Élet a tyúkudvarban

Harcias kakasok – mit tegyek?

2020. július 23. 15:00 - Donkey Hote

Az agresszív kakasok hatalmas fejtörést okoznak. Gondolj egy kisgyerekes családra, ahol a kölköt a szülő félti a baromfiudvarba engedni, óvva a gyereket egy esetleges kakastámadástól. Ez egy olyan dolog, amit komolyan kell venni, és ha lehet, csírájában elfojtani. A következőkből kiderül, miként is tudsz eljárni.

A képekért hatalmas köszönettel tartozom Varga Zsófiának. Zsófi egy Facebook-oldalt is vezet, ahol többek között tyúkjai mindennapjait és a tyúktartással kapcsolatos véleményét osztja meg olvasóival. A naplót Gömöri Gombóc néven találod.

Miért támadnak a kakasok?

Ez csupán tény a csirkékról, hogy egy adott csapaton belül szigorú hierarchia uralkodik, mind a kakasok, úgy a tyúkok szintjén. Feltéve, egynél több kakast tartasz a hölgyek között, a dominancia eldöntése végett, egymást ki fogják hívni párbajozni. Ez olyannyira eldurvulhat, hogy akár a vesztes kakas életébe kerülhet.

Miután megalakult a ranglétra, s bemész a baromfiudvarba, birtokháborítónak fognak nézni. Tudatni szeretnék veled, az az ő területük, ott ők a főnökök, ezért téged is csatára invitálnak.

Persze vannak olyan fajták, amik kifejezetten az agressziójuk miatt kerültek tenyésztésre, és ezen tulajdonságuk kakasviadalokon kerül kihasználásra. A szóbanforgó fajták, még ha szeretve is vannak, agresszíven fognak fellépni veled szemben.

Általában azok a kakasok, amik együtt nőnek fel, sokkal elfogadóbbak egymással. A hierarchiát már kiskorukban kialakítják egymás között, amihez életük végéig tartják magukat. Mint minden esetben, itt is vannak kivételek, örökké viaskodó egyedek, de relatív ritkák.

Éppen ezért, ha van már kakasod a baromfiudvarban, ne tégy be újakat addig, amíg az ott tartózkodik. Valószínű vérre fog menni a dolog. Ha keltetés okán nagyon szükséges, a tyúkudvarod több pontján helyezz el ételt, így mindegyik hozzá tud férni a takarmányhoz.

116548406_3135469703241421_7010416622315593983_o.jpg

Megszelídíteni az agresszív magatartású kakast, de hogyan?

A cél az, hogy megtanítsd, pozícióját nem szeretnéd elvenni tőle, de te vagy a főnök. Ezt úgy lehet a legjobban megoldani, hogy mikor támad, nagyobbnak tetteted magad. Például kiterjeszted a karjaid, mint ahogyan veszély esetén a kotlósok is teszik.

Akár az is egy lehetőség, hogy támadáskor elkapod, és a hónod alá veszed. Így egy idő után lenyugszik, s azután engedd dolgára. Esetleg elveszed a tyúkoktól pár napra, remélve, lecsillapodik

Egy valami biztos: rúgással, ütéssel nem mész semmire. Erőszak erőszakra sosem volt megoldás. 

116795460_3135495086572216_6625268710671155784_o.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr1712430863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2017.04.26. 22:18:40

Vagyis ha egy kakas helyett kettőt akarok tartani, akkor azoknak egy kelésből kell lenniük, csak akkor van esély a békére?

Donkey Hote 2017.05.07. 22:55:49

@zellerlevél: Az elmúlt két évben rendkívül harcias kakasaim voltak. A náluk öregebb, fiatalabb kakasokkal állandó nézeteltérésben voltak, míg egymás között teljesen normálisak. Persze a rangsor megvolt, de a csatározások elmaradtak. Nem kötelező egy keltetésből legyenek, de sokkal nagyobb az esély arra, hogy rend, nyugalom, béke és harmónia lesz a tyúkudvarodban.

Kitti Pavelka 2018.03.10. 18:55:16

Sziasztok!

Talaltunk kiskorában egy kakast ami mára hatalmas és gyönyörű lett és nagy.Aztán valami megváltozott.vettünk 11db szarnyast amiről nem tudtuk hogy most tyúkok vagy kakasok lesznek.Braham kakas agresszívlett kegyetlen akar milyen magasnak tituláltam magam de nem tántorította el egyre durvább a támadása is sokan azt mondják hogy ezt meg levágni sem fogjuk tudni.bantotta a tyukokat is a kakasokat is amelyek 3szor nagyobbak is.nem kis kakas a Braham sem de egy elmebeteg mit tegyek menthető a kakas vagy nem

zellerlevél 2018.03.11. 10:36:58

@Kitti Pavelka: Nekem az alapelvem az, hogy ha egy állat engem bántani akar, akkor nem tartom tovább. Ezért ma reggel hatkor véget ért a pályafutása egy hasonló kakasnak. (Na jó, a leves majd csak délre készül el, a kakaspörkölt már majdnem jó.) :)
Ezen felül ha egymást bántják, akkor sajnos csökkenteni kell a számukat. Ha ragaszkodsz hozzá, akkor különítsd el pár tyúkkal, hátha békésebb lesz.

Kútmester 2018.08.22. 17:13:53

Tavaly 4-5 hónaposokhoz vettünk idősebb kakast és nem volt gond. Kezdettől fogva tudták hogy ő az úr, és később sem akarták párbajra hívni. Ha kényelmetlenül érezték magukat a közelében, diszkréten odébbálltak.
Sőt azt is észrevettem hogy a gyengébb kakasok egy laza koalíciót alkotnak. Mintha egymást nyugtatnák mikor közelít a főnök. Meg szoktak egymásnak udvarolni mint a tyúkoknak. Ez biztos valamilyen bizalomerősítő rituálé náluk.
süti beállítások módosítása