Élet a tyúkudvarban

Rendellenes tojások

2017. április 03. 15:00 - Donkey Hote

A rendesen tartott baromfiállományokban egy-két alkalommal előforduló rendellenes tojáshéj teljesen elfogadható. De ha ezek sűrűn megjelenő probléma, akkor ideje kicsit átgondolni a baromfitartásban alkalmazott módszereinket. Lent a legelterjedtebb huszonöt rendellenes tojás-problémáról olvashatunk.

1. Apró tojás

Törpe méretű tojásokat bármikor találhatsz a jércék tojófészkében. Ez azért van, mert a jércék teste még nem egészen fejlett, így apró, kezdetleges sárgája válik le (ezek a tojások gyakran nem is tartalmaznak sárgáját), így maga a tojás mérete is kisebb lesz.

Felnőtt madaraknál is előfordul. Az a periódus első, vagy utolsó tojása. Ez azért van, mert a madarak hormonháztartása felborul és időnap előtt következik be a tűszőrepedés. Ezek az apró tojások ámbár ehetők, de keltetésre alkalmatlanok, mert a túl kicsi héj nem biztosít elég teret a fejlődő embrió számára.

2. Kétszikű tojás

A tojásban két sárgája van. Ez úgy jön létre, hogy egyszerre két pete tűszőrepedése megy végbe. A petevezeték viszonylag keskeny, tehát a tojások egymáshoz közel haladnak tovább. A fehérjeképző szakaszban (magnum) a tojásfehérje egyszerre fogja össze a kettőt, így egy héjba lesznek zárva.

Ezek a tojások hatalmas méretűek. Nem kell aggódni, egyszeri alkalom nem okoz nagy kárt a tyúkban. Azonban ajánlatos nyomon követni a kétszikű tojások számát, mert többszöri alkalom a madár halálához vezethetnek. Étkezésre használható. Nem szokták keltetésekre ajánlani, de én már olvastam olyan esetről, mikor a tojás kikelt a két csibével.

3. Fehér gömbök a tojáson

Ezek kalciumlerakódások, amik a tojáshéj keletkezésekor jönnek létre. No para, a tojások ehetők.

kép forrása: net (forrásért katt.  a képre)

4. Ostortojás

Egyik különös tojás az ostortojás, ami valójában nem is egy tojás. Ez nem halálos, mint ahogy szokás híresztelni, de nem ehető. Ez a nemtojás egy gumis massza, ami egyes kutatók szerint az idősebb tyúkok tojásrakási évei alatt felgyülemlett végtermék a petefészekben, ami így távozik. A tyúk már nemigen fog több tojást tojni az ostortojás után. Képet találsz itt.

5-6_2.png

7-8_1.png

9-1o_3.png

11_1.png

12-13_3.png

14-15_2.png

16-17_2.png

18-19_2.png

20-21_1.png

22-23_2.png

24_2.pngDH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr2712382939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása