Élet a tyúkudvarban

Harcias kakasok - mit tegyek?

2017. április 24. 15:00 - Donkey Hote

Még emlékszem, mikor a anno egy nyári nyaraláson a nagyinál sírva rohantam be, mert egy hatalmas piros kakas megtámadott és megkergetett. Azóta se tartok piros kakasokat, mert még mindig él bennem ez az emlék. Akkor még nem értettem, hogy miért történik ez. Már egy páran kérdezték, hogy miért van az, hogy a kakas egyik percről a másikra bepöccen és a kis aranyos, családbarát kakasból vérszomjas szörnyeteg lesz.

Miért támadnak a kakasok?

Ez csupán egy tény a csirkékről, hogy a falkában szigorú rend uralkodik. Ha egynél több kakast tartasz az állományodban, akkor ki fogják kihívni egymást, hogy létrehozzák a dominanciát. Ezek a kihívások akár halálig is fajulhatnak beavatkozás nélkül.

A hierarchia létrejöttével, mikor bemész a baromfiudvarba birtokháborítónak néznek és tudatni akarják veled, hogy ők a főnökök és ezért kihívnak téged.

Még ha szeretgeted is őket, mint ahogy én csinálom, egyes fajták még akkor is agresszív viselkedést fognak mutatni. Én úgy tanultam és tapasztaltam, hogy a kakasok, amelyek együtt nőttek fel, nem fognak harcolni, mert már régen eldöntötték a rend kérdését. Néhány évvel ezelőtt nekem is volt néhány kasom ugyanabból a keltetésből és ugyanattól a tyúktól. Ők mégis úgy döntöttek, hogy harcolnak. Lesokkoltam. Ez így nem normális és érdemes szem előtt tartani.

A kakasok világában, aki elszalad, elmegy, kereket old, azok megadják magukat. Figyelmeztetlek: soha ne vezess be egy új kakast egy olyan csapatba, ahol már van egy, mert verekedni fognak addig, amíg közbe nem lépsz.2018727-rooster-fight-stock-photo.jpgkép forrása: net (forrásért katt. a képre)

Megszelídíteni az agresszív magatartású kakast, de hogyan?

A cél az, hogy megtanítsad a kakasod arra, hogy nem akarod elvenni a munkáját, de te vagy a főnök. Ezt úgy lehet a legjobban megoldani, hogy mikor támad nagyobbnak tetted magad. Például kiterjeszted a karjaid, mint ahogy a kotlósok is szokták a szárnyaikat, hogy jobban tudják védelmezni a gyerkőcöket.

Akár az is egy lehetőség, hogy mikor támad elkapjuk és a hónod alá veszed, így egy idő után lenyugszik és azután hagyod dolgára. Esetleg elveszed a tyúkoktól és ezt pár napig így csinálod és remélhetőleg leszokik a véres támadásokról.

Egy valami biztos. Azzal, hogy rugdosod, meg ütöd semmit nem érsz el. Sőt, csak olaj a tűzre. Úgy sokkal nagyobb ellenséget fog látni benned és még messzebbre fog elmenni. Tehát, az erőszak soha nem megoldás semmire.chris.jpg

DH

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr412430863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2017.04.26. 22:18:40

Vagyis ha egy kakas helyett kettőt akarok tartani, akkor azoknak egy kelésből kell lenniük, csak akkor van esély a békére?

Donkey Hote 2017.05.07. 22:55:49

@zellerlevél: Az elmúlt két évben rendkívül harcias kakasaim voltak. A náluk öregebb, fiatalabb kakasokkal állandó nézeteltérésben voltak, míg egymás között teljesen normálisak. Persze a rangsor megvolt, de a csatározások elmaradtak. Nem kötelező egy keltetésből legyenek, de sokkal nagyobb az esély arra, hogy rend, nyugalom, béke és harmónia lesz a tyúkudvarodban.

Kitti Pavelka 2018.03.10. 18:55:16

Sziasztok!

Talaltunk kiskorában egy kakast ami mára hatalmas és gyönyörű lett és nagy.Aztán valami megváltozott.vettünk 11db szarnyast amiről nem tudtuk hogy most tyúkok vagy kakasok lesznek.Braham kakas agresszívlett kegyetlen akar milyen magasnak tituláltam magam de nem tántorította el egyre durvább a támadása is sokan azt mondják hogy ezt meg levágni sem fogjuk tudni.bantotta a tyukokat is a kakasokat is amelyek 3szor nagyobbak is.nem kis kakas a Braham sem de egy elmebeteg mit tegyek menthető a kakas vagy nem

zellerlevél 2018.03.11. 10:36:58

@Kitti Pavelka: Nekem az alapelvem az, hogy ha egy állat engem bántani akar, akkor nem tartom tovább. Ezért ma reggel hatkor véget ért a pályafutása egy hasonló kakasnak. (Na jó, a leves majd csak délre készül el, a kakaspörkölt már majdnem jó.) :)
Ezen felül ha egymást bántják, akkor sajnos csökkenteni kell a számukat. Ha ragaszkodsz hozzá, akkor különítsd el pár tyúkkal, hátha békésebb lesz.

Kútmester 2018.08.22. 17:13:53

Tavaly 4-5 hónaposokhoz vettünk idősebb kakast és nem volt gond. Kezdettől fogva tudták hogy ő az úr, és később sem akarták párbajra hívni. Ha kényelmetlenül érezték magukat a közelében, diszkréten odébbálltak.
Sőt azt is észrevettem hogy a gyengébb kakasok egy laza koalíciót alkotnak. Mintha egymást nyugtatnák mikor közelít a főnök. Meg szoktak egymásnak udvarolni mint a tyúkoknak. Ez biztos valamilyen bizalomerősítő rituálé náluk.