Élet a tyúkudvarban

A világítás hatása a tojáshozamra

2020. július 27. 15:00 - Donkey Hote

Novembertől egész február elejéig a tyúkok jóval kevesebb tojást tojnak, mint a tavaszi, nyári hónapokban. Ez egyrészt a kevés nappali órák miatt történik, másrészt az alacsony hőmérséklet okán, ugyanis a tápálékkal bevitt energiát minden baromfi a testhőjének fenntartására használja, mintsem szaporodására.

Az ember rájött, ha meghosszabítja a nappali órák számát, a tyúkok 5-15%-kal több tojással fogják a tojófészkeket megtölteni. Decemberben és januárban a legdrágább a tojás, ezért akárhogyan is nézzük, anyagilag megéri.

De hogyan is van ez?

Hogy csökkentsük a változás okozta stresszt, fokozatosan kell eljárnunk. Ez azt jelenti, naponta egy-egy órával toldjuk ki a nappali órákat. Fontos megjegyeznem, a tyúkok szélvédett helyen kell tartózkodjanak, és lehetőleg annyian kell legyenek, hogy az ólt be tudják fűteni. 

Ha a tyúkházban elhelyezett itatók befagynak, az a túl alacsony hőmérsékletre enged következetetni. Ebben az esetben vagy túl nagy a tyúkketrecünk, vagy túl kevés a baromfi, ugyanis a bentlévők nem tudják rendesen befűteni a helyiséget. 

Ezt úgy tudjuk korrigálni, hogy szalmát, szénát, faforgácsot vagy száraz lucernát szórunk az ól padlózatára, mert ezek jó hőszigetelők. Ha továbbra is befagynak az itatók, akkor javasolt abbahagyni az egészet, mivel így kockára tesszük kedvenceink egészségét.

Négy-öt négyzetméterre egy hatvan wattos izzó elégséges. Ezt legalább másfél méter magasra kell teni, ugyanis az ülőrudakat is meg kell világítani. Másképp a tyúkok az ülőrudakra ülnek, mivel ott sötét van, s így értelmét veszti a procedúra.

Nagy jelentősséggel bír az is, hogy napfelkelte előtt vagy napnyugta után világítunk. Báldy Bálint szerint napfelkelte előtt érdemes, mert a tyúkok így kipihentek, és eredményesebb lesz a folyamat.

A madarak takormányozása is fontos. Tekintve, hogy tavsszal és nyáron sokkal több zöldhöz jutnak, mint télen, ezért ezt zöldséggel (pl. takarmányrépa, konyhai maradék) esetleg száraz lucernával ajánlott pótolni. Ezen felül plusz fehérjeforrásra is szükségük van, ezt szójával pótolni tudjuk.

Ha esetleg abba szeretnénk hagyni az ólak megvilágítását, azt mindenféleképp fokozatosan kell tennünk: naponta egy-egy órával megrövidítjük a világos órák számát, csökkentve a változással okozott stresszt.

Felhasznált irodalom

Báldy Bálint: A baromfi tenyésztése (Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1957)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elet-a-tyukudvarban.blog.hu/api/trackback/id/tr3312017263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2016.12.03. 21:03:27

Te hány órát világítasz nekik?

Donkey Hote 2016.12.04. 19:11:47

@zellerlevél: Nem szoktam. Nagyim világít és nagyon meg van elégedve. Azt hiszem egy-két órát. De majd megkérdem tőle. :)

zellerlevél 2016.12.20. 08:21:07

@Donkey Hote: Mit mondott?
Én ilyenkor ötkor felkapcsolom nekik, és a világosodásig ég. De nem látok különbséget a tojásmennyiségben.

Donkey Hote 2016.12.29. 00:25:26

@zellerlevél: Azt mondta, hogy egész éjjel világít nekik. Szerintem sok, és őszintét megvallva, a jércék egy nap kezdtek el tojni nála és nálam is. Napi 16 óra fény doszt elég nekik. Azután csak gond adódhat a leszoktassál is.

zellerlevél 2017.01.03. 19:28:52

@Donkey Hote:

Köszönöm. Én is így gondolom.
Ha csibék vannak, akkor egy időzítővel szükség esetén kapcsolok infrát, reggel és este 15-30 percre. Ez elég ahhaz, hogy az ólban meleg legyen.
süti beállítások módosítása