: A aromfi tenyésztése (Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1957)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr417599520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása